Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 4.11 van 9.9.2004
© 2001-2004 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0410 - 0409 - 0408 - 0407 - 0406 - 0405 - 0404 - 0403 - 0402 - 0401
0320 - 0319 - 0318 - 0317 - 0316 - 0315 - 0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
Lokatie
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door:  Henriette  Lilian  Petra  Jeanine  Peter  KAREF  Esther  Tante Lourentia  Sybren.
Volgende SOFA ± 23 september

IN DE BLADEN:

De heetste online roddels

GOEDE DOEL:

De actie: 'Ruim op die boel voor het goede doel'

WOORDENKRAAM:

Zomerarbeid

VAREND VRIJGEZEL:

Afgelopen zomer ging ik aan de wal

HET MAAGBANDJE:

De plaatsing

BOEKENWURM:

Drie boekbesprekingen

IN DE VAKANTIE:

Vakantieheimwee

SOFIETJE:

Sofietje op vakantie

OP DE HAK:

Je bent een sadist als...

IN HET NIEUWS:

Wat viel onze lezers op in het nieuws

ZEER BELANGRIJK!!!:

Discussie 'Toekomstvisie huisvesting schipperskinderen'

WHAT'S IN A NAME:

In de rubriek over scheepsnamen 'Vartje Knap'

LE MONDE DU CINÉMA:

Just visiting & Love as a house life

FF TUSSENDOOR:

Oude spreuk

KLEINE GASTJES:

Zomervakantie

SAGEN:

Winandus - Stein a/d Maas

KOMKOMMERTIPS:

Soms als je weent

VOORUITBLIK & CONTAC:

Volgende keer: Reclame en TV

IN DE BLADEN:

Door: Story

Online roddels

Beschuldigingen aan het adres van Edwin de Roy van Zuydewijn nemen toe:
Roerig liefdesleven van Margarita’s ex ligt op straat!

De beerput is open! De scheiding van prinses MARGARITA is amper officieel aangekondigd, of de beschuldigingen aan het adres van EDWIN DE ROY VAN ZUYDEWIJN bereiken een hoogtepunt! Een televisiepresentatrice vertelt in een weekblad samen met De Roy drugs te hebben gebruikt en bovendien heftig te hebben gezoend! Een andere ex-minnares noemt hem een griezel en de volgende beschuldigt hem van stalking. Met andere woorden: iedereen mag nu meegenieten van het roerige liefdesverleden van Margarita’s bijna ex-man…

Ex man Mariska Hulscher had liefdesrelatie met Irene van de Laar!

De veelbeschreven vriendschap tussen IRENE VAN DE LAAR en MARISKA HULSCHER krijgt er weer een pikant hoofdstuk bij! STORY kwam er achter dat Mariska’s ex-man BERT een aantal maanden terug een liefdesaffaire beleefde met…. Irene! Kan het nog gekker? Moeten deze twee vrouwen op televisie nu op zoek naar de Ideale Man?


Olympisch kampioene kan haar geluk niet op:
Anky van Grunsven vier maanden zwanger!

Dubbel geluk voor dressuur-amazone ANKY VAN GRUNSVEN! Na het behalen van haar olympische gouden plak, is er opnieuw volop reden tot juichen. Er is namelijk nog een ander resultaat waar de kampioene apetrots op is: dat van haar zwangerschapstest! Anky is namelijk vier maanden zwanger van haar coach en levenspartner SJEF JANSEN!

De nieuwste Story ligt iedere woensdag in de winkel

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS:

Door: Petra
M.m.v. Diverse lezers


Wat viel onze lezers op in het nieuws:

Erik schreef:

Brutaliteit kabinet:

Wat mij vooral opgevallen is de laatste tijd, is de brutaliteit waarmee dit kabinet de sociale verworvenheden afbreekt. En wat me met name verbaast, is dat het hele volk er stoïcijns onder blijft.

Mijn mening:
De kortzichtigheid waarmee alle bezuinigingen worden doorgevoerd, zonder te letten op de meerkosten die later ontstaan,(denk aan gedwongen ontslagen en de daaruit voortvloeiende WW-uitkeringen,het schrappen van zorg, waardoor veel duurdere medische behandeling later nodig zal zijn,enz.) is onvoorstelbaar. Zeker van iemand als de Geus, die nota bene zijn roots in het CNV heeft, mocht veel meer inzicht en sociaal beleid verwacht worden.


Olieprijzen:

Wat verder is opgevallen is de nervositeit waaraan de oliehandel tegenwoordig blootstaat. Er hoeft bij wijze van spreken maar een lasscheurtje ergens in een pijpleiding te zitten, of de prijs per vat ruwe olie schiet de lucht in. Dit gedrag duidt er op, dat er veel speculanten en kleine beleggers op die markt actief zijn.

