Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 1.1 van 30.5.2001
© 2001 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

SOFA
Is een initiatief van Esther en Henriette.
Met medewerking van tante Lourentia.
SOFA verschijnt tweewekelijks.


 
Met in deze uitgave:
  • Inleiding.
  • In de bladen.
  • Column.
  • Dagjes tips.
  • Kleine gastjes.
  • Op rijm.
  • Recepten.
  • SOFA girl.
  • Vraag en aanbod.
  • Reacties. 
Inleiding.
 
Na een paar maanden geleden hoog van de toren te hebben geblazen, over een weekblad via email, is het nu eindelijk gelukt om het te realiseren.
In haar column typt Esther over de problemen die we zoal tegenkwamen. Het grootste probleem was echter dat wij wel wisten wat we wilden maar, niet waar te beginnen, het leek zo eenvoudig, maar gaandeweg bleek het moeilijker dan gedacht. Het gaat er niet alleen om wat wij leuk vinden, maar ook om wat de lezer leuk vind.
Voor de kinderen wisten we een heuse tante te charteren.
In de bladen, heeft een hoog roddelgehalte. Dit heeft als voordeel..., dat jullie niet zo vaak meer naar de kapper hoeven. LOL
Met dagjes tips hopen we jullie op ideeen te brengen.
SOFA wordt de ene twee weken gepubliceerd door Henriette en de andere twee weken door Esther. Zo is het hopelijk mogelijk het naast onze werkzaamheden aan boord te doen.
Ik wens jullie veel leesplezier en hoop dat het in de smaak valt.
 
Henriette.

 

 
In de Bladen.

Na vier jaar lang niet met elkaar gesproken te hebben, is daar met de geboorte van de kleine Maxim eindelijk een einde aan gekomen. Henny Cruijff heeft zich aan het kraambed van zijn dochter Estelle Gullit verzoend met de hele familie.

Het was dan wel de bruiloft van Laurentien en Constantijn, maar het was ook de dag van Máxima en Prinses Irene. De Argentijnse genoot zichtbaar van alle belangstelling en Irene had tijdens de kerkelijke inzegening weer een innig contact met haar ex-man Carel Hugo!

Willibrord Frequin gaat scheiden van zijn vrouw Marianne! Na zevenentwintig jaar lief en leed met elkaar te hebben gedeeld, hebben zij ervoor gekozen hun eigen weg te gaan. De SBS 6-presentator heeft inmiddels een nieuwe liefde gevonden in de 31-jarige Susanne Rastin.

Lees verder: http://www.prive.nl

Alles over haar verdrietige huwelijksbreuk - exclusief in Story
Caroline Tensen's eigen verhaal; 'Ik was niet meer gelukkig...'
De laatste maanden gonsde het van de geruchten over zware huwelijksproblemen tussen CAROLINE TENSEN en haar man FRANK WISSE. Nooit eerder wilde Caroline ingaan op haar echtelijke besognes. Maar nu ze besloten heeft voorlopig alleen verder te willen gaan, vertelt ze in STORY openhartig haar complete verhaal. Ik had echt alles willen geven voor het redden van mijn huwelijk, maar het vlammetje tussen ons lijkt steeds kleiner te worden...'

De mooiste momenten van het sprookjesfeest!
De kus waar heel Nederland al twee dagen gulzig naar uitkeek, op het balkon van paleis Noordeinde. Story betrapte het paar echter al eerder op een innige zoen...

Geheim tuinfeest voor Maxima op de Horsten!
Precies op de dag dat prins CONSTANTIJN en LAURENTIEN voor de wet trouwden, vierde MAXIMA ZORREGUIETA haar dertigste verjaardag. Omdat WILLEM-ALEXANDER het best sneu vond voor zijn verloofde dat alle aandacht die dag - uiteraard - naar Laurentien uitging, ruimden alle bruiloftsgasten een dag later voor Maxima een feestelijk moment in, op een tuinfeest voor Constantijn en Laurentien op het Wassenaarse landgoed De Horsten.

