|
Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: lilian Ingrid Henriette Sybren SOFA Rianne
Volgende SOFA ± 18 mei 2006
|
|
WOORDENKRAAM:
Door: lilian
Geef mij maar een bakkie thee!
In “Chinatown” vind je geen clubfauteuils en cappuccino. Maar hij wilde
persé een bakje koffie drinken en dacht daarbij aan een heerlijk
vers gezette Italiaanse cappuccino, ontspannend genieten in een luie
clubfauteuil. De skyline van Hong Kong is dan wel modern en westers,
maar ook het traditionele China is nog vertegenwoordigd. En daar liepen
wij nu rond, terwijl er koffie gedronken moest worden. “Dit lijkt wel
enigszins op een koffieshop!” en tussen de voor ons onbegrijpelijke
Chinese karakters, ontwaren wij een plaatje met daarop een dampend
kopje koffie. “Jullie bestellen maar en ik wil gewoon koffie.” Min of
meer op de gok prikken wij wat aan op de menukaart en worden vergast op
onder andere ijskoffie en een soort thee met bessen. Geen echte koffie
dus, maar onze ‘verwende’ koffiegast zat met zichtbaar genoegen aan
zijn ijsthee te lurken en zodoende voelden wij ons niet genoodzaakt om
hem te bestoken met onze bessen die precies in de bijgeleverde rietjes
pasten.
In Tunesië beleefden wij het einde van de Ramadan zittend rond een
kampvuurtje aan de rand van de Sahara, terwijl op de achtergrond het
feestelijk gezang uit de moskee weerklonk. Af en toe voegde een van de
feestende dorpelingen zich bij ons; ook ons een fijn suikerfeest
toewensend. Naast goede wensen bracht iedereen zijn eigen kannetje
koffie mee en terwijl Nederlandse en Arabische stemmen zich vermengden,
dreef een heerlijk aroma door de donkere sterrennacht.
In Amerika is koffie niet te drinken, maar waarschijnlijk zijn het
alleen de buitenlanders die zich daarover beklagen. Bij het ontbijt
zien wij de locals namelijk liters van dat spul naar binnen gieten. Ook
wij drinken meer dan ons lief is, want het duurt even voordat wij
doorhebben dat de koffie onbeperkt gedronken mag worden. En is je kop
leeg wordt hij direct weer gevuld. Niet opdrinken dat spul en gewoon je
kop vol laten zitten. Geef ons maar een bakkie thee.
In Italië wordt je gek van de keuze: café, café
lungho, cappuccino, espresso, doppio, machiato, latte machiato etc.
etc. Toen bij het afrekenen onduidelijkheid bestond over de genoten
soort - was het nu machiato of latte machiato – beklaagde ik mij
wanhopig over de ruime keus aan soorten koffie. Het antwoord was
hartstochtelijk: “In Italië is koffie niet gewoon koffie, maar een
deel van onze cultuur…”
In Nederland (en Duitsland) vaart een schipper rond die vond dat hij
net zoals iedereen de dag moest beginnen met een bakje koffie. Hij vond
het niet lekker, maar wanneer iedereen ermee begint en er wakker op
blijft… Hij hield het enkele dagen vol en moest toen toch echt
bekennen: “Koffie op de nuchtere maag, niet voor mij. Geef mij maar
water!” Géén bakkie thee?
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
OVER KOFFIE:
Door: Ingrid
Nog meer koffie
Jaarlijks drinken Nederlanders ongeveer 142 liter koffie, dat zijn drie
kopjes koffie per dag! Koffie is een populaire drank, zelfs nog
populairder dan cola en bier.
Met die 142 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de
"enthousiaste" koffiedrinkers, alleen de Finnen, Noren, Zweden, Denen,
Oostenrijkers en Zwitsers drinken meer koffie.
Geschiedenis
Het is niet precies bekend wanneer het geheim van de koffieplant ontdekt is, er doen meerdere verhalen over de ronde.
Zo was er een Arabische dokter, Rhazes, die de koffieplant rond 900
voor Christus vermeldt als medicijn. Leuker is het verhaal over de
Ethiopische geitenhoeder Kaldi die leefde rond 300 na Christus.
