Editie 3.9 van 23.4.2002
© 2001 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Rijnvaartreglementen pluk je bij CCR van de website

Waterstanden op bestelling

Mailinglijst is een 'hit' in digi-communicatie binnenvaardersM/a>

Bedieningstijden ViN op het web

La Louvičre legt het loodje

Scheepsfotografen online

Nieuw mantelpakje
voor 't BVB

Bureau Telematica wil
méér schippers online

Met Google zoeken naar
‘schipperskind’ op het web

Aanbevelingen veilige vaart
bij Raad Transportveiligheid

Europort-standhouders
‘vergeten’ eigen website

'Rijnschepenregister' zonder web-inzage

Sociale zekerheid

Onderlinge verzekeraars missen gemeenschapszin op het Web

Wind, neerslag en zicht

Motorensites zonder digitale proefstand

Scheepsbouwers zoeken via het web naar internationale markten

INE zet binnenvaart
Europees op het web

Chinavaarders online te volgen

Oneindig veel werk op het web

Intranet TMC-water

Zand, grind en bagger

ETA-geheimen achter bargeplanning.nl

Elektronische clubhuizen voor liefhebbers échte binnenvaart

BICS en IVS90
elk op een site

Het Waalproject zoals het had moeten gaan...

'Bargelink.com zal werken en in alles betrouwbaar zijn'

Schipperssites
en VAART!Webnieuws

ITB-info čn PortofRotterdam.com


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie

© 2000-2006
VAART! Info

Trage GSM-verbinding blijft een handicap

LOVK-site haalt varende ouders
en kleuters de groep binnen

Felgekleurde fotoblokken, draaiend stuurwiel op de achtergrond, een bootje dat ‘belangrijke’ links voorbijsleept, en de bewegende tekst ‘Welkom op onze site. Waar wij voor staan: Bevorderen van een landelijk onderwijssysteem voor varende kleuters... en al datgene wat met dit onderwijs verband houdt’. Raden is overbodig, we zijn op de nieuwe site van LOVK, het Landelijk Onderwijs aan Varende Kleuters: www.lovk.nl. Een mooie binnenkomst, maar met al die plaatjes niet meteen het feestje voor varende ouders die van een trage GSM-verbinding afhankelijk zijn. Het Web bekeek de nieuwe site als info- en uitvalsbasis voor varende kleuters en hun ouders.

De sfeer is allesbepalend. De speelse aanblik van de LOVK-site is een duidelijke poging websurfers de denkbeeldige kleutergroep binnen te halen. Geluid ontbreekt, maar je kunt je er gemakkelijk het onophoudelijk gekwetter van kinderstemmetjes bij voor de geest halen. Binnenin komen de blokken terug in het site-menu, met voor ‘LOVK’, ‘School’ ‘Ouders’, ‘Praktisch’ en ‘Links’ elk een ander fel gekleurd blok. Bij een muisbeweging vouwt het open en laat het doorverwijzingen zien naar de belangrijkste rubrieksonderdelen. Handig en toegankelijk.

‘Achterlijk traaaaag’
Bij een snelle peiling van meningen over de site in de mailinglijst VAART!Familie was de reactie ‘mooi, maar achterlijk traaaaag’ het meest typerend, aangevuld met ‘de binnenvaart wil wel online, maar kan het niet’. Het gebrek aan snelheid van de boordverbinding speelt ook de LOVK-site duidelijk parten. Er is geen speciale GSM-tekstversie, wat natuurlijk ook onzin zou zijn als je wilt laten zien wie er bij het onderwijs aan varende kleuters betrokken zijn en hoe het er op de scholen aan toe gaat. Ergens op de site kwamen we zelfs de aankondiging van een video (!) over het werken met de map ‘Stappen Langs het Water’ tegen, en bij ‘bestanden downloaden’ de 294Kb grote pdf-versie van de LOVK-schoolkrant (april). Dat kost eindeloos veel GSM-tijd.

Aan de andere kant zou het weglaten van zulke grote onderdelen toch jammer zijn voor een site die ook voor walmensen het bekijken waard is. Voor Pabo-studenten bijvoorbeeld is de site als ‘schoolgids’ zeer informatief. Daarbij komt de opmerking van een varende ouder: ‘Maar wij krijgen toch ieder jaar een boekje? Dus wat moet ik met die website?’ Dat is een vraag naar de meerwaarde. Wat biedt de LOVK-site meer dan het jaarlijkse boekje voor ouders? Voor doelstellingen, statuten en bestuur heb je de site niet echt nodig. Toch nuttig dat die informatie op de site te vinden is, evenals de adressen van onderwijslocaties: de Bonte Zwaan, het Zwanejong, het Maashofje, de Zwarte Zwaan, de Groene Zwaan en ‘t Zwanenest. Plus de namen met foto’s en e-mailadressen (!) van alle juffen, ook de mobiele leerkrachten.

