Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 2.9 van 26.4.2002
© 2001-2002 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101



ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

SOFA e-zine, het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart.
SOFA, het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart!
Dit SOFA e-zine is gemaakt door (in willekeurige volgorde) Henriette, Damone, Ingrid, Esther, Lilian, Jeanine, ++C en enkele anonieme inzenders.
Dit SOFA e-zine is verschenen op 26 april 2002.
Het volgende SOFA e-zine verschijnt op 16 mei 2002.



INHOUD:

Inleiding.
Mijn internaat ervaringen.
In het nieuws.
!!!Belangrijk!!!
In de bladen.
Op de hak.....
Pesten.
De Schroef.
Column.
Komkommertips.
Emailportret.
Recept.
Kleine gastjes.
Sofa girl.
Spreuk van de week. Vraag en aanbod.
Uitgaanstips.
Reacties.
Techies.
Vooruitblik.

INLEIDING:

We namen dit keer als thema internaat en dan met name het schippersinternaat.
Nu is het schippersinternaat ook een thema waarover schippers eindeloos door kunnen bomen.
Dit resulteerde in een behoorlijke hoeveelheid stukjes van de varende medewerksters, die één voor één hun ervaringen met overgave typten.
Het leuke hiervan is dat het echte ervaringen zijn, het nadeel is dat het natuurlijk behoorlijk persoonlijk is en daardoor misschien minder objectief.

We hebben diverse ervaringen van moeders.
Eén moeder loopt al 14 jaar mee in internaatsland, twee moeders hebben bijna het eerste jaar internaat achter de rug en een moeder beschrijft de sfeer en twijfels in de auto bij de eerste keer wegbrengen naar het internaat.

Wat wel opvalt is dat de moeders die nu net aan de internaatsperiode zijn begonnen, het tot nu toe mee vinden vallen.
Esther, nog middenin de nieuwbouwperikelen, heeft een klein beetje de draad opgepakt en een stukje geschreven, over hoe moeilijk het is te kiezen welk internaat. En ja, ook haar valt het tot nu toe mee.
In email-portret ondervraagt Ingrid juf Nel. Zij loopt al 30 jaar mee op het schippersinternaat, beschrijft kort het toen en nu, en een klein stukje dagelijkse werkzaamheden.

Helaas zijn niet alle internaatservaringen postitief. We hebben een internaatservaring van iemand die als kind continu gepest werd op het internaat en dit durfde te publiceren. Ze heeft er ook diverse sites bij opgezocht die ook over pesten gaan. Misschien toch iets om bij stil te staan...

In In de bladen verliest Guusje Nederhorst haar baby, verlaat Joris Voorhoeve zijn vrouw voor zijn minnares en Gerard Joling, ja die zanger die ooit succesvol was met zijn hoge stemmetje, heeft er weer een probleem bij. Zijn ex-vriend Wino die nu een relatie heeft met de zus van Marco Borsato, verwacht samen met haar hun tweede baby.

Ook de Uitgaanstips zijn bijzonder. Daarin o.a. een GSM vriendelijke site, met daarop adressen van kindvriendelijke musea in Nederland, Belgie, Europa en de rest van de wereld. Met het oog op de meivakantie is die site zeker het betaalbare aanklikken waard!

Tante Lourentia vertelt in Kleine gastjes, wat haar kinderen ooit allemaal leerden op het internaat.
Voordat die kleintjes op het internaat zitten, kunnen ze eerst nog een aantal jaren naar de ligplaatsscholen.
De Schroef gaat hierover. Hierin een korte beschrijving van een moeder die zich afvraagt, waarom daar toch zo weinig Nederlandse kinderen zijn, want het is er zo leuk!

Techies, de rubriek verzorgd door +++Chefren, gaat deze keer over internetten via een netwerk.
Ethernet, Wi-Fi, de firewall en een raming van het kostenplaatje komen begrijpelijk aan bod
.

In Belangrijk staat de kiesvoorlichting bij het KSCC in Nijmegen, dat is vannavond!
Probeer er gehoor aan te geven!!!


De column is dit keer van Lilian. Zij schrijft over haar internaatstijd lang geleden. Ze behoorde tot de eerste negen meisjes die de overstap maakten naar een internaat met meer dan honderd jongens!
In In het nieuws vallen we dit keer met de deur in huis, een verslag van 14 jaar internaatsrijden.

Het artikeltje over Staroffice kon nog wel een aanvulling gebruiken, getuige het berichtje van Hans Kouwenberg:
In aanvulling op jullie leuke artikel over StarOffice nog even dit.
Schippers die de laatste twee jaar PC-Navigo of een van de updates hebben aangeschaft, treffen StarOffice 5.2 GRATIS aan op de CD-ROM, waarop ook PC-Navigo staat, compleet met installatiesoftware.
Noorderzon Software is namelijk al jaren distributeur van StarOffice en levert het met instemming van Sun Systems gratis mee, omdat schippers meestal zelf niet zo'n groot programma kunnen downloaden.
Met vriendelijke groet,
Hans Kouwenberg



Vanwege de meivakantie verschijnt de volgende SOFA pas over drie weken!


De redactie van SOFA e-zine wenst jullie veel leesplezier.

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS.

Internaat rijden.

Wanneer je oudste kind voor het eerst naar het internaat gaat, begint voor dat kind een nieuwe manier van leven.
Voor jou ook.
Twee dagen in de week zit je op die ene stoel met in je handen het stuur, met onder je voeten het gaspedaal, de koppelingspedaal en de rem.
Maar toch vooral het gaspedaal.
Hoeveel kilometer en hoeveel auto`s we de laatste jaren achter ons hebben liggen wil je niet weten.
Je hebt mazzel wanneer het een binnenlands ritje is. Hoewel Maastricht - Noorden des lands ook ver van elkaar liggen. Maar je wilt toch zo graag die kleine weer in je nabijheid hebben. Dus ga je er voor.
Maar makkelijk was het niet altijd.

Toen onze oudste aan de wal ging hadden we ook nog een kleuter en een pas geboren baby mee in de auto te zeulen. De baby kreeg borstvoeding dus moest wel met moeders mee. Af en toe moest er dus ook een parkeerplaats bezocht worden om te kunnen voeden. Je deed je best om uit te rekenen hoeveel tijd je ongeveer nodig had om van boord naar het internaat te komen inclusief de parkeerplaats te bezoeken.
Was je dan eindelijk op het internaat en was je nog ruim voor bedtijd aanwezig, kwam er weer een vrijgezelle kinderloze groepsleidster naar je toe met de vraag of je in het vervolg nog eerder kon komen!!
Waar haalde ze het verstand vandaan!!

In het eerste jaar hadden we nog een spits waarmee we naar Frankrijk voeren. Wanneer we in de buurt van Parijs lagen maakten we er een weekend camping van zodat deze lange rit maar 1x visa versa gereden hoefde te worden. Toch had ik die ritten gauw voor gezien. Wanneer je n.l. in de buurt van Lille kwam kwamen de Franse en Italiaanse wegpiraten om je heen vliegen. Stond je in de file dan ging men via de parkeerplaats 15 auto`s voor uit.
Dit trucje kennen ze in Nederland inmiddels ook. Grote vrachtwagens stonden op de helling met de bumper tegen jou bumper aan. Je voorligger vond dat niets bijzonders want die Fransen hadden altijd wel een zaklantaarn bij zich en pikten de kapotte delen van de weg en reden dood leuk weer verder.
Eindelijk waren we moe en gestressed aan boord en zat ik letterlijk te trillen als een rietje op de bank.
De spits werd al gauw verkocht.