De legende van Kaldi
Op een dag ging Kaldi op stap met zijn geiten. Nadat die geiten van
rode bessen hadden gegeten, zag de geitenhoeder dat zijn geiten tot 's
avonds laat extra vrolijk en boordevol energie rondhuppelden. Kaldi kon
zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en proefde zelf van de rode
bessen. En ook hij voelde zich helemaal opgekikkerd.
Toen hij zijn verhaal vertelde aan monniken uit een nabijgelegen abdij,
hadden ze meteen hét middel gevonden om wakker en alert te
blijven tijdens nachtelijke gebedsmomenten. Per toeval merkten ze ook
dat je de bonen kon branden en er een drankje mee kon brouwen. En dat
drankje smaakte dan nog eens reuze lekker ook... Koffiebonen en hun
extract werden van toen af gezien als een echt luxueus genotsmiddel.
Koffie werd in de 17e eeuw vanuit Arabië via Turkije in Europa
geïntroduceerd. In Arabië was koffie drinken aan het eind van
de 15e eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de
samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste
koffiedrinkers.
Ontdekkingsreizigers komen aan het eind van de 15e en 16e eeuw in het
Midden-Oosten terecht en bezoeken daar de koffiehuizen. Er doen diverse
legendes de ronde. Want er wordt een drank geserveerd die in staat is
om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven en die ook nog lekker van
smaak is. Dat intrigeert de Europeanen.
Handelaren zien daar wel iets in en laten voor de eerste keer in 1615 een schip met koffie uit Turkije naar Europa varen.
In Venetië wordt omstreeks 1645 het eerste Europese koffiehuis
geopend. Daarna gaat het snel: Oxford, Londen, Den Haag, Marseille en
andere wereldsteden volgen. In Parijs zijn er in 1690 al 250
koffiehuizen. In de eeuwen daarna verovert koffie z'n vaste plek binnen
onze culturen
Cafeïne
Cafeïne zorgt er voor dat we ons na een kop koffie beter kunnen
concentreren en alerter zijn. Een kop koffie van gewone filterkoffie
bevat ongeveer 80 milligram cafeïne per kop. De cafeïne heeft
een licht stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Dat is
overdag een plezierig gevolg van koffie drinken, maar in de loop van de
avond ervaren sommige mensen dat als hinderlijk. Als je er gevoelig
voor bent, kan koffie je een slapeloze nacht bezorgen. In dat geval kun
je beter voor cafeïnevrije koffie kiezen.
Koffiefeiten
- Wereldwijd zijn er ongeveer 20 miljoen mensen in de koffie-industrie werkzaam.
- Na olie is koffie het meest verhandelde product ter wereld.
- Koffie groeit alleen in een tropisch of subtropisch klimaat.
- Er zijn momenteel ongeveer 70 koffieproducerende landen
- Brazilië is ’s werelds grootste koffieproducent.
- De geschatte exportwaarde van groene koffie is 10 miljard dollar.
- Er zijn meer dan 60 verschillende koffiesoorten.
- Zwarte koffie (zonder melk en suiker) bevat geen calorieën (minder dan 1 kcal).
- In tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeit koffie niet als
bruine boon aan de plant, maar als een rode bes waarin twee groene
bonen verborgen zitten.
Max Havelaar
Bij de Max Havelaar-koffie komt niet een schamele 10 procent, maar 26
procent van de opbrengst bij de boer terecht. Dat is nodig, want met
dit geld kan de boer zijn productiekosten dekken en kan er ook duurzaam
geproduceerd worden.
Koffiehandel via het Max Havelaar Keurmerk biedt aan circa 200
coöperaties uit 24 ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika
en Azië kans op verbetering van levensomstandigheden.
Het marktaandeel in Nederland was in 2003 ongeveer 3 procent. Dat komt neer op bijna 3 miljoen kilo koffie.
Meer dan de helft van de fairtrade-koffie is inmiddels ook biologisch
gecertificeerd. In de meeste gevallen vormde fairtrade het startpunt om
biologisch te verbouwen. Gevolg: hoge milieuprestaties en toegang tot
nieuwe, lucratieve markten.
