Editie 2.3 van 13.2.2001
© 2001 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

ITB-info èn PortofRotterdam.com

BintraS wijst Duitse verladers de weg

Toernee langs maritieme kunst

Internet verandert organisatiewerk

De e-Binnenvaart komt eraan

Weinig online-promotie voor stands op Rotterdam Maritime

Het web op voor wat je wilt worden

Intern@ten online

Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 2000-2001
VAART! Info

Schippers openen website onder eigen domeinnaam

Scheepsnaam als domein
nu het registreren waard

Je eigen scheepsnaam als Internetdomein staat niet alleen chique, het is nog praktisch ook als visitekaartje van je eigen binnenvaartonderneming. Picaro, Abel-Niels, Amodo... Sommige binnenvaarders hebben al een eigen domein, anderen wachten nog even met registreren... Waarop? Een domeinnaam wordt maar één keer uitgegeven. Wees erbij nu er nog (scheeps)namen vrij zijn. NL Domeinregistratie NL-domeinnamen worden toegekend door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, te vinden op www.domain-registry.nl. Inmiddels zijn er al ruim 560.000 NL-bedrijfsdomeinnamen uitgegeven. Aanvragen lopen altijd via een bij die stichting aangesloten provider. Voor inschrijving is een uittreksel uit het Handelsregister vereist, waaruit blijkt dat je bedrijf aanspraak kan maken op het gebruik van de naam. In de praktijk is die regel zeer ruim. Inhoudelijke toetsing vindt niet meer plaats en domeinkaping gebeurt al op grote schaal. De kans is dan ook niet gering dat je je eigen (scheeps)naam als domeinnaam kunt kopen van iemand die net iets eerder op de gedachte kwam. Kopen is uiteraard altijd duurder dan zelf registreren. Tenzij je voor de rechter kunt aantonen dat die ander er op uit was om je met die registratie veel geld uit de zak te kloppen.

Naam in eigendom
Let er op dat de domeinnaam je eigendom wordt. Gratis je domein registreren en onderbrengen (hosten) bij Freehosting.nl, pas overgenomen door een gezelschap met onder anderen Nina Brink (voorheen Worldonline), lijkt aantrekkelijk maar heeft wel als nadeel dat je er slechts logeert onder je eigen naam. Verhuizing naar een andere hostingorganisatie is vrijwel uitgesloten.
Verder zijn er nog steeds goede mogelijkheden een site te bouwen binnen de ruimte die je daarvoor van je Internetprovider hebt gekregen. En uiteraard ben je niet tot een NL-domeinregistratie verplicht; Zo heeft schipper Nico Evens van de Romani gekozen voor de domeinnaam www.evens.nu.

Picaro De komende tijd krijgen we ongetwijfeld nog veel meer scheepssites op het web te zien. In deze rubriek kwam eerder al uitgebreid de inmiddels ‘beroemde’ site www.picaro.nl van Thijs Hitters en Annemarie van Oers aan bod. Hun site dankt zijn populariteit vooral aan de opzet om niet alleen de spits Picaro in beeld te brengen, maar daar omheen ook de hele spitsenvaart op Frankrijk. Er zijn nog meer voorbeelden. Aan drie ervan wijden we in deze editie van Het Web een korte beschouwing.

www.abelniels.nl
Abel-Niels Dat de familie Vegter met het ms Abel-Niels droge lading vervoert van en naar Nederland, Belgie, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk is vanaf de eerste site-pagina duidelijk. Ook de belangrijkste scheeps-, telefoon- en e-mailgegevens staan met een foto van het schip meteen voorop. Het houdt de site sober maar functioneel. Voor wat meer achtergrond is er een link naar de eigen Compuserve-site van schipperse Corrie Vegter. Zij presenteert daar het stamboomonderzoek naar de families Vegter en Groen.

www.amodo.nl
Amodo De website van scheepvaartbedrijf Amodo werd pas nog gekozen tot VAART!Site van de Week. Dat had alles te maken met de heldere informatie en de grafisch goed verzorgde opzet. Bezoekers kunnen kiezen uit een Nederlandse, Engels, Duitse of GSM-versie van de site, hoewel volgens site-bouwer Jaco Robben die laatste uitvoering eigenlijk overbodig is omdat de site van zichzelf al niet zwaar is opgetuigd met plaatjes en dergelijke.
De Amodo is van Jan en Ria Robben, die in bijna-bedrijfseconoom Jaco en z’n zus geen opvolgers hebben, maar niet uitsluiten dat neefje Pepijn het roer nog eens overneemt. Behalve feitelijke scheepsgegevens en de geschiedenis van het varend ondernemerspaar, is er op de site ook informatie over het samenwerkingsverband Sabon, de RK-schippersbond St Nicolaas, KSCC Nijmegen, Het Kantoor en de KSV Schuttevaer afdeling Gelderland. Een aardige verzameling praktische links en een vragenformulier maken de site compleet.

