Editie 4.24 van 18.11.2003
© 2001-2003 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige 10 afleveringen
van Het Web:

Standhouders Europort 2003

Agrostromen over water

Havenforum geeft stem en gezicht aan havenwerkers

Actiebloemen
bloeien op 't web

‘DuisPortal’ activeert bedrijven

Hoe ‘schön und blau’ is de Donau op het web?

Wat doet Pegel Kaub overmorgen?

Betaald de ijsbergen van Alaska bekijken

Recreatief met veren

Franse batellerie


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

© 2000-2003
VAART! Info

Surfend langs de instellingen,
zolang het nog kan...

Internaatssites zonder zorgen

‘Internaat op slot, gezinsbedrijf kapot’ is de slogan waarmee varende ouders, kinderen, internaatsbestuurders en -medewerkers proberen het onheil van de subsidiekorting te keren. Dat het niet tot sluiting mag komen staat als een paal boven water. Internet speelt ook hier een rol van betekenis. Actievoerders mailen wat af, in de mailinglijst VAART!Familie maar ook daarbuiten. Het LOVT informeert belangstellenden via een e-mail nieuwsbrief. De actiepagina ‘Red het internaat’ groeit als online bron van informatie en documentatie, met als laatste toevoegingen het officiële bezwaarschrift van Censis, foto’s van de manifestatie op 11-11-’03 in Den Haag en uiteraard verwijzingen naar nieuws over de actie in online-media. Het Web peilt de actiebereidheid op websites van clusters en instellingen. Zolang het nog kan...

    Door Dirk van der Meulen
    (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 18 november 2003)

    Voor deze rubriek maakten we al eens eerder - in vreedzamer tijden - een rondje langs internaatssites. ‘Internaatssites helpen varende ouders kiezen’ was drie jaar geleden, toen iedereen net was bijgekomen van het rapport van de Commissie De Jong. De titel van die aflevering was meer een wensgedachte, en sloeg voor de praktijk de plank behoorlijk mis. Want te weinig internaten hadden een site, laat staan een site die verantwoord kiezen voor het meest geschikte internaat mogelijk maakt. Het Commissie-rapport repte ook met geen woord van internet, maar hield het er op dat ‘de sector wordt gekenmerkt door een zeer hechte gemeenschap waarbij in praktijk voldoende inzicht bestaat in het aanbod’.

    Belangrijk is natuurlijk de vraag wat het internet daaraan kan toevoegen, dus: of een website voor een instelling meerwaarde oplevert. Meer nog dan in een ‘folder’ op het web zit het nut van internet voor internaten waarschijnlijk in het soepel uitwisselen van informatie tussen internaat, ouders en kinderen die er hun ‘thuis’ hebben. Hoe gaan internaten daar zelf mee om, en is er op de sites iets van ‘actie’ te merken nu het voortbestaan onzeker lijkt? Vanaf de site van Censis, de centrale stichting die de subsidies en ouderbijdragen voor internaten incasseert, verdeelt, en dus bij de dreigende korting ‘onder vuur’ ligt van VWS-minister Hoogervorst, starten we de surftocht langs internaten.

    Censis neutraal
    Op www.censis.org houdt de Centrale Stichting van Internaten voor Schippers- en Kermisjeugd zich neutraal. De site ziet eruit als een overblijfsel uit vervlogen tijden. Vormgeving, kleurstelling, en het aanbod van informatie missen het jeugdig elan dat je hier misschien zou verwachten. Dat er geen nieuws is - al tijden lezen we: ‘De nieuwspagina van het "Centraal Bureau" wordt binnenkort gerealiseerd!!!’ - roept het beeld op van de Iraakse minister van informatie die maar bleef zeggen dat er niets aan de hand was, zelfs toen de Amerikanen al aan de poorten van Bagdad stonden. Via andere kanalen roert Censis wel degelijk de trom, dus waarom niet via de eigen website?

    Hier past een kanttekening, want Censis BO, het Begeleidingsorgaan voor internaten dat ook van de site gebruik maakt, heeft in de eigen nieuwsrubriek het programma staan van de manifestatie op 11 november in Den Haag met de oproep van het LOVT: ‘Maak er een ordentelijke en waardige actie van en zorg zelf voor het opruimen van de gebruikte spullen!!’ Daar is goed gehoor aan gegeven.

