Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 3.16 van 16.9.2003
© 2001-2003 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301 -
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201 -
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
Lokatie
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: Henriette, Lilian, tante Lourentia, E.G., Esther, Korina, Jeanine, Herman en enkele bewust anoniem gebleven inzenders.
Volgende SOFA ± 1 oktober 2003

IN DE BLADEN:

24 weken zwanger: het wordt menens!
Ferri Somogyi bloot in internet-soap
Bezorgde Patty ex-minnaar Dave baantje?
Tanja´s baby neemt deel aan medisch experiment!

SOFA PANEL:

De uitslag van 'onze' peiling; waarin we het panel de hemd van het lijf vroegen; over ouder en kind relaties.

WHAT'S IN A NAME:

Deze keer in What's in a name de naam "Vrido".

KLEINE GASTJES:

En hoe gaat het met de kinderen die dit jaar voor het eerst naar het internaat gaan?

OUDERS + OPA & OMA:

Als ouders opa en oma worden.......

DE BOEKENWURM:

Handelaar in koffie - Davis Liss.
De pianostemmer - Daniel Mason.

SAGEN:

Loreley en de 14 helpers in nood.

RECEPT:

Grouwster ovenschotel - ook voor bejaarden!

KOMKOMMERTIPS:

Kleine krantenlol!

SOFA GIRL:

Inde vorm van een wallpaper - Victoria Koblenko.

ONLINE NEWS:

Oprah laat Madonna huilen
Je baby's nationaliteit
Doodskisten te groot voor mega-crematorium
Voor ieder kind een school

KINDEREN LOSLATEN:

Loslaten van je kinderen kan soms zoveel emotie met zich meebrengen.....

LILIAN:

Niet meer van deze tijd.

OPVOEDEN:

Bij deze een reactie op het onderwerp ouders en kinderen.

UITGAANSTIPS:

3 Uitgaanstips in de omgeving Den-Helder.

SITE SEEING:

Laurens Jansz. Coster, is de grootste Nederlandstalige, klassieke, internet bibliotheek

MODERNE RIJNVAART?!:

Met de vlammen in de pijp!

OPLOSSING RAADSEL:

De oplossing van het raadsel, kwam van Herman

OP DE HAK:

Hollander moppen.

VOORUITBLIK & CONTACT:

De volgende SOFA gaat over mode.

IN DE BLADEN:

24 weken zwanger: het wordt menens!

Maxima moet gas terugnemen en oppassen voor stress
Maxima´s zwangerschap raakt met ruim 24 weken in een gevorderd stadium. De baby is bijna levensvatbaar, kan al horen en voelen en pikt signalen op van buitenaf. Daarom is het nu zaak dat ze wat gas terugneemt en ´s avonds met haar voeten op de tafel bij voorbaat geniet van alles wat er komen gaat én stress vermijdt, want dát is schadelijk voor het kind en de moeder!

Ferri Somogyi bloot in internet-soap

De nieuwe soap Jong-Zuid, die via de mobiele telefoon en internet is te volgen, wordt steeds heftiger. De meest pikante scènes worden ingezet om het project succesvol te maken! Zo hebben de kijkers zelfs hoofdrolspeler Ferri Somogyi in zijn blootje mogen bewonderen!
Ferri, die de rol van Jim speelt, ligt weliswaar op zijn buik op bed, zijn billen zijn toch goed in beeld. Waarom Ferri in die scène wat benauwd keek? Zijn vriendin Eva had hem, voor de grap, in zijn slaap met handboeien vastgeketend aan zijn bed?
Naast Ferri zal binnenkort overigens ook GTST-acteur Bas Muijs tijdelijk in de soap te zien zijn.

Bezorgde Patty ex-minnaar Dave baantje?

Niet Patty Brard, maar haar ex-minnaar Dave Heijnerman, gaat 'Niets dan de Waarheid' presenteren. Dave heeft bij Veronica een tweejarig contract getekend, zo wordt gemeld. Maar er wordt ook gefluisterd dat het zijn vroegere vriendin Patty was die hem het tv-baantje heeft bezorgd!
Waarheid of niet, het is in elke geval wel érg toevallig dat een deejay plotseling opduikt in televisieland? Maar wie zal daar om treuren?
Televisiekijkend Nederland kan toch alleen maar hópen snel af te zijn van herhalingen van het van oorsprong SBS6-programma? De herhalingen zijn vaak zo gedateerd, dat veel kijkers worden getroffen door een gevoel van plaatsvervangende schaamte.
Zo moesten we onlangs nog zien hoe Connie Breukhoven stralend vertelde zo blij te zijn met het feit dat zij samen met al haar kinderen zo´n gelukkig gezin vormde, terwijl ze op voet van oorlog leeft met haar twee oudste kinderen.

Tanja´s baby neemt deel aan medisch experiment!

Tanja Jess is zo bezorgd over de gezondheid van haar zoontje Billy, dat ze meewerkt aan een medisch experiment. Dat experiment moet de kleine later mogelijk beschermen tegen allerlei aandoeningen en ziektes. Nadat Tanja´s zoon werd geboren, zijn er stamcellen uit het navelstrengbloed gehaald.
'Met die stamcellen kunnen ernstige ziektes als leukemie en de ziekte van Hodgkin worden behandeld,' vertelt Tanja in een interview. Hoewel ze dus weet dat het onderzoek zich nog in een experimentele fase bevindt, wil de actrice de kans grijpen.
'Ik moet er niet aan denken, maar stél dat Billy ernstig ziek wordt, dan geven die opgeslagen stamcellen hem een extra kans op genezing.'


www.story.nl

De nieuwe Story ligt iedere woensdag in de winkel.


Naar het begin van SOFA e-zine.

ONLINE NEWS:

Oprah Winfrey maakt Madonna aan het huilen

Oprah Winfrey had al veel bereikt in haar leven, maar dat ze Madonna ooit aan het huilen zou maken had ze zelfs in haar stoutste dromen niet kunnen bedenken. Oprah was de popster aan het interviewen over het kinderboek, The English Roses dat de zangeres heeft geschreven, toen deze plotseling in snikken uitbarstte. Het boek is het eerste van een serie van vijf boeken die gebaseerd zijn op de Kabbalah-religie.

De Kabbalah is een joodse mystieke traditie. En deze boeken gaan, volgens de superster, wel ergens over in tegenstelling tot de 'lege' kinderboeken die momenteel op de markt zijn.[...]

www.tiscali.nl

Je baby's nationaliteit

Het was een vakantieliefde, maar nu ben je met hem getrouwd en krijgen jullie binnenkort jullie eerste kind. Hoe werkt het als jij de Nederlandse nationaliteit hebt en je man is Spaans of Turks of...? De Nederlandse nationaliteit geeft je rechten die je als vreemdeling niet hebt. Het is dus wel degelijk belangrijk dat je kind Nederlander wordt als je van plan bent hier te wonen.[...]

www.oudersvannu.vrouwonline.nl

Doodskisten te groot voor mega-crematorium

Het project kostte 137,6 miljoen Hongkongse dollars (16,5 miljoen euro) en werd in maart eindelijk geopend: het grote, door de regering gebouwde Kwai Chung Crematorium. Maar als de man met de zeis komt, moeten medewerkers van het crematorium zelf hun gereedschap te voorschijn halen. De ovens zijn namelijk te klein voor de meeste doodskisten, die vervolgens wat ingekort moeten worden. Ook is onlangs een doodskist door de frames gezakt die verschillende ovens van elkaar scheiden, waardoor de as van twee mensen vermengd raakte. De nabestaanden hebben experts ingehuurd om de as te scheiden en eisen een schadevergoeding.[...]

www.tiscali.nl

Voor ieder kind een school

Vrije School, Montessorischool, Jenaplanschool wat betekent dat nu en wat is het verschil met een 'gewone' school? En is de gewone school wel zo gewoon? We zetten een aantal schooltypen voor je op een rijtje.