Mijn mening:
Naar mijn mening is dat niet goed, want fluctuerende olieprijzen belemmeren de economische groei. (Je houdt je hart vast voor wat er na september gaat gebeuren als de wintervoorraden weer ingekocht gaan worden.)


Gerrit schreef:

Vrouw doodgeschoten, daarna trouwpartij

Gelezen in de van Telegraaf 28.08.04:
Een Zuid-Afrikaan die zijn zwangere vrouw doodschoot en daarna de hand aan zichzelf sloeg, trouwt dit weekeinde alsnog met zijn beoogde vrouw.

Familie wil zich de twee als een gelukkig stel herinneren, voorbestemd om een leven te delen. De dode bruidegom wordt in een wit crème pak gestoken en de levenloze bruid wordt door haar vader in een lange jurk naar het altaar gedragen. Een priester in het stadje Ceres in de provincie Limpopo zal het huwelijk inzegenen alvorens de twee worden begraven.


Cris en Lilian schreven:

Nat weer

Augustus 2004 is de natste zomermaand ooit.
Zonder dit opzienbarende nieuws hadden wij dat zelf ook wel kunnen bedenken

Mijn mening:
Een mening heb ik hierover niet, want gelukkig kunnen we het weer niet beïnvloeden. Alhoewel; broeikaseffect, gat in de ozonlaag!!!!!


Ivon S schreef:

Ons nieuws:

Buiten het gebruikelijke nieuws over Irak, hebben wij niet veel gemist. Wij kijken de laatste tijd weinig TV. Maar er zijn twee onderwerpen waarvan wij geschokt zijn:

Veilig van boord:

Een schip die lag in Os voor het weekend: Vandalen richten ravage aan op ms Ee-tru-je.

Onze mening:
Toch schandaal dat zo langzaam ben je verplicht aan boord te blijven of je schip zwaar beveiligen tegen vandalisme en diefstal.

Zinloze brand:

De tweede: gehoord in België dat een groep jongens een andere jongen in brand hadden gestoken zomaar voor de lol.
Gelukkig bestaat er ook leuker nieuws.....


Henriette schreef:

Scheepsramp(en)

Als natte insider. Dramatisch, een jonge vader die het leven laat, zo'n gezin wat dan verder moet.
Opvallend vond ik ook, dat er een oud schip zonk op het IJsselmeer in dezelfde week als de 'No Limit', maar dat je daar niemand over hoorde, terwijl de gevolgen voor die ondernemer misschien wel desastreuzer zullen zijn.

Mijn mening:
Wat ik heel bijzonder vond, was dat de walmensen die ik sprak, het helemaal niet hadden over de schuldvraag van de schippers. Kennelijk heeft er in een krant gestaan, dat de schepen van dezelfde scheepsbouwer afkwamen en dat was bij mijn kennissen blijven hangen. Ze zaten echt van, 'Dat is toch niet normaal, dat je die schepen zo af kan leveren. Allebei bij dezelfde bouwer vandaan. Dat kan geen toeval zijn.' Ik werd tijdens een BBQ doorgezaagd over de vraag of er voor schepen geen APK keuring was. Ik vond het een heel bizarre gewaarwording, dat terwijl de karbonades op het vuur gingen, dertig landrotten precies wisten te vertellen waar Werkendam lag.


Peter schreef:

Onthoofding in scène gezet:

Door omstandigheden heb ik weinig nieuws kunnen zien, maar wat me het meeste verbaasde en verontruste, was het filmke van die Amerikaan die zijn eigen onthoofding heeft getruceerd op zijn pc.

Mening:
Om zo de wereld te laten zien dat we niet alles moeten geloven wat de Amerikanen en de moslims ons willen doen geloven. Vond ik zeer smakeloos en respectloos.

Naar het begin van SOFA e-zine.

GOEDE DOEL

Door: SOFA

Ruim op die boel voor het goede doel

De actie 'Ruim op die boel voor het goede doel' heeft tot nu toe 50 euro op de rekening opgebracht en 36 euro wat nog overgemaakt moet worden. Op Jabber kwam iemand met het voorstel om de rekening open te stellen voor giften, ook hiervoor blijkt waarschijnlijk geen draagvlak te zijn. Heel erg jammer, maar het is goed om vooruit te blikken. Op 18 september is er op het KSCC te Nijmegen een LOVT vergadering, waarin het rapport van de 'Werkgroep Toekomstvisie Internaten' gepresenteerd wordt. Het LOVT hoopt op een grote opkomst, zodat er een goede discussie zal ontstaan over hoe wij de opvang van onze kinderen in de toekomst zien.

Naar het begin van SOFA e-zine.