Nog het meest enge vond ik die rit van Zwolle naar Terneuzen in mist van minder dan 50 meter zicht. Op de terug rit begon het bij Utrecht mistig te worden. Het was zondag en dan gaan we meestal met het hele stel rijden.
Op vrijdag gaan vrouwen vaker alleen op pad, maar op zondag wordt het al gauw nacht werk en dan ben je maar liever samen.
De jongsten slapend achter in de auto. Moeder de vrouw met zweet in de handen aan het stuur. Pa vond het veiliger dat er op deze rit niet gewisseld zou worden, want op ma`s "pas op" en "kijk uit" zat hij nu niet te wachten.
Na een tijdje in de mist te hebben gereden vroeg ik me af of we de brug van Gorkum nu al wel of niet hadden gehad? Maar steeds maar door gaan...... We kregen door dat we nu in Antwerpen reden. Misschien hielp het dat daar de wegen altijd verlicht zijn. Het zou overal verlicht moeten zijn, want het rijdt een stuk minder vermoeiend.

Het laatste stukje naar Terneuzen gaat over dijkweggetjes en dorpjes met gevaarlijke kruispunten.
Nou ik heb ze die rit niet gezien. Op het laatst reed er een auto vlak voor ons en die ben ik blindelings [lettelijk bedoeld dus] nagereden.
Eindelijk stonden we aan de haven van Terneuzen. Een vriendin van ons die haar kinderen nog niet op het internaat had was opgelucht ons te zien. De hele avond had ze lopen ijsberen over het trapje van haar woning naar de stuurhut om te zien of we weer terug waren. Telefoon had je toen nog niet dus was je blij dat alles goed was afgelopen.
We vroegen ons af of we niet als idioten hadden rond gereden.
Natuurlijk hadden we dat.
Hadden we dan maar niet beter op een parkeerplaats kunnen overnachten?
Volgende keer moest er bij winter of mist maar dekens mee in de auto. De volgende dag waren we blij dat we niet voor de parkeerplaats gekozen hadden. Toen was er n.l. nog steeds mist. Nu met het normale maandagochtend verkeer op de weg.
Het gevolg........vele doden. Wat is wijsheid?
Niets!
Een leidende hand?
Jazeker!

Internaat rijden.
Het heeft altijd wel iets.
Soms stap je in plaats A van boord, maar weet niet waar je weer aan boord moet komen omdat je nog niet aan de reis bent.
Wanneer je nog niet allebeide een gsm hebt, stop je bij iedere pompstation om te horen waar je weer aan boord mag.
Moet je man wel in de buurt van de telefoon zijn wanneer je belt. Soms weet je wel waar je naar toe moet en kun je het schip zien liggen maar kun je niet bij het schip komen.
Gesloten poort, een dammetje waar je over moet maar niet kunt vinden enz.

Gelukkig,
zijn er ook mensen die spontaan bij je in de auto stappen.
Hun hond die ze net uit lieten op schoot zetten en je naar boord dirigeren. Ze vinden het ook niet erg om het hele eind weer terug te moeten lopen. Voor dergelijke mensen ben ik nog steeds dankbaar.

Soms lig je in b.v. Belgie en heb je de hele week lang gevaren om in het weekend weer op je losplek of dicht bij de autosnelweg te zijn.
Maar ook dan zakt wel eens de moet in de schoenen.
We hadden eens de auto al aan de wal staan.
Ik stond ook aan de wal met jas en tas in de hand.
Ik was zo moe.......ik ben weer naar boord gegaan en afgebeld. Ik kreeg het niet voor elkaar om alleen visa versa die lange rit te maken.
Ik had mijn energie voor die week op.

Het saaist werden de ritten toen de jongste ook aan de wal was en je alleen in de auto zat.
Gelukkig dat er autoradio`s bestaan anders zou je tegen je zelf gaan praten.

En nu?
De oudste heeft nu zelf een rijbewijs en de middelste begint er in de zomervakantie aan.
Gelukkig maar.............

Nicolette.


Naar het begin van SOFA e-zine.

IN DE BLADEN.

De nieuwe Story ligt vanaf woensdag 24 april in de winkel
Claus geeft strijd op

Geen maagbloeding
Geen tien uur procedure
Geen plannen om naar Hamburg af te reizen

De leugens en de waarheid over Claus' ziekte
Sinds prins Claus op 11 maart werd opgenomen in het Amsterdamse AMC worden er tal van leugens over zijn ziekte verspreid. Tot groot verdriet van Beatrix en de kinderen.
Want de waarheid is al erg genoeg...
Frans Bauer in angst om 2e zwangerschap

Frans Bauer en zijn vriendin in angst om zwangerschap De kans op een tweeling is levensgroot!
Voor FRANS BAUER en zijn vriendin MARISKA zijn het spannende weken. Half oktober verwachten zij hun tweede kind. Maar zoals het er nu naar uitziet is de kans dat ze een tweeling krijgen zeer groot. Mariska is ruim drie maanden zwanger en ze ziet haar buik met de dag groeien. Frans en Mariska hopen echter vurig dat het er maar eentje is...

Beslag op bezit Joop Braakhekke

Zakenman wil beslag laten leggen op zijn boot, auto's, huizen en restaurants. Ex-partner eist miljoenen van Joop Braakhekke!
De kans is groot dat er zeer binnenkort beslag wordt gelegd op het complete bezit van JOOP BRAAKHEKKE! De bekende restauranthouder levert al ruim tien jaar juridische strijd met zijn ex-compagnon, de zakenman drs. PETER LANGENDIJK. Deze eist het miljoenenbedrag terug dat Joop van hem leende, maar weigert terug te betalen.
'Ik heb al iemand die Le Garage gráág opkoopt!'
Verder deze week

Gordon's pikante liefdesrelatie met ex-minnaar
Mariah Carey drinkt haar wanhoop weg
Marc Klein Essink: 'Soms denken ze dat ik echt arts ben'
Tooske gaat samenwonen met Keith... in Amerika
Georgina Verbaan kiest plotseling voor nieuwe liefde
Joop van den Ende schenkt gehandicapten miljoenen-hotel


Meer lezen???
www.story.nl

Beleef het mee in de wereld van Privé.
Een drama voor Guusje Nederhorst en Dinand Woesthoff!

Net nu zij aan goede vrienden en familie het grote nieuws van Guusjes zwangerschap wilden vertellen, sloeg het noodlot toe. De ex-soapster werd vorige week met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar moest zij afscheid nemen van haar kindje, dat niet levensvatbaar bleek te zijn.
Het verdriet bij Guusje en haar vriend Dinand is groot.
Hoe komen zij hier overheen?

Voor Gerard Joling moet het toch even slikken zijn geweest toen hij deze waarheid moest vernemen:
Zijn ex-vriend Wino Omzigt, die hem inruilde voor Sylvana Borsato, wordt voor de tweede keer vader.
Wino en Sylvana verwachten hun tweede kindje begin november
Joris Voorhoeve heeft zijn vrouw Judy verlaten voor zijn minnares!

De oud-minister van defensie straalt van verliefdheid wanneer hij met zijn nieuwe vriendin over straat loopt. Het lijkt er zelfs op dat de chaos in de Nederlandse politiek hem niet interesseert...

Prins Claus heeft de Duitse artsen van de Barmbek kliniek in Hamburg laten overkomen naar Nederland.

Samen met de Nederlandse doktoren van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam staan zij de Prins bij in deze moeilijke periode...
Meer lezen???
www.prive.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

PESTEN.

Pesten.

Er is mij gevraagd om een stukje te schrijven over mijn internaatstijd.
Jammer genoeg kan ik niet zeggen dat mijn internaatstijd erg leuk was. Ik werd behoorlijk gepest, wat mijn herinneringen aan het internaat behoorlijk negatief maakt.
Wat jammer is want het internaat op zich vond ik leuk. Er werden veel activiteiten georganiseerd en we gingen op kamp.

Het jammere is alleen dat de leiding niet goed wist wat ze moesten doen tegen het pesten. Ze hebben nooit tegen mijn ouders gezegd dat er iets aan de hand was.
Dat neem ik ze dus kwalijk. Ik zelf zei het niet tegen mijn ouders. Op de een of andere manier heb je als kind wel in de gaten dat je ouders het al erg genoeg vinden om je naar een internaat te laten gaan en dan wil je niet zeggen dat je het op het internaat niet leuk vind.
Tenminste zo was dat bij mij.

Er zijn mensen die zeggen dat pesten niet zo erg is.
Je moet er maar tegen kunnen.
Dat zijn dus duidelijk mensen die nooit gepest zijn.
Als je dag in dag uit gepest wordt, dan denk je daar wel anders over.
Ik ben al eens weggelopen van het internaat. Ik was een dag zoek. Ze hebben me toen weer gevonden en toen ging het op de groep weer heel even goed. (men was blijkbaar geschrokken) Maar na een tijdje was het weer net zo erg als eerst. Op een keer was ik het zo beu dat ik weer weggelopen ben. Ik stond langs de kant van de weg en overwoog serieus om mezelf voor de auto's te gooien.
Ik was toen 11 of 12 jaar.
Gelukkig heb ik dat niet gedaan.

Dan heb ik het verder nog niet gehad over de problemen die je kan krijgen op latere leeftijd.
Je ontwikkelt een behoorlijk minderwaardigheidscomplex.
Er is bij mij een psychiater aan te pas moeten komen om mij weer deel te laten nemen in de maatschappij. Verder heb ik bij het Riag (tegenwoordig Emergis) een assertiviteitstraining gedaan.
Bij mij heeft dat reuze geholpen.

Tegenwoordig gaat het hartstikke goed en ik woon samen met mijn vriend op een schip.
Als wij kinderen krijgen moeten wij ze dus naar het internaat sturen of aan de wal gaan. Ik heb er lang over nagedacht wat ik zou doen. Ik denk dat ik ze toch naar het internaat zou laten gaan. Maar ik zou ze wel heel goed voorbereiden en heel goed opletten of het ook werkelijk goed gaat op het internaat.
Ik vind het ook heel belangrijk dat er familie in de buurt woont.
Dat maakt bij ons de internaatskeuze wat klein, daar al onze familie in Terneuzen en omstreken woont.

Ik heb met dit verhaal niemand willen afschrikken.
In de tijd dat ik naar het internaat en school ging, werd er nog niet zo veel gedaan aan het probleem.
Tegenwoordig zijn er allerlei werkgroepen en zijn er zelfs al eens Kamervragen gesteld over pesten.
Met andere woorden er wordt aan gewerkt.

Jeanine

www.omgaanmetpesten.nl
www.pesten.nl (Deze site is op dit moment onder constructie)
www.psychowijzer.nl/html/main_pesten.html


Naar het begin van SOFA e-zine.

COLUMN.

Internaat.

Enige tijd geleden stond er in een van de vakbladen een artikel over het internaat St. Louis in Oudenbosch. Vorig jaar bezochten wij St. Louis en verbaasden ons over alle veranderingen en haalden herinneringen op met groepsleiders die er ook al in onze tijd waren.

Ik als meisje ben in Oudenbosch begonnen op St. Anna, maar op een gegeven moment wilde St. Anna stoppen als internaat en was het de bedoeling dat alle meisjes langzaam overgingen naar St. Louis.
Samen met 8 anderen was ik een van de eerste jongedames die deze overstap maakte. Negen jonge meiden tussen meer dan honderd jongens.....
Onze broeder had zich op onze komst verheugd. Wij waren zo tussen de 16 en 18 jaar oud en de goede man dacht dat wij wel wat rust mee zouden brengen.
Gezellig breiend in de groep en pratend over onze uitzet!!!!! Die zag ons namelijk al als jongedames en niet als jonge meiden.
De arme man.... Breien en over de uitzet praten?
Mee voetballen wilden we, rennen en ravotten. Dus ik weet niet hóe rustig het vóór onze komst was; nú was de rust in ieder geval ver te zoeken.

Maar het was een gezellige tijd, waar wij eigenlijk met plezier aan terugdenken.
Zelf hebben wij geen kinderen, maar iedereen om ons heen wel en horen wij nog steeds heel wat verhalen over het internaat. En daarbij blijven wij ons verbazen over het feit hoeveel er in ruim 20 jaar veranderd is, maar dat zal de jeugd over 20 jaar ook wel weer zeggen en zeiden onze ouders dat ook al niet???

Lilian


Naar het begin van SOFA e-zine.

E-MAIL PORTRET.

Nel Kruizinga is werkzaam op het schippersinternaat "De Meerpaal" te Capelle a/d IJssel, als groepsleidster en unithoofd van de groep "Kompas". Het Kompas is een groep voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

U of jij?
Jij, natuurlijk.

Nel of juffrouw Nel?
Gewoon Nel.

Hoe oud ben je?
(Stt, heel zachtjes 52)

Heb je zelf ook kinderen?
Ja, een dochter van 16.

Hoe lang werk je al op de Meerpaal?
Sinds 1 oktober 1969.

Is dit je eerste baan?
Nee, eerst een jaar in Zwitserland en een half jaar kinderhuis in Scheveningen.

Had je al binding met de scheepvaart (bijv. familie) of ben je er bij toeval ingerold?
Geen directe binding, 't leek me gewoon leuk werk.

Ga je na al die jaren nog steeds enthousiast aan de slag?
Ja, nog steeds, is dat gek?

Ben je ook actief in commissies of bezig met het organiseren van activiteiten op internaat?
Ja, ik zit in het kwaliteitsteam, en ben voorzitster van de activiteitencommissie.

Wat doet een juf nog meer, als de kinderen naar school zijn?
Veel, afspraken maken voor dokter, tandarts enz. De groep netjes en schoon houden.