Er zijn openbare en bijzondere scholen. Openbare scholen zijn gesticht door de rijksoverheid. Ze zijn niet gebonden aan een godsdienst of levensovertuiging. Bijzondere scholen zijn rooms-katholiek, protestants-christelijk, joods, islamitisch of humanistisch. Dan zijn er ook nog algemeen-bijzondere scholen. Deze scholen hebben bepaalde pedagogische en didactische uitgangspunten. De belangrijkste algemeen-bijzondere scholen zijn:[...]

www.grotergroeien.nl


Naar het begin van SOFA e-zine.

SOFA PANEL:

Hoe is de relatie tussen jou en je ouders anders dan die van je kinderen met jou?

70% zegt Ja.
20% zegt Nee.
10% heeft geen mening.

Panel Commentaar:

 • Veel meer betrokken.
 • Wij zijn veel meer betrokken bij het dagelijks leven van onze kinderen op het internaat dan onze ouders. We bellen meer, halen ze (bijna) ieder weekend op en hebben veel contact met leiding en school. Dat was bij onze ouders anders.

 • U zeggen.
 • Ik moest vroeger 'U' zeggen tegen mijn ouders, en dat doe ik nog steeds. Onze kinders zeggen tegen ons 'je en jou'. Het rare is wel dat ze tegen onze ouders ook 'je en jij' zeggen, en dat opa en oma dat prima vinden, terwijl ik nog steeds 'u' zeg......
  Onze kinderen zijn ook veel assertiever. Als ik op mijn kop kreeg van mijn pa dan zat ik toch wel lichtelijk te sidderen, maar als onze kinderen op hun kop krijgen dan gaan ze voor je staan met hun handen in hun zij, zo van: Joh, had je wat of zo?? Vooral Jongste is daar een kei in.
  De tijd is toch wel een stuk veranderd, want ik hoor van veel ouders dat zij dezelfde ideeën hierop nahouden. Al is mijn generatie nog niet zover verwijderd van die van mijn ouders, dat scheelt maar 20 jaar.......

 • Niet zoveel anders.
 • Op zich niet zoveel anders, mijn ouders waren vrij vooruitstrevend besef ik naarmate ik vaker in binnenvaartkringen verkeer. Toen vond het vrij normaal, om een hoop zaken met mijn ouders te bespreken.

 • Bezorgd.
 • Heel snel vul ik ja in maar als ik er nog eens over na denk...
  Mijn ouders waren erg bezorgd over ons, hun kinderen. Dat ben ik ook. Ze wilden dat we een goede opleiding zouden volgen. Dat vind ik ook heel belangrijk. Het was voor hen vanzelfsprekend dat er altijd vriendjes of vriendinnetjes kwamen spelen of bleven slapen. Dat bleef zo totdat we onderhand het huis uitgingen. Ik vind het ook belangrijk dat ik de vrienden van mijn kinderen ken en zie en dat het ''huis'' open staat voor iedereen.
  Mijn ouders vonden het belangrijk dat we onze eigen weg gingen. Dat wil ik ook voor mijn kinderen. Verschillen mijn ouders en ikzelf dan zo van elkaar.... Nee dus. Zal ik maar gauw de x ergens anders zetten

 • Geen mening.
 • Geen kinderen

 • Geen kinderen was een bewuste keuze.
 • Wij hebben geen kinderen, dat is een bewuste keuze. Je moet er zoveel voor laten. Nu hebben we een hartstikke leuk vrij leven, als ik al die vermoeide ouders om me heen zie. Nauwelijks op vakantie kunnen. Zijn we blij dat we dat aan ons voorbij hebben laten gaan.


  Onze ouders hebben voor ons gezorgd; zijn wij ook 'verplicht' voor ons te zorgen?????

  90% zegt Ja
  10% zegt Nee.

  Panel Commentaar:

 • Niet door ze in huis te nemen,maar door assisteren.
 • Niet door ze in huis te nemen en ze te verzorgen, maar door te assisteren bij zaken die niet meer zo makkelijk gaan. De nieuwe video aansluiten en uitleggen, administratieve zaken afhandelen, de "zware" boodschappen halen en eens een keer de ramen zemen, zoeken naar oplossingen als een huishoudelijke hulp.

 • Uit respect.
 • Al is het gewoon maar uit respect. Als ze hulpbehoevend worden vind ik dat je ze niet zomaar in een willekeurig tehuis kunt stoppen met het idee dat ze daar wel voor ze zullen zorgen. Het blijven je ouders.
  Ik zeg niet dat je ze in 'huis' zou moeten nemen, maar een bepaalde verantwoordlijkheid heb je gewoon voor elkaar. Dus denk dat ik, als die tijd komt, ze niet zomaar aan hun lot over kan laten. Al besef ik wel dat ik nu makkelijk praten heb, want mijn ouders zijn 51 en 54 jaar en nog superjong en actief. Ze werken allebei nog, dus hebben ze mijn hulp nu niet nodig...

 • Als plicht.
 • Eigenlijk ga ik er wel vanuit dat wij voor onze ouders moeten gaan zorgen met die enorme vergrijzing. Als plicht zou ik dat ook gewoon doen. Ach bij mijn man en bij mij thuis, woonden vroeger ook onze grootouders in. De periode van dementie vond ik erg zwaar, maar achteraf gezien waardevol om het als kind mee te maken. Ja, als het erop aankomt moet je er gewoon voor elkaar zijn.

 • Inleven in hun wereld.
 • Zoveel als in je vermogen ligt. Als je vaart is dat al heel beperkt natuurlijk. Woon je om de hoek dan is een boodschap doen, wat poetsen of ze ergens naar toe brengen of ophalen veel simpeler. Zorgen voor, houdt meer in dan lichamelijk welzijn. Het betekent ook ze bijstaan op moeilijke momenten, er ''zijn'' als ze willen praten over pijntjes, probleempjes die de jouwe eigenlijk niet zijn. Je een beetje inleven in hun wereld die vaak nog zo verschilt van die van jou. Maar... onze tijd komt ook nog wel.

 • Verplicht is een zwaar woord.
 • Ik vind verplicht een zwaar woord. Ik zou in ieder geval doen wat ik kon; je laat je ouders niet zomaar zitten. Ik zou ook met mijn zus overleggen wie wat kan en wat doet.

 • Hoe moet het met onze pensioenen en kennisoverdraging?
 • De net volwassenen van nu vinden kinderen krijgen maar niks en erg duur. Maar wanneer er geen nageslacht is hoe moet het dan met onze pensioen en kennis overdraging.

 • Verzorging betalen.
 • Wij zouden wel voor de verzorging betalen, dat kunnen wij later ook, omdat wij geen kinderen hebben.


  Doe je dingen anders dan je ouders en grootouders??

  50% zegt ja.
  40% zegt nee.
  10% heeft geen mening.

