Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | DREDGING
VAART!Webnieuws is een nieuwsdienst voor binnenvaarders.

Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. Webnieuwsberichten zijn beperkt houdbaar!

Tips en berichten voor VAART!Webnieuws kun je kwijt bij: redactie VAART!Webnieuws

Informeer naar advertentie- en sponsormogelijkheden!

 
Beter scoren
met Google?

VAART! geeft je
site de waardering
die je toekomt!
Mail voor meer!

Woensdag 5 mei 2010 op het Web:
  Actueel of aanvullend nieuws gevonden? Foto's?
  Mail je vondst met webadres naar: info@vaart.nl • Akkoord in Parijs, blokkades opgeheven

  PARIJS 5/5 - Op het Ministerie van Transport in Parijs is woensdagmiddag het protocol ondertekend, waarmee een eind komt aan de tien dagen durende blokkadeacties van de schippersbond La Glissoire. Het protocol regelt de uitvoering van het wettelijk verbod op varen beneden de kostprijs. 'Het biedt mogelijkheden, maar we moeten nog zien hoe die naar de praktijk worden vertaald', zei Didier Carpentier namens La Glissoire. Volgens Le Parisien werd het protocol behalve door La Glissoire getekend door de Chambre Nationale de la Batellerie Artisanale (CNBA), het Comité des Armateurs Fluviaux (reders) en de bevrachters. De Franse staat verplicht zich door te gaan met de moderniseringssteun aan de binnenvaart, conform het 'Grenelle de l'Environment'.
  // Zie ook: 'Dwars voor de kostprijswet' , 'Franse schippers treffen ook Nederlandse collega's', 'Kantoor Binnenvaart en EVO vragen bemiddeling Eurlings'
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Vlaamse acties opgeschort, Waalse prikacties

  BRUSSEL 5/5 - De Belgische minister Etienne Schouppe (Mobiliteit) heeft de actievoerende schippers uitgenodigd voor overleg. In de vergadering dinsdagavond in Luik besloten Vlaamse schippers hun goede wil te tonen en de blokkade-acties, die gepland waren voor woensdag 5 mei, voorlopig op te schorten. Een bericht aan leden van Kantoor Binnenvaart dat de 'blokkades worden doorgezet', wordt door de woordvoerder van de Vlaamse schippers nadrukkelijk tegengesproken. 'In Vlaanderen zijn geen blokkades.' Kantoor Binnenvaart schrijft: 'Wij hebben de indruk dat de blokkade nu vooral wordt gebruikt om druk op het overleg te zetten en de ernst van de situatie zoals die door de schippers wordt ondervonden, duidelijk te maken.' De Vlaamse woordvoerder bevestigt dat Waalse schippers woensdagmiddag in Luik wel wat 'prikacties' houden en dat zij ook op de sluis Klein Ternaaien 'enige daadkracht' tonen.
  // Zie ook: ‘Blokkade vaarwegen blijft illegaal'
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Schipper neemt op verkeerde moment kijkje boven containers

  ANTWERPEN 4/5 - ‘Een menselijke fout, maar onder nautisch abnormale omstandigheden', stelde Gisèle Maes na de aanvaring van het estuaire containerschip Amberes met de IJzerlaanbrug op het Albertkanaal in Merksem namens de eigenaren. Het ongeluk gebeurde donderdagavond 29 april, waarbij de bovenbouw van de aluminium stuurhut compleet werd weggevaagd evenals de masten achter de stuurhut. De schade is aanzienlijk. Er stonden op dat ogenblik twee bemanningsleden in de stuurhut, maar niemand werd gewond. De Amberes onderhoudt een dienst tussen Zeebrugge en de WCT-terminal in Meerhout aan het Albertkanaal. Het schip voer die avond met drie lagen containers richting Meerhout en had de stuurhut laten zakken om de lage spoorbrug te passeren. Daarna maakt het Albertkanaal een bocht en 600 meter verder moest het schip onder de brug van de IJzerlaan door.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Gasolie in water bij Oranjesluizen

