Editie 2.6 van 26.3.2001
© 2001 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Het Waalproject zoals het had moeten gaan...

'Bargelink.com zal werken en in alles betrouwbaar zijn'

Schipperssites
en VAART!Webnieuws

ITB-info èn PortofRotterdam.com

BintraS wijst Duitse verladers de weg

Toernee langs maritieme kunst

Internet verandert organisatiewerk

De e-Binnenvaart komt eraan

Weinig online-promotie voor stands op Rotterdam Maritime

Het web op voor wat je wilt worden

Intern@ten online

Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 2000-2001
VAART! Info

Rijkswaterstaat Zeeland stimuleert
PC- en Internetgebruik aan boord

BICS en IVS90 elk op een site

BICS en IVS90, twee topontwikkelingen van Rijkswaterstaat voor telematica in de binnenvaart, volgen ook op het Web hun eigen(wijze) koers. Beide systemen worden sindskort gepresenteerd op elk een eigen site: www.bics.nl en www.ivs90.nl, dus buiten de - alle ‘natte’ waterstaat omvattende - koepelsite www.waterland.net om. Jos van Splunder en Jac Maes, bij de RWS-directie Zeeland samen de ambtelijke ‘brains’ achter BICS en IVS90, houden het praktisch. Hun initiatief zorgde in vijf jaar tijd voor een flinke toename van het PC- en Internetgebruik aan boord. Het openingsscherm van BICS Het openingsscherm van IVS90

Zijn ze mooi? De vormgeving van beide websites is sober en vooral functioneel: frames, aan te sturen vanuit een menu of navigatiekolom links op het scherm. Veel tekst. Op bics.nl is de eerste keus zelfs uitsluitend tekst, rekening houdend met varende gebruikers die zijn aangewezen op betrekkelijk traag en duur websurfen via GSM. Voor de pure BICS-gebruikers komt daar nog een extra handicap bij: de originele BICS-aansluiting is alleen maar geschikt voor e-mail. Om de webpagina’s te kunnen bekijken is daarnaast dus een account bij een (echte) internetprovider nodig. De ruimte die Rijkswaterstaat zichzelf gunt op de internetmarkt is beperkt en nimmer bedreigend voor de ‘vrije’ aanbieders.

Per PC en GSM-telefoon
Wat is BICS? In heldere foldertekst geeft de site de volgende omschrijving: de afkorting BICS wordt gebruikt voor Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem. Dit is een in 1996 bij de Directie Zeeland van Rijkswaterstaat ontwikkeld elektronisch systeem om per PC en GSM-telefoon vanaf zowel het schip als de wal simpel en snel gegevens over de ladingen en reizen van schepen door te geven aan de diverse vaarwegbeheerders (in Nederland: Rijkswaterstaat en enkele provincies) en havenautoriteiten. Deze instanties hebben adequate informatie nodig voor een vlotte en veilige verkeersafwikkeling en om bij calamiteiten ter bescherming van mens en milieu in een oogwenk te kunnen vaststellen of en welke gevaarlijke ladingen eventueel in het spel zijn.

Deze informatie wordt in Nederland tot nog toe meestal mondeling per marifoon of telefoon, dan wel per fax, doorgegeven aan het vaarweg-managementsysteem IVS90. BICS maakt deze gegevensverstrekking sneller, betrouwbaarder en strikt vertrouwelijk. Geen privacy- of zakelijk gevoelige informatie meer via open verbindingen; de marifoonkanalen zijn straks weer louter voor nautisch, werk- en sociaal verkeer. Na een uitgebreide praktijkproef hebben eind 2000 ruim duizend Nederlandse en buitenlandse binnenvaartschepen het BICS-programma aangevraagd en ontvangen.

Nog niet volledig ‘uitgerold’
Let wel: dat zijn dus 1000 potentiële gebruikers, varende Internet’ers met een e-mailadres. Of ze er allemaal mee werken is een andere vraag. Het werkelijke gebruik ligt vrijwel zeker lager. Na vijf jaar is BICS nog lang niet volledig ‘uitgerold’. Driekwart van de vloot heeft zelfs de installatie-cdrom nog niet aan boord. Vrijwilligheid staat bij BICS dan ook voorop; niemand wordt verplicht een PC met modem en GSM-telefoon met BICS te gebruiken voor het doorgeven van lading- en reisgegevens.


Jos - BICS - van Splunder van RWS-directie Zeeland meldt het aantal BICS-deelnemers per 29 maart jl als volgt: Nederland 1056, onbekend 272, België 39, Duitsland 66, Oostenrijk 60, Zwitserland 12, Frankrijk 11, Luxemburg 1.

Dat het systeem op den duur zichzelf ‘verkoopt’ ligt voor de hand. Aansluiting en kosten voor de verbinding met BICS kosten de gebruiker zelf helemaal niets. Ingebouwde extra’s, zoals het (automatisch) versturen van de kopie-berichten naar het CBS en het opvragen van de scheepvaartberichten en/of waterstanden (BOS-berichten), maken het systeem extra aantrekkelijk. BICS is er niet alleen voor Nederlandse schippers. De nieuwste versie van het BICS-programma wordt standaard volledig viertalig geleverd: Nederlands, Frans, Duits en Engels. De website is voorlopig alleen nog in het Nederlands.

Wat is er op de site nog meer te vinden dan de algemene BICS-informatie? Het menu geeft verder informatie over BOS (Berichten Ontvangst Service); het e-mailprogramma NX-mail; handige adressen (van de ontwikkelaars, de helpdesk en Bureau Telematica Binnenvaart); laatste nieuws over BICS; formulieren (voor het aanvragen van BICS, het wijzigen van BOS-gegevens en het achterlaten van klachten en opmerkingen), een rijtje links naar andere websites, tips & trucs (nu nog ‘under construction’) en veelgestelde vragen (met de antwoorden).

Naast een tekstversie is er ook een grafische versie van de BICS-site. Daarin is de informatie wat mooier aangekleed met wat logo’s en hier en daar een foto; ook komt de waterige Waterland-achtergrondillustratie in beeld. Het oog wil ook wat, maar inhoudelijk voegt het aan de snellere tekstversie weinig toe. Eén BICS-nieuwtje nog: eind april gaat de nieuwe versie van het programma de deur uit. Wie de site met interesse bekeken heeft, kan zich alvast aanmelden.

IVS90: gegevens reizen mee
IVS90, het 'Informatie- & Volgsysteem Scheepvaart' waarvoor schippers zich met BICS elektronisch kunnen melden, is sindskort van een gastenverblijf op de VAART! pagina’s verhuisd naar een eigen site. De informatie- en gebruikswaarde is er door toegenomen. IVS90 is een computersysteem van Rijkswaterstaat. Het is geïnstalleerd op de objecten langs de belangrijkste vaarwegen in Nederland. Het zorgt er voor dat de bij het eerste object op de reis ingewonnen gegevens over passerende schepen en hun lading worden doorgestuurd naar alle volgende objecten op de reis van het schip. Uiteraard vertelt de site alles over IVS90 en de werking van het systeem, voor wie het is en wat er met de lading- en reisgegevens van schepen gebeurt. Wie vrees heeft voor een ‘Big Brother-effect’ kan zichzelf op de site geruststellen met het privacy-reglement waaraan Rijkswaterstaat zich heeft verplicht.

Een speciale attractie van de IVS90-site is de overzichtskaart die van alle posten en objecten binnen het systeem het marifoonkanaal, fax- en telefoonnummer weergeeft. Een beeldscherm is te klein om de hele kaart van Nederland in beeld te brengen, maar dankzij de Flash-techniek kan er worden ingezoomd op alle details. Er is een kaartversie voor zowel Windows- als Apple-gebruikers, en wie het liever ‘op papier’ heeft kan de kaart in gedeelten uitprinten. Nog eenvoudiger is het de losse lijst met alle object-gegevens aan te klikken (en uit te printen).



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel



index