Editie 3.2 van 15.1.2002
© 2001 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Nieuw mantelpakje
voor 't BVB

Bureau Telematica wil
méér schippers online

Met Google zoeken naar
‘schipperskind’ op het web

Aanbevelingen veilige vaart
bij Raad Transportveiligheid

Europort-standhouders
‘vergeten’ eigen website

'Rijnschepenregister' zonder web-inzage

Sociale zekerheid

Onderlinge verzekeraars missen gemeenschapszin op het Web

Wind, neerslag en zicht

Motorensites zonder digitale proefstand

Scheepsbouwers zoeken via het web naar internationale markten

INE zet binnenvaart
Europees op het web

Chinavaarders online te volgen

Oneindig veel werk op het web

Intranet TMC-water

Zand, grind en bagger

ETA-geheimen achter bargeplanning.nl

Elektronische clubhuizen voor liefhebbers échte binnenvaart

BICS en IVS90
elk op een site

Het Waalproject zoals het had moeten gaan...

'Bargelink.com zal werken en in alles betrouwbaar zijn'

Schipperssites
en VAART!Webnieuws

ITB-info èn PortofRotterdam.com

BintraS wijst Duitse verladers de weg

Toernee langs maritieme kunst

Internet verandert organisatiewerk

De e-Binnenvaart komt eraan

Weinig online-promotie voor stands op Rotterdam Maritime

Het web op voor wat je wilt worden

Intern@ten online

Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com

© 2000-2002
VAART! Info

Zoeken naar compromis tussen fotografische kwaliteit en laadsnelheid

Scheepsfotografen gaan online

Fotografen zijn zuinig op hun werk. Freelance-fotografen hebben als beroepsgroep hun auteursrechten beter veiliggesteld dan de meeste schrijvende freelance-journalisten. Zolang het gaat om afdrukken van foto’s in kranten, tijdschriften en boeken is hergebruik nog redelijk te traceren. Maar zet je ze op het web dan is de kans groot dat je foto’s op alle mogelijke sites opnieuw opduiken. Ongevraagd, zonder toestemming (laat staan naamsvermelding) en zonder een redelijke vergoeding voor je rechten. Dat beeld hield fotografen lang huiverig voor het Wilde Web. Maar ook onder scheepsfotografen zijn er de laatste tijd die hun vrees voor piraterij laten varen. Het Web zocht voorbeelden.

Arie Jonkman, Bert Scheijgrond, Rob de Koter en Flying Focus zijn fotografen die je behalve in ‘de bladen’, ook op het web kan tegenkomen. Dat levert mooie verzamelingen op voor wie er oog voor heeft en beschikt over een voldoende snelle verbinding. De meeste fotografen hebben intussen geleerd hun foto’s op het scherm te bekijken. Hetzij van een scan, dan wel rechtstreeks uit een digitale camera. Het maakt de overgang naar het web minder zwaar. Met de opkomst van de digitale fotografie zijn overigens ook de ‘niet-beroeps’ gemakkelijker in staat series foto’s op het web te slijten. Mooie voorbeelden zijn te vinden in de VAART!Galerie, met scheepsfoto’s van Jan van Brussel (Havenbedrijf Amsterdam) en Hans Klop (Volkerak, Hollands Diep).

Hans Klop in VAART!Galerie
Avond
Avond
Nathalie
Nathalie
Priscilla
Priscilla
Stormoog
Stormoog
Jan van Brussel in VAART!Galerie
Ardito
Containers
Adel Votis
Droge lading
Franz Haniel 10
Duwvaart
Barones
Tankvaart

Kapitein-fotograaf
Arie Jonkman, die zijn werk als fotograaf jarenlang deed naast een baan als kapitein op een binnenvaarttanker, heeft het varen vorig jaar vaarwel gezegd. En om zijn bestaan als full-time fotograaf een gezicht te geven, opende Jonkman meteen een eigen site: www.jonkmanfotografie.nl. Vooral de fraaie foto’s van scheepsinterieurs knallen er van het scherm, viel ons bij een eerste bezoek op.

www.jonkmanfotografie.nl

Met de beste wensen voor het nieuwe jaar, gezondheid ‘en veel bytes in de lucht’, laat Arie Jonkman nu weten dat hij op een lage resolutie foto’s uit zijn archief (‘en ook veel nieuwbouw’) online heeft gezet.

Zonsondergang Gelderse IJssel
© Arie Jonkman Zonsondergang bij de brug van Ewijk
© Arie Jonkman

Een foto met lage resolutie laadt sneller, soms zelfs ‘GSM-vriendelijk’, en is op een pc-scherm vaak nog heel acceptabel. Maar het heeft ook nadelen, legt Jonkman in zijn korte mailtje uit: ‘Ik heb geprobeerd de kb (kilobytes of bestandsgrootte, DvdM) zo laag mogelijk te houden, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ik vind het nu een redelijk compromis met de foto's.’ Een fotograaf die zelfs wandgrote afbeeldingen toch scherp weet af te leveren, voelt op het web zijn tenen nog wel eens kromtrekken vanwege alle beperkingen.

