Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.

Editie 1.8 van 3.7.2000
© 2000 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie

© 2000-2007
VAART! Info

KSCC Nijmegen met nieuwe site op het web

Ontluikende initiatieven voor
tele-pastoraat en digiwelzijn

Als er ìemand is die je graag persoonlijk spreekt wanneer het nodig is, is het wel je aalmoezenier, predikant, sociaal raadsman of -vrouw. Maar in een over heel Europa verspreide gemeenschap als de binnenvaart, vind je de vertrouwde geestelijke bijstand zelden om de hoek. Dat geldt overigens ook voor het sociaal-maatschappelijk werk, het met een subsidiestop bedreigde schipperswelzijnwerk en andere raadgevers. Tijd voor tele-pastoraat en digiwelzijnszorg in de binnenvaart? Het Web neemt bestaande (en denkbare) initiatieven onder de loep.

De laatste aanbeveling uit 'Plaats Bepalen en Koers Kiezen', het opinie-onderzoek dat drs Angelique Hubens vorig najaar in opdracht van de AMVV hield onder binnenvaartondernemers, spreekt boekdelen: 'Internet is nog relatief onbekend en onbemind in de binnenvaart. Daar ligt een taak voor sociaal-economische, onderwijs- en welzijnsorganisaties om pionierswerk te verrichten en ondernemers te overtuigen van de voordelen van moderne communicatietechnieken. Internet en e-mail kunnen als hulpmiddel worden gebruikt voor het verspreiden van marktinformatie. E-mail kan er wellicht toe bijdragen dat makkelijker sociale contacten met familie en vrienden kunnen worden onderhouden.'

Moeilijk aanwijsbaar
Wat is er sinds de presentatie van het rapport, op 20 november tijdens Europort, met de conclusies en aanbevelingen op Internetgebied gedaan? De site van het KSCC Nijmegen werd opnieuw opgetuigd en die van de Nederlandse kerk aan de Ruhr kreeg vorm. Binnenvaart Nederland schittert online met www.binnenvaart.org als monument van de verloren eenheid, Het Kantoor en het Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart wedijveren om als eerste present te zijn op het Web.

Pionierswerk van binnenvaartorganisaties op Internet is moeilijk aanwijsbaar. Wel raken steeds meer binnenvaartondernemers overtuigd van de voordelen van moderne communicatietechnieken, zoals valt af te leiden uit de 1-meting van Bureau Telematica Binnenvaart. De welzijnsorganisaties AMVV en KSCC worden door het rapport Berenschot verder in het nauw gedreven. Het zou triest zijn als daar straks deuren moeten sluiten, maar ook online heeft een gemeenschap ('community' in Internet-termen) van varenden wel degelijk recht & reden van bestaan. Een uitdaging?

Doel heiligt middelen
In die zin zou de vernieuwde KSCC-website op http://www.kscc.nl een nieuw begin kunnen inluiden. Aalmoezenier Bernhard van Welzenes heeft het al langer in z'n hoofd. 'Zijn' katholiek schipperscentrum in Nijmegen komt op de traditie geworden telematicadag tussen Kerst en Oud & Nieuw ruimte te kort. De snel ontwikkelende digitale technieken trekken die dag meer binnenvaarders naar de kapel dan tijdens een zondagse mis.

Het doel de middelen van Internet laten heiligen ligt dus voor de hand. Op de vierde VAART!Verjaardag, die 2 juni in Nijmegen werd gecombineerd met het maandelijkse Internetcafé, opende het KSCC zijn nieuwe site. Die werd gemaakt en gesponsord door Nefkens en Streng. Piet Nefkens bood de site officieel aan, waarna Van Welzenes en sociaal raadsvrouw Leni Broekmeulen er direct enthousiast mee aan de slag gingen.

