Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | DREDGING
VAART!Webnieuws is een nieuwsdienst voor binnenvaarders.

Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. Webnieuwsberichten zijn beperkt houdbaar!

Tips en berichten voor VAART!Webnieuws kun je kwijt bij: redactie VAART!Webnieuws

Informeer naar advertentie- en sponsormogelijkheden!

 
Beter scoren
met Google?

VAART! geeft je
site de waardering
die je toekomt!
Mail voor meer!

Dinsdag 20 april 2010 op het Web:
  Actueel of aanvullend nieuws gevonden? Foto's?
  Mail je vondst met webadres naar: info@vaart.nl • Sterk herstel overslag verrast bijna iedereen

  ROTTERDAM 21/4 - Zou misschien dan toch kunnen gebeuren wat iedereen stilletjes hoopt, maar niet durft uit te spreken? Met een groei van 14% in het eerste kwartaal zit de overslag in de haven van Rotterdam met 107 miljoen ton dus alweer twee miljoen ton boven die van het eerste kwartaal van het absolute recordjaar 2008. Als die lijn kan worden doorgetrokken zou Rotterdam dit jaar al het hele verlies van vorig jaar wegwerken en moeten wegtransport en binnenvaart weer net zoveel te doen krijgen als in topjaar 2008. Maar vrijwel niemand van enige naam en faam in de Rotterdamse havenwereld die dat nu al durft te voorspellen. ‘We worden nu weer net zo verrast door die hogere groei als de snelheid waarmee de overslag vorig jaar inzakte', zei Deltalinqs-voorzitter Wim van Sluis vorige week tijdens het door Managementproducties op het ss Rotterdam georganiseerde Havencongres Rotterdam 2010.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Visser van Urk dood door haak

  DEN HELDER 20/4 - Een visser van Urk is dinsdagochtend 20 april overleden nadat hij op zee een haak tegen zijn hoofd had gekregen. Rond 5 uur 's morgens meldde de GY127 (Hendrika Jacoba) aan het Kustwachtcentrum dat er een ernstig gewonde man aan boord was. Een arts van de Radio Medische Dienst besliste dat de man direct naar de wal gebracht moest worden. Daarop werd door het Kustwachtcentrum een defensiehelikopter vanaf Vliegkamp De Kooy gealarmeerd. Het schip bevond zich op dat moment op ongeveer 270 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Om 7 uur was de helikopter ter plaatse en de arts onderzocht de patiënt, stabiliseerde en maakte hem gereed voor transport. Om 9.30 uur kwam de patiënt aan bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daar overleed hij kort na aankomst.
  << Schuttevaer.nl

 • Iskes-kapitein komt om bij motorongeluk

  IJMUIDEN 20/4 - De 37-jarige kapitein Norman Rademakers van Sleepdienst B. Iskes & Zn in IJmuiden is zondagmiddag in Luxemburg om het leven gekomen bij een motorongeval. Rademakers was in Luxemburg met een groep van 180 motorrijders. Vanuit Vianden maakte hij met enkele motorrijders, waaronder zijn vrouw, een tochtje door de omgeving. Volgens een woordvoerder van Iskes werd er rustig gereden, maar begon Rademakers plotseling te slingeren en belandde hij in de vangrail. Reanimatie van een collega-motorrijder mocht niet baten. Rademakers was een echte sleepbotenman die ook buiten werktijd veel op de kade was te vinden. Hij zat vanaf zijn vijftiende jaar al veel bij Iskes op de boten om in 2001 in vaste dienst te komen. Lang is hij kapitein geweest op de Argus.
  >> ** Schuttevaer.nl

 • Vermiste schipper waarschijnlijk gevonden

  ARNHEM 19/4 - Reddingswerkers van de KLPD hebben maandagochtend in de Rijn, ter hoogte van de Boterdijk, het lichaam van een nog onbekende man geborgen. Mogelijk gaat het om de 41-jarige schipper die twee weken geleden in Arnhem van de kade in de Rijn is gevallen. De schipper lag ter gelegenheid van de Arnhemse Kadedagen met zijn historische schip afgemeerd aan de Rijnkade. Op weg naar zijn schip raakte de man door nog onbekende oorzaak te water. Direct na dit ongeluk werd met een boot van het Korps Landelijke Politiediensten met sonarapparatuur de Rijn afgezocht. Dit bleef toen zonder resultaat Ook een zoektocht met gespecialiseerde honden naar het lichaam van de schipper leverde niets op.
  >> ** de Gelderlander

 • Mark Hardi verliest stuurhuis op Moezel

  LONGUICH 20/4 - Volgens de Wasserschutzpolizei (WSP) in Trier stootte het schip tegen de middelste boog van de brug. De Mark Hardi was met 4000 ton kolen onderweg van Rotterdam naar Thionville en meerde na de aanvaring af in de haven van Trier. De brug raakte licht beschadigd en werd uit voorzorg tijdelijk afgesloten voor het verkeer. De scheepvaart op de Moezel was meteen na de aanvaring een klein uur gestremd. De WSP Trier onderzoekt de oorzaak van de aanvaring nog.
  << Schuttevaer.nl • Güterschiff rammt Schleusentor