ZEER BELANGRIJK!!!:

Door: SOFA
M.m.v. LOVT


Toekomstvisie huisvesting schipperskinderen

Op zaterdag 18 september wordt op het KSCC schip te Nijmegen een LOVT vergadering gehouden, waarin het rapport van de 'Werkgroep Toekomstvisie huisvesting' gepresenteerd wordt. Wij hopen op een meer dan behoorlijke ouderopkomst en roepen iedere varende ouder op, die een visie heeft op de huisvesting van de kinderen van de trekkende beroepsbevolking. Om op die dag zijn mening te laten horen. De wens is dat er een goede discussie ontstaat, over hoe wij de opvang van onze kinderen in de toekomst zien, terwijl wij in ons achterhoofd houden, dat we te maken hebben met een krimpende markt.

Het is niet de bedoeling, dat iedereen gaat denken 'mijn buurman gaat wel'. Bedenk wel, dat als je wil dat de opvang voor jouw kinderen blijft bestaan in een vorm die bij jouw gedachtengang aansluit, dat je daar af en toe je nek voor uit zult moeten steken.

Waar: KSCC Nijmegen
Wanneer: 18 september
Aanvang: 10.00


Naar het begin van SOFA e-zine.

WOORDENKRAAM:

Door: Lilian

Zomerarbeid

Tuut, tuut........tuut, tuut......
De telefoon! Maatje Toine aan de lijn. We beginnen natuurlijk met het onvermijdelijke weer of de prijzen van de gasolie of de stand van het water - zoals we dat al járen doen -, maar dan komt de onvermijdelijke vraag: "Chris is zeker de luiken aan het verven?"

Toen wij ons huidige schip in 1994 kochten, zijn wij op een gegeven moment fanatiek begonnen met het verven van de ijzeren luiken. Een heidens karwei al die golfplaten, dus zijn wij even fanatiek ergens tussen het derde en vierde luik weer gestopt. In het begin heette het nog dat het óf te koud óf te warm óf te nat was, maar in feite hadden wij er gewoon geen zin meer in. Vanaf die tijd is het een vaste grap van maatje Toine om te vragen of Chris de luiken aan het verven is, die dan echter meestal een dutje ligt te doen.

Dit voorjaar voeren mijn schoonouders een paar dagen mee, omdat wij haast hadden. Zij zijn nog van het ouderwetse soort en zaten vroeger altijd met een kwast in de hand en hadden die verdr!*## luiken dan ook al lang in de verf gehad. Zij opperden een lumineus idee: "Als wij nu van de zomer eens een paar dagen meevaren. Dan kan Pa een beetje varen, Ma voor de prak zorgen en intussen kunnen jullie die luiken mooi verven?" Chris en ik keken elkaar eens somber aan. Dát vonden we niet zo'n goed idee. Alle Pa's en Ma's zijn te allen tijden van harte welkom bij ons aan boord, maar niet om ons aan het werk te zetten.

Dus hebben wij ons deze zomer - tussen ander verfwerk door - met frisse tegenzin op de luiken gegooid en varen we uiteindelijk rond met alle luiken blauw in plaats van een paar blauw en een paar grijs.

Maatje Toine zal een ander grapje moeten verzinnen.

Naar het begin van SOFA e-zine.

WHAT'S IN A NAME:

Door: Jeanine

De scheepsnaam 'Vartje Knap'

Deze keer een wat ongewone (en ik vrees ook een wat korte) aflevering. Ik kreeg een mailtje met een verhaal en tevens vraag over de scheepsnaam Vartje Knap. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik persoonlijk vind het wel een heel aparte naam en ben zeer benieuwd naar de betekenis.

M'n grootvader voer, samen met m'n grootmoeder op een sleepbootje of een beurtscheepje van een Belgische eigenaar. De naam van dit scheepje was Vartje Knap. Ze voeren regelmatig tussen België en Nederland en lagen dan enkele dagen aan de voet van de oude Maasbrug in Rotterdam.

Oma woonde op Katendrecht en had een dienstje vlak bij het Witte Huis en wandelde zes dagen in de week over de brug naar haar werk. Opa zag dat knappe wijfie hoog boven hem te vaak voorbij komen, en zo is het gekomen dat ik er uiteindelijk ook ben. Dit speelde ongeveer in het jaar 1903. Nu heb ik Vartje Knap als Goede Vaart vertaald. Is er iemand in de Vaart Familie die mij uit de droom kan helpen?

Ik ben natuurlijk gaan Google'n en heb bedroevend weinig gevonden. In het verhaaltje staat dat de eigenaar van het scheepje een Belg was. Ik denk dat de oplossing ook uit de Belgische hoek moet komen. De enige verwijzing naar Vartje Knap heb ik uit een scriptie die online staat. Iemand heeft een scriptie geschreven over de burgerfeesten in Brugge in de tijdsperiode 1890 -1920. In die scriptie staat dat er op die feesten allerlei volksspelletjes werden gedaan zoals bijv. mastklimming, Vartje Knap, ringsteken, wit & zwart. De enige aanwijzing die ik heb is dat het een volksspel was. Jammer genoeg heb ik geen spelregels kunnen vinden. Het kan natuurlijk ook nog een andere betekenis hebben. Hoe dan ook, alle informatie is welkom. Zegt de naam je iets, weet je wat over dat volksspel, wat dan ook, mail alstublieft.

