Editie 1.13 van 26.9.2000
© 2000 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 2000
VAART! Info

Waterland.net wint de Webwijzer Award

Waterland.net: vrijgevochten
‘vogelperspectief’ van RWS

Luctor et Emergo. Als de Zeeuwse wapenspreuk op een website van toepassing zou zijn, komt Waterland.net daar meteen voor in aamerking. Het is één van de oudste Nederlandse sites op watergebied. Vijf jaar geleden opgezet door Rijkswaterstaat verenigt Waterland.Net tal van partners onder één paraplu. Daarmee is het géén duffe overheidssite, wèl een prima voorbeeld van hoe de overheid informerend en communicerend aanwezig kan zijn op het web. Dat vond ook de jury van de WebWijzer Award, de prijs die Waterland.Net in de zomermaanden werd toegekend. Het Web neemt een duik in 'de wereld van het water op Internet'.

De website Waterland.net heeft de WebWijzer Award van juli en augustus 2000 gewonnen. De prijs wordt maandelijks toegekend aan sites van overheden, musea en archiefdiensten. De prijs is bedoeld om overheden te stimuleren internet te gebruiken voor de communicatie met burgers. Het initiatief komt van minister Roger van Boxtel (Grotesteden- en integratiebeleid). De onafhankelijke vakjury kiest de ‘beste’ website van dat moment. Eerdere winnaars waren onder meer www.rechtspraak.nl, de site van de gemeente Smallingerland (www.smallingerland.nl) en het Rijksmuseum in Amsterdam (www.rijksmuseum.nl). Eind 2000 wordt uit de twaalf winnaars de winnaar van de jaarprijs gekozen.

Watermanagers en recreanten
Frits van Poorten van de redactie van Waterland.net toont zich ingenomen met de prijs. Volgens hem wordt de site door zowel de watermanagers, het voortgezet onderwijs en de recreant bezocht. ‘De één zoekt naar informatie voor een werkstuk op school, de ander naar de windsnelheden voor een dagje surfen.’ Van Poorten onderhoudt de site samen met Wilfried de Waal, Jan Kuperus en Annemarie Gerbrandy. Waterland.net claimt ongeveer 2,5 miljoen hits per maand.

De site is opgezet door Rijkswaterstaat met als doel alles over water op het web te zetten. De onderwerpen lopen uiteen van waterstanden of de discussie over de Vierde nota waterhuishouding, tot een water-management-spel of een water-woorden-boek. Ook kan er worden gediscussieerd over de watersector.

Vogelperspectief
De jury van de WebWijzer Award noemt vooral het ‘vogelperspectief’ dat Waterland.net levert bijzonder. De meeste sites van de Nederlandse overheden gaan nog niet verder dan het aanbieden van informatie van de eigen organisatie. Om die brede informatievoorziening te leveren, is Waterland.net afhankelijk van ongeveer 130 ‘partners’. Die variëren van Rijkswaterstaat zelf tot de ANWB, Greenpeace en Akzo. Zij kunnen de informatie in hun eigen ‘stand’ direct online zetten. De redactie van de site houdt toezicht op de kwaliteit van deze bijdragen, en bepaalt in overleg met de standhouder hoe de stands binnen de site gelinkt worden.

‘De kwaliteitscontrole is nog niet waterdicht: sommige informatie op de site is wat verouderd’, constateert de WebAward-jury. ‘Over het geheel genomen is Waterland.net er echter in geslaagd om verwante informatie van een groot aantal standhouders te bundelen, en zo een toegevoegde waarde te geven. De jury hoopt dat een dergelijke brede, onbevreesde aanpak bij andere overheidsorganisaties navolging zal vinden.’

Ook binnenvaart
Op de startpagina van Waterland.net trekt de thematische index op een kaart van Nederland de meeste aandacht. Hier worden de links recreatie, visserij, offshore, zee, binnenvaart, drinkwater, grondwater, ecologie, veiligheid, waterbouw en waterbodem aangeboden. De informatie per thema is vrijwel volledig uit stands van partners afkomstig. Waterland fungeert hier dus als koepelsite.

Achter de knop ‘binnenvaart’ is zowel informatie van de overheid (nationaal, regionaal, internationaal) te vinden, als van ‘overigens’. De onderwerp zijn zeer divers: Regelgeving, heffingen, controles en boetebase van het Openbaar Ministerie; INDRIS - Inland Navigation Demonstrator for River Information Services; Scheepvaart informatie- en communicatiesystemen (SICS); DGG - Afdeling Binnenvaart bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat; Berichtencentrum voor de Binnenwateren (waterstanden, scheepvaartberichten); Berichtencentrum voor de Donau; Modaliteit Water van de directie AVV van de RWS; I-VOIR": Internet - View of IVS90 Routes (actuele scheepvaart verkeersintentsiteit), Vereniging Havenmeesters in Nederland; Voorlichtingsbureau Shortsea Shipping; Scheepvaart op de Waal; Scheepvaart op de Rijntakken; Plannen voor de Maaswerken en gevolgen voor de scheepvaart; Karakteristieken van de Rijn, incl. de scheepvaart; Bouw Naviduct Krabbersgatsluis; Centrale meldpost Ijsselmeergebied; Uitgebreide (actuele) informatie over het Donau stroomgebied; Bureau Voorlichting Binnenvaart; Holland Marine Equipment; International Maritime Organization; Nederlands Instituut voor Maritiem Onderzoek; Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie; Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken; en een virtuele tentoonstelling met zéér uitgebreide database van scheepsarcheologie (NAVIS EU-DG-X).

Dubbele index
Rechts op de homepage, naast de thema-kaart, staat een alternatieve, meer ambtelijke index, waarin dezelfde informatie via thema's als 'Natuur & Milieu', 'Wetgeving' en 'Onderzoek' toegankelijk wordt gemaakt. Daar staat bijvoorbeeld ook een link naar de subsite Interwad; het juryrapport noemt verder ‘Holland Haven’, maar dat Waterland-initiatief is inmiddels gestaakt..

Door de dubbele index weet Waterland.net volgens de WebAward-jury ‘zowel de 'burger' als de 'professional' in vertrouwde termen te bedienen’.

Waterland.net heeft verder een actueel menu, met links naar ANP-waterberichten, scheepvaartberichten, meetgegevens (o.a. waterstanden en windmetingen) en de 'Waterland Courant'. In de Courant, een eigen product van Waterland.net, wordt een selectie uit het 'waternieuws' gepresenteerd. De redactie schrijft de teksten met links naar achtergrondinformatie elders.

In een derde menu, aan de onderkant van de homepage, worden standaard zaken als een lijst van wijzigingen, een agenda en een colofon geboden, maar ook de toegang tot de lijst van partners en hun stands en een Forum. Op dit Forum staat een link naar (maar) één discussie (over de Waddenzee), maar ook links naar spelletjes over Integraal Waterbeheer en Water-management en een link naar AQUEST, "een zoektocht van Rijkswaterstaat en andere waterbeheerders naar het waterbeheer van de toekomst".

Niet altijd even logisch
Dit laatste voorbeeld illustreert volgens de WebAward-jury het enige echte gebrek van de site: ‘De plaatsing van informatie op de site is niet altijd even logisch. Zo vindt de redactie het water-management-game belangrijk genoeg om het in de doelstelling te noemen, maar zult u zelf moeten verzinnen dat dit spel onder Forum kan staan, of bedenken van welke partner het afkomstig is (blijkt het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) te zijn) of de zoekmachine van de site gebruiken. Het eveneens in de doelstelling genoemde water-woordenboek is momenteel zelfs niet te traceren: de door de zoekmachine geleverde links leiden naar de mededeling dat de URL niet beschikbaar is. Uiteraard staat of valt een koepelsite met een goede ontsluiting van de gelinkte sites, en het valt dan ook te hopen dat de redactie nog iets meer aandacht zal besteden aan dergelijke zaken.’

Die kritische opmerkingen laten volgens de jury echter onverlet dat Waterland.net ‘nu al een prachtige site is. Of u nu wilt weten wat er in de vierde nota waterhuishouding over verdroging staat of op zoek bent naar een antwoord op de brandende vraag of u nu beter leidingwater of bronwater kunt drinken, Waterland.net kan u naar het antwoord leiden. Rijkswaterstaat laat met waterland.net duidelijk zien dat een overheidsinstantie met behulp van Internet de binnen de overheid vaak zo aanwezige hokjesgeest kan doorbreken. Naar de mening van de jury is dat zeker een WebWijzer Award waard.’



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496





index