De website biedt vooral veel statische informatie. Verder willen springen dan je polsstok lang is heeft op Internet dan ook weinig zin; het bijhouden en verversen van de pagina's kost al genoeg tijd. De indeling van de site is helder. Een herkenbare illustratie als openingspagina, een welkomstpagina met adresgegevens en knoppen voor het verder navigeren op de site; een kaartje met KSCC-lokaties die snel tevoorschijn komen als je er met de muis overheen gaat. De belangrijkste telefoonnummers staan onder een fraaie pentekening van het schipperscentrum. Onder de knop 'Internationaal netwerk' zijn alle kerkelijke 'spelers' te vinden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Tsjechië, Oostenrijk en Roemenië; ook die van protestantse huize.

Bulletin per e-mail
Met het aanklikken van de knop 'Nieuws' kun je kiezen uit informatie over het bulletin (met een actuele greep uit de ook per e-mail verzonden tekst, plus de mogelijkheid om je te abonneren),

informatie over het maandblad Volaan Vooruit en een verwijzing naar de wekelijkse Scheepspraet-pagina op Teletekst (waarvan de tekst zelfs beter, want permanent, op de site te lezen is). De rubriek 'Links' geeft een bescheiden selectie van verwante sites, en achter de knop 'Sociaal raadswerk' gaat ook de nodige bruikbare informatie schuil. Kort en feitelijk. Wat eigenlijk nog ontbreekt is het communicatie-element, iets meer dus dan het algemene e-mailadres.

Het elektronisch KSCC-bulletin, een bindend element dat veel postzegels uitspaart, gaat wekelijks al naar het verdienstelijk aantal van 69 adressen. Je krijgt het door een e-mail te sturen naar kscc-subscribe@onelist.com. En wie weet verschijnt binnen afzienbare tijd ook Van Welzenes' woord van de zondag online; hij heeft zich dat al bij meerdere gelegenheden enthousiast voorgenomen... Wellicht kan het zelfs een wekelijkse boodschap in oecumenisch verband worden, samen met de protestantse schipperspastores.

Klikken moet
Het enig waarneembare web-initiatief vanuit de protestantse schippersgemeenschap tot nu toe is De Ruhrstand. Oorspronkelijk een blad voor de jeugd van de Nederlandse kerk aan de Ruhr, maar nu dus ook online op www.nkadr.de. De opvallende mededeling 'Wijziging zangdienst 14 Mei naar 21 Mei!!' is eind juni natuurlijk niet meer aan de orde, evenmin als de aankondiging van de jongerendag in de Arena. Het geeft aan dat de boel bijhouden de nodige aandacht vraagt.

Sitebeheerder Harm Lenten vraagt met 'Klikken moet' op passende wijze aandacht voor het hongerprobleem in de wereld: 'Als iedere Ruhrstandabonnee een jaar lang iedere dag één keer per dag de Hungersite bezoekt, zorgen we er voor dat 2.856 KG (Bijna drie ton!!) hulpgoederen op de juiste plaats aankomen!!!' Surf je daarvoor langs de Ruhrstand, komt het ook die site ten goede.

Beppie Klos had voor de bladsite en interview met ds Roggeband, de nieuwe predikant van de Nederlandse kerk aan de Ruhr. Over zijn rol als predikant zegt de 'lichte Tholenaar' ds. Roggeband: 'Ik wil een voorganger zijn in de viering van de eredienst. Niet als degene die alles beter weet maar wel als iemand die op grond van intensieve bestudering van bijbelse teksten mogelijke antwoorden aanbiedt op vragen die in pastorale gesprekken, hetzij direct, hetzij tussen de regels door, gesteld worden. Tegelijk wil ik pastor zijn. Daaronder versta ik wegbegeleider te zijn van mensen, ook en misschien vooral dan wanneer hun wegen zwaar en moeilijk worden. Ik hoop op deze wegen mee te kunnen gaan: meevoelend, meegelovend, maar ook meetwijfelend en meehopend.' In het interview niets over e-mail of Internet, maar dat zal in het contact met de varende gelovigen niet ontbreken.



Binnen 5
minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel



 
Naar de openingspagina VAART! Actueel