En verder deze week
Laurentien's bruidsjurk is van Mathilde's couturier
De eerste echte, maar stiekeme kus...
Gescheiden Georgina Verbaan huilt uit in Cannes
Na 35 jaar voelt Catherine Keyl zich eindelijk gelukkig
De prijskaartjes van Bekend Nederland
Is Chazia Mourali gedoemd te mislukken?


Soap:

De voorheen ontslagen Winston Post mag toch blijven. Waarschijnlijk heeft hij moeten beloven nooit meer te laat te komen en in ieder geval een wekservice in de arm te nemen, maar hij gaat dus niet uit GTST. De populariteit van Winston is ook zo groot dat men wel gek zou zijn om deze kanjer te laten gaan. Dus ook na de zomer kunnen we gewoon door blijven genieten van deze aangename verschijning.

De Nederlandse soaps GTST en ONM hebben vanaf 1 juni een zomerstop en komen eind augustus

25 mei is het weer zover, dan stoppen de soaps voor drie maanden en dat gaat altijd gepaard met veel spanning en sensatie. Voor de cliffhanger van ONM is ook ditmaal gekozen voor bloestollende momenten waarbij we pas na de zomer weten wie alles heeft overleefd.

In ONM worden vreselijke ontdekkingen gedaan door Babette (Tamara Brinkman), gaat de boot van Ellen (Dominique van Vliet) in vlammen op en dreigt Aïsha (Mimi Ferrer) echt iemand om het leven te helpen, gestuurd door de bezeten geest die in haar huist. Natuurlijk gebeurt alles met een grote klap, een hoop geschreeuw om vervolgens te eindigen in doodse stilte en duizenden vraagtekens. Wie heeft het overleefd; wie is er voor het leven verminkt en wie is nooit meer dezelfde? Nieuwsgierig? Eind augustus komt ONM weer terug met de ontknoping en niet te vergeten een aantal nieuwe gezichten. Maar wie dat zijn, weten we pas over een paar maanden.

Heel enthousiast verscheen Patrick Martens samen met Aukje van Ginneken in het seizoen van 1999 als nieuwkomers in GTST. Maar helaas was het voor Patrick van korte duur en werd zijn karakter Morris Fischer, vanwege mindere acteerprestaties, op reis gestuurd naar Afrika. Alleen zijn televisie-zusje Aukje van Ginneken (Charlie) mocht blijven. Maar wat schetst onze verbazing; Patrick is terug! De reden hiervoor blijft nogal duister, maar het zal wel met een bepaalde verhaallijn te maken hebben. Of Patrick heeft ondertussen meerdere acteerlessen gevolgd en is nu weer goed bevonden. Belangrijk is dat het gezin Fischer weer compleet is en dat de problemen weer kunnen beginnen. Want het is en blijft natuurlijk een soap.

 
Lees verder: http://www.story.nl
   
Research: Esther
 
 

 
Column.
 
Zo, de eerste poging om een leuke web-krant te maken ligt voor jullie. We hebben er hard aan gewerkt, en menig keer is de hele opzet weer veranderd. Eerst zouden we het gewoon in "platte tekst" op de Vaart-Familielijst zetten. Maar wat was dat was saai! Toen besloten we een website te maken met de naam SOFA. Maar wat een werk was dat! Daar verkeken we ons een beetje op.
Maar nu hebben we dan toch een oplossing gevonden, en wat ons betreft ziet het er best aardig uit zo. We hopen jullie zo op de hoogte te houden van alledaagse dingen en nieuwtjes uit de bladen en uitgaanstips voor jullie op een rijtje te zetten.
 