Vindt ieder kind, na een gewenningsperiode, z'n draai op internaat?
Ja, ik heb 't maar 1 keer mee gemaakt dat dit niet zo was, maar dat kwam ook omdat de moeder steeds uitsprak, hoe moeilijk zij het vond.

Lukt het je altijd om een verdrietig kind met heimwee te troosten?
Niet altijd, ik probeer het kind af te leiden, aan leuke dingen te laten denken, vraag later nog wel een paar keer hoe 't gaat.

Kun je met ieder kind een goede band opbouwen, ook als het niet zo goed klikt?
Dat probeer ik wel, vaak hoor je pas later als het kind ouder is, hoe ze het contact met mij ervaren hebben.

Moet een kind, dat net op internaat is, alles al zelf kunnen of help je met aankleden, wassen, boterham smeren etc.?
Nee hoor, ze zijn net zes jaar, aankleden kunnen ze wel zelf, maar ik sop ze nog lekker in als ze douchen, brood smeren doe ik ook en als ze dat lekker vinden een prakje maken.

Kom je ook bij de kinderen aan boord?
Als het mogelijk is, maken we met het team een boordbezoek.

Je werkt nu met de jongste kinderen (6-10 jaar), is dat je favoriete leeftijdsgroep, of zou je ook met oudere kinderen willen werken?
Ik ben begonnen bij "kinderen" van 14 tot 18 jaar (ca. 5 jaar), toen 10 jaar met kinderen van 6 tot 12 jaar, daarna 10 jaar met kinderen van 6 tot 15 jaar en nu vanaf 1995 met deze leeftijd en dat bevalt me prima.

Zijn ouders, mede door telefoon en auto, meer betrokken bij (het dagelijks leven van) hun kinderen dan vroeger?
Ja, veel meer, vroeger werd er vaak alleen op donderdag- avond gebeld. Een positieve verandering.

Zijn we ook lastiger?
Zo ervaar ik dat niet, ik heb het gevoel dat je het meer samen doet.

De groepen zijn in de loop der jaren kleiner geworden, is het werk daar ook gemakkelijker door geworden?
Ja, meer tijd voor ieder kind, minder massaal, veel persoonlijker.

Heb je al kinderen van de tweede generatie (de kinderen van oud-pupillen) op internaat?
Ja, heel veel. Je gaat je dan wel oud voelen, maar ik zie het wel als positief, die oud-pupillen hebben 't zelf toch als een fijne tijd ervaren, want anders zou je voor je kind niet ook voor de "Meerpaal" kiezen.

Zou je, als je in onze schoenen stond, ook je dochter naar internaat sturen?
Ja, wel.
Ik zou wel een moeder zijn, die overal bij betrokken zou willen worden. Tijdens het werk denk ik ook vaak: "Hoe zou ik als moeder willen hoe er met mijn kind omgegaan zou worden, en hoe doe ik het zelf".


Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES.


Dag kleine matroosjes van me.

Ik heb weer een e-mailtje speciaal voor jullie.
Deze keer gaat SOFA over het internaat.

Ben je al eens op het internaat geweest of kijk je samen met papa en mama nog rond naar een leuke plek waar jij straks kunt wonen en leren?
Zoals sommigen van jullie wel weten zijn mijn kinderen al groot.

Onze dochter woont op kamers, haar broer die twee jaar jonger is gaat na de grote vakantie een kamer zoeken en onze jongste moet nog een paar jaartjes op het internaat blijven.
Tot hij 18 jaar oud is.

Laat mama je maar eens voor rekenen hoeveel jaar jij straks aan de wal gaat wonen.
De meeste kinderen komen later niet meer voor altijd aan boord wonen omdat ze aan de wal gaan werken of verder gaan leren. Wat het voor jou wordt moet je maar afwachten want dat duurt nog zo lang.
In de jaren op het internaat ga je heel veel leren.
Weet je wat mijn kinderen in die tijd allemaal geleerd hebben?
Ik zal je wat noemen.
Leren fietsen zonder zijwieltjes.
Zwemmen en daar mee heel veel zwemdiploma`s behaald.
Veters strikken van je schoenen.
Dansen samen met de hele groep en toen ze gingen afdansen voor hun diploma moesten de jongens een stropdas voor en de meisjes een mooie jurk aan.
Typediploma gehaald, is ook makkelijk wanneer je veel achter de computer je werkstukken voor school moet maken.
Sommigen zijn op Jazzballet geweest.
Anderen hebben geleerd hoe ze orgel moeten spelen of blokfluit.

Er zijn er ook die voor het eerst verliefd geworden zijn op iemand van hun groep. Je hoort het, er gaat voor jou nog een spannende tijd komen. Het is natuurlijk ook fijn op het internaat dat je zoveel kinderen om je heen hebt om mee te spelen.
Samen naar een clubje te kunnen gaan. En natuurlijk heel veel leren op school.

Zodat je met de tijd e-mailtjes naar boord kunt sturen en je papa en mama "wel te rusten" kunt wensen.


Ik zal je nog een paar moppen vertellen, daar zijn ze op het internaat namelijk ook heel goed in.

Klant: Ober, wat is schimmel?
Ober: Dat is het paard van Sinterklaas meneer.
Klant: Oh,ja? En wat doet dat paard dan op mijn eten?

Jan: Wat zou jij doen, Hans, als je in mijn schoenen stond?
Hans: Ze poetsen.

Wat kunnen twee koeien wel wat 1 koe niet kan?
Antwoord: achter elkaar aan lopen.

Piet: Ik ben zo ziek als een hond.
Mama: Zal ik de dierenarts even bellen?

Juf tegen aardig kind: Vind je de vraag moeilijk.
Nee, antwoordt deze, maar het antwoord wel.

Lieve kinderen tot de volgende keer.
Het duurt misschien drie weken dan e-mailen we elkaar weer.


Liefs van tante Lourentia.


Naar het begin van SOFA e-zine.

SPREUK VAN DE WEEK.

ingezonden via e-mail.

Mijn computer is zo snel...
Hij maakt meer rekenfouten per seconde dan 1000 geleerden in een jaar.



Naar het begin van SOFA e-zine.

UITGAANSTIPS.

Speelstad Oranje- Oranje (nabij Beilen).

Koel in de zomer warm in de winter.
In deze voormalige aardappelfabriek, is een gigantisch indoor pretpark gevestigd.
Kenissen die het bezochten vertelden, je weet niet wat je ziet!
Botsautootjes, draaimolens, glijbanen, klauterpaleizen, kegelen, minigolf te veel om op te noemen.
Waar: Speelstad Oranje, Oranje 8, 9416 TC Oranje Gemeente Midden Drenthe
Toegang: vanaf 2 jaar, EUR 9,- per persoon, inclusief gebruik van alle attracties en faciliteiten.
Restaurant: kindermenu EUR 3,- , een bord met daarop een schnitzel, kerriesaus, aardappelschijfjes, frites, fritessaus, boontjes, worteltjes en appelmoes kost EUR 8,-.
Info: tel. 0592 - 458080 fax 0592 - 458062 of www.speelstadoranje.nl


Nederlands Museum Kinderwereld-Roden.