  Panel Commentaar:

 • Generatiekloof
 • Tijden veranderen, ik denk wel dat het verschil tussen mijn ouders en ons kleiner is dan het verschil tussen mijn ouders en mijn grootouders. Toen was er echt sprake van een "generatiekloof" terwijl die er nu (bijna) niet meer is.

 • Anders dan grootouders.
 • Zeker anders dan mijn grootouders, dat staat natuurlijk niet in vergelijk met deze tijd.
  Bepaalde dingen doe ik wel hetzelfde als mijn ouders want ik vind dat zij mij behoorljk goed hebben opgevoed, en een groot besef van normen en waarden hebben meegegeven. Dat wil ik mijn kinders ook graag meegeven.
  Maar ik denk wel dat onze kinders toch nog iets vrijer worden opgevoed als wijzelf.

 • Niet anders dan ouders.
 • Ik doe niet zoveel anders dan mijn ouders, wel dan mijn schoonouders en mijn grootouders. Mijn schoonzussen dachten bijvoorbeeld dat ze doodgingen toen ze ongesteld werden. Belachelijk!!! Ik wist niet dat dat nog bestond in Nederland.

 • Zo slecht was mijn voorbeeld niet.
 • Eigenlijk merk ik dat hoe ouder ik word, ik steeds meer dingen hetzelfde doe als mijn ouders. Mijn kinderen zijn volwassen en ''mooie" mensen geworden waar ik trots op ben. Zo slecht was mijn voorbeeld dus niet.
  Met alle moderne communicatiemiddelen en technische toestanden had mijn vader in zijn tijd evenveel moeite als ik af en toe nu. Dus zoveel anders is dat ook niet.
  Natuurlijk zijn wij wel opener naar elkaar toe en wordt er minder opgelegd (je bent om 12 uur thuis en geen minuut later. Dat kan nu dus echt niet meer. Wordt ook niet meer geaccepteerd)

 • Allebei
 • Ik denk allebei. Kinderen voeden wij niet op dus daar heb ik geen vergelijk. In het dagelijkse leven zijn er best dingen die je anders doet dan je ouders, maar je blijft hun kind.

 • Na je 35e.
 • Als je rond je 35e zit trek je je niets meer aan van het gezag van je ouders en invloeden van je familie. Je start je eigen leven samen met je partner.

 • Onderhoud.
 • Het onderhoud aan boord doen wij beduidend anders dan onze ouders. Die verfden het hele schip zelf. Wij laten dat doen, als we op vakantie zijn. We varen zonder personeel, onze vrije tijd willen we anders besteden.


  In andere culturen nemen de grootouders soms veel van de opvoeding van de kinderen op zich; zij hebben tenslotte meer levenservaring opgedaan. Wat vind je daarvan etc.????

  10% zegt Ja.
  80% zegt Nee.
  10% heeft geen mening.

  Panel Commentaar:

 • Beperken tot logeerpartijen.
 • Laat hun deel van de opvoeding maar beperkt blijven tot een paar logeerpartijen.

 • Degelijk rokje.
 • Als mijn oma voor mijn kinders zou moeten zorgen zouden ze veel te veel opgevoed worden met het idee dat we nogal slechte mensen zijn. En Dochter zou altijd in een degelijk rokje moeten lopen. Nee....slecht idee!
  Dat ligt natuurlijk ook voor een groot gedeelte aan het feit of je gelijkgestemd bent met je grootouders.

 • Prima toch.
 • Ik vind het prima. Doordat mijn ouders allebei werkten, werden wij voor een groot deel opgevoed door oma. Ik herinner me dat als erg prettig. Oma's zijn toch heerlijk voor kinderen. Onze kinderen worden als ze bij mijn familie zijn ook gecorrigeerd door mijn ouders, zusjes, broertjes ik ervaar dat als zeer waardevol. Nu moet ik wel even toegeven dat het niet zo is dat ze van ons heel veel meer of minder mogen.
  Tegenwoordig heb ik met mijn schoonouders ook geen problemen meer als ze zich actief met de opvoeding bemoeien. Door de ziekte van mijn schoonvader, staat mijn schoonmoeder een stuk minder gelovig in het leven.
  Ik geloof niet dat als ze nog zo tegenover bep. zaken zou staan als toen wij elkaar net kenden. Ik er ook zo gelukkig mee zou zijn. Alhoewel sommige dingen daar nog steeds onbespreekbaar zijn! Die zouden wij dan gewoon met onze kinderen bespreken.
  Maar afgezien van dat mogen onze kinderen bij beide grootouders, heel normale dingen wel en niet.

 • Mijn moeder is van onschatbare waarde geweest.
 • Zorg overnemen op sommige momenten dat het hard nodig is (ziekte etc) is natuurlijk geweldig. Maar permanent... In andere culturen is het ook vaak noodzaak dat grootouders de zorg voor de (klein) kinderen op zich nemen omdat de ouders moeten werken om het hoofd boven water te houden.
  Dat lijkt me dus een heel ander argument dan opvoeden omdat ze meer levenservaring hebben. Vooral mijn moeder is van onschatbare waarde geweest voor mijn kinderen maar opvoeden, dat heb ik zelf gedaan.

 • Bij ons scheiden de wegen zich duidelijker.
 • Voor onze cultuur vind ik dat niet goed. Misschien dat bij andere culturen 'gezinnen' groter zijn; d.w.z. dat grootouders veel hechter verweven zijn met het gezin. Bij ons scheiden de wegen zich veel duidelijker.
  De opa's en oma's hebben ooit afscheid genomen van een leven met kinderen en dan vind ik kun je ze ook niet meer opzadelen met nieuwe kroost. Wel als oppasser, voor een paar uur per week, of een vakantie van pa en ma.

 • Niet voor Nederland.
 • Voor die culturen prima maar in de Hollandsche niet van toepassing, je zou de ellende van hier boven genoemde alleen maar krijgen en ik ben blij dat ik daar nu boven sta.

 • Het lijkt me noodzaak.
 • Het lijkt me noodzaak, zelf hebben we dus geen kinderen. Maar als je ziet wat kinderen aan tijd en geld kosten, dan denk ik dat je de grootouders erbij moet betrekken.
  Of om ze af en toe van het internaat te halen of om zelf uit werken te gaan of om iets zonder de kinderen te doen.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  KINDEREN LOSLATEN:

  Loslaten.

  Loslaten van je kinderen kan soms zoveel emotie met zich meebrengen... Het begint al bij de geboorte, je knipt de navelstreng door, en ze zijn los van je. Dat kunnen we allemaal nog wel aan.
  Maar op het moment dat je je kinderen echt moet gaan loslaten denk je daar heel anders over. Zaten ze nog maar met een soort navelstreng vast aan mama en papa!
  Ik had het gevoel van loslaten heel sterk toen onze Oudste naar het internaat ging. Ik dacht dat het over was met onze opvoeding voor haar.
  Dat bleek anders uit te pakken, gelukkig, maar ik voel dat onze Oudste steeds een heel klein stukje zelfstandiger wordt en dat ik steeds een stukje meer moet loslaten. Het zijn vaak hele kleine dingen die je doen beseffen dat ze je in praktische dingen steeds minder nodig hebben. Hoe vaak hoor ik niet: "Maahaamm, dat kan ik toch zeeehheelf!" En dan denkt mama: "Ja, kindje, dat is ook zo, maar ik wil zo graag!".
  Van tijd tot tijd moet ik mezelf weer even terug fluiten en beseffen dat ik weer een stukje moet loslaten. Ze kan het wel zelf!