Mail naar Jeanine voor iedere hint of info over Vartje Knap.

Naar het begin van SOFA e-zine.

VAREND VRIJGEZEL:

Door: Peter

Afgelopen zomer

Na enkele weken van rust, is betrekkelijk, zal zeggen geen SOFA-ezine, zijn we er weer met volle energie in gevlogen om iets neer te schrijven. Maar da is niet gemakkelijk, gezien mijn vingers en rug nog zeer doen van het schilderen, verbouwen en dozen verslepen.

Een zeer bewogen zomer

Heb een zeer bewogen zomer achter de rug. Degenen die regelmatig het Albertkanaal bevaren, die weten wat ik bedoel, als ook enkele persoonlijke ingewijden. Maar aan het kat en muis spelleke met mijn sponsor, heb ik zelf een eind gemaakt, een goede verstaander weet wel wa ik hier bedoel.
Heb twee appartementen moeten inrichten, verbouwen, behangen en schilderen.
De woning van mijn vriendin was gelukkig nie veel werk aan en die heeft ze geschilderd, terwijl ik een paar dagen was gaan aflossen, zodat ik enkel het zwaarste mocht doen van haar. Haar meubels en dozen die propvol en loodzwaar ingepakt, zoals enkel vrouwen da kunnen, naar het eerste verdiep sjouwen. Er staan er nog enkele in haar garage, maar die volgen na de zestiende september, als ik vrij ben. Want dan blijf ik een paar dagen in Antwerpen.

Mijn appartement

Met mijn appartement was het erger gesteld, maar kost dan ook maar een derde van haar appartement aan maandhuur en ligt aan de Britselei in Antwerpen.
Daar moet een andere badkamer in, keuken moest opnieuw bezet worden en vervangen worden, slaapkamer moest behangen worden. Het enige goede was dat de living in orde was, enkel een ander kleurke verf erover en was in orde. Het mooie hiervan is, dat het een echte houten vloer heeft, geen laminaat.
Nu zijn we een beetje op ons plooi gekomen en kunnen we terug met het echte leven beginnen.

Baan aan de wal

Mijn vriendin dacht da ze lang achter werk zou moeten zoeken, maar die heeft al iets gevonden. Zij wordt vertegenwoordigster van een Brussels verzekeringskantoor, dat een bijkantoor gaat openen in Antwerpen.
Ik heb nog niks beslist, moet ook nog een beetje afwachten en kijken hoe de hele situatie gerechtelijk afloopt. Zodoende doe ik voorlopig een beetje aflossen, tot er iets concreet uit de bus komt. Er zijn wel al enkele gesprekken geweest, maar beslissingen zijn er nog nie gevallen, langs geen van beide kanten.

Drukke agenda dankzij Vaart.nl

Ondanks da ik niet de goedkoopste ben, is mijn agenda goed bezet. En dit gedeeltelijk dankzij Vaart.nl, waar ik twee weken geleden een advertentie heb gezet als aflosser. Maar daar staan geen prijzen op, da hoort niet vind ik. Dus Vaart.nl heeft voor mij zijn nut bewezen en is een goede investering geweest.
Maar als ge sinds je jeugd op een schip gewoond heb, dan is het erg aanpassen aan de wal vind ik.

Naar het begin van SOFA e-zine.

LE MONDE DU CINÉMA

Door: KAREF
M.m.v. Korina


Just visiting

Spelers: Jean Reno, Christina Appelgate, Christian Clavier, Tara Reid.

Frankrijk, 12de eeuw. Jean Reno staat op het punt met zijn mooie bruid Appelgate te trouwen als de ceremonie wreed wordt verstoord door zwarte magie. Reno en zijn trouwe dienaar Clavier roepen de hulp in van een tovenaar om de bruid en zichzelf te redden. Maar door een fout van hem, worden Reno en Clavier naar het Chicago van 21ste eeuw gestuurd, waar ze een afstammeling van Reno, Julia (Appelgate) ontmoeten. Met behulp van haar proberen Reno en Clavier terug naar huis te komen, maar dit zorgt voor de nodige komische verwikkelingen. Garantie voor hilariteit, vanaf het begin tot het einde. Een verhaal voor klein en groot.

Love as a house life

Spelers: Kevin Line, Kristin Scott Thomas, Mary Steenburgen, Jena Malone, Hayden Christensen.