Leerplichtig
Jonge ouders, die via het web voor het eerst kennismaken met deze vorm van onderwijs, stuiten er vroeg of laat op de mededeling: ‘Ook varende kleuters zijn leerplichtig. Ontheffing van de plicht om hun kind elke dag naar school te laten gaan verkrijgen varende ouders als hun kind is ingeschreven bij de LOVK en deelneemt aan het specifieke onderwijsprogramma. Dat houdt in, waar mogelijk een ligplaatsschool bezoeken en werken met afstandsonderwijs. Vanaf de leeftijd van 3,5 jaar kunnen varende kleuters bij ons terecht.’ In één moeite door kunnen zij hun baby of peuter online aanmelden bij de LOVK. Tegen de tijd dat het kind het onderwijs kan gaan volgen wordt er contact met de ouders opgenomen.

De informatie in het blok ‘Ouders’ is karig. Het belang van betrokkenheid wordt nadrukkelijk genoemd: ‘We beseffen dat voor betrokkenheid informatie belangrijk is. Daarom hechten wij eraan ouders op allerlei manieren op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen de scholen, van de ontwikkeling van hun kind, maar ook van de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Wat dit laatste betreft zullen wij ouders steeds "bijpraten’’ over de stand van zaken wat betreft het nieuwe afstandsonderwijs en de mentorbegeleiding.’ De site biedt daar een mooie gelegenheid voor, maar wellicht is een mailinglijst voor varende kleuterouders meer voor de hand liggend.

Het blok ‘Praktisch’ is zoals het heet. Je kunt er terecht voor de schooltijden van de verschillende locaties, voor een overzicht van vakanties en vrije dagen, informatie over het leerlingenvervoer (dienstregeling van de schoolbusjes) en het laatste nieuws (‘LOVK site van de week op VAART!’). De maandelijkse LOVK-schoolkrant informeert varende ouders niet alleen op papier, maar is vanaf het april-nummer ook op de site in pdf (met Acrobat Reader) te lezen.

Boodschappenkrat
In de schoolkrant de eerste indrukken van Suzanne en mama Den Herder (ms Deo Juvante) over de kleutermap nieuwe stijl: ‘Omdat onze Suzanne 4 jaar werd vroeg juf Lineke of ik eens langs wilde komen voor het nieuwe kleuterpakket en de doos materialen die daar bij hoort. Een beetje nieuwsgierig waren we wel en de verrassing was groot. Een heel ander pakket en een boodschappenkrat vol met materialen. Bij het zien van de materialen kregen we al zin om te beginnen [...] Suzanne doet erg haar best maar dat betekent wel dat het toch nogal wat tijd vergt op een dag. Elke week als we klaar zijn maken we een e-mail voor juf Lineke en daarin vertellen we hoe alles die week gegaan is. Met sommige dingen heeft ze helemaal geen moeite en soms kom je erachter dat ze een aantal dingen nog niet echt beheerst. Voor jezelf krijg je meer inzicht in haar ontwikkeling. Van juf Lineke krijgen we weer een e-mail terug en geeft ze tips en complimentjes. Dat is ook wel fijn want ik heb nooit de ambitie gehad om kleuterjuf te worden dus van sommige dingen weet ik echt niet hoe je ze aan moet leren. Maar op deze manier gaat het voortreffelijk.’

Het blok ‘Links’ is opgedeeld in ‘Binnenvaartorganisaties (summier en nu al een ‘dode’ link), ‘Onderwijsinstanties’ (ook naar de Rijdende School met ‘Digitale leeromgeving’) en ‘Links voor kleuters’. De laatste pluk verwijzingen is natuurlijk het leukst, want daar zitten de echte doe-links in waar je als varende ouder inspiratie kunt opdoen voor nieuwe kleuterklussen. Ook heel veel kleurplaten, spelletjes en oefeningen.

Een site als van LOVK is nooit af. Dat blijkt ook wel uit de ‘Under construction’-plaatjes die her en der opduiken. Vanuit VAART!Familie nog een paar suggesties: voorleesboekentips; weekthema's van de scholen (ook België); tips voor voorbereiding op het internaat; open dagen van de internaten, vanaf welke leeftijd kun je het beste een internaat uitzoeken; stukjes die fanatieke ouders schrijven (‘ik niet’); routebeschrijving naar de scholen; simpele, niet te grote computerspelletjes te downloaden in .zip bestanden; de mogelijkheid om door te geven als je in de rimboe ligt en toch vindt dat je kind met andere kinderen kan spelen (‘misschien ligt er iemand in de buurt’), speeltuinen langs de vaarwegen; andere kleuterscholen waar varende kleuters welkom zijn.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index