  AMSTERDAM 2/5 - Bij de Oranjesluizen in Amsterdam is zondagochtend gasolie in het water gekomen. Dit gebeurde bij het overhevelen van de olie van een schip naar een bunkerstation. Een koppeling schoot los, en daardoor belandde er tegen de 300 liter gasolie in het water. Omdat het een zeer dunne laag vormt is opruimen zeer ingewikkeld. Volgens Rijkswaterstaat levert dit echter nauwelijks schade op aan het milieu. Wel zorgt het voor stankoverlast, maar de olie is binnen twee dagen verdampt en dan is ook de stank voorbij.
  << RTV Noord-Holland

 • Man gewond tijdens werkzaamheden op schip

  LEMMER 5/5 - Een 37-jarige inwoner van Lemmer is dinsdagmiddag gewond geraakt aan gezicht en onderarmen, meldt Politie Fryslân. De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een incident op een schip in een haven aan de Plattedijk. Een 37-jarige inwoner van Lemmer was in de motorruimte bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Daarbij ging iets mis en er ontstond een kleine explosie. De Lemster raakte daarbij gewond aan zijn gezicht en onderarmen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.
  << Schuttevaer.nl • Piraten kapen Russische olietanker

  5/5 - Somalische piraten hebben woensdagochtend de olietanker Moscow University met een bemanning van 23 Russen aan boord gekaapt. Het schip vaart onder de vlag van Liberia maar is in Russische handen. Dat heeft EU Navfor, de Europese marinemissie, bekendgemaakt. Het schip werd gekaapt ongeveer 350 zeemijlen ten oosten van Socatra, een eilandengroep in de Indische Oceaan. ,,Op het moment van de aanval voer de Moscow University oostwaarts met China als eindbestemming'', aldus EU Navfor in een verklaring. Een Russisch oorlogsschip zou inmiddels onderweg zijn naar het gekaapte vaartuig.
  // Zie ook: 'Franse kapitein op gekaapt schip gedood door Franse soldaten'
  << de Pers

 • IJsselbrug Zwolle ligt op Rijnvaarthoogte

  ZWOLLE 4/5 - Zondagmiddag om 17.47 uur klonken lang aangehouden scheepshoorns over de IJssel bij Zwolle en Hattem. De 135 meter lange en 2500 ton zware stalen hoofdoverspanning van de IJsselbrug hing op z'n plaats, negen meter boven de rivier. Het was de apotheose van een weekendlange operatie, gadegeslagen door zo'n 3600 toeschouwers. Die volgden de werkzaamheden vanaf een popfestivalachtig terrein op 200 meter afstand van de brug. Maar het was vooral een emotioneel moment voor alle medewerkers van opdrachtgever ProRail, aannemers Welling en Züblin, de Duitse staalbouwer Max Bögl en ‘hijser' Sarens uit België, zo verklaarde een woordvoerder van ProRail: ‘Naar dit moment hebben we twee jaar toegewerkt.' De overspanning van de rode spoorbrug van de Hanzelijn werd de zaterdag daarvoor met twee transportwagens op pontons gereden.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Aan de reis: Markt fleurt op

  DEVENTER 4/5 - Eind vorige week werd veel werk aangeboden, zowel in de zeehavens als in het achterland. De binnenvaart fleurde er zowaar een beetje van op, want zelfs de prijzen vielen af en toe niet tegen. Vooral de 1000-tonners konden goede zaken doen. Maar vooral in de kolen bleven de prijzen laag en werd werk geweigerd. Op de Duitse kanalen was er werk, maar bleven de prijzen laag. Het vergde hier enige onderhandeling om de prijs toch nog een beetje op te krikken. Bij de EMO ligt de Dione de hele week kolen te lossen. De Cast. De Catoira wordt dinsdag leeg verwacht van kolen en de Rubena N ligt vanaf woensdag erts te lossen. Peterson Amsterdam verwachtte 4 mei de Glorious Sakura met sojaschroot en -pellets en 6 mei komt de Irene met palmpitschilfers. Die dag wordt ook de Sorrento verwacht met sojaschroot en -pellets. Op 12 mei komt de Chaitali Prem met sojabonen en sojaschroot en -pellets.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • De Rijn van A tot Z: Staking zet beetje druk