Tussen het strijken en de boodschappen door is er veel tijd achter de computer doorgebracht. Niet altijd tot grote vreugde van de partners: "Zit je nou alweeeer te mailen?" of: "Zou je niet eens een bakkie koffie gaan zetten?"
Misschien vonden onze kindjes het ook niet altijd jevanhet dat mama de hele tijd achter de computer te vinden was. Het oefenen van maan-roos-vis van onze oudste moest even wachten, en de jongste zat misschien wel wat te lang met een vieze broek....... *stink*
En nu de eerste aanzet is gedaan voor SOFA, moet ik me toch weer wat meer met ons kroost gaan bemoeien. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik nog steeds erg veel achter de computer te vinden zal zijn......
 
Esther.

 

 
Dagjes Tips. 

Den-Haag.
 
Haaglanden MegaStores, het nieuwe winkelcentrum bij station Den-Haag Holland Spoor. In dit grootste overdekte winkelcentrum van Nederland zijn tachtig winkels van superformaat en overal zijn spectaculaire dingen te doen en te zien. Varierend van papagaaienshow tot klimwand demonstraties en van clowns tot hoempapabands.
Daarnaast is er een enorme kidsplayground. In kidsindoor is plaats voor 450 kids van 0 tot 12 jaar. o.a. megaglijbaan, kinderdisco, apekooi.
In bijna elke winkel hebben ze een activiteitenpunt. Daar kun je koffiedrinken en bedenken wat erna.
info vvv Den-Haag 09003403505 of http://www.denhaag.com
 
Zuiderzeemuseum Enkhuizen.
 
Voortdurende strijd tegen water, vissersvrouwen, gesloten gemeenschap. Toen de Zuiderzee nog IJsselmeer was.
Het Zuiderzeemuseum heeft een binnen-en een buitenmuseum.
In het binnenmuseum voeren gebruiksvoorwerpen, kleding, filmfragmenten u mee langs zeven eeuwen zuiderzee.
In het buiten museum waant u zich een eeuw terug in de tijd. Nauwe straatjes, historische haven, ambachtslieden enz. enz.
Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen
Toegang F20,-   kind 4 t/m 12 F15,-   65+F17,50
geopend van 7-4 t/m 28-10  dagelijks van 10.00 tot 17.00 in juli en aug. tot 18.00
Info 0228-351111 of http://www.zuiderzeemuseum.nl
 
Burg Rheinstein
 
Iedere rijnvarende kent hem wel. Het kasteel op de rots tegenover de Clemensgrond. Parkeren kun je op een parkeerplaatsje langs de weg, niet te snel rijden je bent er zo voorbij, Via een steil weggetje wandel je naar het kasteel. Naast het kasteel is een kleine gelegenheid voor koffie en chocolademelk met een leuk uitzicht. Het kasteel is de moeite waard, maar is kleiner dan het van buiten lijkt. Het is mogelijkom bij de buitenhangende kooi te komen waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt.
Toegang je moet betalen maar hoeveel????
 
Fietstocht: De Vechtroute Zwolle
 
Verken de Vechtvallei tussen Dalfsen en Zwolle. Een laaggelegen, drassige streek die vroeger alleen maar bewoonbaar was op de rivierduintjes. Fiets langs deze zandruggetjes in het landschap. Van Zwolle naar de stuw bij Broekhuizen, met vistrap waar de forel stroomopwaarts springt en verder richting Dalfsen. Bewonder talloze oude edelmanshuizen, zoals Den Berg en De Aalshorst (met Engelse Landschapstuin).
Lengte 27 km
Begin en eindpunt NS station Zwolle
Routebeschrijving uitsluitend verkrijgbaar op station Zwolle.
Rijwielverhuur Rijwielshop station tel. 038-4214589
  
 
Uitkalender
 
1 en 2 juni Haarlemse Luilak, bloemen- en plantenmarkt.
Unieke bloemen en plantenmarkt. Vooral 'savonds en 's nachts heerst er een bijzondere sfeer dankzij verlichte kramen.
Waar Haarlem-Raamsingel/Raamvest/Grote Houtstraat
Info 023-5113845 of http://www.haarlem.nl
Entree Gratis
 