Kevin, architect, haat zijn leven. Dan hoort hij dat hij nog slechts enkele maanden te leven heeft. Hij wil eindelijk zijn droomhuis bouwen. Hij haalt zijn rebelse,aan drugs verslaafde tienerzoon Hayden op bij zijn ex-vrouw, Kristin, en dwingt hem om te helpen. Hayden heeft door zijn doen en laten, schulden bij een drugsdealer en na een paar knallende ruzies begint dat te veranderen en samen slopen ze het oude krot en beginnen het huis te bouwen. Ook Kristin en haar kinderen komen steeds vaker langs tijdens de bouw om te helpen. Meer en meer mensen beginnen Kevin te helpen en zijn leven wordt fantastisch. Na lange tijd houdt zijn ex-gezin weer van hem, maar dan moet hij ze vertellen dat hij stervende is. Het huis begin er echt op te lijken, dan krijgt Kevin eeen zware aanval en belandt in het ziekenhuis. Zijn zoon gaat verder met bouwen...... Een schitterende, ontroerde, ook humoristisch film. Het maakt diepe indruk en u zult er nog aan blijven denken. Leven kan zo kort zijn.......

Naar het begin van SOFA e-zine.

HET MAAGBANDJE

Door: Esther
M.m.v. Korina


De plaatsing

Op 22 Juli was het zover. Ik mocht naar Dendemonde om mijn maagbandje te laten plaatsen. We moesten er om 9.00 uur zijn, en we waren stipt op tijd, ondanks dat we nog verkeerd waren gereden. Nadat we ons hadden laten inschrijven werden we naar mijn kamertje gebracht. Daar lag al een patiënte uit Engeland, die blij was met een 'roommate', want ze lag al de hele week alleen.

Ik was helemaal niet zenuwachtig, raar genoeg. Maar de ellende was dat ik pas om 18.00 uur geroepen werd om naar boven te gaan. Dus de hele dag wachten en ook nog zonder eten en drinken, dat viel niet mee, vooral zonder drinken was erg vervelend! Toen ik naar boven werd gebracht kwamen de zenuwen wel.... Mijn voorgangster kwam net uit de operatiekamer, en ik schrok nogal van haar. Ze lag enorm te trillen en te schudden en van alles uit te kramen. De verplegers moesten haar echt kalmeren, en niet zo zachtjes ook..... Toen ik naar de operatiekamer ging vroeg ik aan de anesthesiste of dat normaal was dat zij zo uit de operatie kwam. Ze grapte: 'Tja, dat heb je hè, zij had een andere anesthesiste.....' Dus we hadden zelfs nog wel even lol. De infuusnaald was inmiddels al ingebracht en ik voelde me vreselijk duizelig worden, en toen helemaal niets meer......

Toen ik bijkwam was het rond 20.30 uur, zag ik op de klok. Ik mocht al gauw weer naar zaal. Ik voelde me prima. Wel had ik enorme dorst, maar ik moest nog wachten tot 24.00 uur eer ik iets mocht drinken. Ik heb die nacht erg slecht geslapen, maar ik heb wel 2 bekertjes water gedronken, zonder problemen. De volgende morgen mocht ik al naar huis. In het begin was het met eten erg lastig, bij het minste of geringste kreeg ik pijn in de maag. Vanlieverlee ging dat wel beter, en nu, na ruim 4 weken ben ik weer wat normaler gaan eten, ik mocht de eerste 4 weken alleen maar vloeibaar. Nu, op moment van schrijven, ben ik 12,5 kilo afgevallen en heb ik nog geen spijt gehad van mijn keuze. Alles is erg meegevallen en ik heb weinig pijn gehad. De volgende keer hoop ik meer te kunnen vertellen over de nazorg die ik krijg.

Naar het begin van SOFA e-zine.

FF TUSSENDOOR:

Door: Sybren

Oude spreuk

"It's not what you look at that matters, it's what you see."
Henry David Thoreau (1817 - 1862) US essayist, poet.

Naar het begin van SOFA e-zine.

BOEKENWURM:

Door: Lilian

Drie boekbesprekingen!

Phileine zegt sorry
Ronald Giphart

Phileine zegt Sorry, maar ik moet ook sorry zeggen.
Giphart is een van de populairste schrijvers van vandaag, maar ik snap niet helemaal waarom. Het boek kon mij slechts hier en daar een vage glimlach ontlokken en de sex die minstens op iedere pagina eenmaal besproken wordt, bezorgde mij slechts wat gefronste wenkbrauwen.
Maar in ieder geval is dit het verhaal:
Phileine besluit op een dag dat haar leven haar leven niet meer is. Ze heeft nergens geen zin meer in, haar vriendinnen doen vreemd en haar vriendje Max zit in New York. Om het leven weer wat op te luisteren besluit ze Max in New York te gaan verrassen en dat had ze beter niet kunnen doen. Max is acteur en doet mee met een experimentele uitvoering van Romeo en Julia. Zelfs voor Phileine is dit experiment toch iets té experimenteel.