  E.G.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

  Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
  Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
  Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

  WHAT'S IN A NAME:

  Ik ben weer terug van weggeweest.

  Deze keer in What's in a name de naam "Vrido".

  Wat betekent de naam van je schip?

  Vrido is een samenvoeging van onze achternamen. De VRIes en DOorenspleet (mijn meisjesnaam) Vri en Do maakt Vrido.

  Waarom hebben jullie voor deze naam gekozen?

  Het is een gemakkelijke naam.

  Hoe komen jullie aan deze naam?

  Elf jaar geleden ben ik aan boord gekomen, toen hebben we gezocht naar een naam voor ons samen en zo zijn we op Vrido gekomen.

  Heeft de naam een speciale betekenis voor jullie?

  Voor ons heeft de naam geen speciale betekenis.

  Krijgen jullie reacties op de naam?

  We hebben nog nooit een vreemde reactie gehad, wel vaak de vraag wat het betekent en waar de naam vandaan komt.

  Hebben jullie een leuke anecdote met betrekking tot de naam?

  Een leuke anecdote, ik zou het niet weten. Voor zover wij weten vaart er maar 1 Vrido.

  Hebben jullie een website over je schip/bedrijf?

  Een website over ons bedrijf/schip hebben we niet.

  Op het www.

  Zoals gewoonlijk heb ik het www afgezocht naar iets leuks over Vrido.
  Jammer genoeg heb ik weinig gevonden. Heel veel in een vreemde taal maar toen ik alleen Nederlandse site's opzocht was er heel weinig.

  Ik ben wel een link tegengekomen naar een mooie foto van de Vrido.
  Op www.vaart.nl/galerie staan foto's van allerlei schepen. Zo ook van m/s Vrido varende in Amsterdam.

  Verder is Vrido ook een platenmaatschappij die in 1982 een Bert & Ernie LP heeft uitgebracht.
  Er is ook een beheermaatschapppij die Vrido heet ik ben op de site geweest, maar het is me niet helemaal duidelijk wat ze nu beheren. Het zal wel geld zijn.

  OPROEP!!!

  Nu heb ik nog een oproepje.
  Ik heb dringend nieuwe slachtoffers nodig voor deze rubriek.
  Als je denkt ik heb een leuke scheepsnaam en ik heb er iets interessants over te vertellen mail dan naar Jeanine.

  Kan iedereen die zich de afgelopen weken voor deze rubriek heeft opgegeven, dat opnieuw doen!
  Jeanine heeft een nieuw emailadres!  Naar het begin van SOFA e-zine.

  LILIAN:

  Niet meer van deze tijd.

  Het gerucht doet de ronde dat wanneer ze de muziek uit je jeugd weer gaan uitbrengen; je oud wordt. 'Saterday Night Fever' en 'Grease' in de theaters!!! Zucht.....ik word oud.

  Maar ik merk het helaas ook aan andere dingen. Hoe vaak verkondigde je als tiener niet tegenover je ouders dat hun ideëen, kleren of muziek toch écht niet meer die deze tijd waren. Pa en Ma waren ouderwets; luisterden liever naar klassieke muziek en trokken hun wenkbrauwen op bij die broeken met swingpijpen.

  Nu trek ík mijn wenkbrauwen op bij veel van de moderne muziek. Ten eerste houd ik al helemaal niet bij wat voor stromingen er allemaal in zijn; hiphop, house of weet ik veel. (Beginnen wij over een bepaalde soort muziek en blijkt dat al helemaal passé te zijn!!!) En ten tweede vind ik een heleboel gewoon níet mooi. En dan die tekenfilms zoals Pokemon!!!!! Ik zit daar met verbazing naar te kijken en vraag mij af waar Tom en Jerry en de Flintstones zijn gebleven???

  Maar wij noemden onze ouders ouderwets en de hedendaagse jeugd zal wel hetzelfde over ons zeggen. Ik zal er me dus gewoon bij moeten neerleggen; ik ben niet meer van deze tijd !!!!

  Daarom houden we het er voortaan op dat ieder zijn eigen tijd heeft; de tijd van zijn leven!!!!!


  Lilian


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  KLEINE GASTJES:

  Zit je alweer op het internaat?

  Hallo jongste matrozen en kinderen aan de wal. Wat gaat de tijd toch snel!
  Had ik laatst de eerste "Kleine Gastjes" geschreven na de zomervakantie.......moet ik al weer achter de computer om jullie te schrijven.


  In het weekend weer naar boord.

  En hoe gaat het met de kinderen die dit jaar voor het eerst naar het internaat gaan?
  Gaat de week snel genoeg?
  Ik denk dat de papa`s en mama`s het in ieder geval druk hebben. Druk met uitrekenen waar ze vrijdag kunnen zijn met het schip en of daar een plekje is om de auto aan de wal te krijgen. En dan heel druk varen om het te halen. Maar wees alstublieft niet boos wanneer ze te laat op het internaat zijn. Je weet al wel dat er in het weekend veel files zijn en soms ben je niet op tijd geladen waardoor alles anders loopt dan dat er berekend was.
  Is het schip te ver weg en kan je niet naar boord wees dan ook niet verdrietig. Misschien heb je heel veel geluk en haalt oma je op of je oom en tante en lukt dat niet dan mag je als het kan met iemand van de groep mee naar boord.
  Lukt dat ook niet dan is er nog iets en dat is overblijven op het internaat.
  Toen papa en mama nog op het internaat zaten was het heel gewoon dat je in het internaat over bleef.
  Meestal waren er toen ook nog geen auto`s mee aan boord en ook geen autogiek.

  De eerste auto's aan boord.

  De eerste mensen die een auto aan boord hadden reden de auto aan en af boord met lange loopplanken. Deze waren dan gemaakt van hout of aluminium. Bij ons zelf hadden we toen we net getrouwd waren ook oprijbalken. Dat was best wel spannend omdat je soms heel steil op moest rijden. Het rubber van de banden werd dan heet en ging smeulen wat weer een vieze geur af gaf.
  Wanneer de auto weer van boord moest en het ging ook erg steil, had je soms het probleem dat je met de gril aan de voorkant de grond raakte.

  Pech met de auto van boord zetten.

  1x hadden we pech.
  We lagen in Rotterdam in een haven bij een schip op zij. We mochten van de buurman onze auto over zijn schip [ lees luiken ] rijden en daarna de oprijbalken verleggen naar de wal. Zo zouden we de auto aan de wal krijgen.
  Hoe het kwam weet ik niet meer, maar helaas gleden de balken weg en kwam de uitlaat op de luiken te liggen. Onze auto hing eigenlijk tussen de beide gangboorden in.
  Bij de garage stonden ze raar te kijken dat de onderkant van de auto beschadigd was. Weet je wat ze vroegen? Of we over een vluchtheuvel gereden waren!

  Lekker tekenen.

  Heb je een tekenpapier en twee kleurpotloden bij de hand?
  Laat mama maar een tekening maken van de volgende dieren die ik noem:

  Zeepaardje,
  eendje,
  giraf,
  kreeft,
  vissen,
  vogel,
  eekhoorn,
  hond,
  kwallen,
  poes.

  Je weet wel dat er dieren geschapen zijn die op het land leven en dieren die uit de zee komen.
  Maak de landdieren - groen en de zeedieren - blauw.

