Editie 5.7 van 23.3.2004
© 2001-2004 VAART!Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige 10 afleveringen
van Het Web:

PortofRotterdam.com zonder ballast terug naar de basis

Seizoenvaart
boent de dekken

Sleepbootpassie op
Tugspotters.com

Online marktplaatsen:
het nieuwe adverteren

Op KNRM.nl is
de redding nabij

DLD: spin in het web van de innoverende binnenvaart

Kamerlid Eddy van Hijum

Internaatssites
zonder zorgen

Standhouders
Europort 2003

Agrostromen
over water


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie

© 2000-2004
VAART! Info

Ook leveranciers zoeken via
Maritieme Gids en SeaQuipment

Wereldwijde promotie Nederlandse maritieme bedrijven onder HME-vlag

De website van Holland Marine Equipment is zo Hollands als voor afnemers van onze maritieme industrie buiten Nederland te bevatten is. HME probeert vooral buitenlandse klandizie te interesseren in zakendoen met Nederlandse toeleveranciers, Engels is daarom de voertaal op de site. Tegelijk gebeurt er genoeg wat voor binnenlandse site-bezoekers interessant is, bijvoorbeeld het uitgebreide scholingsprogramma en de Maritime Innovation Award 2004. In het promoten van de maritieme industrie van Hollandse bodem staat HME er intussen niet alleen voor. Het Web klikt ook door naar de wereldwijd bereikbare sites MaritiemeGids.nl en SeaQuipment.com.

    Door Dirk van der Meulen
    (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 6 april 2004)

    Op www.hme.nl heb je 'The Companies' en 'The Association'. Om met de laatste keus te beginnen, Holland Marine Equipment werkt vanuit het Hulstkampgebouw aan de Maaskade in Rotterdam. Vijftien maritieme toeleveranciers hebben de HME in 1986 opgericht, vooral om samen de internationale markt op te gaan. Ter verbreding van het initiatief werd de European Marine Equipment Council (EMEC) opgezet. Tien jaar later in 1997 waren er al 40 leden, maar na een strategische heroriëntatie en samenwerking met de Nederlandse scheepsbouwers ging het hard: 100 leden in 2000, 150 aan het eind van 2002.
    Driekwart van de Nederlandse maritieme industrie (gerekend naar het aandeel in de sectoromzet) zoekt inmiddels nieuwe buitenlandse afnemers via de HME. Volgens 'Facts & Figures' moeten we daarbij denken aan een sector met 2,6 miljard euro jaaromzet en 28.000 werknemers.

    Scholingsmogelijkheden
    Voor nieuwe leden geldt als eis dat men is gevestigd in Nederland, maar de site blijft de nieuwelingen in het Engels aanspreken: 'In the information package that will be forwarded, you will find all information on our activities, membership fee, subsidies and much more. You will soon feel at home as a new partner aboard!' Beetje overdreven, en daarom is het prettig te zien dat tenminste voor de aangeboden scholingsmogelijkheden van de Engelse koers is afgeweken. Rond een viertal hoofdthema's worden in HME-verband cursussen opgezet: regelgeving, scheepstechniek in bedrijf, marktinzicht en commercieel ondersteunende vaardigheden. Bijvoorbeeld een communicatietraining met de veelzeggende titel 'De maritieme servicemonteur als ambassadeur'.

    Onder 'Innovation' geeft HME een uitgebreide opsomming van vernieuwende projecten waar de organisatie bij betrokken is. 'Composition' is er één van, in 2002 door HME opgezet samen met Syntens om door het gecombineerd laten werken van maritieme toeleveranciers te komen tot versterking van het Nederlandse aanbod op de internationale markt. Per project informeert de website eventuele gegadigden zeer uitvoerig.
    Bij tenminste twee innoverende bedrijven beginnen de harten al sneller te kloppen naarmate 19 april nadert, de dag waarop minister Peijs (V&W) in Rotterdam de Maritime Innovation Award 2004 zal uitreiken. Uit enkele tientallen inzendingen nomineerde de jury er drie: 'ChartPlanner - The ultimate voyage planning tool' van Datema Delfzijl, 'UniMACS Blue Line - Digital Integrated Bridge' en 'Shoremaster - shore connection converter' beide van Imtech Marine & Offshore. In de rubriek 'News' lezen we dat diezelfde dag ook de prijsuitreiking plaatsvindt van de Ontwerpwedstrijd Ballastloos Schip, die met 44 inzendingen voor de hoofdprijs van 10.000 euro alles weg had een 'Maritieme Idols'.

    The Companies
    Zoals op veel sites is wat je op de webpagina's al browsend tegenkomt maar een deel van de functionaliteit. HME biedt deelnemende bedrijven en projectdeelnemers toegang tot een afgeschermd gedeelte voor het onderhoud van de eigen bedrijfsgegevens of communicatie over projecten.
    Via de 'home'-knop maken we de overstap naar het andere publieke deel van de site, 'The Companies'. Een lange alfabetische lijst rechts op de pagina geeft links naar bedrijfsprofielen. We pikken er willekeurig een paar uit. Bij Lankhorst Touwfabrieken komen op één pagina alle bijzonderheden overzichtelijk in beeld: adres- en productgegevens ('ropes' in vele varianten) aangevuld met informatie over marktsegment, bedrijfsomvang, concernrelaties en de wereldregio's waar het bedrijf actief is. Zo ook voor bijvoorbeeld Pols Aggregaten ('112 countries around the world') en Veth Motoren, dat van de mogelijkheid gebruik maakt om binnen het HME-platform te adverteren voor een werktuigbouwkundig monteur en een verkoper. Behalve uit de lijst kunnen bedrijven via een zoekpagina gevonden worden op bedrijfsnaam, merk of product/dienst.

    Andere webgidsen
    Wie maritieme bedrijven zoekt op het web kan ze ook op andere plaatsen vinden. Nieuw is www.maritiemegids.nl / www.dutchmaritimeguide.com van internetbedrijf Navingo in samenwerkng met de Stichting Nederland Maritiem Land. Aanmelding op deze combi-site is gratis voor maritieme bedrijven en organisaties in Nederland. Eenmaal aangemeld kan een deelnemer de eigen bedrijfsgegevens ieder moment zelf aanpassen.

    De Maritieme Gids werkt met een ruime indeling in categorieën: van binnenvaart tot watertoerisme, van havendienstverlening tot werken in de maritieme sector en van koninklijke marine tot marktplaatsen & portals. Hiërarchisch zoeken per categorie is mogelijk, maar kan ook net zo snel door alle categorieën heen via een vrije. De site houdt een interessante Top 100 bij van best bezochte profielen.

    Via de link 'Marktplaatsen' treffen we het profiel aan van SeaQuipment. Daarin het logo van de site, een korte omschrijving ('Op SeaQuipment vindt u snel producten en diensten van maritieme toeleveranciers'), contactinformatie en uiteraard een link naar de site www.seaquipment.com, die net als de Maritieme Gids wordt onderhouden vanaf de Westerlaan in Rotterdam. SeaQuipment werd een aantal jaren geleden opgezet vanuit de scheepsbouworganistie VNSI, maar mikt met 553 deelnemers van over de hele wereld duidelijk niet alleen op promotie van Nederlandse maritieme bedrijven. De zoekindex telt 1760 componenten en subsystemen, die heel systematisch stap voor stap van systeem via subsysteem, component en merknaam zijn te lokaliseren bij geselecteerde leveranciers. Maar wie via het vrije zoekveld op zoek gaat naar bijvoorbeeld 'anchor chain' krijgt direct 4 Nederlandse, 2 Chinese en 1 Duitse aanbieder op het scherm.



Binnen 5
minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index