  TRIER 20/4 - Auch in Trier hat sich heute Morgen ein Schiffsunfall ereignet. Dabei pralle ein Güterschiff gegen den unteren Schleusentorflügels der Schleusenkammer. Gegen 08:30 Uhr kam es bei der Ausfahrt des 135 Meter langen Gütermotorschiffes „Chilandia“ v. Meppel zu einer Anfahrung des unteren Schleusentorflügels der Schleusenkammer. "Die Ursache hierfür geht möglicherweise auf ein nautisches Fehlverhalten des Rudergängers des Fahrzeugs zurück", vermutet die Wasserschutzpolizei. Ob die Mechanik oder die Steuerung des Schlkeusentores durch den Unfall ernsthaft beschädigt wurde wird durch die Wasser- und Schiffahrtsverwaltung untersucht, die für die Unterhaltung und den Betrieb der Schleusenanlage verantwortlich zeichnet. Die Höhe des Schadens ist bisher noch nicht bekannt.
  << Input-Aktuell

 • Meer mensen uit het water gered

  IJMUIDEN 21/4 - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vorig jaar 2029 reddingsacties verricht. Hierbij werden 3365 mensen in veiligheid gebracht. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 1922 keer werd uitgerukt een 3259 mensen werden gered. De stijging is toe te schrijven aan een toename van de recreatieve watersport, meldt een woordvoerder van de KNRM. De afgelopen twintig jaar is het aantal reddingsacties meer dan verdubbeld. Ook het aantal mensen dat werd gered is gestaag gestegen. Bij meer dan driekwart van de acties die de KNRM uitvoerde op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren ging het om reddingen van mensen die op het water in problemen waren geraakt. Een op de tien keer dat werd uitgerukt ging het om een zoekactie, 45 keer was er sprake van loos alarm. De KNRM redde 89 dieren uit het water.
  << Nieuws.nl

 • Brussel eist subsidies aan BAM terug

  ANTWERPEN 19/4 - De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) dient vier miljoen euro aan Europese steungelden terug te betalen. Het vehikel dat het Antwerpse masterplan voor de mobiliteit coördineert, heeft twee projecten ondanks die subsidies niet tijdig gerealiseerd. De projecten die hun deadline gemist hebben, zijn de renovatiewerken aan de Van Cauwelaartsluis en aan de Theunisbrug over het Albertkanaal. Daarom eist de EU nu haar geld terug.
  << Antwerpse Lloyd

 • Boord-boord overslag bij BTT

  ROTTERDAM 21/4 - Sinds kort biedt Botlek Tank Terminal (BTT) de mogelijkheid van boord-boord overslag van een groot aantal vloeibare producten zoals benzine, diesel, ethanol, MTBE en chemicaliën. Tot voor kort was deze mogelijkheid beperkt tot eetbare oliën. Aan de 420 meter lange zeesteiger kunnen twee zeeschepen tot 100.000 ton DWT en diepgang tot 13.65 meter, tegelijkertijd en 24/7 behandeld worden. Een gebied van 300 meter lengte en 70 meter breedte valt onder het petroleum regime. Inmiddels heeft BTT al diverse schepen overgeslagen. Nog deze maand wordt begonnen met een forse uitbreiding van BTT’s tankopslag. Zie ook de link onderaan dit bericht. De bouw is in het vierde kwartaal van 2011 afgerond. Tot die tijd is de zeesteiger niet bezet met schepen die hun lading willen opslaan, zodat er alle ruimte is voor boord-boord overslag.
  << Port of Rotterdam / Botlek Tank Terminal

 • Ruim 3,7 ton subsidie voor nieuwe steiger Oostereiland

  HOORN 21/4 - De gemeente Hoorn krijgt van de Provincie Noord-Holland 377.000 euro subsidie voor de aanleg van een nieuwe steiger aan de westelijke kade van Oostereiland. Wethouder Roger Tonnaer nam de subsidie op woensdagmiddag 21 april in ontvangst uit handen van gedeputeerde van Water, Rinske Kruisinga. De nieuwe steiger is bedoeld als uitbreiding van aanlegplaatsen voor met name de historische vaartuigen van de chartervloot. De nieuwe steiger komt aan de westkant van Oostereiland, aan de kant van de jachthaven. Het gaat om een stenen kademuur met daaraan een steiger van zo’n 300 meter, die plaats biedt aan minimaal 17 en maximaal 50 vaartuigen. De aanlegplaatsen krijgen walstroom en watervoorziening. Ook komt er voor de schippers een werkplaats met opslagruimte. Deze komt in de nog te realiseren Botterwerf.
  >> *** Gemeente Hoorn • Kajuiten van vrachtschepen tussen Gent en Zweden volzet