  Verf mengen.

  Weet je dat er iemand van jullie is die laatst verf voor zijn verjaardag had gekregen?
  Eigenlijk was dat matroosje een beetje boos omdat het maar een paar kleuren waren. Namelijk : wit, zwart, geel, rood en blauw.
  Uit boosheid ging hij de kleuren door elkaar verven en weet je wat er toen gebeurde?.............dat verklap ik niet dat probeer je zelf maar eens met de genoemde kleuren uit. Niet meer dan 2 kleuren tegelijk mengen.
  E-mail je mij wat het geworden is?
  Stuur de e-mail naar SOFA met als onderwerp " Kleine gastjes".

  Lieve kinderen tot de volgende keer, het duurt misschien 2 weken, dan e-mailen we elkaar weer.
  Vaar ze........tante Lourentia.
  Naar het begin van SOFA e-zine.

  OPVOEDEN:

  Onze opvoeding.

  Bij deze een reactie op het onderwerp ouders en kinderen.

  Als onze ouders.

  In grote lijnen doen wij het precies zo als onze ouders het ons geleerd hebben, alleen pas je de opvoeding aan aan de tijd, dingen gaan nu anders dan zo'n 25 jaar geleden.
  Ik vind dat onze ouders het goed gedaan hebben, maar daar kom je eigenlijk pas achter als je zelf kinderen moet opvoeden.

  Moeilijk en moeten.

  Wat is dat moeilijk zeg opvoeden. Als je van huis uit niet een goed voorbeeld meegekregen hebt, tast je volgens mij volledig in het duister als je zelf aan opvoeden toe bent.
  Wat wij niet tegen onze kinderen willen zeggen is je moet dit of je moet dat, we proberen dat altijd op een andere manier gedaan te krijgen. Zelf moest ik b.v. elke zondag mee naar de kerk (ook op oudere leeftijd) en heb hier niet echt goede herinneringen aan over gehouden.
  Ik denk dat als je een kind dwingt om iets te doen dat dit een averechts effect heeft.

  Oppas.

  Als we oppas nodig hebben kunnen we altijd bij onze ouders terecht. Ze bemoeien zich niet met hoe wij onze kinderen opvoeden en dat is wel prettig.
  Dat in andere delen van de wereld de grootouders nog veel in te brengen hebben is misschien goed voor daar, maar voor hier zou het denk ik niet werken.

  Meegaan of niet.

  Een brug tussen ons en onze kinderen is er (nog) niet, daarvoor zijn ze nog te jong, 5 en 7. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat als we een jaar of 10 verder zijn.De pubertijd lijkt me niet de gemakkelijkste periode, en wat gaat er binnen nu en 10 jaar weer allemaal veranderen. Gaan we daar in mee of blijf je hangen in de tijd van nu.Dan kijk ik toch maar weer even naar m'n ouders. Die kunnen heel goed overweg met hun computer. Ik heb zelfs van m'n vader zijn 'het werken met internet en e-mail voor senioren boek' aan boord. En ook het SMSen beginnen ze inmiddels aardig onder de knie te krijgen.
  Bij blijven dus dan valt het met de kloof tussen ouders en kinderen best wel mee.

  Als mijn moeder.

  En verder denk ik heel vaak, als ik zo met m'n kinderen in de weer ben:ik lijk m'n moeder wel, en daar is vind ik, niks mis mee!

  Groetjes, Korina de Vries


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

  Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
  Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
  Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

  OUDERS + OPA & OMA:

  Als ouders opa en oma worden.......

  Om op te vreten.

  Soms zijn ouders om op te vreten, en je hebt ze ook best heel hard nodig op bepaalde momenten. Je kunt ze niet missen. Maar soms...............
  Mijn ouders voldoen namelijk aan het rolmodel van opa en oma. Ze verwennen de kinderen, doen leuke dingen met ze, vertroetelen ze en houden zielsveel van ze. Maar soms overdrijven ze zo daarin.....
  Wij hadden ons bij de geboorte van Oudste voorgenomen om ons 'huis' geen speelgoedpaleis te laten worden. Nou, neem van mij aan, daar hoef je zelf helemaal nix voor te doen, want daar zorgen opa's en oma's wel voor!
  Toen onze Oudste 2 jaar werd kreeg ze een keukentje voor haar verjaardag van opa en oma. Een mega-doos kwam de roef binnen en wij vreesden met grote vreze!

  Computer en vrachtwagen.

  Toen Oudste 3 jaar werd kreeg ze een computer, ook niet zo'n klein goedkoop dingetje..... Jongste werd geboren en kreeg meteen een vrachtwagen met aanhanger. Die natuurlijk nog drie jaar ingepakt in de kast heeft gestaan.
  Jongste werd 4 en kreeg van opa en oma een vreselijk grote mega-racebaan. Op de doos stond: Geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder....... Toen we de racebaan hadden opgebouwd moesten we hordenlopend met de koffie naar de tafel. Het ding staat weer gewoon in de doos te wachten tot Jongste oud genoeg is om er mee te spelen.....

  Cadeautje voor de kleinkinderen.

  Als opa en oma van vakantie terug komen brengen ze altijd een cadeautje mee voor de kleinkinderen. Voorbeeld weten? Vorig jaar kreeg Jongste een hijskraan. Geen kleintje hoor, want dat ding heeft minstens 100 Euro gekost, Kweet het zeker! Oudste kreeg een heel stellage met Barbie toebehoren. Een tafel wat een boot kon worden en andersom.
  Dit jaar: Oudste kreeg een zeemeerminbarbie met een kaptafel en schommel. Jongste kreeg een op afstand bestuurbare auto, compleet met certificaat en al.

  Gestoord van het speelgoed.

  Wij worden langzaamaan gestoord van al het speelgoed om ons heen. En opa en oma?
  Zeker weten dat die het nog wel even volhouden zo!

  E.G.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  UITGAANSTIPS:

  Speelpark de Goudvis - st Maartenszee.
  Tussen Den-Helder en Alkmaar (N9)

  Welkom in het leukste attraktiepark in de kop van Noord-Holland. Een groot speelpark waar u bij elk weer terecht kunt.
  Met onder andere een enorme speeltuin, groot overdekt speelparadijs, midgetgolf, midgetvoetbal, puzzeltocht door de duinen en 3 restaurants en snackbar.

  Waar: Speelpark de Goudvis,st. Maartenszee halverwege de N9 Alkmaar -> Den-Helder
  Geopend: van 1 april t/m herfstvakantie - dagelijks van 10.00 - 18.00 uur, winter - woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur (vakanties uitgezonderd)
  Toegang: Kind EUR 5,00, volw. gratis, midgetgolfbaan (18 holes) EUR3,00
  Info:www.attraktieparkdegoudvis.nl

  Site is moeilijk werkbaar zonder plaatjes, het commentaar onder de plaatjes en dus ook knoppen is niet ingevuld. De links geven wel aan waarnaar je klikt!

  Marinemuseum - Den-Helder.

  De historie van de Nederlandse Marine tot leven gebracht. Wie meer wil weten over de boeiende geschiedenis van de Koninklijke Marine is bij het Marinemuseum op het aangewezen adres. Volg de ontwikkeling van het marineschip[...]
  Of klim aan boord van de Tonijn en Abraham Crijnssen en proef de sfeer in de gangen van een oorlogsschip.