    Waarom subsidie?
    Achter de knop ‘Subsidie en Ouderbijdrage’ legt Censis kort maar krachtig het waarom van de overheidssubsidie uit:
    ‘Door de wijziging van de Leerplichtwet in 1969 en de invoering van de Leerplichtwet voor schipperskinderen en kermiskinderen werd de noodzaak voor een structurele subsidie aan schippersinternaten actueel. In 1971 is de subsidie aan internaten voor kinderen van binnenschippers en kermisexploitanten in het leven geroepen. [...]
    'Omdat de meeste binnenschippers, kermisexploitanten en circusartiesten niet beschikken over een vaste woon- of verblijfplaats, moet voor woonruimte worden gezorgd voor hun schoolgaande kinderen. Deze kinderen verblijven dan in een internaat of bij een pleeggezin. De subsidie ten behoeve van het huisvesten, verzorgen en opvoeden van kinderen en de bijdrage ten behoeve van de pleeggezinnen beoogt de financiële gevolgen van de invoering van de Leerplichtwet voor de binnenschippers, kermisexploitanten en circusartiesten te beperken.’

    Ouders kunnen bij Censis op de site hun eigen ouderbijdrage berekenen, maar dat is zo ongeveer het enige ‘speelse’ element. Verder is er een kale adreslijst van alle clusters en internaten. Censis steunt ouders bij aanmelding van hun kind voor huisvesting in een internaat, maar ouders kiezen zelf. Informatie of hulpmiddelen om die keus te vergemakkelijken ontbreken op de site.

    Tien locaties van SHIS
    De lijst met links telt er vijf. Begin je bij de SHIS (hervormde internaten), zijn er meteen tien locaties verspreid over het land. Elk internaat of leefgroephuis heeft een eigen verhaaltje op een framepagina. Informatief, maar verder niet bijzonder. Wat intrigeert op de openingspagina is de inlog-mogelijkheid met paswoord voor kinderen en personeel. Wat zou daar nu achter zitten? Een webforum per instelling of groep, een chatbox, of...?

    Achter de knop ‘Nieuws’ meldt de webmaster trots de lancering van de nieuwe site, anderhalf jaar geleden. Niets over de acties om de subsidie veilig te stellen. De algemene SHIS-informatie moet ook nog geschreven worden. Er is een adreslijst van alle internaten, met emailadressen. Onduidelijk is de functie van de kalender die permanent in beeld is. Een klik op de knop ‘Kinderopvang’ opent een nieuwe site van Stichting Prokino, een nevenactiviteit van de SHIS-internaten. Dat lijkt plotseling een andere webwereld met muziek en kleur.

    Tien redenen
    De Stichting Meander telt vier regionale instellingen. Op de site hebben ze elk een pagina. Nijmegen heeft die gevuld met algemene informatie, Nieuwegein heeft nog als extraatjes ‘Praktische informatie voor nieuwe ouders’ en ’10 redenen om je kind NIET naar het PHI te brengen’. Zwijndrecht en Maasbracht laten alleen hun adres achter.

    Het Dordtse internaat De Singel brengt een ‘Carpoolboek’ als nieuw onderdeel van de site. Leuk idee, jammer dat het na aanklikken van de puffende oldsmobile niet (meer) blijkt te bestaan. Vacatures zijn er niet, een nieuwsbrief evenmin. En de fotogalerie toont beelden van 2002, maar voor foto’s van de manifestatie in Den Haag is het misschien ook nog een beetje vroeg. Achtergronden en doelstellingen van het internaat zijn onder de kop ‘Daarom maak je een zorgvuldige keuze’ duidelijk neergezet.

    Webmaster Richelle Lourier heeft van de site van internaat De Meerpaal in Capelle aan den Ijssel een kleurrijk geheel gemaakt. De site heeft veel onderdelen, variërend van de geschiedenis van het internaat en allerlei praktische informatie tot foto’s van kampactiviteiten afgelopen zomer. Handig voor ouders is de agenda van komende activiteiten in De Meerpaal onder de knop ‘Nieuws’. Maar helaas, ook hier geen nieuws over de subsidie-actie.

    Bijbelse opdracht
    De laatste link in het Censis-rijtje is voor De Driemaster in Krimpen aan den Ijssel op www.driemaster.net. Deze in oktober compleet vernieuwde site ziet er verzorgd uit. Het reformatorisch internaat geeft in ‘Visie’ nadrukkelijk aandacht aan de ‘bijbelse opdracht om kinderen te onderwijzen in de weg van Gods inzettingen’. Onder ‘Nieuws’ het bericht van de geslaagde ouderdag, waar het jaarverslag van de oudercommissie werd ondersteund door een powerpointpresentatie. De techniek schrijdt voort, maar over de subsidie lijkt ook De Driemaster zich weinig zorgen te maken.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index