Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 6.2 van 7.2.2006
© 2001-2006 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0601
0517 - 0516 - 0515 - 0514 - 0513 - 0512 - 0511 - 0510 - 0509 - 0508 - 0507 - 0506 - 0504 - 0503 - 0502 - 0501
0418 - 0417 - 0416 - 0415 - 0414 - 0413 - 0412 - 0411 - 0410 - 0409 - 0408 - 0407 - 0406 - 0405 - 0404 - 0403 - 0402 - 0401
0320 - 0319 - 0318 - 0317 - 0316 - 0315 - 0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
Tel.gids
NSIntOV
't Weer

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: Lilian  Sybren  Korina  Henriette  Ingrid  
Volgende SOFA ± 16 Feb 2006

SOFA PANEL:

De uitslag van onze "Milieu"-peiling

WOORDENKRAAM:

Het komt uit de kraan en het is...

MOPPEN OVER MANNEN:

Misschien op herhaling; maar toch even ter herinnering!

COMPUTERTIPS:

Kinderen en blogs

BOEKENWURM:

Een bizarre liefdesroman

COMPUTERTIPS:

Computer opschonen

UITGAAN LANGS HET WATER:

In en rondom Keulen

AUTORIJDEN IN DUITSLAND:

Vanaf mei boete voor bandenkeuze in Duitsland

MILIEUPROBLEMATIEK:

De temperatuur stijgt in Europa

HUISHOUDMAND:

Waterkokers

HET MOMENT VOOR DE VOLGENDE SOFA:

Sportmoment

KOMKOMMERTIPS:

Persoonlijke bescherming

OP DE HAK:

Bij de dokter

VOLGENDE SOFA:

Internaat

ABONNEMENT:

Lid worden?

COLOFON:

Wie, wat en bijdragen

SOFA PANEL:

Door: Ingrid

De uitslag van onze "Milieu"-peiling

Wij vroegen jullie: Wat vind jij van alle milieumaatregelen die over de binnenvaart worden uitgestort?


Tien procent vindt het alleen maar een soort verkapte belastingverhogingen.
Maar liefst negentig procent vindt het terecht dat we aan het milieu denken, maar vindt het af en toe veel te ver gaan.

"De luchthandel is daar een voorbeeld van."

"Er is heel veel veranderd sinds mijn tijd, toen alles maar overboord ging. Het gaf niet wat het was. Van aardappelenschillen tot grote stukken plastic uit het ruim. Zolang je de rommel maar kwijt was.
Het milieu is er heel wat op vooruit gegaan, alhoewel het ook wel meer dan eens te ver gedreven wordt. Het gaat te ver en het gaat de mensen ook veel geld kosten om het vuil weg te krijgen. De staat wil het en de schipper moet betalen. Helemaal fout."

"Ik wil graag aan het milieu denken, en doe dat ook zoveel mogelijk, maar het moet ons niet bijna onmogelijk gemaakt worden om KGA af te geven. De bemande afgiftepunten zijn alleen overdag open, terwijl je vaak 's avonds voorbij komt en bilgeboten hebben vaak net geen tijd om langs te komen. Gevolg is dat het hele schip van voor naar achter bezaaid ligt met poetslappen, oliefilters, verfresten e.d.
Ik begrijp dat de afgiftepunten op de Volkerak en op andere plaatsen financieel niet houdbaar waren, maar ik zou liever een jaarlijkse heffing betalen zodat je onbeperkt je afval kwijt kunt dan hoe het nu geregeld is.
Overigens is dat heel moeilijk te realiseren, omdat je dan in de knoop komt met internationale regelingen.
Het wordt hoog tijd dat het afvalstoffenconvenant binnenwateren van kracht wordt, want dan is ook in één klap duidelijk welke stoffen je wel en niet overboord mag zetten."


En: Wat doe jij zelf aan het milieu?


Veertig procent verzamelt het oud papier apart.
Nog eens veertig procent gooit het glas in de glasbak.
Negentig procent brengt de batterijen en verfresten naar de speciale inzamelpunten.

"Ik vaar geregeld langzamer dan economisch goed voor mij is, omdat ik denk door minder brandstofgebruik ook het milieu minder te belasten.
Als schipper kunnen we daar denk ik de meeste milieuwinst mee behalen. Bovendien is het meestal goed voor de binnenvaart in zijn geheel, als iedereen een dag later op zijn losplaats aankomt."

"Toen ik aan de wal woonde, was ik inderdaad wel fanatiek: glas in de glasbak, oud papier werd eens in de maand opgehaald, maar aan boord vind ik het niet te doen! Waar kun je trouwens je afval apart inleveren? Op de Main in 1 sluis weet ik, maar ik kan toch moeilijk 3 maanden met m'n afval rond gaan varen!"

"De batterijen gaan naar de school van de kinderen."

"Ik veeg mijn ruim zoveel mogelijk alvorens het uit te spuiten."

"Alles apart verzamelen valt aan boord niet mee, maar ik doe mijn best. