Editie 5.7 van 23.3.2004
© 2001-2004 VAART!Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige 10 afleveringen
van Het Web:

Seizoenvaart
boent de dekken

Sleepbootpassie op
Tugspotters.com

Online marktplaatsen:
het nieuwe adverteren

Op KNRM.nl is
de redding nabij

DLD: spin in het web van de innoverende binnenvaart

Kamerlid Eddy van Hijum

Internaatssites
zonder zorgen

Standhouders
Europort 2003

Agrostromen
over water

Havenforum geeft stem en gezicht aan havenwerkers


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie

© 2000-2004
VAART! Info

Brede internetportal versmalt tot havensite

PortofRotterdam.com zonder
ballast terug naar de basis

De haven van Rotterdam heeft de brede internetportal vaarwel gezegd en is teruggekeerd naar de basis: www.portofrotterdam.com. De website is geheel vernieuwd. Allerlei informatie uit vroegere subportals wordt nu centraal aangeboden, daarnaast zijn er nieuwe producten, diensten en functionaliteiten toegevoegd. Eén ervan is de Bedrijvenindex met ruim 900 havengerelateerde bedrijven. De site is zowel Engels- als Nederlandstalig; aan een Duitse versie wordt gewerkt. Het Web maakt een rondvaart door de nieuwe virtuele haven.

  Door Dirk van der Meulen
  (ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 23 maart 2004)

  Drie jaar geleden lag de internetambitie in de Rotterdamse haven duidelijk hoger. Havenbedrijf en havenondernemersvereniging SVZ (nu Deltalinqs) lanceerden de nieuwe webomgeving met veel tamtam in de Cruiseterminal. Subportals als PortIndex, PortSailinglist, PortManagement, PortPress, PortJobs zouden de havenwereld veranderen, en met hulp van externe businesspartners zou er elke twee maanden een nieuwe subportal worden toegevoegd. Het mocht wat kosten om 1,6 tot 4 miljoen bezoekers per jaar de wereldhavensite binnen te loodsen. Waar het in de oude opzet precies aan schortte vertelt de nieuwe site niet. Wel dat die veel toegankelijker, overzichtelijker is en het navigeren door de site gemakkelijker gaat.

  Interessegebieden
  De bezoeker krijgt bij binnenkomst op een compacte pagina interessegebieden (Havenbedrijf Rotterdam, Maritiem, Zakelijk, Onderwijs en Recreatie) en een rijtje functionele links voorgeschoteld: BedrijvenIndex, Haven actueel, Over de haven, Nieuws en Transportverbindingen. De links blijven door de hele site zichtbaar, maar veranderen in het Engels zodra je bijvoorbeeld de BedrijvenIndex ('Company Index') binnengaat.

  De BedrijvenIndex zelf geeft een aantal hoofdrubrieken die te verfijnen zijn. Klik je op 'Diensten ivm lading' krijg je als verfijning: Cargadoors (17), Brokers, Overige Agenten (217), Expediteurs (70), NVOCC's (42), Stuwadoors/Terminals (-), Diensten ivm Douane (54), Opslag (-) en Warehousing (116). Een klik op 'cargadoors' geeft een lijstje met 17 bedrijfsnamen te zien, en vervolgens zie je dan de adresgegevens.

  Een gele gids voor de haven, volgens de vertrouwde database-zoekstructuur, waarin ook gezocht kan worden op bedrijfsnaam en vrije tekst. Het blijft moeizaam in het Google-tijdperk...
  Je vindt er de 400.000 euro subsidie niet in terug, die de Europese Commissie volgens online bronnen in 2002 verstrekte aan Internetbureau Framfab Nederland en haar Engelse partner IDL (Interaction Design Ltd.) voor de tweede fase van PortofRotterdam.com. De tweede fase is was naar verluidt vooral gericht op de ontwikkeling van zoekmachines, bijvoorbeeld om de 11.000 midden- en kleinbedrijven te vinden die aan de haven zijn verbonden.
  Cor Schagen, projectmanager van PortofRotterdam.com, zei destijds in AdfoWeb: "Deze subsidie brengt ons weer een stap dichter bij onze missie om dé centrale online informatiebron van en voor de haven te zijn. Door de online mogelijkheden kunnen we concrete toegevoegde waarde bieden aan de havenbedrijven, die vaak zelf niet de middelen hiervoor hebben."

  'Port Today'
  'Port Today' op de altijd aanwezige balk met functionele links voert inderdaad naar de Engelstalige tekst. Met een klik op 'Nederlands' zijn we terug op de openingspagina. 'Haven Actueel' geeft (lokale) bekendmakingen voor de scheepvaart, een overzichtje 'pers en media', 'verkeerssituatie en wegwerkzaamheden', 'vacatures', 'het weer' en 'hydrometeo informatie' (over metingen van waterstand, golfhoogte, stroomsnelheid en wind op 20 locaties in de 'port of Rotterdam'). 'Over de haven' geeft een algemeen overzicht, met bijvoorbeeld statistieken en havenkaarten (in pdf) met een handige koppeling naar havennummers. Een routeplanner staat nog onder 'nieuwe ontwikkelingen'. Onder 'Nieuws' zijn actuele berichten te vinden uit Rotterdams Dagblad en Nieuwsblad Transport, en verder persberichten van de haven zelf.

  'Transportverbindingen' laat op een kaart de verbindingen zien van Rotterdam met het achterland, met de vervoersmodaliteit en naar het land van keuze. Een selectie voor 'binnenvaart' en 'Duitsland' brengt de 'container shipping list' in beeld, die door het Bureau Voorlichting Binnenvaart regelmatig wordt bijgewerkt. Dirkzwager (KSD) zorgt voor actuele 'Shipinfo' over schepen in de haven, verwachte en vertrokken schepen. Overigens zonder nadere bijzonderheden over schip en lading. Nieuwsblad Transport verzorgt de 'Sailingslist' met informatie over lijndiensten en afvaarten naar alle mogelijke bestemmingen overal ter wereld.

  Voorheen had de 'portal' een uitgebreide binnenvaartrubriek. Die is grotendeels overeind gebleven onder 'Maritieme info'. Als schipper vind je daar alles wat voor een verblijf in de haven van Rotterdam het weten waard is. Bijvoorbeeld hoe je havengeld moet betalen: 'Voor aangifte en betalen gebruikt u een speciaal (verplicht te gebruiken) aangifte / acceptgiroformulier, dat u kunt aanvragen bij Gemeentebelastingen.' PortofRotterdam.com voorziet helaas nog niet in elektronische aangifte.Binnen 5
minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
+31653-596 496

VAART!Mobiel


index