  Waar: Marinemuseum, Hoofdgracht 3, 1781 AA Den Helder.
  Geopend: Ma. t/m vrij. - 10.00 - 17.00 uur. Za, zo- en feestdagen: 12.00 - 17.00 uur. Van nov. t/m april is het museum op maandag gesloten. In de kerstvakantie is het museum op maandag niet geopend! Tevens gesloten op 25 dec. en op 1 jan.
  Info: tel.: 0223-657534, fax: 0223-657282, info@marinemuseum, www.marinemuseum.nl

  Site is goed werkbaar zonder plaatjes!

  Rekreatiebad De Schots - Den-Helder.

  Over het algemeen kan men hoofdzakelijk terecht in het Rekreatie bad. Een vrij groot 25 meter bad (25 bij 20) welke eigenlijk bestaat uit 2 gedeeltes. Een recreatieve hoek met glijbaan (gedeeltelijk uitpandig), wildwaterbaan, bruisbad etc. en daarnaast een "ouderwets" 25 meter bad.
  Rondom het bassin zijn voldoende stoelen en zelfs ligbanken aanwezig. In een hoek zijn 6 whirlpools en 3 Turkse Stoombaden gesitueerd.
  Naast een zwemgedeelte bevat deze zaal een groot restaurant voor een natje en een droogje.

  Waar: Rekreatiebad De Schots, Het Nieuwland 2, 1784EA Den Helder.
  Geopend: Vrijzwemmen, maandag 07.30-08.30 en 15.00-18.00, dinsdag 07.30-08.30 en 15.00-18.00 en 19.00-21.00, woensdag 07.30-08.30, 13.00-18.00 en 19.00-21.00, donderdag 07.30-08.30 en 15.30-18.00, vrijdag 07.30-08.30, 15.00-18.00 en 19.00-22.00, zaterdag 13.00-17.00, zondag 13.00-17.00 (incl. Trainingsbad; tot 16.00 uur), tijdens regionale schoolvakanties gelden andere openingstijden.
  info: e-mail: deschots@hetnet.nl of www.zwembaddescots.nl

  Site is goed werkbaar zonder plaatjes!


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  DE BOEKENWURM:

  Handelaar in Koffie
  David Liss

  In het Amsterdam van 1659, is koffie een nieuw product, voor deze tijd wordt het alleen gebruikt als medicijn.
  De hoofdpersoon, Miguel Lienzo, een Portugese jood die van van beroep handelaar is, heeft zijn fortuin verloren. Vanwege zijn ongefortuneerde status woont Miguel Lienzo bij zijn jongere broer Daniel in de kelder. Hier stroomt het water af en toe over de vloer. De relatie met Daniel gaat niet over een leien dakje.

  Op een dag komt Miguel Lienzo via een slimme list in aanraking met zijn toekomstige, stille compagnon, samen besluiten ze in koffie te gaan beurshandelen.
  Wat volgt is een enorme hoeveelheid financiële verhandelingen, persoonlijke intriges en diverse Joods religieuze perikelen, rondom de chaos en hebzucht van de beurs en het privé-leven van Miguel Lienzo.

  Het boek bevat eigenlijk twee verhalen, die via verschillende hoofdstukken in elkaar verweven worden. Het eerste is het levensverhaal van Miguel Lienzo, het tweede is de visie van Alonzo Alferonda die op slinkse wijze in het  zakelijke en privé-leven van Miguel intrigeert.
  Tot het eind van het boek blijft de vraag open, hoe de boel financieel werkelijk in elkaar steekt en of Miguel wel of niet rijk zal worden en/of het geluk zal vinden.

  Tijdens het lezen krijgt de lezer een levendig beeld van het (Joodse) financiële leven in Amsterdam rond 1659, waaraan het beurshandelen van tegenwoordig, met een aantal financiële debacles waarschijnlijk gespiegeld kan worden.
  Het boek heeft een happy end, met een wrange bijsmaak.

  De pianostemmer
  Daniel Mason.

  In oktober 1886, krijgt Edgar Drake, een Londense pianostemmer, het ongewone verzoek om de Erard vleugel, van de legerarts Anthony Carroll in Mae Lin - gelegen in Birma - te stemmen. Wat volgt is een filmachtig beschreven reis van Londen naar Birma.
  Onderweg ontmoet Edgar Drake diverse mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben. Zo vertelt de man met 'een verhaal' hem zijn eigen vergelijkbare reisverhaal: tijdens de tijgerjacht neemt Edgar het -volgens de plaatselijke bevolking ongelukbrengende- amulet van een doodgeschoten jongetje mee en hij ontmoet een ongrijpbare vrouw, die hem de rest van het verhaal niet meer los zal laten. Illegaal vertrekt Edgar Drake met de ongrijpbare vrouw naar Mae Lin. -Pas op pagina 246 staat Edgar Drake oog in oog met de piano.-

  Anthony Carroll, de legerarts, heeft de complete flora, fauna en geologische structuur van het gebied voor zichzelf in kaart gebracht en houdt er nogal bijzondere, maar succesvolle methodes op na om vrede te stichten. Zo is hij een groot liefhebber van muziek en poëzie en gebruikt dat bij zijn onderhandelingen.

  Edgar Drake raakt gaandeweg steeds meer in de ban van Carroll, zijn fort en zijn werkwijze en de ongrijpbare vrouw. Zoveel zelfs dat hij het besluit niet kan nemen terug te keren naar zijn vrouw in Londen. Het hoogtepunt is als hij besluit mee te gaan naar een onderhandeling, met de diverse Shan vorsten in Mongpu, op een halve dag rijden van Mae Lin. Vanaf dit moment raakt de lezer met Edgar Drake betrokken in een web van intriges, valse beschuldigingen en geestverschijningen; en vallen de scherven van de eerdere gebeurtenissen op zijn plaats.

  Het boek is zoals eerder gezegd filmachtig beschreven; men wandelt door een sepia ansichtkaart die geen happy end kent.

  Met dank aan Henriëtte.

  Naar het begin van SOFA e-zine.

  SITE SEEING:

  Laurens Janszoon Coster.

  Laurens Jansz. Coster is de grootste bibliotheek met klassieke Nederlandstalige literatuur op Internet. Op deze site staan -auteursrechtvrij!- duizenden gedichten, tientallen toneelstukken, romans, essays en korte verhalen van Nederlandstalige auteurs.

  Kale versie

  Bij binnenkomst valt direct de vormgeving zonder opsmuk op, bijzonder geschikt voor GPRS dus. De beheerders van dit project vonden dat dat nog beter kon en voor de echte puristen is er ook een kale versie beschikbaar. Aangezien wij ervan uitgaan dat de meeste lezers afhankelijk zijn van een GPRS of GSM verbinding, richten we ons hier op de 'kale versie'.

  Klassieke Nederlandse literatuur

  De site richt zich op liefhebbers van de Klassieke Nederlandse literatuur. Liefhebbers van Giphart, Zwagerman en Grunberg, zullen hun heil dus ergens anders moeten zoeken. De verzameling literaire werken is indrukwekkend, er staan zo'n 70 schrijvers en een selectie van hun werken online. Zo zijn o.a. Max Havelaar, Camera Obscura en Op Hoop van Zegen GPRS vriendelijk te lezen.

  Gedichtenlijst.

  Bij deze site hoort ook een gedichtenlijst. Wie zich hierop aanmeldt, krijgt elke dag één auteursrechtvrij gedicht in ASCII gemailed. De gemailde gedichten zijn zeer divers van afkomst, onderwerp en taalgebruik.