  GENT 19/4 - De twaalf kajuiten die rederij DFDS Tor Line voor passagiers ter beschikking stelt in haar RoRo-vrachtschepen van Gent naar Zweden, waren de afgelopen dagen volzet door de aswolk in IJsland. Een enkele reis per vrachtschip van Gent naar Zweden duurt ruim dertig uur. De blauwe vrachtschepen van DFDS Tor Line varen van dinsdag tot zaterdag naar Göteborg (Zweden). Op vrijdag en zaterdag varen de schepen tot in Brevik (Noorwegen). De RoRo-schepen vervoeren allerhande rollend materieel zoals auto's en containers op rollende paletten, vrachtwapens en opleggers, wegenbouwmachines, etc. "Jaarlijks reizen zowat 700 passagiers in onze kajuiten mee van Gent naar Zweden of Noorwegen of terug", aldus directeur Stefaan De Brouwer. "De afgelopen dagen merkten we een enorme stijging van de vraag en waren we volzet." Een enkele reis kost 190 euro en de schepen vertrekken vanuit het Mercatordok in de Gentse haven.
  << Het Laatste Nieuws

 • Britse marine evacueert landgenoten

  LONDEN 19/4 - De Britse regering gaat drie marineschepen inzetten om geblokkeerde toeristen terug naar huis te brengen. Londen overweegt ook om de luchtvaartmaatschappijen financieel bij te springen. Volgens schattingen zitten er zo'n 150.000 Britten geblokkeerd in het buitenland. Door het vliegverbod en de aswolk vanuit IJsland kunnen die niet op een normale manier terugvliegen. De Britse premier Gordon Brown heeft beslist om drie marineschepen in te zetten. Een van hen is het vliegdekschip HMS Ark Royal. De schepen zullen heen en weer varen met Britten naar Spanje en naar de Franse Kanaalhavens. Londen heeft daartoe akkoorden gesloten met Spanje en Frankrijk. De HMS Ark Royal is het vlaggeschip van de Royal Navy en heeft een bemanning van duizend mensen. Er zijn ook tal van helikopters aan boord en het schip is uitermate geschikt voor grootscheepse humanitaire operaties zoals het evacueren van burgers.
  >> ** VRT Nieuws

 • CBRB ziet in campagnes kansen voor binnenvaart

  ROTTERDAM 21/4 - ‘Nooit eerder heeft de binnenvaart zoveel kans gehad om haar kwaliteit als "groene vervoersmodaliteit" te laten doorklinken in poilitieke standpunten', zegt Robert Tieman, beoogd directeur van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB). Met de landelijke verkiezingen voor de boeg heeft hij de partijprogramma's bestudeerd en op een rij gezet. ‘In alle (concept)programma's van politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 staan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog op de prioriteitenlijst.' Emissiereductie van CO2 en van andere, schadelijke stoffen speelt ook bij veel politieke partijen een grote rol. Omdat de vervoerssector een belangrijke bijdrage levert aan de uitstoot van die gassen, is in die sector veel winst te behalen.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • ChristenUnie: voorrang voor schone schepen

  STRAATSBURG 19/4 - ChristenUnie-Europarlementslid Peter van Dalen wil dat zuinige zeeschepen in havens eerder kunnen laden en lossen dan milieu-onvriendelijke zeeschepen. De schonere schepen moeten bovendien korting krijgen op het havengeld. Van Dalen oppert dat in een rapport voor het Europarlement, dat hij maandagavond presenteerde. ,,In feite introduceren we hiermee een bonus/malus systeem voor zeeschepen. Doe je het goed op milieugebied dan levert dat voordeel op, zijn je prestaties onder de maat, dan raakt je portemonnee snel leeg'', aldus Van Dalen, voormalig hoofdinspecteur van de inspectie voor de binnenvaart. Omdat veel Europarlementariërs Straatsburg niet konden bereiken wegens de vliegverboden, stemt het Europarlement in mei over het rapport. In de Verkeerscommissie van het parlement is het al met ruime meerderheid aangenomen.
  << Beursduivel.be

 • Nieuwegeins schippersinternaat jubileert

  NIEUWEGEIN 19/4 - Het oudste schippersinternaat van ons land staat in Nieuwegein en viert dit jaar zijn 95-jarige bestaan. En in de jaren is er veel veranderd in het Prins Hendrik. Zo zijn er nu bijvoorbeeld veel minder schippers en daardoor ook minder schipperskinderen. Met een verbouwing hoopt het internaat weer nieuwe ouders enthousiast te krijgen om hun kinderen naar Nieuwegein te brengen. Op 26 juni houdt het internaat een reünie en een open dag.
  >> ** RTV Utrecht + videoBinnen 5 minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

(advertentie)
Zoek automatisch in het nieuws met e-knip

VAART!Mobiel 

Naar de openingspagina VAART! Actueel