In dit speelgoedmuseum kun je niet alleen speelgoed bezichtigen, maar er ook meespelen!
De kijk collectie omvat speelgoed van 500 jaar geleden tot nu.
De speelcollectie bestaat uit........
Binnen, een overdadige hoeveelheid Duplo, een klein kruidenierswinkeltje en een knutselkamer.
Buiten, een authentieke speelplaats waarop je kunt tollen, hoepelen, hinkelen, steltlopen, kaatsballen, touwtje springen of je maakt een ritje op een vliegende Hollander, of op een Velocip,de (fiets met een groot voorwiel en een klein achter wiel)
Waar: Nederlands museum Kinderwereld, Brink 31, Roden.
Info: 0505018851 of www.kinderwereld.net


GSM vriendelijke kinderuitjes site!!!!

Niet te geloven ze zijn er wel!!!
Gevonden door Damone, een GSM vriendelijke site met kindvriendelijke musea in Nederland, Belgie, Europa met redelijk wat keus in Duitsland en Frankrijk en voor de echte reislustige types, de rest van de wereld.
Op deze site staan diverse musea die zeer geschikt zijn voor kinderen, de sites worden aangeleverd door bezoekers van de desbetreffende musea en als er meerdere tips worden gegeven wordt het adres geplaatst.
Het commentaar is ook van mensen die dat museum met kinderen hebben bezocht.
Met het oog op de meivakantie! Hij is echt binnen in een wip!
Nieuwsgierig?
Klik dan betaalbaar:
www.stichtingkijken.nl/agendam1.html voor Nederland.
www.stichtingkijken.nl/agendam2.html voor Belgie.
www.stichtingkijken.nl/agendam3.html voor Europa.
www.stichtingkijken.nl/agendam4.html voor elders op de wereld.



Naar het begin van SOFA e-zine.

TECHIES.

Net werken!

Iedereen is verbonden met het internet, maar hoe zit het met het net thuis, werkt dat ook?

Veel mensen kopen een computer en gaan daarmee internetten. Het gebeurt meer en meer dat er nog een of meer extra computers komen die ook allemaal bij het internet moeten kunnen. Hoe organiseer je dat een beetje netjes en waar moet je op letten.

Local Area Network

Zodra je meer computers in huis hebt wil je dat ze met elkaar verbonden zijn in een "thuisnetwerk". De voordelen zijn:
  • Gegevens kunnen direct worden uitgewisseld tussen de computers
  • Via een verbinding gezamelijk internetten

Opletten!

Als alle computers aan elkaar hangen dan krijg je al snel te maken met "wie mag wat". Bij kleine netwerken valt dat op zich prima tussen de gebruikers af te spreken. Vaak gaan die afspraken vanzelf.. Als het locale thuisnetwerk echter op welke manier dan ook aan het internet wordt verbonden dan onstaan er problemen, mogen de mensen buiten alles wat de mensen binnen ook mogen? Het antwoord is eigenlijk altijd "nee!!!".

Als je internet ben je een gelijkwaardig met elke andere internetter.

Op het moment dat je met het internet verbonden bent ben je net zo aangesloten als bijvoorbeeld de webserver van CNN, je hebt ongetwijfeld niet dezelfde bandbreedte, hoeveelheid bitjes per seconde, tot je beschikking maar technisch is er verder geen verschil. Je kan alles, je kan webpagina's aan anderen laten zien, mailserver spelen, verzin het maar, het is slechts een kwestie van welke software er is geinstalleerd.

Firewall

Wat iedereen die internet eigenlijk nodig heeft is wat wel een "firewall" wordt genoemd, een doosje of stuk software die zorgt dat alleen gewenst internetverkeer over de verbinding met het internet gaat. Kortom, dat men van buiten niet zomaar overal bij kan.

Als je meerdere computers aan elkaar en het internet wilt verbinden heb je dus twee dingen nodig:

  • netwerk
  • firewall
Het netwerk kan op 2 manieren worden aangelegd, met draad en draadloos. Het eerste heet "Ethernet" en het tweede heet "Wi-Fi".

Ethernet

Bij Ethernet worden alle computers met een "hub" verbonden, een kastje met 4 tot 8 aansluitingen waar "twisted pair" verbindingen tussen worden gelegd met "RJ45" connectors. Die connectors lijken op moderne telefoonstekkers maar dan met 8 aansluitingen. Als je ook wilt internetten is het slim om een hub te kopen die meteen ook een firewall is. Een gewone hub kost zo'n 50 euro, een met firewall erin kost zo'n 150-200 euro. Ethernetkaarten voor een PC kosten zo'n 15 euro en de twisted pair kabels een paar euro per stuk.

Wi-Fi

Bij WiFI, eigenlijk draadloos Ethernet, zitten hub en firewall vrijwel altijd geintegreerd. in de hub. Zo'n hub kost 200-500 euro en de kaartjes voor in de computer zo'n 100-200 euro. Het grote voordeel is dat je dan geen last meer hebt van draden. Of het ook goed op schepen met metalen tussenwanden werkt hangt af van de specifieke situatie, alleen met proberen kom je er echt achter.

Heel belangrijk bij WiFi is de beveiliging. Voor je het weet zit de buurman of een onverlaat op op je netwerk! Laat je uitgebreid voorlichten over hoe je WiFi hub "dicht" moet worden gezet voor buitenstaanders en hoe je de verbindingen tussen de computers kan beveiligen tegen meeluisteren. Als je niets doet of iets verkeerd instelt kan iedereen zomaar op je computer kijken via je WiFi netwerk!


+++chefren


Naar het begin van SOFA e-zine.

Mijn internaat ervaringen.

In 'Mijn internaat ervaringen' hebben we een aantal persoonlijke ervaringen gebundeld van SOFA medewerksters en lezeressen.
Natuurlijk zijn deze ervaringen niet maatgevend, ze zijn wel eerlijk en hopelijk herkenbaar.



14 Jaar internaat.

14 Jaren internaat ervaringen liggen achter ons.
We hebben nog ongeveer 4 jaar te gaan.
Hoe ik die tijd heb ervaren?

Het weekje logeren voor onze dochter op het internaat en voor ons een dag informatie krijgen over het hoe en wat op het internaat en school en de kennismaking met andere nieuwe ouders lag al een paar maanden achter ons.
Maar op die bewuste maandag was het dan ook keiharde werkelijkheid.

We reden naar het internaat.
Een ritje van misschien drie kwartier.
Waar het nu aan lag weet ik niet, maar de auto ging op het laatst steeds langzamer rijden.
We waren allemaal erg stil en een hand naar de achterbank probeerde het gevoel te krijgen " niet verdrietig te zijn".
Niet alleen voor onze dochter kwam iets nieuws, maar ook voor de kinderen die aan boord bleven. Niet meer samen spelen en kibbelen. Het weekend uren in de auto zitten.
Maar ook voor mijzelf kwam er een nieuwe tijd die ik niet wilde.
Mijn hart schreeuwde NEE!