De koffie met het keurmerk van Max Havelaar is te verkrijgen in de meeste supermarkten en natuurlijk in de wereldwinkel.
Bron: www.de.nl - www.koffiethee.nl- www.maxhavelaar.nl
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
KOFFIE VOOR DE VISITE:
Door: Rianne
Koffieprut
Het is al even geleden... We lagen op een mooi plekje waar visite aan
boord kon komen, en die kwamen dus zoals gewoonlijk met velen tegelijk.
Omdat koffiezetapparaten meestal spuuglelijk zijn en de koffie hiervan
lauw en eigenlijk niet lekker, zijn wij niet in bezit van zo'n
apparaat. Hier werd en wordt dus ouderwets heet water opgegoten door
een filter op een thermoskan. Die avond was dat m'n grootste filter op
m'n grootste thermo... en terwijl de visite al in aantocht was.
De horde komt binnen, ik giet nog snel een keer de filter vol en begin
met begroeten in de keuken (waar je tussen tafel en aanrecht door naar
de kamer loopt).
Met een wijds gebaar worden ik én m'n koffiefilter omhelsd door
een lang niet geziene zus... Het effect was verbijsterend...
Koffieprut waar je ook keek, de aanrecht, de vloer, de tafel, de wand,
de gordijnen, maar ook de rest van de visite die in de buurt stond had
een ordelijke portie over zich heen gekregen.
Het eerste uur zijn we bezig geweest met passende kleding opzoeken voor
deze en gene, omkleden, wasmachine aanzetten, gordijnen afhalen en
soppen... en als je weet hoe hardnekkig koffieprut tussen je voegen wil
blijven zitten... Geluk bij een ongeluk was dat het tegen de winter
liep, dus dat iedereen flink gekleed was, zodat er geen auwzeer was.
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
THEE:
Door: Ingrid
Theewinkel
Koffie lust ik niet, maar ik ben wel een fervente theeliefhebber. 's
Morgens start ik met een paar kopjes doodgewone Pickwick thee. Daarna
ga ik over op thee met een smaakje, rooibos of groene thee, puur of ook
met een smaakje.
In supermarkten ben ik altijd op zoek naar nieuwe soorten thee en ik
kan geen theewinkel voorbij lopen zonder er even naar binnen te gaan.
In vrijwel elke stad is wel een theespeciaalzaak te vinden, met een
enorme keuze aan "losse" thee in grote bussen, die je afgewogen kunt
kopen.
In deze winkels zijn ook theefilterzakjes te koop die je het geworstel met een thee-ei besparen.
De verkopers zijn meestal ook enthousiaste theeliefhebbers en weten er
veel van. Ik vind het altijd erg leuk om een nieuwe smaak uit te zoeken
en m'n neus letterlijk in zo'n grote theebus te steken. Veel winkels
hebben ook een boekje met het assortiment zodat je thuis alvast kunt
uitzoeken.
De keus is echt heel groot, naast zwarte aromathee in verschillende
smaken, verkopen ze feestthee, gelegenheidsthee, seizoensthee,
melanges, earl grey, seasonings, rookthee, rooibos, honeybush en groene
thee en dat alles in verschillende smaken.
Leuk om kado te geven is bijvoorbeeld een theeglas met een paar verschillende soorten thee en theefilterzakjes.
In het centrum van Rotterdam ga ik graag naar Simon Levelt in de
koopgoot vlakbij V&D. Simon Levelt verkoopt overigens ook koffie
maar ik heb geen flauw idee hoe die smaakt.
www.simonlevelt.nl
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
BOEKENWURM:
Door: lilian
M.m.v.Henriëtte
Over politiek in Europa
In Europa - Geert Mak
Het is altijd lastig als je met verkeerde verwachtingen aan een boek begint.
Dat had ik met In Europa van Geert Mak.
In recensies las ik dat het boek las als een roman. Eenmaal begonnen
deed het boek me ernstig denken aan een duizendbladerig krantenartikel.
Dat betekent niet dat ik het een slecht boek vind, integendeel zelfs.
