Editie 5.6 van 1.6.2004
© 2001-2004 VAART!Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige 10 afleveringen
van Het Web:

Oerhollandse scheepsmotoren

Hoe vertellen we het de kinderen?

Wereldwijde promotie Nederlandse maritieme bedrijven onder HME-vlag

PortofRotterdam.com zonder ballast terug naar de basis

Seizoenvaart
boent de dekken

Sleepbootpassie op
Tugspotters.com

Online marktplaatsen:
het nieuwe adverteren

Op KNRM.nl is
de redding nabij

DLD: spin in het web van de innoverende binnenvaart

Kamerlid Eddy van Hijum


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie

© 2000-2004
VAART! Info

Vlaamse schippers presenteren zich in Schependatabank

PBV nu 'portaalsite voor
binnenvaart in Vlaanderen'

Promotie Binnenvaart Vlaanderen heeft de website - www.binnenvaart.be - vernieuwd. Er is flink aan gesleuteld om er dé portaalsite over de binnenvaart in Vlaanderen van te maken, met veel nieuwe documentatie en een duidelijker gidsfunctie. In het oog springende toepassingen zijn de 'Contactgids' met 583 (niet alleen Vlaamse) adressen van binnenvaartorganisaties, bedrijven, diensten en havens, èn de 'Schependatabank' met 46 Vlaamse binnenschepen. Het Web surft doelgroepgericht naar de zuiderburen.

    Door Dirk van der Meulen
    (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 1 juni 2004)

    Bij eerste aanblik is de PBV-site door pasteltinten minder schreeuwerig dan voorheen en verleidt de bezoeker slechts met sensuele golfbewegingen. Géén 'hot news' op de openingspagina. De site lijkt 's nachts vijf over twaalf al bijgewerkt; lijkt, want de update-datum is eigenlijk de kijkdatum. Nòg zo'n imponerend grapje is het prominent tonen van het aantal bezoekers dat oploopt bij elke vernieuwing van de openingspagina. De bezoeker kan er kiezen uit de toegang 'Nederlands', 'Nederlands draadloos' en 'Extranet'. Die laatste keus is alleen voor ingewijden, met wachtwoord. 'Draadloos' is zonder afbeeldingen en dus sneller voor GSM-gebruikers.

    De navigatie is opnieuw gestroomlijnd, maar om tot de kern van het PBV-portaal te komen moet er flink doorgeklikt worden. In alles lijkt de site zich eerst een beeld van de bezoeker te willen vormen, in plaats van - andersom - bezoekers snel duidelijk te maken waar de site voor staat. Dat heeft zeker nut, want eenmaal op z'n plaats krijgt elke bezoeker 'zijn' informatie pasklaar aangeboden. Binnen mogen we ons scharen onder één van de doelgroepen: 'Ondernemers', 'Klanten', 'Iedereen', 'Recreanten' en 'Pers', elk met een eigen selectie uit het brede informatiepakket.

    Voor ondernemers
    Voor ondernemers (schippers) zijn er waterwegenkaarten met detailinformatie over Vlaamse en een goed overzicht van de Europese vaarwegen. In de rubriek 'Reglementering' lijkt het aan niets te ontbreken. De PBV-site heeft zelf veel specifieke binnenvaartreglementen in pdf-formaat online staan, en verwijst voor de meer algemene wet- en regelgeving naar vindplaatsen in het juridisch portaal Juridat.be. Ook voor waterstandsinformatie en 'Berichten aan de Schipperij' zijn er tal van verwijzingen naar andere bronnen, met 'deeplinks' die bijvoorbeeld bij Elwis.de of iidesk.com meteen de juiste pagina in beeld brengen.