Ik leerde andere mensen kennen. Die later goede kennissen of zelfs vrienden van ons werden.
Maar toch bleef mijn hart de eerste maanden steeds het zelfde schreeuwen: NEE!
Ik probeerde mijn dochter geregeld te bellen. Helaas was er een hoofd groepsleider die vond dat die moeders zich maar aanstelden en hun kind niet zo vaak moesten bellen. Het was een foute zet van hem, want ik kreeg het er alleen maar moeilijker door.
De ritten op zondag naar het internaat waren weer vaak "met de hand naar de achterbank".
Ik kon er niet aan wennen.
Allerlei creatieve ideeën kwamen in onze gedachten naar boven.
We zouden een matroos aan boord nemen.
We zouden ons bedrijf verkopen.
Ik zou een tijdje in onze stacaravan gaan wonen.
We zouden samen met vrienden iets opstarten en dan om de beurt gaan varen en elkaars kinderen verzorgen.
We zouden.........er is niets van geworden.

Ik weet dat ouders die binnenkort hun kind aan de wal moeten doen, met dezelfde creatieve gedachten lopen. Waarschijnlijk doet het gross dat.
Het meest harde vind ik van mensen aan de wal die denken dat je er voor gekozen hebt en dus niet moet klagen. Het is echt niet leuk wanneer je kind huilend aan de telefoon staat en ook op latere leeftijd dingen gebeuren die jij niet kan beamen.
Soms word je door de staf en groepsleiding gehoord. Dan loop je weer tegen de lamp.
Soms mogen zaken niet aan het licht gebracht worden, zodat ouders niet ongerust worden.
Normen en waarden van jezelf kunnen niet altijd toegepast worden. Je bent met veel gezinnen en evenveel opvoedkundige ideeën.
Groepsleiding is het naar mijn idee ook vaak moe.

Maar goed , inmiddels zijn er bijna 2 kinderen bij ons op kamers en is er nog 1 op het internaat. De jongste is nu op het internaat voor 13 tot 18 jarigen.
Eindelijk heeft hij zijn draai gevonden en heeft geen heimwee meer.
Ik weet zeker dat dit komt doordat een bepaald persoon nu niet meer in zijn omgeving is.

Nog 4 jaartjes.
Ik ben internaatsmoe.
Ben niet meer zo strijdlustig als voorheen.
Het interesseert me minder dan toen de kinderen zo jong waren dat ze nog echt afhankelijk van ons waren.
Nu klaren ze hun eigen zaakjes.

Internaats jaren.........een tijd dat we op zoek waren naar iets anders, maar het is een tijdperk in ons leven geworden. Het leven in een samenleving waarin je lief en leed deelt. Want ook geboorte en overlijden komt daar op je pad.
Jouw nieuwe stad wordt voor je kinderen hun thuis!

Tja en wat ik vind van de toekomst van de internaten?
Leegstand krijgen ze een boete over.
Dus wordt het opgevuld met kinderopvang en na schoolse opvang.
Alle ouders zijn tegen. Toch gaat alles door want de tekeningen voor verbouwingen [waar anders amper een budget voor was] zijn al klaar.
Protest al om een storm in een glas water? of toch achter af, een goede beslissing moet in de toekomst blijken.


Nicolette



Ons eerste internaatsjaar.

Toen wij gingen trouwen en dus ook gingen varen wisten we, dat als er koters zouden komen, dat ze naar een internaat zouden gaan.
Dat is nu eenmaal een bekend verhaal in de vaart, dus wij zouden dat vanzelfsprekend ook doen.
Toen er eenmaal een kindje geboren was dachten we dat dat nog heeeel lang zou duren, maar het tegenovergestelde was waar! De 6 jaren bij papa en mama zijn omgevlogen!

De keuze die je moet maken naar welk internaat je je kinders wilt laten gaan was niet zo makkelijk. Er is een internaat vlakbij opa en oma, en dat is 3 keer vallen en je bent er, maar dat werd voor ons geen optie. Veeels te zwaar op de hand.
Alternatieven: Vreeswijk, Capelle of Dordrecht.
Vreeswijk was erg leuk om te zien, veel speelruimte eromheen, maar toch wat uit de richting en (misschien!!) aankomend katholiek.
Dordrecht vonden wij nou weer net effies te vrij en toen bleef Capelle over. Best lastig want wij hadden helemaal niemand die we daar kenden, dus konden we alleen maar afgaan op de verhalen van de mensen van het internaat zelf.
Toch hebben we voor 'De Meerpaal' gekozen omdat we een erg positieve indruk kregen!

Caroline is vanaf het begin helemaal ingeburgerd geweest, in tegenstelling tot haar papa en mama, dat duurde effies wat langer!
Ze heeft het er prima naar haar zin en roept zondagsmiddags al: Wanneer gaan we nou? Is het al 7 uur?
Wij zijn tot nu toe nog geen dingen tegengekomen die ons niet zinnen, al moet ik er natuurlijk wel bij zeggen dat dat waarschijnlijk meer gaat spelen als de kinders wat gaan puberen.
Nu bestaat haar leventje nogmaar uit keten als ze naar bed moet, en met water spetteren onder de douche!

Zelf hebben we in het begin best moeite gehad met het brengen op zondagavond. Tis toch je kind, weet je! Maar als we nu zien hoe goed ze het doet op het internaat maakt het dat voor ons al een stuk gemakkelijker!

Toch zeggen we nu dat we alleen naar de wal zullen gaan als een van de twee heimwee zou krijgen, want hoevaak je je ook moet verdedigen bij mensen die er nix van weten, wij weten hoe goed onze dochter het er heeft, en dat ze niet zal opgroeien voor galg en rad! (......dat zal tenmiste niet liggen aan de leiding van het internaat....!)

Esther



De eerste wankele stapjes naar het internaat.

Toen onze kinderen geboren werden, was het gelijk duidelijk dat ze naar het internaat zouden gaan.
Maar met zo'n klein vochtig poppetje in je handen, lijken die 6 jaren ontzettend lang.
Helaas zijn ze dat niet, waren ze dat maar...

Ineens was onze oudste 6 en een paar maanden later zou ze naar het internaat gaan.
Natuurlijk had ze al geoefend en was ze er al vaker naar school geweest, maar definitief was het nog niet geweest.
Van kennissen had ik gehoord, dat voor hun, de eerste keer wegbrengen een emotionele toestand was en dan met name voor de moeder.
Dan niet zozeer dat het kind naar het internaat ging, maar de afsluiting van een warme en gezellige periode met het hele gezin aanboord, waarop de tijd geen invloed lijkt te hebben.

We lagen in de Botlek en mijn man moest laden, dus stapte ik met de drie kinderen en twee tassen met genummerde kleren in de auto op weg naar de Meander in Nijmegen.
Uit voorzorg had ik geen mascara opgedaan, voor het geval dat het ging doorlopen als ik soms moest huilen.