ISBN 90-5759-042-5

Cassandra
Dodie Smith

Cassandra is de jongste dochter van een nogal chaotisch gezin dat woont in een oud, vervallen kasteel. Haar vader is schrijver en heeft een briljant boek geschreven, maar zit helaas sindsdien in een zogenaamd 'writer's block'. Daardoor zit de familie op zwart zaad en moeten zij alle eindjes aan elkaar knopen.
De redding lijkt nabij als de Cottons arriveren: moeder en twee zoons. Zij hebben het naburige landgoed geërfd waartoe ook het kasteel van Cassandra behoort.
Eensgezind wordt besloten Rose - de oudste dochter - aan Simon - de oudste Cotton - te koppelen.

Het verhaal wordt ons verteld door Cassandra zelf, die zeer uitvoerige dagboeken schrijft. Dit doet zij op een zo charmante wijze dat - alhoewel er feitenlijk weinig gebeurt in het boek - het verhaal blijft boeien. Cassandra werd al in 1948 geschreven werd, maar komt niettemin geheel niet gedateerd over.
Echt een leuk, ontspannend boek om te lezen.

De Regenkoningin
Katherine Scholes

Kate is de dochter van zendelingen in Afrika. Als zij 12 jaar is, sterven haar ouders een gruwelijke dood. Zij wordt teruggebracht naar haar geboorteland Australië en grootgebracht onder voogdij van de missieschool.
Als volwassene wil zij niets meer weten van de missie of van Afrika, maar haar extentrieke buurvrouw Annah blijkt een schim uit het verleden. Zij wil Kate vertellen wat er destijds écht gebeurd is in Afrika en vertelt haar verhaal.
Dan worden we meegenomen naar het Tanganyika van de jaren 60 en ontvouwt zich de geschiedenis van Annah en de ouders van Kate: Sarah en Michael. Een geschiedenis van liefde en eeuwige trouw, maar ook van de dood. De Regenkoningin is een schitterend verhaal voor de romantici onder ons.

ISBN 90-443-0571-9

Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES:

Door: Tante Lourentia

Zomervakantie

Daar zijn we allemaal weer. Heb je het naar je zin gehad in de zomervakantie? Wat vertel je me nu... Ben je al voor het eerst naar het internaat geweest? En hoe is het?

Veel veranderingen

Nu de zomer bijna voorbij is gaat er weer veel veranderen. Bedenk zelf eens wat. Ik dacht zo aan: veel binnen spelen. Dat het al donker is als je naar bed moet en ook wanneer je wakker wordt. Je broer of zus gaat nu naar het internaat en dus rij je veel met mama in de auto. Maar wat doe je zoal in de auto? Toen ik jong was gingen we veel liedjes zingen. Of we deden het spelletje: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is... Later gingen we tellen hoeveel gele auto`s we zagen of hoeveel groene. Het kan nog moeilijker door dezelfde merk auto te herkennen. Je weet vast zelf ook wel iets. Voor je het weet ben je van boord op het internaat.
Niet boos zijn wanneer je broer of zus op de terug weg niet mee wil doen, want die is vaak ook moe van de lange week en heeft vast veel te vertellen over de andere kinderen, over de juf op school of op het internaat of welk woord geleerd is.
Probeer het op zaterdag gewoon eens wanneer iedereen uitgeslapen is. Zullen wij anders nu een spelletje doen?
Vraag mama maar eens het volgende verhaal voor te lezen. Wanneer jij het woord kikker[tjes] hoort zeg je KWAAK. Hier gaan we dan.

Zeven kikkertjes

Er waren zeven kikkertjes al in een boeren sloot. De sloot was toegevroren, ze waren half dood. Ze kwekten niet, ze kwaakten niet, van honger en verdriet. Er waren zeven kikkertjes al in een boeren sloot. De sloot stond bij een boerderij en de kikkers waren bloot. De zomerzon verwarmde het water van de boeren sloot. De kikkers hadden reuze pret en dachten dat niets veranderen zou. Hun moeder kikker was op pad gegaan om eten te zoeken, maar kwam nooit weer om. Vader kikker was op zoek gegaan, maar vond de weg niet terug naar de sloot. Wat kon het de zeven kikkertjes schelen, want de zon scheen maar door. Toen kwam de herfst en de blaadjes aan de bomen waaiden in de boeren sloot. De zon kon niet langer bij het water en de kikkers werden koud. Het eten voor de kikkers in de sloot raakte helemaal op. Eén kikker ging toen kwaken en vroeg de boer om brood. Maar helaas sprak de boer geen kikkertaal en bleven de kikkers niet dik en rond. Toen kwam de winter ook voor de kikkers en vroor de sloot dicht. Maar gelukkig na een tijd, kwam de boer voorbij. Hij sloeg met een grote hamer een wak in het ijs. Daarin gooide hij eten voor al de zeven kikkers. De lente kwam en ook de zon en de kikkers werden wakker. Ze waren zelfs gegroeid en wat gebeurde er nu?
Vier van de kikkers waren moeder geworden en drie natuurlijk vader.
De kleine kikkertjes waren er tien en nu weet je wat ik zie............het zijn nu zeventien kikkers al in de boeren sloot. Ze kwekken nu, ze kwaken nu, van blijdschap en vreugd. Er zijn nu zeventien kikkers al in de boeren sloot.