1 t/m 4 juni Trend & Traditie voor Huis&Tuin.
Sfeervol evenement met kwekers, bloemisten, tuinontwerpers, decorateurs, antiqairs, beeldende kunstenaars, tuinmeubilair en tuinornamenten.
Waar Zeist-Slot Zeist
Info 0251-2009060 of http://www.pinksterfair.nl
Entree Volw F20,--   kind 12 t/m 16 jaar F10,--  65+ F17,50
 
1 t/m 4 juni Summer Fair
Stijlvolle decoraties voor huis en hof. De goede dingen van het leven, gepresenteerd in een prachtige omgeving.
Waar Ommen- Landgoed 't Laar
Info 0523-289898 of http://www.most.nl
Entree  Volw. F17,50  Pas 65+/Kind 6 t/m 12 F10,--
 
2 juni Vlaggetjesdag Scheveningen

Feestelijke dag rondom de haring met oude ambachten, klederdrachten en natuurlijk nieuwe haring.

Waar Scheveningen-Haven
Info 0900-3403505 of http://www.scheveningen.nl
Entree gratis
 
2 en 3 juni Straattheaterfestival 'Mooiweerspelen Delft"
Jaarlijks straatfestival waarbij kunstenaars spelen met de openbare ruimte( straten,pleinen,plantsoenen en grachten )
Waar Delft - Doelengebied/ Paardemarkt/ Verversdijk
info 015-2121928 of http://www.mooiweerspelen.nl
Entree gratis
 
3 juni Brabants Dagblad Tilburg Tenmiles
Hardloopevenement en wereldtopper in Bourgondische Sfeer: 25 straatorkestjes, versierde straten, kinderdorp en prijzentafel. Het gezelligste loopfeest van Nederland!
Waar Tilburg-Centrum/Stadhuisplein/Heuvel
info 06-10188047 of www.tilburgtenmiles.nl
Entree gratis
 
6 t/m 8 juni Ballon festival Midden-Brabant
Kleurijke show met 35 heteluchtbalonnen waaronder 10 speciale vormen. Na zonsondergang spectaculaire lichtshow.
Waar Tilburg- Terrein scholengemeenschap De Rooi Pannen
info 013-4632116 of http://www.virgin.nl
Entree gratis
 
7 t/m 10 juni Philip Morris Jazz Weekend
Bruisende jazzvierdaagse in bourgondisch Bergen op Zoom.
Waar Bergen op Zoom-Beursplein+Grote Markt (Binnenstad)
info 0900-2020366 of http://www.jazzserver.nl
Entree gratis
 
8 t/m 10 juni Blues festival Utrecht
Groots openluchtbluesfestival met bekende en minder bekende artiesten.
Waar Utrecht- Centrum
info 030-2732165 of http://www.bluesfestival-utrecht.nl
Entree gratis
 
9 juni Aaltjesdag Harderwijk
Traditionele opening toeristisch seizoen. Volop gratis activiteien voor het hele gezin o.a. oude anbachten,folklore,straattheater,muziek.
Waar Harderwijk-centrum,Boulevard,Haven
info 0341-426666
Entree gratis
 
9 en 10 juni  Wantijpop en Rainbowparh Festival weekend
Festival waarbij popmuziek gecombineerd wordt met wereldmuziek. Tevens theater, dans, kinderactiviteiten.
Waar Dordrecht-Wantijpark
info 010-4123455 of http://www.popunie.nl
Entree gratis
 
10 juni Mars der muziekanten
Jaarlijkse presentatie van de Haarlems harmonieorkesten, drunfanfares en majorettekorpsen. Al 40 jaar het hoogtepunt voor liefhebbers van HaFaBra muziek.
Waar Haarlem-Grote Markt Haarlem
info 0900-6161600 (F1,- /min.) of http://www.haarlem.nl
Entree gratis kaarten afhalen bij vvv Haarlem
 
 research: Henriette
 
Alles onder voorbehoud. Het is raadzaam eerst even te informeren!!!

