Alle columns
(met reacties *)

Gelukkig, 'n Nieuwjaar
De Duitse Dag

Oliedruk & Strategie
In de oh-olie
Maritiem Portaal
Voor UEdele...
Over motoren

De Jaarwisseltruc
Een Kerstgeschenk
Politiek advies
Sinterklaas-gevoel
Mismoedig tobben

De Betuwe-tragedie
Maak ze schaars
Agios' Troonrede
Betuwebreuklijn
Internaatsgedoe

Putje kwijt
Dokteren aan capaciteit
Gruwelen in Zeurpietland
Doorgaan en groeien
Koninklijke Schuttevaer

Wat doet de markt?
Schippersmilieu
Goede Vaartwensen
Geen Betuwelijn waard
Wat verdien je aan ICT?

Logistieke schakels
Politiek vaarwater
De Kamer evalueert
BICS Brother's privacy
Onze Schipperstaal

 

VAART!Column 2001/1   (Alle vorige columns)

Digitaal trappen

't Prikkelt m'n zuidelijk temperament, dat gebakkelei in het VAART!Forum. We zeggen elkaar waar het op staat, drinken na afloop een ouzo en eten samen nog wat. H, dat lucht op. Evengoede vrienden. Jammer, dat Van Boxtel, minister van internet en minderheden, de term al geconfisceerd heeft voor wat anders. 'Digitaal Trapveld' zou perfect passen op het VAART!Forum: jongens onder elkaar, een beetje tackelen, de ander 'n keer op z'n tenen trappen of een trap(je) tegen de schenen geven. Altijd per ongeluk natuurlijk. Nee, nooit met opzet. Z zijn we niet, wij zijn sportief...


d o o r   A G I O S   N I K O L A O S

Maak aan het Vasteland zo'n trapveld voor de deur van het Rijn- en Binnenvaarthuis. Het geparkeerd blik aan de kant. Pletten mag ook, dan ben je je eerste agressie een beetje kwijt. En dan... AANVALLUH!!! Roos doet de aftrap, speelt de bal naar Van Dijk. Die reageert, jammer, net iets te laat. De Vries (J) schiet voor hem langs en scrt!!! 1-0. Pats, deuk in de bolide van de jonkheer, die zijn club vanachter het open doel staat toe te juichen. Van Haag gebaart, netwerkend en met telematische gaven op zoek naar verbinding met De Vries (K). Hun n-tweetje stopt de uit-bal van doelvrouw Hacksteiner. Maar o jee, daar breekt Tack door de linies heen. Voor wie speelt de ook alweer? Spits Veldman grijpt in, kaatst de bal en oeiiii... hij scoort - maar wel in eigen doel. 1-1. De frustratie slaat toe, wint het van de conditie. Helpers staan klaar langs de kant. Nog even... Kester sprint verrassend vanuit de achterhoede, loopt bijna Van Reemst omver en... Jaaaa, die zit! 2-1. Scheids Terlouw fluit. Morgen de revanche.

Sportief nemen ze samen de trap. Duwen en trekken nog wat, op weg naar hun eigen home. 'Ik wil meer strategie, zo winnen we nooit!', hoor je Roos zijn CBRB-maten halverwege toeroepen. De Kantoorgenoten gniffelen. Vandaag was het kantje boord, morgen zullen ze eens cht wat laten zien. Rivaliteit houdt het Vasteland wakker. Wel iets, maar niet teveel samen doen, want da's slecht voor de eigen profilering. OK, een dagje zeilen of je tegen elkaar uitleven beneden op het trapveld moet kunnen. Maar verder? Gun ze niet teveel ruimte, jongens. Is de domeinnaam inlandshipping.nl nog vrij? Prachtig, registreren! Wat kunnen we nog met VNO-NCW, nu Koninklijke Schuttevaer daar de vaarwegen doet? Zit er al iemand voor de binnenvaart in de EIA? BN is dood, leve de Nederlandse binnenvaart!

De presentatie van de eerste opzet BICS Tankvaart was volgens de krant 'op initiatief van het CBRB en het Bureau Telematica', maar dat heet 'een verschrijving van de journalist'. Wel ja, vroeger had je 'zetfouten', en het CBRB zal heus niet het initiatief genomen hebben, want 'als Bureau Telematica aanwezig is, is dus het Vasteland aanwezig'. Misschien zijn er mensen die het pas geloven als ze het zelf zien. Journalisten die geen zwart-op-wit Vasteland-garantie eisen, zijn intussen hun reputatie niet meer zeker. En de lezers begrijpen het al helemaal niet meer. Wat gebeurt daar toch in het Vasteland?!

Doe iets nuttigs. Leg eens een 'digitaal trapveldje' aan. Dat is goed voor de verbroedering. Van Boxtel heeft het kunstje al overal in het land laten zien. Op zijn eigen site - www.ministervanboxtel.nl - legt hij uit wat het zijn: Digitale trapvelden zijn laagdrempelige gelegenheden in aandachtswijken van de dertig steden die onder het grotestedenbeleid vallen, waar inwoners van deze wijken op een toegankelijke wijze in contact kunnen komen met informatie- en communicatietechnologie (ICT). Minister van Boxtel stelt hiervoor 20 miljoen gulden beschikbaar.

Bij de gemeente Rotterdam hebben ze dat nu ook begrepen: Alle Rotterdammers moeten toegang tot een computer kunnen krijgen en ermee om kunnen leren gaan. Er moeten daarom op zestig plaatsen in de stad zogenoemde I-Centr@ komen waar iedereen voor weinig geld bijvoorbeeld kan internetten. Tot 15 maart kunnen onder meer scholen of buurthuizen een aanvraag voor de vestiging van een I-Centrum indienen. Maar ook andere instellingen - het Vasteland? de Zwarte Zwaan? - die laagdrempelig zijn en ruime openingstijden hebben, kunnen in aanmerking komen. In april beslist de gemeente waar de eerste zogenoemde digitale trapveldjes komen. Veel binnenvaarders zijn ook Rotterdammers.

Drinken we bij de opening een glaasje ouzo en eten samen nog wat...

Agios Nikolaos
Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie.

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 1996-2001
VAART! Info

index