  DEVENTER 4/5 - Hoewel de bevrachters nog geen exacte prijzen kunnen geven, zetten de stakingen in België en Frankrijk de markt al enigszins onder druk. ‘Ik ben nog niet echt onder de indruk van de prijsstijgingen, maar je voelt dat er iets meer druk op de markt komt. Maar dat komt ook omdat er ook nog eens 300 tot 400 schepen op het Main-Donuakanaal langzaam aan het opschuiven zijn vanwege de stremming van de Main. Die stremming is dit weekeinde opgeheven, maar nu was er ook nog een sluis kapot. Dat schiet dus niet op.' Inmiddels is het water weer flink aan het stijgen. Bij Pfelling steeg het water met bijna 30 centimeter naar 3,63 meter. Aan het einde van de week wordt daar een stand van 4,05 verwacht. In Konstanz steeg het water van 2,90 naar 3,07 meter. De pegel van Maxau gaf op 4,10 meter ruim 70 centimeter meer aan dan vorige week. Kaub stond vorige week nog op 1,24 meter. Aan het begin van deze kwam daar 20 centimeter bij.
  >> *** Schuttevaer.nl

 • Vlaggetjesdag zonder garnalenvissers

  ZOUTKAMP 5/5 - Garnalenvissers in Zoutkamp kondigen aan dat ze tijdens vlaggetjesdag niet in de Zoutkamperhaven zullen liggen met hun schepen. De vissers doen dat uit protest tegen allerlei overheidsmaatregelen. Deze maatregelen maken het vissen bijna onmogelijk, zeggen de vissers zelf. Zo komen er bijvoorbeeld voor de kust zogeheten stiltegebieden. In deze gebieden mag niet gevist worden. De vissers vrezen inkomstenderving en moordende concurrentie doordat ze met z'n allen nu een veel kleiner stuk water moeten bevissen. De boten zullen tijdens Vlaggetjesdag buiten de haven liggen. De viering van Vlaggetjesdag in Zoutkamp trekt traditioneel enkele tienduizenden bezoekers.
  << RTV Noord • Wereldrecord zandzuigen

  ROTTERDAM 4/5 - De aanleg van de Tweede Maasvlakte verloopt voorspoedig. De aannemerscombinatie PUMA heeft twee weken geleden zelfs de grootste hoeveelheid zand ooit in een landwinningproject verzet. Elf sleephopperzuigers van Boskalis en Van Oord brachten toen in één week 3,8 miljoen kubieke meter zand naar het gebied, voor zover bekend een wereldrecord. Zondag is de 120 miljoenste kuub opgespoten. Daarmee is nu al de helft aangebracht van het zand dat voor de eerste fase tot 2013 nodig is. Het project ligt daarmee goed op schema. De bouw van de eerste kademuur is in februari begonnen en PUMA is bezig met de aanleg van de harde zeewering aan de noordwestkant van het nieuwe land. Hier is de laatste maanden een schiereiland van drie kilometer opgespoten. Momenteel wordt de Blockbuster opgebouwd, een kraan om grote betonblokken te plaatsen als onderdeel van die zeewering. Daarmee gaat de aanleg van de Tweede Maasvlakte een nieuwe fase in.
  << Schuttevaer.nl + foto

 • Nederlandse werf Oceanco in Omaanse handen

  ALBLASSERDAM 5/5 - Werf Oceanco in Alblasserdam, bouwer van schepen voor de superrijken op deze aarde, is van eigenaar veranderd en in handen gekomen van Mohammed Al Barwani, een investeerder gevestigd in het sultanaat Oman. De Alblasserdamse werf is gevestigd op een terrein dat ooit in handen was van Van der Giessen de Noord. Tot een jaar terug was de onderneming eigendom van de Griekse scheepsmaat Theodorus Angelopoulos. Al enige decennia bouwt Oceanco de grootste privejachten veelal van tachtig meter en langer met een maximum van 95 meter, zoals de in 2000 te water gelaten Indian Empress.
  // Zie ook: 'Oceanco changes ownership', 'Oceanco Top Management restructuring'
  << Scheepvaartnieuws

 • C&SI trekt evenveel bezoekers als in 2009

  GORINCHEM 4/5 - Met 16.039 bezoekers heeft de beurs Construction & Shipping Industry 2010 vorige week maar een kleine 200 bezoekers minder getrokken dan de 16.216 in 2009. ‘Netjes gedaan', vindt beursmanager Antoinette Hulst van Evenementenhal Gorinchem. ‘Altijd goed om van standhouders te horen dat ze er volgend jaar weer bij zijn', zegt Hulst in een korte terugblik. Bij standhouders op de beursvloer viel te beluisteren dat het publiek ‘dag en nacht' verschilde met dat van twee jaar geleden, toen de binnenvaart nog in een jubelstemming verkeerde. De kopers van toen waren nu vooral kijkers, maar de sfeer was er niet minder levendig om. Bezoekers kwamen zich nu vooral oriënteren en om contact te houden met leveranciers. Een leverancier van scheepselektronica en digitale kaarten vertelde dat het op zijn stand vrijwel alleen maar ging over ‘AIS'.
  >> ** Schuttevaer.nl

 • Ridder Martin van Dijk

  HENDRIK IDO AMBACHT 3/5 - Voorzitter Martin van Dijk van de Internationale afdeling van Koninklijke Schuttevaer is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Dijk kreeg de onderscheiding voor zijn inzet als lid van de gemeenteraad (20 jaar) van Hendrik Ido Ambacht en voor zijn werk voor de Koninklijke Schuttevaar, waar hij zich op regionaal, nationaal en internationaal niveau voor inzet. Ook ‘maritiem' geridderd werden oud-voorzitter Rein van Gooswilligen van de Nederlandse Loodsencorporatie, directeur Co Schot van jachthaven MarinaPort Zélande, waterbouwingenieur Hans van Duivenkijk, oud-secretaris Barend van der Ham van de Werkgroep Sleepbootdagen Vianen en navigatie-professor Jac Spaans. Vrijwillig KNRM-schipper Ed Koopman is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
  << Schuttevaer.nl

 • 'Helper sites' voor varenden in KSCC Internetcafé op vrijdag 7 mei 2010

  NIJMEGEN 5/5 - Ze lossen de crisis niet meteen op, maar zijn wel super handig bij het varend ondernemen: helper sites. Over deze vaak simpel ogende sites gaat het in het KSCC Internetcafé voor varenden, vrijdag 7 mei in het KSCC Schipperscentrum in de Waalhaven te Nijmegen. De simpelste is misschien wel Boordtelefoongids.nl, maar je kunt ook denken aan MarineTraffic.com (scheepsposities), iidesk.com (waterstanden en scheepvaartberichten), Bargelink.com (vrachtenmarkt) of VAART!Werk (personeel) - sites die zonder veel omhaal doen wat ze beloven. Door het uitwisselen van ervaringen en ideeën willen we in het internetcafé een lijst samenstellen van de sprekendste 'helper sites' en van sites die nog ontwikkeld moeten worden voor een beter funcionerende binnenvaart. Iedereen die interesse heeft is vanaf 18:00 uur welkom in het KSCC Schipperscentrum, Havenweg 2 (Waalhaven) in Nijmegen.
  >> *** VAART!KioskBinnen 5 minuten online adverteren

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

(advertentie)
Zoek automatisch in het nieuws met e-knip

VAART!Mobiel 

Naar de openingspagina VAART! Actueel