 
Kleine Gastjes.
  
Hallo lieve kinderen,

Zoals jullie vast al wel van papa en mama gehoord hebben is er een nieuw weekblad uit en dat nog wel via de computer!!!!
Wat een computer is weten jullie vast wel , maar weet je ook wat een weekblad is?
Nou je hebt vast wel eens bij mama of oma  de Libelle of  de Margriet gezien.
Kun je nog meer plaatsen noemen waar je ze ziet?
Ik zit zelf ook diep na te denken en had jij de zelfde antwoorden als ik, want ik dacht aan bijvoorbeeld de tandarts,  de nieuwen in de supermarkt. Maar jij weet vast nog wel meer.
Ons weekblad komt daar dus allemaal niet maar alleen bij allerlei mensen op de computer via E-mail.
Ik ben tante Lourentia en ga zo af en toe met jullie E-mailen en zal proberen zo af en toe je een verhaaltje te vertellen of een liedje leren.
Ik heb zelf ook kinderen maar die zijn niet meer aan boord en wonen dus op het .................juist ja het internaat.
Waar ga jij straks wonen als je 6 jaar bent?

Pak eens een stuk papier en een potlood.
Je gaat nu dezelfde tekening maken als alle andere kinderen die dit lezen en mee doen.
Nu moet je maar eens raden wat voor dier dit wordt.
Begin in het midden van het papier met een stip .  Papa of mama helpen je wel als het nog te moeilijk is.
Schrijf een hele grote e
Maak over de e twee grote cirkels [ tegen de klok in ]
Teken onder aan links twee uu en rechts twee uu
Zet in de eerste e twee stippen
Zet in de tweede e twee 00
Tussen de bovenste en een na bovenste cirkel twee vv maar dan op de kop
Op de bovenste lijn een krul.
Het is dus een.......................................[ varken ]

Over het dier wat je net getekend hebt gaat het volgende verhaal.

KNORRETJE.

Knorretje was een heel gewoon varkentje van 3 lentes oud.
Hij was in april geboren en was dus een lentekind.
Samen met nog 4 broertjes en zusjes was hij tegelijk jarig, want ze kwamen op 1 dag.
Het leek wel een tweeling of eigenlijk een 5 ling.
Ze hadden allemaal het zelfde rose kleur huidje en de zelfde krul in de staart.
Ook konden ze op dezelfde manier staan gillen het leek wel "gieren van de lach".
In de eerste lente hadden ze veel staan  "gieren" wanneer Knorretje honger kreeg.
Het was altijd zo flauw dat de 4 andere broertjes en zusjes ook altijd net op dat moment honger kregen. Het was altijd rennen op mama af. Die was het al wel gewend en ging er maar vast bij liggen. Allemaal gingen ze tegelijk bij haar drinken.
De 2e lente was Knorretje al groot. Hij kon al zelf drinken uit een grote bak met water wat de boer elke dag met lekker vers water vulde.
En nu was Knorretje dan net kort geleden jarig geweest en dus 3 lentes oud.
Knorretje bedacht zich wat hij dit jaar zou gaan doen. Het leven kon toch veel spannender zijn.
En ja hoor de boer kwam langs de schuur en liet zo maar de deur open staan.
Hij riep ook nog iets misschien was het ook wel gieren, maar toch heel anders dan dat zij als varkens konden.
Mama liep zo maar de schuur uit en zijn oudste broertje liep daar zomaar achter aan.
Ook zijn oudste zusje liep de grote wei in. Dan ging Knorretje ook maar.
Gelukkig gingen zijn andere broer en zus ook met hem mee dan was hij in ieder geval niet alleen.
Ze liepen door die grote wei , tjonge wat was dat groot!!!
Maar na een tijdje waren ze mama kwijt !! Wat moesten ze nu doen?
Knorretje had een ideetje. "Laten we zo hard als we kunnen gieren en knorren dan hoord ze ons vast wel". Ze deden het allemaal tegelijk en ja hoor daar was op eens mama weer bij hen.
Maar was het mama wel? Ze zat onder de modder en stonk !!!
Wij zouden het heel vies vinden , maar Knorretje mama en de andere broertjes en zusjes vonden het een heerlijk geurtje en de modder was zo lekker zacht.
Ze renden achter mama aan op een veldje naast de boerderij vlak bij een sloot.
Daar lag al dat lekkere modder en ze rolden er allemaal tegelijk door heen. De boerin kwam bij hen kijken en die werd niet eens boos.
Want zo sprak de boerin :" Een varken moet af en toe een modder bad want dan heeft hij het reuze naar zijn zin".