  Bewondering.

  Na wat te hebben rondgenuffeld op de site, kreeg ik meer en meer bewondering voor de doelstelling; om zoveel mogelijk mensen gratis kennis te laten maken met de 'klassieke Nederlandse literatuur'.
  De enorme hoeveelheid texten die op vrijwillige! basis overgetypt en online gezet zijn, is verbazingwekkend!

  GSM - GPRS.

  De site is bijzonder GSM - GPRS vriendelijk, vooral de 'kale versie' is een echte topper! Ook als 'Klassieke Nederlandse literatuur' niet je voorkeur heeft, zul je dat niet kunnen ontkennen.

  Links.

  Kale versie
  Gewone versie
  gedichtenlijst


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

  Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
  Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
  Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

  SAGEN:

  Loreley en de 14 helpers in nood.

  Een beeldschone dochter.

  Toen Vader Rijn een dochter kreeg, noemde hij haar Loreley. Het meisje groeide op van een beeldschoon babytje tot een aantrekkelijke jonge vrouw. Haar donkere ogen straalden. Haar lange blonde haren, reikten tot aan haar middel; en glommen oogverblindend in de zon. Haar goedgevormde lichaam riep vele gedachten op.
  Loreley was zo oogverblindend mooi, dat velen dachten dat ze eigenlijk een godin was, haar oorstrelende zangstem versterkte die gedachte.

  Als Loreley op haar favoriete rots zat te zingen, werden vele schippers gegrepen door haar schoonheid in combinatie met haar heldere stem. Het verlangen naar een vrouwenlichaam na die lange tijd aan boord maakte ze des te weker. De meesten konden, geen weerstand bieden aan de aanblik van Loreley. Werden gegrepen door haar verleidelijke zangstem.... Letten even niet op.... Liepen met hun schip op de rotsen.
  Even plotseling als ze verschenen was, verdween Loreley weer. De schipper bleef alleen achter, hem restte zijn gehavende of gezonken schip.

  Loreley en de monniken.

  Op een mooie zomernamiddag zat Loreley weer eens op haar favoriete rots te zingen. Het oorstrelende gezang weerklonk over het Rijndal.
  Een groep van 14 monniken dreef op een vlot stroomafwaarts; om hun zelf gebrouwen bier aan de bisschop van Keulen aan te bieden. Opeens hoorden de monniken een hemels gezang. Het klonk zo mooi en zo glashelder. De monniken konden de verleiding niet weerstaan. Gedreven door de stroom, in hun waan vergetend bij te sturen, dreven ze langzaam op het geluid af. Ze waren er allen van bewust dat hun kloostertaak haaks stond, op de gevoelens die boven kwamen toen ze het gezang hoorden.

  Ave Maria.

  "Ave Maria", prevelde er eentje, "niet kijken dat is Loreley".
  "Ave Maria", prevelden alle 14 monniken in koor.
  Het gezang klonk luider en leek van boven de rots te komen die na de bocht verscheen. Een voor een keken ze stiekem naar boven, daar stond een prachtige naakte vrouw, met lange blonde haren die tot haar middel reikten, om haar hoofd verscheen een heldere lichtkrans. De monniken vergaten alles om zich heen, staarden allen met open mond.
  Er klonk gekraak van hout! Geschuif van de vaten!
  "Ave Maria", prevelden ze weer.
  De lichtkrans leek nog helderder! Het hemelse gezang, nog hemelser!
  "Ave! Maria!", prevelden de monniken luid.
  Het hoofd van Loreley leek bijna licht leek te geven, het gezang klonk of het alleen maar van engelen afkomstig kon zijn.
  De monniken werden... geestelijk gegrepen door Loreley,... waarna ze alle 14 verdronken.

  Die 14 Nothelfer.

  Vader Rijn merkte gelijk dat de 14 monniken, in zijn donkere water werden opgenomen. Hij ergerde zich aan zijn dochter, die zoveel schippers en tot slot de monniken in de val lokte.
  Ter nagedachtenis aan de monniken, liet hij tegenover de Loreley 14 kleine torentjes op zijn oever bouwen; om Loreley voor altijd aan het voorval te herinneren.

  Het verhaal gaat; dat als Loreley weer op de rots verschijnt om te zingen; de torentjes in behulpzame monniken veranderen, die de schippers om de rots heenloodsen.
  Vandaar dat de torentjes de naam 'Die 14 Nothelfer' dragen.

  Bron: De mondelinge overlevering, tijdens 4 dagen wachten in Karlsruhe, mei 1989.

  Nieuwsgierig geworden?

  'Die 14 nothelfer' zijn de kantelen op de linkeroever van de Rijn, recht tegenover de Loreley.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  MODERNE RIJNVAART?!:

  Met de vlammen in de pijp!

  Met de vlammen in de pijp, scheur ik over Rijn en Waal.
  Draai op honderdtachtig liter, want ik voel me kolossaal.
  Met de vlammen in de pijp, rasterrader in de nacht.
  Denk ik aan bestemming Basel, losplaats die daar op me wacht.

  Met de vlammen in de pijp, in de overloop bij Neuss.
  Reg'lateur kan ik niet vinden, onze buurman roept confuus.
  Met de vlammen in de pijp, buurman is dat nou normaal.
  Televisie moet wat harder, dat gekrijs is asosiaal.

  Met de vlammen in de pijp, eentje die voor anker ligt.
  Buurman weet toch dat het droog is, waarom is hij toch gezwigd.
  Met de vlammen in de pijp, kijken of zijn grond goed houdt.
  Zie hem in zijn ankers vallen, oeps hij heeft het vast benauwd.

  Met de vlammen in de pijp, Rodenkirchen in de bocht.
  Wat een rottig wrakkenbootje, afstoppen is ver gezocht.
  Met de vlammen in de pijp, daver ik er maar voorbij.
  Afvarig geladen buurman, kijkt ook helemaal niet blij.

  Met de vlammen in de pijp, droogte krijgt me in de tang.
  Moet nu echt een tandje minder, straalbuis is ook van belang.
  Met de vlammen in de pijp, over tot aan Iffezheim.
  Moet nu echt goed op gaan letten, op die hele droge Rijn.

  Zonder vlammen in de pijp, oh daar komt er eentje af.
  Heeft vast boven zand geladen en die zandhazen zijn maf.
  Zien niet dat ik heel erg diep lig, ja ze varen ietwat lijp.
  Scheuren, daveren Rijn chicanes, met de vlammen in de pijp.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  RECEPT:

  Bij deze een recept,het heet Grouwster ovenschotel.Weet niet waarom het zo heet en wie het bedacht heeft.Ik weet wel dat ze er in Grouw in het bejaardencentrum eens een stampotprak van gemaakt hebben zodat ook de mensen zonder gebit er lekker van konden smikkelen.

