Editie 3.22 van 22.10.2002
© 2001-2002 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

‘Natte’ innovaties laten binnenvaart excelleren

Gefilterde stremmingsberichten voor plekken waar je zelf komt

Bouwfraude en ophoogzand

Schamel schepenaanbod online

STIS, COMRIS en de River Information Services

Overslagcentra op het web zijn wegwijzers naar de binnenvaart

Van VOC en CBRB naar
homepages van rederijen

Online ‘buurten’ bij de natte overheid:
DGG Binnenvaart en IVW Scheepvaart

KOFS.nl: site voor examentijd

PortofRotterdam.com draagt bij aan promotie van binnenvaart

De Amerikaanse 'River Industry'

LOVK-site haalt varende ouders en kleuters de groep binnen

Rijnvaartreglementen pluk je bij CCR van de website

Waterstanden op bestelling

Mailinglijst is een 'hit' in digi-communicatie binnenvaardersM/a>

Bedieningstijden ViN op het web

La Louvière legt het loodje

Scheepsfotografen online

Nieuw mantelpakje
voor 't BVB

Bureau Telematica wil
méér schippers online

Met Google zoeken naar
‘schipperskind’ op het web

Aanbevelingen veilige vaart
bij Raad Transportveiligheid

Europort-standhouders
‘vergeten’ eigen website

'Rijnschepenregister' zonder web-inzage

Sociale zekerheid

Onderlinge verzekeraars missen gemeenschapszin op het Web

Wind, neerslag en zicht


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com

© 2000-2002
VAART! Info

Internettoegang vraagt bewust omgaan met beveiliging

Bugbear houdt huis onder
de e-mailende binnenvaart

De e-mailende binnenvaart maakte de afgelopen weken kennis met Bugbear, een venijnig virus dat wereldwijd miljoenen pc’s in z’n greep kreeg. De kennismaking was soms pijnlijk, vooral voor boord-pc’s zonder virusscanner en gebruikers die argeloos een vertrouwd lijkend bericht met bijlage aanklikten. Mailboxen raakten verstopt met nutteloze en gevaarlijke virusberichten. Virussen worden steeds slimmer en vernietigender door ‘social engineering’. Waar komen ze vandaan, en hoe voorkom je dat je zelf het slachtoffer wordt? Het Web duikt in de materie, op zoek naar praktische tips en hulpmiddelen.

    Door Dirk van der Meulen
    (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 22 oktober 2002)

    De elektronische snelweg is niet zonder risico’s. Maak je contact met internet, voor het posten en ophalen van e-mail of het surfen naar websites, vraagt dat een zekere beveiliging. Ook als gebruiker van BICS, dat de internettoegang beperkt tot alleen e-mail. Je provider, het bedrijf dat toegang geeft tot internet, kan helpen bij de beveiliging. Bijvoorbeeld, zoals Filternet en Zeelandnet dat doen, door virusberichten al voor ze naar boord gaan uit de mailstroom te vissen. Maar als het erop aankomt ben je zelf verantwoordelijk. Antivirus-software voorkomt dat een virus of worm je pc op stelten zet, een firewall houdt gluurders en hackers buiten de deur. Belangrijk is ook hoe je e-mailprogramma met binnenkomende virusberichten omgaat, en of het - mocht je eigen pc onverhoopt besmet raken - de deur openzet voor het ongecontroleerd rondsturen van virusberichten naar familie, vrienden en (zakelijke) relaties.

    Surf op Safe
    De overheidscampagne Surf op Safe moet Nederlanders bewust maken van de risico’s en ze veilig leren omgaan met internet. De site verdient het stempel ‘GSM-vriendelijk’, want is ook op de boord-pc goed te bekijken. Er is actueel nieuws (‘Bolkestein wil privacybeleid aanscherpen’, ‘Nieuw gevaarlijk virus onder de naam Bugbear actief’), informatie over de praktijk (‘Waarom krijg ik soms van die rare e-mail?’, een quiz ‘Surft u op Safe?’ en een poortscan) en de risico’s (virussen, hackers, fraude, misbruik gegevens en ongewenste inhoud).

    De site is ruim een jaar in de lucht en heeft intussen een flinke lijst veelgestelde vragen opgeleverd. Zelf een vraag stellen kan dus ook. Verder kun je grasduinen in een uitgebreide woordenlijst of een uitleg over de campagne Surf op Safe. Voor ouders van 9- tot 13-jarigen is er een cursus ‘Mijn kind en internet’. Eerste hulp bij problemen krijg je door de SOS-knop aan te klikken. De site geeft concrete tips en links naar alternatieve programma’s om de populaire, met virussen bestookte software te omzeilen.

    VirusAlert
    Vooral de ‘lekken’ in het veelgebruikte e-mailprogramma Outlook van Microsoft zorgen in de praktijk voor snelle verspreiding van Bugbear, Fleming, Hobbit, Elet, Opaserv, Frethem, Yaha, Klez, BadTrans, Sircam, Nimda, of hoe al die ‘mass-mailer internetworms’ ook mogen heten. Ze stellen uit het Windows-adresboek hun eigen verzendlijst samen en versturen de virussen bij een open verbinding, onzichtbaar weggestopt in bijlagen. Afzenders zijn bij de meeste binnenkomende virussen nog wel te achterhalen, maar bij Bugbear moet je daar al bijna een digi-detective voor zijn. Bugbear knipt en plakt creatief met namen en adressen, waardoor het vermoeden van een bekende afzender zelden juist is.

