Editie 1.19 van 18.12.2000
© 2000 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Internet verandert organisatiewerk

De e-Binnenvaart komt eraan

Weinig online-promotie voor stands op Rotterdam Maritime

Het web op voor wat je wilt worden

Intern@ten online

Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 2000
VAART! Info

Kunstenaars zoeken vermogende Amerikanen

Een webtournee langs
maritieme kunstschatten

Wat het web óók is: een eindeloze kunstgalerie. Maar, zoals dat met kunst gaat, je moet er oog voor hebben. Natuurlijk zijn er de museumsites. Die van het Louvre in Parijs pronkte al op de vroegste bookmark- of favorietenlijstjes. Een virtuele museumtour - daar droomde je toen alleen nog maar van. ‘Vroeger’ werden dromen waar. Nú is het ontbreken van een digitale catalogus op een museumsite toch eigenlijk al een gemis. En maritieme kunst? Jazeker, die is er ook. Het Web gaat cultureel... Eerst een kleine commercial voor www.vaart.com. Met de naam van de Nederlandse binnenvaartsite in je achterhoofd verwacht je hier absoluut niet wat je ziet! Nu eens even geen binnenvaart, maar een heuse kunst- en cadeauwinkel op het web. VaArt.Com eigenlijk, van The Virginia Art Company, met een fraaie collectie ‘metalcraft’, traditioneel giet- en smeedwerk uit de Amerikaanse staat Virginia. Een site in kerstsfeer, want: ‘The Christmas shopping season is upon us!’

Maritime Art Webring
Maritieme kunst is er al zolang er schepen varen. Dus kom je die ook op het Web in allerlei gedaanten tegen. De breedste collectie maritieme kunst-sites vinden we in de Maritime Art Webring, een verzameling sites die via een slim doorklik-systeem naar elkaar verwijzen. Als je wilt kun je het hele rijtje af, van de Blumenthal Gallery of Maritime Art en de Sea Dragon Marine Art Studio, tot de International Society of Marine Painters Online en Dutch Mostert Watercolors. Achttien sites in totaal.

Ook komen we onze ‘eigen’ Urker zeeschilder Teun Bakker tegen in de webring. Op zijn site stelt hij enkele olieverf schilderijen en aquarellen ten toon. Zijn vader was binnenschipper en zelf voer Teun Bakker twintig jaar op kotters, vertelt hij in een vraaggesprek op de site. Geen scheepstype of Bakker zet het op het doek: van middeleeuwse tot hedendaagse oorlogsbodems met oude kanonnen, theeklippers, loggers, botters, kotters, geschilderd met een variëteit aan alle soorten zee en weertype. Teun Bakker schildert in opdracht veel relatiegeschenken. Ook schippers die een schilderij van hun schip willen, komen bij hem langs.

Vuurtorens en havenkranen
Wat je meteen merkt is dat de sites van hedendaagse, Nederlandse maritieme kunstenaars zich eigenlijk vooral richten op vermogende Amerikanen. Die schijnen er gek van te zijn wat ze hier aan varends vereeuwigen. Daarom is de site van Oscar Verpoorten natuurlijk ook in het Engels. Op Rotterdam Maritime kun je hem gewoon in z’n werkkloffie tegenkomen en een praatje maken, maar online is hij ‘The Professional Artist’. Verpoorten’s site laat op een aangename manier zien hoe zijn etsen van vuurtorens, vissersschepen en havenkranen tot stand komen. De Waterboot 1 is zijn atelierschip, en zijn exposities waren volgens de site al van Haarlem tot Duinkerken in musea te zien. In dezelfde stijl is de site van Pauline Vos die zich laat inspireren door het Wad en de Zeeuwse stromen. Minder schepen en meer vis, zo te zien.

Een vierde Hollandse maritiem kunstenaar die je online niet mag missen is Ingrid Dingjan. Ze heeft haar site pas helemaal vernieuwd. Dingjan is geïnspireerd door de wereld van de scheepvaart. Haar onderwerpen zijn onder meer: zeilboten, skûtsjes, containerschepen, terminals, drijvende bokken, boor- en werkeilanden en marinefregatten in aquarel, acryl, olieverf en zeefdruk. Wie in de buurt van Hengelo is, kan eens langs gaan in het Kunstcentrum waar tot 14 januari werk van haar te zien is. Maar er is ook een doorlopende expositie in het EIC op de landtong Rozenburg (havennr. 5325), en misschien kom je haar werk nog tegen op kerstkaarten van de KNRM.

Digitale catalogus
Tot besluit van deze kunstwebtoernee gaan we even naar binnen bij het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam èn het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Online kun je dat in één muisklik doen, want beide musea hebben hun verzamelingen digitaal samengevoegd in één catalogus. Bij het Maritiem Museum is je scherm al meteen te klein vanwege de opkomende pop-ups met speciale attracties die de aandacht vragen. De catalogus ‘Maritiem Digitaal’ vind je nog sneller via het Nederlands Scheepvaartmuseum dat de site heeft ondergebracht bij sponsor Generali. Klik dus op Maritiem digitaal en daar lees je: ‘Sinds 1998 is Maritiem Digitaal de website voor informatie over de collecties van maritieme musea in Nederland. Via een zoekformulier zoekt u in een gezamenlijke digitale collectiecatalogus van de deelnemende musea. Op dit moment bevat de database meer dan 300.000 beschrijvingen van objecten en boeken. Een deel van de objectbeschrijvingen bevat een afbeelding.’ Online kom je daar de Kerstdagen wel mee door!



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496





index