De eerste helft las hemeltergend traag en kwam op mij over als een
enorme verzameling van feiten, die alleen broodnodig zijn om het
verloop te begrijpen. De tweede helft vond ik ronduit leuk. Dan zijn er
meer mensen aan het woord, die zelf hun verhaal vertellen. Nadeel is
dat eigen waarnemingen altijd minder waarheidsgetrouw zijn dan feiten,
maar het maakt het geheel voor mij wel leesbaarder, aangrijpender en
begrijpelijker. Het meevaren op de Marla in de epiloog vond ik
verrassend. Al rijst de vraag, waar die rotsen op de Bovenrijn liggen.
Toen het boek eenmaal uit was, vroeg ik me af, of we de afgelopen eeuw
in Europa überhaupt iets anders hebben gedaan dan oorlogvoeren. Ik
vond het boek minder vlot lezen dan 'De eeuw van mijn vader' en het
boekenweekgeschenk over de beurtschipper, dat ik in de bieb leende. Ik
vond In Europa wel leuker dan "De eeuw van mijn vader'.
De first lady van Georgië - Sandra Elisabeth Roelofs
Wanneer Sandra Roelofs in 1993 in Straatsburg haar ‘Misja’ ontmoet, kan zij nooit vermoeden dat zij ruim 10 jaar later De first lady van Georgië zal zijn.
In haar boek lezen we hoe Sandra al voor haar ontmoeting met Mikheil
Saakasjvili (Misja) voor het eerst voet zet in Georgië. De grote
verschillen met Nederland vallen haar dan al op en zeker als zij na
haar huwelijk voorgoed naar haar nieuwe vaderland vertrekt, blijken de
verschillen groot. Niettemin vindt zij al snel haar draai in deze
voormalige Russische republiek en vertelt ons op eenvoudige en
charmante manier over haar werkzaamheden bij het Rode Kruis en de
Nederlandse ambassade, over de opvoeding van haar zoontje en natuurlijk
de politieke carrière van haar man.
De ondertitel van het boek luidt: Het verhaal van een idealiste. En na het lezen van het boek kan ik dit alleen maar beamen.
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
KOFFIE KOFFIE LEKKER BAKKIE KOFFIE:
Door: Henriette
Koffie met drab
Het schip was in de opvaart aan Duisburg. De schipper roerde in zijn
kofie. Een dikke bruine drab bleef aan zijn lepeltje hangen. ‘Do
píc(e’, zei hij. Volgens zijn Tsjechische matroos moest dat een
heel erge vloek zijn. Hij riep de Tsjech naar binnen. ‘Je moet het
koffiezetapparaat gebruiken in plaats van de koffie te koken.’
‘Ich weiss’, zei de Tsjech, zijn holle kiezen werden zichtbaar, terwijl hij sprak.
De volgende koffiepauze roerde de schipper weer in zijn verse bakje
koffie. Hij snoof vergenoegd de geur op en keek naar zijn lepeltje.
Bah! Weer die korrelige drab die naar beneden drupte. Het lijken
verdorie wel broodresten, viel de schipper op. Weer vloekte hij
Tsjechisch, riep de veroorzaker, die alleen zei: ‘Ich Weiss’, en
doodleuk verder ging met zijn sigaret roken in het gangboord.
De dag daarna besloot de schipper zelf koffie te zetten. Hij vroeg de
Tsjech een bakje boven te brengen. Nadat hij de melk door zijn bakkie
had geroerd, kleefde er weer van die dikke bruine drab aan het
lepeltje. Hij trok zijn wenkbrauwen op, maar dronk het toch op.
Het schip lag in Keulen-Niehl te lossen. De Tsjech stond net aan het
aanrecht te eten, toen de schipper koffie zette. ‘Breng je het straks
even boven?’, vroeg hij.
‘Ich weiss’, zei de Tsjech en de schipper liep naar de stuurhut. Daarna
sloop hij heel zachtjes over de roef en gluurde de keuken binnen. De
Tsjech was net klaar met eten en schonk de koffie in het bakje.
De schipper zette enorme ogen op toen hij zag dat de Tsjech de koffie
in zijn mond goot, drie keer spoelde en de koffie in het bakje
terugspuwde.
‘Ik breng mijn eigen koffie wel naar boven’, zei de schipper toen hij de Tsjech met koffie in de stuurhut ontmoette.
‘Ich weiss’, grijnsde de Tsjech, zijn holle kiezen waren schoon.
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
ONLINE:
Door: SOFA
Sluissimulator
Een sluissimulator is te downloaden op:
www.pragmasoft.be
Het programmaatje is circa 1 MB groot en kinderen kunnen dan zelf een schip in een sluis laten varen.
Uit het museum voor overbodig beleid:
Vlottend werk
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
CULTUREEL:
Door: Overgenomen uit: With Love van Fair Trade
Over Koffie
De Arabieren hebben niet alleen de koffie over de wereld verbreid, ze
hebben hem ook zijn naam gegeven. Koffie is afgeleid van het Arabische gahwa (uitspreken als kahwa) waar de Turken later kahweh van maakten. Dit betekent zoveel als dat wat opwindt
Arabisch ritueel
Koffie is al eeuwen een wereldlijke drank, maar in het Midden-Oosten is
koffiedrinken nog steeds een ritueel dat op ieder moment van de dag
uitgevoerd kan worden. “Zo het bereiden een kunst is, is ook het
drinken een kunst”, luidt een Arabisch eerbetoon aan koffie. Het begint
met een reeks gebaren, begroetingen en eerbetuigingen aan God en
talloze sierlijke, traditionele beleefdheidsformules. Net als bij de
Japanse theeceremonie wordt in sommige gevallen het bereiden met
intense ernst en een weloverwogen gevoel voor detail uitgevoerd.
Turkse koffie
Turkse koffie wordt na het malen bereid in een koperen ‘ibrik’. In de
‘ibrik’ wordt de koffie met suiker een aantal malen aan de kook
gebracht. Het credo van de Turken is; koffie moet zwart zijn als de
nacht, zuiver als de hemel, heet als de hel en zoet als de liefde.
Vandaar dat de koffie uit kleine mokkakopjes wordt gedronken waarin de
koffie niet snel afkoelt. Is de koffie op dan nemen de Turkse
koffieminnaars de lepel ter hand en scheppen onderuit het kopje naar
hun mening het allerbeste, het zetsel.
Franse koffie
Tot het vast ochtendritueel van de Fransen hoort het drinken van een grote kom café au lait.
De verhouding varieert van half koffie, half melk , tot
één deel melk en drie delen koffie. Later op de dag
drinken de Fransen vooral kleine kopjes sterke koffie.
Japanse koffie
Japanners hebben als enige volk ter wereld voor hun kop kohhi
een nationale koffiedag (1 oktober). Ze geven de voorkeur aan
lichtgebrande bonen, houden niet van espresso en ook niet van
zuivelproducten in hun koffie.
Jemenitische koffie
Jemenitische koffie, gloeiend, goudkleurig en opgediend in een groot
glas, is lichter en luchthartiger dan Turkse koffie. Melk wordt zelden
gebruikt en de koffie is verrukkelijk zoet. Behalve bij begrafenissen,
want dan is toevoeging van suiker verboden.
Griekse koffie
Grieken drinken naast de populaire frappé (een soort ijscappuccino) nog altijd graag een van de traditionele Griekse koffies, een métrio, een of een skéto.
De ingewijde zegt “Psise mou éna skéto (gril er een
zonder suiker voor me). Een uitdrukking die overgebleven is uit de tijd
dat de koffie op kolen werd klaargemaakt.
Indiase koffie
De cultuur met de meest verfijnde keuken heeft een heel eigen manier
van koffiezetten. Veel tropische landen mijden melkproducten in verband
met bederf. De Indiërs daarentegen koken instantkoffie in melk.
Tezamen met suiker en nootmuskaat krijgt de koffie hierdoor een
bijzonder uitgesproken smaak.
Zelf koffie branden
Branden van de groene koffiebonen is essentieel voor de smaak en geur
waar koffiedrinkers zo aan zijn gehecht. Tijdens het branden
ontwikkelen zich ongeveer achthonderd smaak- en geurstoffen. Het zou
ideaal zijn wanneer iedereen zijn eigen bonen kon branden, want de
lekkerste koffie wordt gezet met vers gebrande bonen. Met behulp van
een koekenpan kunt u dit thuis uitproberen. Het is niet eenvoudig, maar
u wordt beloond met een verrukkelijk aroma en een heerlijk kopje koffie.
Gebruik een zware koekenpan met dikke bodem. Doe één laag
groene bonen in de pan zodat de bonen zo egaal mogelijk gebrand worden.
Begin op een laag vuur. De bonen worden dan van binnen gelijkmatig
warm. Een gedeelte van het vocht uit de boon verdampt, de koffieboon
knapt zodat ook het vocht van binnenuit kan verdwijnen. Draai na 5
minuten het vuur hoog. Hoe sneller u nu roostert, des te beter de
koffie wordt. Schud de pan voortdurend, roer de bonen door elkaar,
zodat ze aan alle kanten gelijkmatig worden verhit. De suikers uit de
boon caramelliseren, de koffieboon wordt bruin en er ontstaan geur- en
smaakstoffen. De bonen kunnen ongelijk bruin worden, maar dat trekt
later weer wat bij. De bonen moeten zowel van binnen als van buiten
door en door gebrand zijn.
Het is de kunst om te stoppen met branden net voordat de gewenste
brandgraad is bereikt, want de bonen branden altijd nog even na.
Verwijder de pan van het vuur en laat de bonen snel afkoelen (dit gaat
goed op marmer) om de poriën van de bonen te sluiten zodat het
aroma in de boon blijft.
Koffiebranders kunnen met hun apparatuur veel nauwkeuriger werken. Van
seconde tot seconde worden temperatuur, vochtigheid en melangering in
de gaten gehouden. Het principe van branden blijft echter hetzelfde.
Koffiebranders hebben diverse termen waarmee ze gebrande bonen typeren:
Licht: half city, kaneelachtig
Medium: full city, bruin
Medium tot donker: licht Frans, Weens
Donker: Frans, Italiaans, dessert
Een voordeel van zelf roosteren is dat u kunt experimenteren en tegen
het einde van het brandproces specerijen kunt toevoegen (een Arabische
en Afrikaanse traditie). De specerijen maalt u vervolgens samen met de
bonen. Geschikte specerijen zijn kardemom, kaneel en kruidnagel. Indien
u niet zelf brandt, maal dan de specerijen fijn en voeg ze toe aan de
gemalen koffie.
(Groene koffiebonen vind u bij koffiespeciaalzaken of in de Wereldwinkels in Nederland of Fair Trade Shops in België.)
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
UITGAANSTIPS:
Door: Sybren
Uitgaan langs het water
Nieuw: Humphrey's Rotterdam
De inrichting met een industriële basis gemengd met een klassieke
uitstraling geeft dit nieuwe restaurant, gevestigd in het
Montevideogebouw, iets unieks. Het uitzicht op het water geeft iets
extra's. Het principe is eenvoudig: een 3-gangen keuzemenu tegen de
vaste prijs van EUR 19,95. Op de menukaart staan zes voor-, hoofd- en
nagerechten om uit te kiezen. Dagelijks vanaf 17.30 uur geopend. Per 1
mei is Humphrey's ook vanaf 11.30 uur voor de lunch geopend. Otto
Reuchlinweg 1004, (010) 484 45 44.
www.humphreys.nl
Bron: Rotterdam Marketing.
FRÜHLINGSKONZERT
des Polizeichores Duisburg
Theater am Marientor, Plessingstraße 20, Innenstadt, Duisburg
13. Mai 2006; 19.30-22.30 Uhr
BELLYDANCE SUPERSTARS
Tanzshow
Theater am Marientor, Plessingstraße 20, Innenstadt, Duisburg
22. Mai 2006; 20.00-22.30 Uhr
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
GEZONDHEID:
Door: Sybren
M.m.v.Gezondheidsplein
Patiënten stappen direct naar fysiotherapeut
Ongeveer 15 procent van de patiënten stapt bij klachten direct
naar de fysiotherapeut, zonder een verwijsbriefje van de huisarts. Dat
concludeert het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie in
een onderzoek dat vrijdag is gepresenteerd.
Mensen mogen sinds 1 januari van dit jaar direct bij de fysiotherapeut
aankloppen. De Tweede Kamer hoopt op deze manier dat patiënten
sneller van hun klachten af zijn. De belangenorganisatie is tevreden
over het percentage. Volgens een woordvoerder is het hoger dan de
fysiotherapeuten zelf hadden verwacht.
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
COMPUTERTIPS:
Door: Sybren
M.m.v.seniorenweb en computeridee
Opsommingtekens en prullenbak
Eigen opsommingtekens maken
Opsommingtekens zijn meestal maar saaie zwarte bolletjes in de tekst. U
kunt echter gebruik maken van een groot aantal bij Microsoft Office
meegeleverde grafische opsomtekens.
Daarnaast kunt u zelf opsommingtekens maken van uw eigen afbeeldingen.
Zo kunt u bijvoorbeeld een deel van een logo of een andere afbeelding
gebruiken voor het maken van opsomtekens in de tekst.
Dat gaat als volgt:
Open Word.
Kies Opmaak, Opsommingtekens en nummering.
Selecteer een opsommingsteken en klik op Aanpassen.
Klik op de knop Afbeelding. Een venster verschijnt waarin u een standaardafbeelding kunt selecteren.
Klik op Importeren, kies uw afbeelding en klik op Toevoegen.
Klik op OK totdat het opsomteken in de tekst is ingevoegd. De rest werkt precies zo als bij normale opsommingtekens.
Kijk in de prullenbak van andere mensen
In de prullenbak van andere mensen zitten soms spullen die nog goed bruikbaar zijn.
Kijk eens op: www2.computeridee.nl/prullenbak
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
RECEPT:
Door: Rianne
Arretjes-'bonbons'
Na een tip over arretjescake...
1 pak biscuitjes/mariakaakjes
150gr basterdsuiker
200gr roomboter
1 zakje vanillesuiker
1 ei
3 eetlepels cacao
2 eetlepels oploskoffie..zakje espressopoeder
1 reep pure chocola..gesmolten
1 schaaltje gezeefde cacao
Doe de boter in een mixerkom en laat dit zacht en schuimig draaien (aanzetten en de sluis gaan doen..duurt lang).
Klop in een andere kom de basterdsuiker met het ei.
Verkruimel de biscuitjes...makkelijkste manier; mét verpakking in een iets grotere diepvrieszak doen en erop gaan staan.
Meng de schuimige boter met de kaakjes, het ei-suikermengsel,en de vanillesuiker.
Verdeel in 2 porties, in de ene helft de cacao en de andere helft de oploskoffie doorroeren.
Doe dit in 2 platte bakjes/borden en laat opstijven in de koelkast.
Snijd dit in bonbongrote blokjes, rol ze even door je handen en laat
vallen in het schaaltje cacaopoeder..of steek er een cocktailprikker in
en doop even snel in de gesmolten chocolade.
Zo nodig weer even laten opstijven, maar niet koelkastkoud serveren.
Niet echt milieuvriendelijk maar door het schuimig roeren van de boter ipv het gebruikelijke smelten iets minder massief.
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
OP DE HAK:
Door: Ingrid
Stotteren
Drie stotteraars zitten in een café.
Zegt de één tegen de anderen:" G-G-geintje, w-w-wie kan
b-b-bestellen zonder te s-s-s-stotteren hoeft niet te b-b-betalen,
degene d-d-d-die w-w-wel stottert b-b-betaalt!"
De serveerster komt aanlopen en vraagt aan de eerste wat hij wil drinken.
"cola", antwoordt deze.
De serveerster vraagt het aan de tweede.
"sinas", is nu het antwoord.
De serveerster vraagt het aan de derde.
"koffie", zegt deze, ook zonder te stotteren.
Vraagt de serveerster: "espresso of cappuccino?"
Waarop de stotteraar antwoordt: "r-r-r-rotwijf!
Blond
Ober: "Wilt u uw koffie zwart?" Blondje: "Welke andere kleuren heeft u?"
Bij de dokter
Een man klaagt bij de huisarts: "Als ik een kopje koffie drink, heb ik steeds pijn aan mijn rechteroog!"