Kleuren mengen

Nou dat is me toch ook wat. Heeft mama al aan de winter gedacht en breit ze nu een trui? In de winkel zag ik mooie bollen wol in geel en roze en paars. Maar hoe kom je nu aan die kleur?

Heb je verf of wasco aan boord? Wanneer je het antwoord op de volgende vraag niet weet, moet je het zelf maar eens uitproberen.
geel en rood wordt.............
blauw en geel wordt...........
rood en blauw wordt..........
Maar hoe krijg ik ook al weer bruin?

Lieve kinderen tot de volgende keer, het duurt misschien 2 weken, dan e-mailen we elkaar weer.
Knuffels van tante Lourentia.


Naar het begin van SOFA e-zine.

IN DE VAKANTIE

Door: Henriette

Vakantieheimwee

We moeten in de Europoort lossen. Op de kaai tegenover de losplaats zetten we de auto eraf. Met onze drie kinderen en de logé stap ik in de auto. Even later zijn we op het strand. De zon brandt genadeloos en de wind vanaf zee waait zachtjes. Onze logé zondert zich heel de tijd af. Heel even ben ik haar kwijt, dan komt ze weer in mijn gezichtsveld. Ze klimt op de grote basaltblokken, die het land bij veel wind, tegen de hoge golven beschermen. Onze eigen kinderen spelen met elkaar in de branding. Opeens hoor ik gehuil, de logé is van de basaltblokken gegleden. Haar linkerhand is een heel klein beetje geschaafd en dan is het op. Ze is al dertien dagen aan boord en wil naar pappa en naar mamma en naar huis en naar alles wat niet meer bij ons hoort. Snikkend, schrijft ze de naam van haar konijn in het zand.
Ik roep onze eigen kinderen uit de zee, leg ze uit, dat de logé het zat is en dat we naar boord gaan. Onder luid protest kleden ze zich aan. Vijftig minuten later zijn we weer aan boord, morgen is de logeerpartij ten einde.

Naar het begin van SOFA e-zine.

SAGEN

Door: Henriette

Winandus - Stein a/d Maas

De voetreis naar Rome

In het gezelschap van twee goede vrienden had Winandus Rome te voet aangedaan om genezing te vragen voor zijn ziekte. Op de terugweg wilde Winandus iedere kerk voor een extra gebed binnengaan. Zijn twee vrienden ergerden zich aan dit gedrag en na kort overleg, stelden zij Winandus voor de keuze. Of in hun tempo teruglopen of alleen reizen. Het was een lastig dilemma, maar Winandus besloot alleen verder te reizen.

De zilveren ruiter

Winandus ging de zoveelste kerk binnen, hij liet zich zalven en bad. Bij buitenkomst van de kerk straalde hem een zilveren gloed tegemoet. Winandus was stomverbaasd, wreef zijn ogen nog eens uit en zijn mond viel wagenwijd open. Op het kerkplein stond een stralend wit paard, dat bereden werd door een zilveren ruiter. De ruiter wenkte allervriendelijkst naar hem en gebaarde dat hij mee mocht rijden. Winandus steeg achterop, zo vervolgden zij een deel van de reis, tot hun wegen zich scheidden.

De voorspellingen

Winandus ademde zwaar, zijn rochelende hoest weerhield hem ervan de Scharberg snel te beklimmen. De pijn in zijn borst werd heviger en heviger, toch slaagde hij erin de top te bereiken. Een hoestbui overviel hem. Ineens werd er op zijn rug geklopt.
'Gaat het?' vroeg een vriendelijke jongensstem.
'Jawel, maar het zijn mijn laatste krachten.' sprak Winandus.
Samen zaten ze op de top van de berg. De jongen gaf Winandus wat van zijn water en voerde hem kleine stukjes brood. Zachtjes begon Winandus te spreken, 'Jaren nadat ik gestorven ben zal het water van de Maas door Stein stromen, de grond zal daar vruchtbaar worden en er zal fruit gaan groeien.'
'Jajaja,' dacht de jongen, 'Die Maas ligt mijlenver van Stein en de grond is daar zo droog als gort.' Winandus blies zijn laatste adem uit.
Vele jaren later kwamen de voorspellingen van Winandus uit. De Maas werd gekanaliseerd, Stein kwam aan het water te liggen en de Zuid-Limburgse fruitteelt ontstond.