    De pagina 'Steunmaatregelen' maakt bezoekers wegwijs in de jungle van steunmaatregelen (subsidies) die er in België bestaan voor de binnenvaart, variërend van kaaimuren en ecologiesteun tot groeipremies. Onder het kopje 'Opleiding en tewerkstelling' is alle informatie gebundeld van afstandsonderwijs voor kleintjes tot PC-cursussen en een verwijzing naar de maritieme baneninfosite www.areyouwaterproof.be. PBV biedt zelf een gratis email-service en internettoegangsdienst aan op www.binnenvaartonline.be om zoveel mogelijk Vlaamse varenden online te krijgen. Onder 'Privé' staan links naar ondermeer apothekers en huisartsen van wacht.

    Voor klanten
    Klanten van de binnenvaart hebben andere informatiewensen. Voor hen linkt de PBV-site daarom meteen door naar rubrieken als 'Goederenvervoer' en 'Organisatie en logistiek', maar ook naar 'getuigenissen' van grote bedrijven die zich inmiddels hebben bekeerd tot vervoer over water.

    En wat zou 'Iedereen' van de binnenvaart moeten weten? Bijvoorbeeld informatie over 'Het belang van de binnenvaart' en 'Troeven van de binnenvaart', en natuurlijk 'Scheepstypen' en 'Marktactoren'.

    Bij 'Recreanten' ligt de informatiebehoefte wéér anders, die willen kennelijk graag folders over 'Varen in Vlaanderen' of toeristische vaargidsen. En bij 'Pers' horen natuurlijk actuele berichten, 'feiten & cijfers', studies en foto's.

    Niets en niemand belet je overigens over te lopen naar een andere doelgroep. En daarmee is de doelgroepindeling eerder een suggestie dan een verplichting. De informatie op de PBV-site is voor iedereen vrij beschikbaar.

    Interactief
    Het bijhouden van informatie van derden is altijd lastig. Zulke informatie is sterk aan verandering onderhevig. Daarom geeft PBV heel slim aan derden - met name scheepseigenaren - de mogelijkheid hun eigen informatie op de site te wijzigen. Wie zich wil presenteren in de Schependatabank kan een paswoord aanvragen en de eigen vermelding up-to-date houden. De vraag is natuurlijk of paswoordhouders ook die discipline kunnen opbrengen, of dat PBV ze toch weer regelmatig achter de broek moet zitten.

    Wie een schip nodig heeft kan in de Schependatabank zoeken op tankvaart of droge lading, en vervolgens op tonnenmaat. Uiteraard kan er ook op scheepsnaam worden gezocht, maar met 46 schepen in de alfabetische lijst is een elk schip ook zo wel te vinden. Maar met de hele Vlaamse vloot in de databank zal dat natuurlijk veranderen. Scheepseigenaren kunnen er alles kwijt over hun schip, van adresgegevens tot scheepsafmetingen, vaargebied, ladingsoorten en verdere informatie. Ook het plaatsen van een foto is mogelijk.

    Voor de Contactgids werkt het iets anders. Daar vul je een standaardformuliertje in voor een nieuwe registratie in de lijst of voor wijziging van een bestaande registratie.

    Meer weten?
    Wat valt er over binnenvaart in Vlaanderen nog meer te weten? Voor resterende vragen is de rubriek 'Meer weten?' met overzichten en bestelmogelijkheden voor folders en brochures, studies en onderzoek, foto's en beeldmateriaal, feiten en cijfers, nieuwsberichten en niet te vergeten rechtstreeks e-mailcontact. En dan wil je natuurlijk weten wat de PBV is en doet, en welke gezichten er allemaal bij horen. Daarvoor is er een aparte knop in de bovenbalk, evenals voor de partnersite van SSS - ShortSea Shipping op www.sssbe.com.

    In een persbericht meldt PBV: 'In zijn oude vorm bestaat de website van PBV thans vijf jaar. Parallel met de toenemende trafiek op de binnenwateren en de groeiende interesse voor deze milieuvriendelijke vervoersmodaliteit bij de publieke opinie, stijgt ook het aantal bezoekers op de PBV-website. In 2003 verwelkomde Promotie Binnenvaart Vlaanderen gemiddeld 7.700 bezoekers per maand op zijn website. In de eerste maanden van dit jaar is dit aantal op opgelopen tot 9.400 bezoekers per maand.'



Binnen 5
minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index