  Grouwster ovenschotel
  (voor 4 personen)

  Aardappelen voor 4 personen,melk peper,zout,nootmuskaat,klontje boter

  Pakje spekreepjes
  3 of 4 uien
  1 doosje champignons
  500 gr gekruid gehakt
  blik abrikozen of perziken

  Saus:
  half kopje tomatenketchup
  1 eetlepel bruine suiker
  1 eetlepel citroensap
  2 eetlepels ketjap

  Paneermeel


  1)Maak aardappelpuree voor 4 personen
  2) Laat abrikozen/perziken uitlekken
  3)Snipper de ui,was de champignons en snij ze in plakjes
  4)Warm de oven voor,200 graden of stand 5-6
  5)Bak in de koekepan of hapjespan gehakt,spekreepjes erbij uien en champinons erbij en breng dit op smaak met de ingredienten van het sausje.Houd je van hot doe er dan een theelepeltje sambal door of wat djahe(gemberpoeder)
  6)Ovenschotel invetten
  7)Doe eerst een laagje aardappelpuree in de ovenschotel,beleg dit met plakjes abrikoos of perzik,gehaktmengsel er overheen en herhaal dit nog een keer.
  8)Strooi als laatste over het gehaktmengsel een beetje paneermeel of als je dit niet hebt kun je ook 2 beschuiten voorzichtig tegenmekaar wrijven dat levert mooie fijne paneermeel op.
  9)Oventemperatuur op 200 graden en half uur laten staan.Je kunt ook de schotel b.v s,morgens klaar maken en s,avonds in de oven zetten.Zet dan de oven iets warmer en laat een uur staan.Het beste kun je dan de schotel even afdekken met aluminiumfolie dan verbrand het korstje niet.
  10)Eventueel serveren met een rauwkostsalade.


  tip:
  je kunt ook instantaardappelpuree gebruiken.


  Korina.

  Naar het begin van SOFA e-zine.

  OPLOSSING RAADSEL:

  Geachte redactie,

  Op zich lijkt het een onmogelijkheid.
  Maar wie z'n timmermansoog gebruikt moet het eigenlijk kunnen zien.
  Van de bovenste figuur is de schuine zijde iets hol en van de onderste is de schuine zijde iets bol.
  En dan, na het narekenen van de verhoudingen van de rode en de groene driehoeken, blijkt dat van de groene driehoek de helling iets (heel weinig) groter is als van de rode en over de hele lengte van de figuur levert dat bij elkaar precies de oppervlakte van dat extra vierkantje op.


  Met vriendelijke groet

  Herman Bosch


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

  Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
  Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
  Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

  KOMKOMMERTIPS:

  Kleine annonces uit verschillende kranten:

  Analfabeet? Schrijf vandaag nog voor gratis hulp.

  Hond te koop: lust alles en is gek op kinderen.

  Man gezocht voor werk in dynamietfabriek. Moet geen vliegangst hebben.

  Drie jaar oude leerkracht gezocht voor kleuterschool;. Liefst met ervaring.

  Te koop: antiek bureau vooral geschikt voor dame met stevige poten en ruime laden.

  Gebruikte auto's: waarom zou u zich ergens anders laten oplichten? Kom eerst eens bij ons.

  Onze bikini's zijn fantastisch. Alleen maar topstukken.

  Uitspraken:

  Lever niet te snel kritiek. Zelfs een klok die niet loopt heeft twee keer per dag gelijk.

  Het verschil tussen coaching en kritiek is je houding.

  Een leider doet het zoals het moet. Een manager doet het zoals het gaat.

  Je kunt jezelf een facelift geven waar je gegarandeerd van opknapt; ze noemen het een glimlach.

  Jaag je droom na! Tenzij het natuurlijk die ene is waarbij je tijdens een brandoefening in je ondergoed staat.

  Als je probeert te falen en je slaagt, heb je dan gefaald of ben je dan geslaagd?


  Ingezonden door Esther.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  OP DE HAK:

  Hollandermoppen.

  Oud Hollandse begravenis.

  Een Hollander moet zijn schoonmoeder laten begraven.
  De prijs van een kist valt de gierige Hollander enorm tegen.
  Zelfs een grote kartonnen doos met alleen een touwtje komt op ruim 20 euro.
  Als de doodskistenmaker merkt dat zijn klant dit zelfs te duur vind, zegt hij: "Dan kan ik u het beste een Oud Hollandse begrafenis aanbevelen. Breng uw schoonmoeder maar hier, dan zal ik haar van vier handvaten voorzien."

  De Hollander en de dief.

  Een dief komt de slaapkamer van een Hollander binnen en zegt: "Ik zoek naar geld!".
  De Hollander springt meteen op en zegt: "Laten we samen zoeken!"

  De Hollander met de splinter in de tong.

  Een Hollander komt bij de huisarts met een splinter in de tong. "Hoe is dat gekomen?"vraagt de arts verbaasd.
  "Ik had een druppel jenever gemorst op een ruwe houten tafel."verklaart de Hollander.


  Hollander raadseltjes.

  Waarom gaan de hollanders 's winters in een lange rij met hun eitjes buiten staan?
  Dan komt de zoutstrooier langs!

  Hoe begint een Hollands kookboek?
  Leen een ei...

  Wat is een Hollander onder de trein?
  Smeerkaas!

  Hoe krijg je 30 Hollanders in een Kever?
  Je gooit er gewoon een Gulden in.

  Waarom zijn de neusgaten van Hollanders zo groot?
  Omdat de lucht gratis is!


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  SOFA GIRL:

  Victoria Koblenko.

  Victoria Koblenko is deze week SOFA girl.
  In de vorm van een wallpaper, mooi als achtergrond op de comp..

  scherminstelling 800x600
  wallpaper800x600.jpg
  136KB

  scherminstelling 1024x768
  wallpaper1024x769.jpg
  206 KB


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  VOORUITBLIK & CONTACT:

  De volgende SOFA die rond 1 oktober verschijnt heeft als thema:
  Mode!

  Hoe modegevoelig ben jij?
  Volg je de mode op de voet?
  Heb jij nooit wat om aan te trekken?
  Wat kan wel en wat ECHT! niet meer?

  Kortom laat je modegevoel spreken en mail ons jouw visie op mode!

  Bijdragen kunnen gemailed worden aan SOFA


  Verder zitten we nog steeds te springen om bijdragen voor de rubrieken:

 • Reacties:
 • Heb jij een reactie op de vorige SOFA of op SOFA in het algemeen, dan is dit dus een bijdrage voor deze rubriek.
 • Komkommertips:
 • Denk hierbij aan ellenlange lijsten of lange moppen.
 • Op de hak:
 • Hiervoor zijn we op zoek naar korte moppen.
 • Techies:
 • Hiervoor zijn alle computervragen ontzettend welkom!
 • Recept:
 • Alle recepten zijn welkom!

  Alle bijdragen voor bovenstaande rubrieken kunnen gemailed worden aan SOFA.


 • Boekenwurm:
 • Hiervoor zijn we op zoek naar stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
  Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
  Alle bijdragen voor 'de boekenwurm' kunnen gemailed worden aan Lilian.


 • SOFA Panel:
 • Wil je meedoen in het SOFA panel en lees je niet mee op vaart-familie. Als het niet teveel moeite is om 15 min. per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden, dan lijkt het ons leuk als jij je opgeeft.
  Opgeven voor het 'SOFA panel' kan bij Ingrid.


 • What's in a name:
 • Voor onze rubriek over scheepsnamen, zijn we op zoek naar mensen die wat willen vertellen over de betekenis van hun scheepsnaam of een leuke anecdote hebben over hun scheepsnaam.
  Opgeven voor 'What's in a name' kan bij Jeanine.  Contact:

  Heeft u een reactie?
  Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

  Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

  Je e-mail-adres - altijd invullen:

  Je reactie:

       

  Verder nog wat te vragen?
  Mail dan naar: SOFA


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

  Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
  Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
  Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

  index