www.evens.nu
Romani De Romani-site gaat er steeds vlotter uitzien. Een eigen site is ook een plek waar geëxperimenteerd mag worden. De eerste versie hoeft niet meteen de definitieve te zijn. Aan een site zit je niet zo lang vast als aan een schip. Nico Evens heeft al heel wat gesleuteld voor hij zover was als www.evens.nu. Op de openingspagina kun je kiezen uit navigatielinks voor een e-mailcontact, een profiel (informatie over het schip en zelfs het geluid van de MWM-diesel), een kennismaking met de mensen achter de onderneming (Nico en Marlies), een fotoboek (‘Een kijkje naar ons dagelijks werk’) of een offerte-aanvraag voor transport (alle gegevens die nodig zijn). Vergeleken met eerdere versies valt op dat de foto’s kleiner en dus sneller zijn geworden, maar zonder veel kwaliteitsverlies.



VAART!Webnieuws op weg
naar eerste 1000 e-maillezers

De elektronische nieuwsdienst VAART!Webnieuws stevent snel af op de eerste duizend abonnees. Lezers ontvangen zes dagen per week gratis een overzicht van scheepvaartnieuws op het Web. Van elk bericht afkomstig van binnen- en buitenlandse websites wordt de titel, het webadres (de url, om op door te klikken voor het originele bericht) en de begintekst weergegeven. De gratis berichtenservice draait op betaalde links naar adverteerderssites.

VAART!Webnieuws is in 1996 opgezet als vast onderdeel van de mailinglist VAART!Forum. Op verzoek van lezers zonder interesse in de forumdiscussies is Webnieuws inmiddels ondergebracht in een aparte verzendlijst. Daardoor is er geen directe koppeling meer aan het forum, al wordt dat door het overgrote deel van de webnieuws-lezers gevolgd. De eenmans Webnieuws-redactie ‘leest’ dagelijks enkele tientallen websites, op zoek naar nieuws. Daarbij geholpen door de elektronische knipseldienst E-knip (www.e-knip.nl) en tips met nieuwslinks van lezers. Gratis aanmelding voor VAART!Webnieuws is mogelijk via de website www.vaart.nl of per e-mail bij dvdm@compuserve.com

Grootste provider: vaart.net
Onder de 906 lezers van Webnieuws voert vaart.net de providers Top 10 aan met 115 abonnees (13%), op afstand gevolgd door hetnet.nl (7%), hotmail.com (6%), wxs.nl en minvenw.nl (beide 5%), planet.nl, worldonline.nl en bics.nl (ieder 3%), zonnet.nl en zeelandnet.nl (beide 2%).

VAART!Mobiel Vaart.net (het VAART!Mobiel Internetpakket van KPN-serviceprovider Dekatel) en Bics.nl (van Rijkswaterstaat) zijn beide mobiele providers met één landelijk inbelnummer en dus geen lokale toegang. Hotmail.com maakt elektronische post vanaf ieder internetaansluiting opvraagbaar. Minvenw.nl is het domein van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De providers Wxs.nl, Planet.nl en Hetnet.nl zijn alle drie van KPN.

Ook Belgisch en Duits
In VAART!Webnieuws vormen Nederlandse lezers de hoofdmoot, maar er zijn ook 49 Belgische en 22 Duitse lezers. Webnieuws-berichten worden overigens onvertaald opgenomen in de dagelijkse nieuwsbrief.
Na een VAART!Forum-discussie over de krant aan boord, voegt de Webnieuws-redactie ook incidenteel algemene nieuwsberichten toe. Verder wordt een abonnement op de eveneens gratis nieuwsservice per e-mail van de Wereldomroep aanbevolen (aanmelden per e-mail: nieuws-ned-subscribe@rnw.nl). E-mailuitgaven van dagbladen zijn nogal data-omvangrijk, andere nieuwsbrieven sturen veelal banners van adverteerders mee, en voor kranten.com, het overzicht van krantenkoppen, moet altijd nog online worden doorgeklikt voor de achterliggende berichten.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel



index