Editie 1.14 van 10.10.2000
© 2000 VAART! Info

Elke 14 dagen in

Het Web is een veertiendaagse rubriek die laat zien hoe de bedrijfstak Rijn- en binnenvaart zich het Web eigenmaakt.

Vorige afleveringen
van Het Web:

Waterland.net: vrijgevochten ‘vogelperspectief’ van RWS

Van Elwis tot Copit

RhineFreight.com voorspelt revolutie in Rijnvaartmarkt

Varende gastvrijheid op cruise.pagina.nl

Bunkeren op het web met dynamische prijsvorming

Ontluikende initiatieven voor tele-pastoraat en digiwelzijn

Inzicht in de markt via Brussels ‘Observatorium’

Scheepspraet als open dagboek voor iedereen

In heel Europa rivierinformatie volgens INDRIS-standaard

‘Nog leuker dan kijken naar sites is zelf een site maken’

Doorklikken in de ring van binnenvaartsites

‘Wat wij doen op de post? Kijk maar op mijn site’

‘Het Web is een visitekaartje voor de binnenvaart’


Veil je eigen handel!
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 2000
VAART! Info

Intern@ten online: ‘niks mis mee’

Internaatssites helpen
varende ouders kiezen

‘Ons zaalvoetbalteam (Triton genaamd) is op zoek naar eenmalige sponsoring voor nieuwe voetbaltenue's. Deze kosten rond de fl 1500.00. Dit team bestaat uit ex-schipperskinderen van tussen de 17 en 21 jaar. We spelen in Dordrecht in de zaalvoetbalcompetitie’, schrijft Matthieu van Dijke in VAART!Vraagbaak op Internet. Met een beetje geluk heeft hij inmiddels gescoord. Matthieu heeft toegang tot het Web, maar wat is er buiten zijn sponsorvraag nog meer online te vinden over schipperskinderen en Internet? Het Web ging op zoek naar intern@ten.

De Commissie De Jong heeft het in z’n adviesrapport ‘De schipper, het kind en de rekening’ (maart 2000, volledig online op te vragen, inclusief de officële reacties) nergens over internetten op de internaten. En staatssecretaris Margo Vliegenthart, met een baas (premier Wim Kok) die toch met zijn nieuwe website ‘gaat voor goud’, doet geen correctiepoging. Dat mag je in tijden van aanstormende digitalisering van informatie en communicatie op z’n minst merkwaardig noemen. Varende ouders brengen hun kinderen naar een internaat om ze aan de leerplicht te laten voldoen. Zoiets doe je niet voor je lol. De verhalen van heimwee en drama’s bij het afscheid nemen aan de poort zijn bekend. Tot over een week of veertien dagen. Leuk is anders. Maar in de tussentijd?

Big Brother
In de kinderopvang zie je hier en daar al de webcams opduiken, waarmee ouders van kantoor (en vaak niet langer dan een halve dag van huis) in de gaten houden hoe er met hun kroost wordt omgesprongen. Voor schippers is dàt misschien net een brug te ver, nu nog. Maar als we straks via GPRS (eind dit jaar) of UMTS (2002) veel sneller - ook mobiel - data gaan uitwisselen, kun je technisch zonder problemen vanaf de Moezel inloggen op de webcam van het internaat. Als dat internaat er één heeft... Big Brother is dichterbij dan je denkt.

Maar niet voor de Commissie De Jong dus. Die kijkt naar oude-wereldzaken als aanbod- of vraaggerichte financiering, oplossingsrichtingen, eigendomsvraagstukken, kwaliteitsbeleid en de Arbeidstijdenwet. Ook belangrijk, maar... Internet, verbetering van communicatie tussen ouders en internaat, komt in het eindrapport van de Adviescommissie Schippersinternaten niet voor. Wel de volgende voetnoot over ICT (informatie- en communicatietechnologie): ‘In de toekomst is het niet uit te sluiten dat onderwijs via nieuwe ICT-mogelijkheden aan boord kan plaatsvinden. Dergelijke proefprojecten zijn al gaande met kleuters van schippers. De Commissie vindt het van belang dat dergelijke initiatieven worden ondersteund. Zij ziet dergelijke vormen van onderwijs echter slechts als aanvullend en is van mening dat deze vorm van onderwijs het regulier onderwijs nu nog niet volledig kan vervangen.’

Ga er dus voorlopig vanuit dat huisvesting van kinderen in de schoolperiode aan de wal nodig blijft. Dan blijft ook de afstand tussen de leefwereld van kinderen in het internaat en die van de ouders aan boord. Voor de communicatie met boord zou het handig kunnen zijn, en het zal er ook vast van komen: internaten waar kinderen een eigen e-mailadres krijgen (met een filter tegen ongewenste e-mail van buiten), waar de oudercommissie via een mailinglist alle andere ouders voortdurend informeert en het uitwisselen van vragen en meningen stimuleert, waar je op gezette tijden een blik van boord kunt werpen in de huiskamer van het internaat, of even kunt chatten met zoon of dochter. Wellicht is het hebben van dat soort voorzieningen in de toekomst een kwaliteit waarop internaten zich kunnen onderscheiden.