Voor de Botlektunnel zei de oudste, ik mis pappa nu al.
In de achteruitkijkspiegel, naar ons grootste kind kijkend, besefte ik dat mijn kennissen inderdaad gelijk hadden.
Het leek of ik met een gangetje van 100 km/h ineens een andere tijd in zoefde, een tijd van genummerde kleren, misschien wel heimwee en een lege plaats aan boord.
Aan boord zou het leven nooit meer hetzelfde zijn, de onbezorgde tijd, waarbij we geen rekening hoefde te houden met weekends, vakanties en autosteigers, leek ineens ver achter me te liggen.
Ik vroeg me af of ik dat ons varende bestaan wel waard vond en of ik naar de jongste kijkend, dit 16 jaar wilde doen.
Vooral die laatste vraag vond ik moeilijk.

De kinderen vielen in slaap en zo was ik alleen met mijn gedachten.
Fragmenten en hoogtepunten van ons oudste kind schoten door mijn hoofd, de geboorte, eerste stapjes, onze eerste vakantie, tot de eerste keer naar het internaat, waar alles dood leek te lopen.

Vlak voor Nijmegen werd het hele spul wakker en we bereikten het internaat.
Het meisje waarmee ze op kamer sliep, was ook voor het eerst en de dametjes verdwenen gelijk gezellig babbelend naar buiten.
Daar stond ik dan, de leidster vertelde waar ik de spullen moest leggen en nadat ik haar bed had opgemaakt, ging ik maar koffie drinken.
Op dit internaat trekken de ouders de kleine kinderen zelf de pyama aan.
Toen het tijd was, trok ik haar haar pyama aan en nam afscheid.
Ze had er totaal geen problemen mee en ook mij viel het afscheid mee.
Ik had van alles verwacht, behalve dit...

Door de week is ze altijd erg enthousiast.
Staat erop dat we elke dag bellen, maar heeft vervolgens bijzonder weinig tijd om aan de telefoon te komen.
Als we vragen hoe het met haar gaat zegt ze volmondig, GOED!
Ze kijkt zondag uit naar maandag, dan gaan ze collectief snoep kopen.
Woensdag is een halve dag en kan ze heel de middag buiten spelen.
Vanaf donderdag wordt ze moe, dan klinkt haar stem matter door de telefoon, maar dan is het nog maar een nachtje en dan wordt ze weer opgehaald.

Door ons vaarschema ben ik nu al een paar keer vanaf Bingen, Worms of Kelsterbach gereden, maar ook heb ik het een paar keer getroffen met IJzendoorn of Nijmegen.
Ook doordat onze dochter het ontzettend naar haar zin heeft op het internaat, valt het ons tot nu toe erg mee.
Heb ik me daar al die jaren druk om gemaakt denk ik weleens?
Alhoewel?
Laatst lagen we stil en gingen we op visite zonder de oudste, eigenlijk vond ik daar geen bal aan.
Zolang we varen en bezig zijn, heb ik vrede met de situatie, maar als we stilliggen slaan de twijfels weleens toe.
Maar dan krijg ik haar aan de telefoon en op mijn vraag hoe het gaat, antwoordt ze volmondig, GOED!
Prima, denk ik dan, als het zo blijft gaan, maken we onze 16 jaar wel vol.

Een wijze ouder bij ons in de groep die al 12 jaar meeloopt op het internaat, zei op mijn twijfels over of ik dit wel 16 jaar vol wilde houden.
Als ik me afvraag, hoe vaak ik de luiken nog open en dicht moet leggen en het ruim uit moet spuiten,.........nou dan zinkt de moed me ook in de schoenen.


Henriette.



Een jaar internaat.

Oudste zit inmiddels ruim een jaar op internaat "De Meerpaal" in Capelle a/d IJssel.

Van te voren was hij helemaal niet enthousiast en ikzelf had er slapeloze nachten van, al probeerde ik dat niet aan hem te laten merken.
Zou hij geen heimwee hebben, zou hij zich wel kunnen redden tussen al die andere kinderen, zouden ze wel goed voor hem zorgen?
Er is inmiddels een last van mij af gevallen.

Vanaf de eerste week heeft hij het naar zijn zin op internaat en ook op school gaat het goed. Hij heeft veel vriendjes en vriendinnetjes, gaat zonder tegenzin naar internaat en heeft nauwelijks tijd om aan de telefoon te komen.
In al die tijd zijn er nauwelijks tranen bij hem gevallen. (bij mij uiteraard wel)

We hebben inmiddels onze draai gevonden, er is een goede band met de leiding en ook het contact met de andere ouders is goed.
Natuurlijk doet het pijn dat hij niet meer dagelijks bij me is, dat ik hem losser moet laten dan me lief is. En natuurlijk erger ik me wel eens aan kleine dingen, zoals de kleren die hij aan heeft of spullen die kwijt of kapot zijn, maar over dat soort zaken moet je je soms overheen zetten, als je besluit je kids naar internaat te sturen.
Eigenlijk is het me honderd procent meegevallen, ik hoop dat het met de jongste ook zo soepel gaat.

Het enige dat niet meevalt,
is het autorijden, of te wel de files op vrijdagmiddag en maandagmorgen!

Ingrid


Naar het begin van SOFA e-zine.

!!!BELANGRIJK.!!!

BELANGRIJK!!!!

De binnenvaart kiest.

Weet je nooit op wie je moet stemmen?
Is het je volledig duister wat het binnenvaartbeleid van de diverse politieke partijen is?

Dan heb je nu de kans om wat licht te krijgen in de kiesduisternis.

Op 26 april om 19.30 zijn in het KSCC te Nijmegen de woordvoerders van de binnenvaart van de partijen uitgenodigd.
De kleine Christelijke partijen-zij hebben vaak een goed geformuleerd Binnenvaartbeleid!!!
Verder op alfabetische volgorde: CDA, D66, Groen Links, PvdA en de VVD.
Het KSCC geeft een vergelijkend overzicht van de partijprogramma's in de Volaan Vooruit van april, in dit overzicht zal in het bijzonder de relatie met de Binnenvaart onder de loep genomen worden!

Concrete vragen kun je via het KSCC Nijmegen aan de politicus doorspelen.
Het KSCC bundelt ze dan per onderwerp.
De politicus kan zich dan goed op het antwoord voorbereiden.

Mits we toestemming krijgen van het KSCC zullen we de binnenvaartkiesprogramma's in de SOFA publiceren.

!!!!!Laat deze kans niet voorbij gaan!!!!!
Meer info???
KSCC schipperscentrum-Nijmegen,
Waalhaven,
Postbus 390,
6500 AJ NIJMEGEN.
tel: 024-3777575
fax: 024-3788201
e-mail:info@kscc.nl
www.kscc.nl


bron: Volaan Vooruit.


Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK...

Directrice: Meisjes! Sinds we zijn samengegaan met het jongens internaat gonst het van geruchten dat de rubberaandelen fors zijn gestegen.
Ik wil jullie bij deze ernstig waarschuwen: het is absoluut verboden hier op school te speculeren!

Het meisje kwam opgewonden uit school, waar ze was gekozen tot het mooiste meisje uit de klas.
Nog opgetogener was ze de volgende dag, toen de klas haar had verkozen tot populairste.
Maar toen ze een paar dagen later verkondigde dat ze weer een wedstrijd had gewonnen, leek haar stemming wat getemperd. Waar ben je deze keer kampioen in geworden, vroeg haar moeder.
In verwaandheid.

De zeven dwergen gaan naar het Vaticaan en, aangezien ze een audientie hebben gevraagd en omdat ze DE zeven dwergen zijn, worden ze naar de paus gebracht.
Dopey staat vooraan.
Dopey, mijn zoon, zegt de paus, wat kan ik voor je doen?
Dopey zegt, sorry, Uwe Excellentie, maar zijn er dwerg-nonnen in Rome?
De paus haalt zijn wenkbrauw op vanwege deze vreemde vraag, denkt een ogenblik na en antwoordt, nee Dopey, er zijn geen dwerg-nonnen in Rome.
Op de achtergrond beginnen een aantal dwergen te giechelen. Dopey draait zich om en werpt hen een strenge blik toe.
Dopey draait zich weer om naar de paus en vervolgt, uwe Edelachtbare, zijn er dwerg-nonnen ergens in Europa?
De paus, nu zeer verbaasd, denkt nog een ogenblik hard na en antwoordt dan, nee, Dopey, er zijn geen dwerg-nonnen in Europa.
Op dit moment schieten alle zes de dwergen in de lach.
Dopey draait zich weer om en geeft ze een strenge blik, waarna ze andere dwergen na enig gegiechel weer stil zijn.
Dopey keert zich weer naar de paus en zegt, meneer de Paus! Bestaan er uberhaupt dwerg-nonnen ergens in de wereld?
De paus zegt, nee, mijn zoon, er zijn helemaal geen dwerg-nonnen waar ook ter wereld.
De andere dwergen schieten in een enorme lachbui, rollend over de vloer, de buikjes schudden van de lach, tranen biggelen hen over de wangen en ze roepen....
Dopey is met een pinguin naar bed geweest! Dopey is met een pinguin naar bed geweest!


Naar het begin van SOFA e-zine.

DE SCHROEF.

Kleutertip

Van de week is mijn jongste zoon in Antwerpen naar de kleuterschool De Schroef geweest. Ik zie daar maar weinig Nederlandse kinderen, maar het is een hardstikke leuke schooltje met lieve juffen.
Je kind mag er al naar toe vanaf 2 1/2 jaar. De schooltijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur en s'maandags gaan ze zwemmen.
De Schroef kun je vinden aan kaai 100 (vlakbij het Straatsburgerdok) tel. 03-5414572.
Ze werken ook met het Dit ben ik- boekje en de bijdrage is EUR 1,25 i.p.v. strippen.
Het is echt de moeite waard voor je kind!

Ingrid


Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS.

ingezonden via e-mail.

17 Tekenen die er op wijzen dat je niet geschikt bent voor de huishouding.

Lastig, dat legen van een volle stofzuigerzak. Dat gat is zo klein.
Vaat erin, zeep erin ... maar waar moet nu die theedoek?
Je denkt dat een voorgerecht een procedure bij de kantonrechter is.
Plumeau? Is dat niet die vogel uit Sesamstraat?
Je moet je zoontje van vier erbij halen om die kinderveilige dop eraf te krijgen.
Je denkt dat knoflookpers een ander woord is voor riooljournalistiek.
Je gebruikt een schuimspaan omdat je anders de afwas in de teil niet ziet.
Je bereidt die two-steps-saus in de verkeerde volgorde.
Je noemt je echtgenoot een dweil.
Als je je ruiten wilt wassen, gooi je ze in met een steen en doe je de scherven in de wasmachine.
Je maakt een eenpansgerecht klaar in dertien pannen.
Als je gezinsleden niet eerst in hun kast kijken om kleren te zoeken, maar meteen naar de droger lopen.
Als je de stofdoek in de woonkamer uitklopt.
Als je een kalkoen in de magnetron probeert te proppen.
Als je de afwasborstel ook als wc-borstel gebruikt en andersom.
Als je de wasmachine eerst aanzet en de was er pas ingooit wanneer hij klaar is.
Als je je afvraagt waarom er handwas staat op een wasmachine.


dossier 401

Veel mannen zullen zeggen dat zij het al lang wisten,maar nu lijkt het ook bewezen middels Brits onderzoek: vrouwen hebben erg veel tijd nodig om de deur uit te gaan.

Of vrouwen nu naar het werk gaan of zich klaarmaken voor een avondje uit,
21 minuten blijkt absolute minimum dat ze nodig hebben om zich voor te bereiden op het vertrek uit huis.

Er zijn gemiddeld 27 minuten nodig om zich klaar te maken voor vertrek naar het werk.
Er zijn 54 minuten nodig om een avond uit met vriendinnen voor te bereiden.
Een avond uit met een man kost maar liefst 59 minuten!!!


Naar het begin van SOFA e-zine.

RECEPT.

Geheel in het thema passend een preischotel voor 10 pers.

Preischotel
voor 10 personen

Nodig:
5kg aardappelen (kruimig kokend),
3 kg prei,
uitje,
melk,
boter,
zout,
peper,
nootmuskaat,
400 gr. geraspte kaas,
1 kg gehakt (runder of half om half).

* Schil de aardappelen en was ze.
* Zet ze op met wat zout en kook ze gaar.
* Maak er een lekkere puree van door wat boter, melk, zout en peper en nootmuskaat door heen te roeren.
* Snijd en was de prei en smoor deze gaar met het uitje.
* Bak het gehakt rul met zout en peper.
* Doe een laagje aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal leg hierop een laagje prei en een laagje gehakt.
* Doe dit net zolang tot alles op is.
* Sluit de bovenkant af met geraspte kaas.
* Zet de schaal in een oven van ongeveer 170 graden en laat deze heet worden en bak er een korstje op.

Bron: www.rtvdrenthe.nl/


Naar het begin van SOFA e-zine.

SOFAGIRL.

Deze week als SOFAgirl.
Sita.
Nieuwsgierig???
Klik dan hier, www.kinderlines.nl/homepages/plaatjes....


Naar het begin van SOFA e-zine.

VRAAG EN AANBOD.


Wilt u iets te koop aanbieden, of zoekt u iets?
Mail naar: Henriette


REACTIES.

Heeft u een reactie?
Mail naar: Henriette

Wilt u een discussie starten over een onderwerp?
Mail dan naar Vaart-Familie

Naar het begin van SOFA e-zine.

VOORUITBLIK.

De volgende SOFA gaat over dieren.
Heb jij een huisdier aan boord waarover je wat wil vertellen?
Weet je leuke dierensites, verzorgingstips?
Heb jij een herft vol kippen of haat jij bepaalde dieren en durf je daarover te vertellen, mail dan naar de redactie via reacties.
Uiteraard zijn ook losse inzendingen die niets met het thema te maken hebben welkom.

Ingrid heeft weer een leuk e-mail intervieuw gemaakt met Femmy, een volwassen schippersdochter die zelf paarden houdt.

Verder zijn de vragen voor techies op.
Heb jij een vraag over je computer, de werking van een apparaat of computerprogrammaas, mail ze dan naar de redactie via reacties.


Naar het begin van SOFA e-zine.

REACTIES.

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     


Begin.


Ook een eigen rubriek in SOFA?
Mail naar: Henriette


Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel

index