De dokter geeft hem wat pijnstillers mee. Een week later is de patiënt terug: "De pijn is nog niet weg".
De arts begrijpt hier niets van en stelt voor: "Drinkt u hier maar eens
een kopje koffie, dan kijken we wat er gebeurt." Nauwelijks heeft hij
de eerste slok genomen of de arts zegt: "ik zie het al, haalt u eerst
eens, voor u verder drinkt, het lepeltje uit het kopje!"
Ambtenaar
Een ambtenaar zit koffie te drinken. De kantinejuffrouw vraagt hem:
"Wilt u nog een tweede kopje?" "Nee", zegt hij, "dank u wel, anders kan
ik vanmiddag niet slapen."
Hollander
Er staat een Hollander voor een koffie-automaat. De Hollander gooit er
een kwartje in, er komt een bekertje uit, bekertje loopt vol, Hollander
haalt bekertje eruit en zet hem boven op de automaat. De Hollander
gooit er nog een kwartje in, er komt een bekertje uit, bekertje loopt
vol, Hollander haalt bekertje eruit en zet hem boven op de automaat. En
zo gaat dat nog een tijdje door. Ondertussen heeft er zich een enorme
rij achter hem gevormd. Op een gegeven moment zegt de man achter hem:
"Krijgen wij ook nog koffie?" Zegt de Hollander: "Zo lang ik prijs heb,
ga ik door!"
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
VOLGENDE SOFA:
VerslavingBen jij verslaafd aan drop / chocola / varen /
sigaretten / koffie / alcohol / eten / schoonmaken / televisie / gokken
of iets anders? Zo ja, heb je daar problemen mee of juist helemaal niet?
Het volgende SOFA e-zine verschijnt rond 18 mei 2006
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
ABONNEMENT:
U kunt zich gratis abonneren op e-zine SOFA door een e-mail te sturen naar: majordomo@vaart.nl
met de tekst: subscribe vaart-sofa
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
COLOFON:E-zine SOFA is een onafhankelijk E-zine dat op vrijwillige basis gemaakt wordt door:
Henriette
Ingrid
Lilian
Korina
Peter
Petra
KAREF
Jeanine
E-zine SOFA kan niet zonder de steun van zijn lieve lezers die altijd weer stukjes mailen voor zijn rubrieken.
De redactie is via e-mail te bereiken op dit adres.
VASTE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN
BOEKENWURM, is de boekenrubriek van Lilian. Zij zoekt voor deze
rubriek stukjes waarin jij één of meerdere boek(en)
beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Een bijdrage mail je naar Lilian.
SOFA PANEL, Wordt verzorgd door Ingrid. Ben jij actief varend,
lees je niet mee op de mailinglist 'vaart-familie' en vind je het leuk
om 15 minuten per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te
besteden?
Dan kun je je opgeven bij Ingrid.
WHAT'S IN A NAME, is de rubriek over scheepsnamen. Jeanine is
voor deze rubriek altijd op zoek naar mensen die iets willen vertellen
over hun scheepsnaam.
Opgeven kun je bij Jeanine.
HUISHOUDMAND, Korina is driftig op zoek naar allerhande, praktische huishoudtips!
Heb jij besparingstips, schoonmaaktips of persoonlijke ervaringen met nieuwe producten, die op de
markt komen?
Dan word je verzocht die te mailen naar Korina.
IN HET NIEUWS: Welk nieuwsbericht maakte de afgelopen weken de meeste indruk? Petra verzamelt deze nieuwsberichten graag.
Kleine of grote indrukwekkende nieuwsberichten kunnen gemailed worden aan Petra.
OVERIGE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN:
REACTIES: Reacties op een artikel uit het E-zine SOFA
KOMKOMMERTIPS: Ellenlange melige lijsten of lange moppen
OP DE HAK: Moppen
TECHIES: Computervragen
RECEPT: Snel klaar recepten
Bijdragen voor de 'overige rubrieken met lezersbijdragen' kunnen gemailed worden naar E-zine SOFA
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
Contact:
Ook een reactie? Mail naar Henriette.
of maak gebruik van het formulier:
Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA
Naar het begin van SOFA e-zine.
|
|
|