Internaten online
Ouders hebben een vrije internaatskeus en daarbij is informatie van belang, benadrukt ook de Commissie De Jong: ‘Naast de overheid dienen alle gebruikers inzicht te hebben in het aanbod. Dit veronderstelt wel dat de ouders over voldoende informatie en deskundigheid beschikken. Zij moeten de reële mogelijkheid hebben om de benodigde opvang te kunnen beoordelen alsook voldoende gelegenheid hebben om zich te oriënteren op mogelijkheden en alternatieven. Hierbij wordt aangetekend dat de sector wordt gekenmerkt door een zeer hechte gemeenschap waarbij in praktijk voldoende inzicht bestaat in het aanbod. Een ander belangrijk punt betreft het beoordelen/bepalen en controleren van de geleverde kwaliteit. Dit blijkt niet altijd eenvoudig.’

Voor ouders die zich oriënteren op het internaatsaanbod kan de internetpresentatie van internaten van belang zijn, zelfs van doorslaggevend belang. Ontdek op scheepvaart.pagina.nl in de rubriek ‘Schippersjeugd & Welzijn’ welke internaten inmiddels online zijn: de internaten van de hervormde stichting (SHIS), internaat De Meerpaal in Capelle en De Singel in Dordrecht. De schoolinternaten Oudenbosch zijn bezig met een verbouwing achter de schermen (‘under construction’) en voor dit moment dus niet interessant. De keus is dus beperkt. Andere internaten dan van protestants-christelijke signatuur zijn er op het web nog niet te vinden, hoewel het SHIS natuurlijk ook de ‘algemene’ internaten Robbenoord (Rotterdam) en Het Kompas (Lemmer) overkoepelt.

De tien SHIS-internaten hebben samen een website. Dat ligt voor de hand; niemand vindt graag vaker het wiel uit dan nodig is en dat geldt zeker voor het onderhoudsgevoelige internet. Maar behalve uniformiteit werkt een centraal bijgehouden website ook een zekere onpersoonlijkheid in de hand. De SHIS-site is een typische directiesite: via de knoppen links op het scherm klik je door naar de Regio Noord-Oost (directeur P.A. van der Neut) of Regio Zuid-West (directeur H.J. Mos). Rechtstreeks naar een internaat klikken kan overigens ook, via de locatiepunten op de kaart van Nederland.

Wij sturen de cursor naar It Roefke in Leeuwarden; nadrukkelijk géén internaat, maar een leefgroephuis, lezen we in de folderachtige tekst. ‘Tegen de tijd dat uw kinderen de leerplichtige leeftijd bereiken, moet er gezocht worden naar een thuis voor hen aan de wal. Soms bij familie, maar meestal in een internaat of leefgroephuis. Bij het maken van een keuze spelen veel factoren een rol. Wanneer u een leefgroephuis zoekt waar de protestants-christelijk geloofsbeleving nog een vanzelfsprekendheid is en wanneer u denkt dat uw kind zich prettiger zal voelen in een omgeving die de thuissituatie sterk benadert, dan moet u eens een kijkje komen nemen in de drie leefgroephuizen van lt Roefke in Leeuwarden.’ Fotootjes van blije kinderen, ideale woonplek, niks mis met zo’n leefgroephuis. Het SHIS-internaat Koningin Juliana in Terneuzen zorgt voor een persoonlijke noot, door vanaf de ’officiële’ pagina een link te leggen naar een eigen site met heel veel foto’s van de Terneuzense internaatsfamilie. Slimme toevoeging!

Tweede huis
De site van het Dordtse internaat De Singel richt zich volledig op de keuze van ouders: ‘Het kiezen van een internaat is een belangrijke zaak. Dit wordt immers een ‘tweede huis’. Hierbij gaat men niet over één nacht ijs. Men weegt zorgvuldig af welk internaat het best bij zijn of haar kind past.’ Samen opvoeden, samenwonen, samen spelen, samen leren / leven en samen beslissen zijn de thema’s op de Singel-site. De nieuwsbrief (van een jaar geleden) en een fotogalerie maken de indruk die het internaat van zichzelf wil geven compleet.

De Singel heeft een link naar De Meerpaal, het enige internaat met een internet-domein op eigen naam: http://www.de-meerpaal.nl. Een site die professioneel overkomt en er fris uitziet, met kleurrijke en bewegend graphics. Na ‘de kennismaking’ volg je ‘een dag op de Meerpaal’. De ‘weetjes’ van De Meerpaal zijn kort en bondig weergegeven, de geschiedenis van het internaat is een langer verhaal vanaf het eerste pand aan de Mathenesserlaan. Verdere informatie is er over ‘het geloof’, over ‘vrije tijd’, over ‘scholen’ in de buurt, en voor wie wil is er een aardige fotoverzameling toegevoegd.



Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496





index