In ‘Actueel nieuws’ krijg je een goed beeld van de schepen die Jonkman de laatste tijd voor de lens kreeg. Korte, praktische tekstnotities maken het verhaal compleet. De foto’s zijn weliswaar klein, maar snel, en van een kwaliteit (scherpte, compositie) die je van een professional kan verwachten. Slim om het sitebeheer aan een andere professional over te laten; samen met Jan Jelle Klomp vormt Jonkman online een goed koppel.
Een archief online zetten is altijd een hele uitdaging, want al die (168!) foto’s moeten wel te vinden zijn. Jonkman en zijn webmaat bieden een goed bruikbare selectiemethode aan, en wat er dan op je scherm voorbij vaart is een lust voor het oog. Kunststukjes van nautische fotografie zijn te vinden in de rubrieken ‘Jachten’, ‘Varende schepen’, ‘Industriële fotografie’ en ‘Scheepsinterieur’. Jonkman presenteert ongegeneerd de weelde die veel nieuwe schepen van binnen en van buiten uitstralen.

Fotografische verslagen
Bert Scheijgrond's 'Oud Roest' Op de site van de Scheveningse maritiem fotograaf en journalist Bert Scheijgrond is de benadering anders. Scheijgrond heeft enkele collecties van honderden foto’s als fotografische verslagen bij elkaar gebracht op de CD-Rom’s ‘Oud Roest’ (Vlaggetjesdag juni 2000) en ‘Mini Sail 2000 Scheveningen’.
Het is maar een klein deel van zijn omvangrijke oeuvre, dat volgens informatie op de site bestaat uit 20.000 kleurendia’s, 23.500 zwart/wit negatieven, en 10.000 kleurennegatieven. Selecties van foto’s in ‘Fotogalerij BSMF&J’ zijn verdeeld in ‘binnenvaart’, ‘diverse vaart’, ‘koopvaardij’, ‘marine’, ‘reddingwezen’, ‘sleepvaart & berging’, ‘varia’, ‘visserij’, ‘watersport’ en ‘zeilvaart’.

Een kijkje in de binnenvaartcollectie van Bert Scheijgrond Veelzijdig maritiem dus! Per rubriek veel kleine foto’s met in het kort de bijzonderheden, een klik op zo’n fotootje levert een groter beeld. Wie een nog grotere digitale afdruk wil kan die tegen betaling bestellen. Scheijgrond heeft ook een aantal artikelen bij de foto’s online gezet, over de reddingboot Bernard van Leer die naar IJsland is verkocht, over de zelfrichtende motorreddingboot Suzanna, de I Ugo die zonk na een urenlange vergeefse strijd van Rotterdamse bergers en het kustwachtschip Arca.

Binnenvaart in beeld
De Nijmeegse nautisch fotograaf Rob de Koter fotografeert al vijftien jaar binnenschepen. De foto’s maakt hij zowel in opdracht als ‘vrij’. In het archief van De Koter zitten meer dan 12.000 scheepsfoto’s. Met zijn vrouw Marie Louise selecteerde hij daaruit materiaal voor twee boeken: ‘Binnenvaart in beeld’ (320 foto’s) en ‘Binnenvaart, wat vaart waar?’ (175 foto’s), uitgegeven bij De Alk.

www.dekoter.nl

De website www.dekoter.nl is nieuw, en werd op de Telematicadag eind december ten doop gehouden. Rob de Koter heeft gekozen voor grotere foto’s, niet schermvullend, maar groot genoeg om de fotografische kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Er zijn korte series over ondermeer Frankrijk, de Donauvaart en speciaal de cruisevaart op de Donau, die de moeite van het langere wachten zeker waard zijn.

Vanuit de lucht
Herman IJsseling, beter bekend als Flying Focus, doet scheepsfotografie vanuit de lucht, met Den Helder en Rotterdam als uitvalsbases voor fotovluchten van de Duitse Bocht tot aan het Engelse Kanaal, en boven groot open water als het IJsselmeer, Haringvliet en Hollands Diep. De site oogt bepaald dynamisch, passend bij de snelle wereld van vliegend fotograferen. Luchtfotografie vraagt een goede voorbereiding. Hoe dat gaat, staat op de site:

‘Een opdracht voor het fotograferen van een schip ontvangen wij bij voorkeur minimaal één dag voor de gewenste fotosessie. Na het noteren van het telefoon- en faxnummer van het schip kunnen wij rechtstreeks met de kapitein een gunstige plaats en tijdstip bepalen. Tevens spreken wij dan een marifoonkanaal af, zodat ook vanuit het vliegtuig contact opgenomen kan worden. Dit laatste kan van belang zijn om ook met slecht weer het schip te kunnen vinden. Ook kunnen wij de kapitein vragen een kleine koersverandering uit te voeren om het schip beter in de zon of de golven te kunnen fotograferen. Indien wij meer schepen op één foto moeten zetten is de marifoon onontbeerlijk om vanuit de lucht een mooie formatie te kunnen samenstellen. Als de opdrachtgever er weinig zicht op heeft waar en wanneer het schip gefotografeerd kan worden, kunnen wij dit zelf uitzoeken via bevrachters, kustwacht of havendiensten.’

www.flyingfocus.nl

De site heeft een schepenlijst met honderden gerubriceerde schepen waar Flying Focus op enig moment foto’s van maakte. Foto’s op bescheiden formaat zijn te vinden onder ‘Foto voorbeelden’. Onder ‘Recent werk’ vertelt Flying Focus wat de laatst gefotografeerde schepen of offshore-installaties zijn.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index