Naar het begin van SOFA e-zine.

SOFIETJE:

Door: SOFA

Sofietje op vakantie

Sofietje op vakantie

Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS:

Ingezonden door: Lilian

Soms als je weent

Soms al je weent

Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK:

Door: Henriette

Je bent een sadist als...

Je bent een sadist als je de kat zijn nagels wilt uittrekken.
Je bent een sadist als je de haan aan zijn stembanden wilt opereren.
Je bent een sadist als je een baby een scheermes in handen geeft.
Je bent een sadist als je expres gas geeft bij het zebrapad.
Je bent een sadist als je de draaideur extra hard laat draaien.

Je bent een sadist als je onderaan de roltrap een touwtje spant.
Je bent een sadist als je gefascineerd toekijkt, hoe een vis op het droge naar adem hapt.
Je bent een sadist als je slakken met zout bestrooit.
Je bent een sadist als je hoopt dat het hart van de collega uitgekookt op zijn rug hangt.
Je bent een sadist als je de maagzuurtabletten van je tante door bruissnoepjes vervangt.

Je bent een sadist als je de buurman een arsenicum dieet toewenst.
Je bent een sadist als je carbit een prima schoonmaakmiddel vindt.
Je bent een sadist als je de eenden met strijkers voert.
Je bent een sadist als je de geit ook de broodzak voert.
Je bent een sadist als je je matroos het anker handmatig op laat draaien.

Naar het begin van SOFA e-zine.

VOORUITBLIK & CONTACT

Door: SOFA

De SOFA die op 23 september verschijnt heeft als thema: Reclame en TV

Wat is de nieuwe winterprogramering?
Waarvoor blijf jij aan boord?
Hoe zit het met Vlaamse en Nederlandse zenders op de schotel?
Erger jij je aan de reclames op tv?
Wat vind jij het stomste programma?

Het is een thema waarover iedereen wel een visie heeft. Wij willen daarom ook iedereen vragen om in korte! bewoordingen zijn of haar visie naar ons te mailen.

Alle bijdragen die ook maar iets met reclame en tv van doen hebben kunnen gemailed worden naar SOFA


En zoals altijd zitten wij te springen om bijdragen voor de rubrieken:


Reacties: Heb jij een reactie op de vorige SOFA of op SOFA in het algemeen, dan is dit dus een bijdrage voor deze rubriek.

Komkommertips: Denk hierbij aan ellenlange lijsten of lange moppen.

Op de hak: Hiervoor zijn we op zoek naar korte moppen.

Techies: Hiervoor zijn alle computervragen ontzettend welkom!

Recept: Alle recepten zijn welkom!

Alle bijdragen voor bovenstaande rubrieken kunnen gemailed worden aan SOFA

Boekenwurm: Hiervoor zijn we op zoek naar stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Alle bijdragen voor 'de boekenwurm' kunnen gemailed worden aan
Lilian
.


SOFA Panel: Wil je meedoen in het SOFA panel en lees je niet mee op vaart-familie. Als het niet teveel moeite is om 15 min. per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden, dan lijkt het ons leuk als jij je opgeeft.
Opgeven voor het 'SOFA panel' kan bij Ingrid.


What's in a name: Voor onze rubriek over scheepsnamen, zijn we op zoek naar mensen die wat willen vertellen over de betekenis van hun scheepsnaam of een leuke anekdote hebben over hun scheepsnaam.
Opgeven voor 'What's in a name' kan bij Jeanine.


Huishoudmand: Voor deze rubriek zijn wij op zoek naar allerhande huishoudtips!
Denk hierbij aan eierkook tips, besparingstips, schoonmaaktips of
persoonlijke ervaringen met nieuwe producten die op de
markt komen,bv nieuwe drankjes,kant en klare groentesausjes,
magnetronmaaltijden, huishoudelijke apparaten,
nieuwe schoonmaak en poetsmiddelen enz. enz..
Al je tips kun je mailen naar Korina


IN HET NIEUWS: Vind je het leuk om te vertellen welk nieuwsbericht deze week de meeste indruk op je maakte. Dan lijkt het ons leuk als jij je meest indrukwekkendste nieuwsbericht naar ons mailt.
Inzendingen voor 'in het nieuws' kunnen ingestuurd worden aan Petra.

Let wel, bovenstaande rubrieken kunnen alleen bestaan als men zich hiervoor opgeeft!

Schroom dus niet en geef je nu op!!!Contact:

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     

Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

index