Moeten jullie vandaag ook nog in bad ?
Maar dan vast wel met een echt lekker geurtje toch?
Lieve kinderen tot de volgende keer, het duurt misschien 2 weekjes dan E-mailen we elkaar weer.
Groetjes aan boord van tante Lourentia.


 


 
Op Rijm.

Bedekt met groen
zijn de bergen
De zon verblindt
mijn starende blik
Ik voel me klein
en toch zo groot.
Ik bedenk
hoe gelukkig ik ben
Helder stromend water
kabbelt naar beneden,
stroomt door mijn hart
en verkwikt me.
De zomer slaat toe,
verwarmt me.
De zon straalt
mij tegemoet.

 
(uit eigen werk, Esther)
 
 

Recepten.

Garnalen-kabeljauw schotel (4 pers.)
 
Benodigdheden:
400 gr. kabeljauwfilet
300 gr. garnalen
1 bamigroentenpakket
4 eieren
1 bekertje creme fraiche
75 gr. geraspte oude kaas.
zout, peper.
 
Ovenschaal
schaaltje
 
Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 175 graden
 
Snijdt de kabeljauw in stukjes.
Doe de helft van de groenten in de ovenschaal.
Strooi daar de kabeljauw en de garnalen over.
Bestrooi dit met zout en peper.
Dek het geheel af met de rest van de groenten.
 
Klop de eieren los in een schaaltje, en meng hierdoor de creme fraiche, met wat peper en zout.
Verdeel het eiermengsel over het geheel in de ovenschaal.
Bestrooi dit met de geraspte kaas.
Zet de schaal 30 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
 
Eet smakelijk.
 
Esther.
 
 
 


 
SOFA Girl.
   
Deze uitgave laetitia Casta.
Link naar http://www.geocities.com/Hollywood/Hills/7376/lc-v018.jpg
 
Research: ???
 

 
Vraag en aanbod.
 
Gevraagd op mts Alpheus vaargebied Rijn Kinderbox voor binnen e mail driesen.alpheus@vaart.net
   
 
Wilt u een advertentie plaatsen? Mail naar driesen.alpheus@vaart.net met in het vakje onderwerp de text: vraag & aanbod
Vermeld wat u zoekt of aanbied en uw email adres. Advertenties worden 1 keer geplaatst. Wilt u herhalen stuur een nieuw mailtje
Inzending sluit 8 juni 2001.

 
Reacties.
 
Heeft u een reactie? Mail naar driesen.alpheus@vaart.net met in het vakje onderwerp de text: reactie
Wilt u een discussie starten of gewoon mailen over een onderwerp? Mail naar Familie vaart-wegwijs@icce.rug.nl

Inzending sluit 8 juni 2001. 
Ook een eigen rubriek in SOFA mail naar Esther en Henriette.
 
Mail naar: Henriette driesen.alpheus@vaart.net
               Esther     goudriaan.concordia@vaart.net
 
 

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel