Editie 4.12 van 20.5.2003
© 2001-2003 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige 10 afleveringen
van Het Web:

Bunkeren als bijproduct

Maritieme evenementen webben hun schaduw vooruit

Online verladerstests brengen wegkilometers naar het water

AIS 'hausse' in de zeevaart

Keuringen in de binnenvaart

Een webwereld vol wrakken

Varen tussen de overkanten

Taalhulp voor varenden

Sprekende Pegels, natte voeten, en verbouwing NOS Teletekst

Binnenvaart verlangt naar een snelweb tegen waltarief


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

© 2000-2003
VAART! Info

Aflevering 75 van rubriek Het Web

Webnavigeren van post naar post

De verkeerspost Wemeldinge is door de varende ‘klanten’ gekozen tot Post van het Jaar 2003. De prijs is vrijdag 9 mei uitgereikt. Felicitaties voor ‘de collega’s’ zijn al enige tijd te lezen op www.vts-racon.nl, de site van Racon, het Gilde voor Nautisch Verkeersdienstmedewerkers. De site tekent de ontwikkeling van Racon sinds 1975: van vakbond naar gilde. Het Web over online navigeren tussen verkeersposten.

    Door Dirk van der Meulen
    (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 20 mei 2003)

    De 75ste aflevering van deze rubriek in de Binnenvaartkrant en op VAART! is reden voor een bescheiden terugblik. Regelmatig kwam de relatie tussen verkeersposten of vaarwegbeheerders en de uitwisseling van nautische informatie met de boord-pc hier ter sprake. Een zaak van lange adem. In Compris- en STIS-verband wordt nog voortdurend gekeken naar nieuwe mogelijkheden, met en zonder inschakeling van het web. Het verhogen van de veiligheid in het vervoer over water noopt vaarwegbeheerders en -gebruikers daarin alsmaar verder te gaan.

    Werkplek
    Al in de tweede aflevering van Het Web stond een verkeerspost centraal. ‘Wat wij doen op de Post? Kijk maar op m'n site’ citeerden we verkeersleider Herman van Dijk, die op eigen initiatief zijn werkplek op de verkeerspost Wijk bij Duurstede voor iedereen zichtbaar op het web had gezet. Zijn baas vond het prima en Van Dijk kreeg de gelegenheid om voor de RWS-directie Utrecht meer te doen met het web. De online-versie van die tweede aflevering moest intussen wel een update ondergaan...

    Het Web was in mei 2000 bij de afrondende presentatie van het Europese Indris-project: ‘In heel Europa rivierinformatie volgens dezelfde standaard’ en maakte kennis met de transponder-technologie die schepen op vaarkaarten van puntjes veranderde in puntjes met labels. De techniek uit de zeevaart brak in de binnenvaart nog niet door. ‘Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS’ (aflevering 13) ging over de site die voorbestemd leek als nautisch platform. Maar intussen gaat het daar alleen nog over waterbeheer.

    IVS90.nl en Bics.nl, overheidssites over het Informatie & Volgsysteem Binnenvaart en het systeem voor elektronisch melden aan IVS90, onttrokken zich al op voorhand aan het Waterland-regime.

    Bedieningstijden
    Het is inmiddels 2002 als de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (ook RWS) de bedieningstijden van bruggen en sluizen uit de databank Vaarwegkenmerken in Nederland (ViN) online zet. Een stap verder was het publiceren van de complete ViN-databank in pdf-formaat. Gebruikers zelf laten downloaden spaart voor AVV veel drukkosten uit. Ook het Infocentrum Binnenwateren van RIZA/RWS verlaat geleidelijk het papieren tijdperk, getuige de aflevering ‘Waterstanden op bestelling’. In afleverng 56 (juli 2002) gaat het over ‘Blauwdrukken voor toekomst met River Information Services’ oftewel de projecten Compris (Europees) en Stis (Nederlands). De mogelijke relatie tussen de zeevaarttransponders (AIS) en elektronische kaarten voor de binnenvaart komt nog een keer terug: ‘‘AIS-hausse’ in de zeevaart laat binnenvaart nog met rust’.

    En daarmee zijn we weer bij de verkeersposten, waar informatie over zee- en binnenvaart vaak samenkomt. Racon is als vakbond opgericht in 1975 voor hoofdzakelijk radarwaarnemers. Omdat de technische ontwikkelingen en de scheepvaartintensiteit begin jaren '80 in een stroomversnelling geraakten, werd het werk van de radarwaarnemer omvangrijker. Van het waarnemen van de scheepsbewegingen op radar werden de werkzaamheden uitgebreid naar een veelomvattend en veelzijdig beroep die de scheepvaart vanuit walradarcentrales langs grote vaarwegen bedient. Deze nieuwe vorm van dienstverlening gaf aanleiding om begin 1990 na te gaan denken over een nieuwe opzet. Deze opzet kreeg in oktober 1990 tijdens de eerste algemene leden vergadering vorm door een onafhankelijk Gilde op te richten. Van vakbond naar Gilde.

    De site laat een intrigerende James Bond-tune horen en ook de Java-applicaties zorgen bij GSM-gebruikers ongetwijfeld voor vertraging. Op de site is een 3,5Mb groot bestand over de historie van de radar te downloaden. De plaatjesserie ‘De Posten’ laat sommige plaatjes leeg, maar geeft verder een aardige indruk van wat we in Nederland aan posten hebben, van de Brandaris tot post Wemeldinge. De site bevat een aanmeldingsformulier voor nieuwe leden, een paar algemene links en één specifieke VTS-link. Links naar de verkeerspostsites ontbreken (nog). Ze zijn er wel: de al genoemde post Wijk bij Duurstede, een verscholen site van Post Dordt en een website die schrijft over de architectuur van de nieuwe Post Nijmegen en natuurlijk de eigen site van 'Nijmegen'. Die houden we tegoed.



Kies de VAART!Site van het Jaar

In totaal 43 websites komen in aanmerking voor de titel ‘VAART!Site van het Jaar 2003’. De verkiezing wordt, met hulp van websurfende bezoekers, voor de tweede keer georganiseerd op de website VAART! De winnaar wordt vrijdag 6 juni bekend tijdens de VAART!Verjaardag op het KSCC-schipperscentrum in Nijmegen. In 2002 kwam de binnenvaartsite van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam als beste uit de bus.

    De kandidaten op de lijst, aangedragen door site-bezoekers of gekozen door de webmaster van VAART! en auteur van deze webrubriek in de Binnenvaartkrant, staan ten dienste van de binnenvaart of scheepvaart in het algemeen op het wereldwijde web. Ze waren allemaal al een keer ‘Site van de week’. Bezoekers van de VAART!site kiezen uit de lijst hun vijf topsites. De nominatie-ronde vindt online plaats op www.vaart.nl/sitevanhetjaar en sluit op 5 juni . Het is aan de VAART!Verjaardagsgasten een dag later uit die vijf de allerbeste te kiezen, op grond van de aspecten: binnenvaartbelang, actualiteit, informatiewaarde, vormgeving en GSM-vriendelijkheid. De winnende website is, afgezien van de eeuwige roem, voor de rest van 2003 zeker van een link op de drukbezochte openingspagina van VAART!

    De kandidaten zijn:
    SOFA, je nieuwe boordblad; River Hopper, palletvervoer per schip; Bruinevloot.pagina.nl; Promodi.be - vrije vervoerskeuze voor verladers; EBIS - the European Barge Inspection Scheme; Medlook - medisch dossier online; In discussie met SP-Kamerlid Arda Gerkens; Wrakopruiming Westerschelde; Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam; Vaarwel PSD; Encyclopedie voor de Binnenvaart; Koninklijke Schuttevaer: Binnenvaart in verkiezings-programma's; Wireless LAN voor klanten ADT in Dordt; Centrale Commissie voor de Rijnvaart; Webcam Moezelsluis Fankel; Scheepsfoto's Orderstation Xanten;

    DuurzaamSchip.nl; VTS Racon - Nautisch verkeersdienstmedewerkers; Rotterdam Maritime; VMG Zeemansvrouwen-forum; Klassieke Schepen; Vereniging Havenmeesters in Nederland; Vereniging Zeilvracht; Kinderboekenweek 2002; Compris; Scheepvaart en Transport; Haven & Transportdagen Nijmegen; iidesk - compact waterway news; Nostalgie-Schiffstreffen auf der Donau; Internaatskoepel Censis; Verenigde Tankrederij; Scheepvaart Transport Informatie Services; Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen; Vaarweg Lemmer-Delfzijl; Sintrale Kommisje Skûtsjesilen SKS; Nationale Vlootdagen; Vaartips.NL; Havenfeesten Terneuzen; Bargelink.com; Vreeswijkse Sluizendagen; Regelgeving Rijn- en binnenvaart; Dordt in Stoom; Sleepbootdagen Zwartsluis.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index