    De website www.virusalert.nl houdt bij wat er aan bedreigingen op internet rondgaat, en waarschuwt desgewenst zelfs per SMS. Van elk virus is er een beschrijvingspagina met verwijdertips. Bijvoorbeeld: ‘Bugbear is een mass-mailer internetworm die zich onder sterk wisselende eigenschappen kan verspreiden. Tevens bezit het een backdoor component waardoor de virusschrijver c.q. hacker in staat is om creditcard-details en wachtwoorden opgeslagen op het systeem te ontvreemden. Het maakt voor de verspreiding gebruik van e-mail. Doordat het virus gebruik maakt van het MIME-exploit in Outlook kan het bij niet gepatchte systemen automatisch worden geactiveerd. (In andere gevallen kan het ge-activeerd worden door het bijlagebestand handmatig te openen.)’

    Voor het verwijderen van die lastpakken verwijst VirusAlert naar meestal gratis te downloaden programmaatjes. Het kan volgens de site ook geen kwaad eens langs de Windows Update van Microsoft te gaan, om daar de ‘patches’ (pleisters) te halen voor het dichten van gaten in Internet Explorer en Outlook. Doe dat bij voorkeur op een vaste telefoonverbinding of vanaf CD-rom, want via GSM zijn de megabytes vele (dure) uren onderweg.

    Antivirus.pagina.nl
    Antivirus-software is er in allerlei soorten, prijsklassen en service-niveaus. Bekende ‘merken’ zijn McAfee, Norton, Symantec, Norman, Bitdefender, Sophos, Panda, etc... Een uitgebreid overzicht is (voor GSM’ers met enig geduld) te vinden op de antivirus.pagina.nl. Bedenk dat je met een antivirus-programma voor de nieuwste virussen vrijwel altijd achter het net vist. Zo’n programma heeft met grote regelmaat een update nodig met actuele virusdefinities. Het is al mooi wanneer die automatisch binnenkomen, maar aan boord is dat bij updates van meer dan een megabyte niet praktisch. Je bent dan aangewezen op periodieke updates per CD-rom, en vooral voorzichtigheid in het openen van verdachte berichten met bijlagen.

    Een virusaanval komt meestal uit onverdachte hoek. Zo wist het Bugbear-virus maandag 7 oktober al knippend en plakkend de combinatie van het juiste adres en afzender te vinden om zich te verspreiden via de mailinglijst VAART!Webnieuws. De beveiliging was niet optimaal, waardoor de 1250 abonnees een bericht met ‘Just a reminder’ in hun mailbox aantroffen. Een paar honderd virusscanners sloegen prompt op tilt, en lieten dat de redactie weten. Die nam meteen maatregelen om herhaling te voorkomen, en informeerde de lezers over het gevaar. Dat gebeurt lang niet met alle virusberichten.

    Social engineering
    In het ‘boord-zine’ VAART!Sofa wijdde Chefren Hagens zijn rubriek ‘Techies’ aan een beschouwing over het begrip ‘social engineering’, waarmee de makers van virusmailtjes proberen zoveel mogelijk mensen tot doorklikken proberen aan te zetten. Nu met een nog slimmer gebruik van ‘onvindbare’ e-mailadressen, Hagens: ‘Het resultaat van al deze "sociale technologie" is dat de geïnfecteerde internetter, degene die het virus verspreidt, niet meer zo makkelijk kan worden gewaarschuwd. Dat zorgt er voor dat het virus rustig kan blijven zoeken naar e-mail adressen op de disk van de geïnfecteerde internetter. Zodra er weer een nieuw e-mail adres is gevonden wordt er weer een mailtje met virus verstuurd. Er is omdat er toch geen waarschuwingen volgen geen haast dus de gebruiker merkt in veel gevallen ook niet dat hij tijdens het internetten rustig maar continu virussen aan het versturen is.’

    Ondanks de waarschuwingen raakten er toch veel pc’s van binnenvaarders besmet. Die stuurden op hun beurt weer virusberichten rond, met tekstgedeelden uit opgeslagen e-mailtjes.

    Zo vernamen we dat het door Sophie bestelde boek 'Liefde en Lust' in herdruk is; vonden we het adres waarop Jurgen zijn persoonlijke instellingen voor een nieuwsbrief kan wijzigen; stuitten we op de vraag van Jos of het gebruik van de VAART!Vrachtindicator door SABON-schepen geoorloofd is; kregen we uit een e-mail aan Martin een tipje te zien van de plannen van de PR-commissie van de CBOB; schreef Maria te hopen 'morgen bij de les te zijn, maar ik zit een beetje in de lappemand'; en mailde Kiek aan Paul dat Niek weer safe in Bangkok zit. (De meest persoonlijke passages hebben we om privacy-redenen weggelaten).

    Intussen deden schippers verwoede pogingen hun spulletje weer aan de praat te krijgen, begonnen alle printers op een rederijkantoor gelijktijdig rare tekens af te drukken, en gaven boord-pc’s hier en daar compleet de geest.... Bugbear was here!



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index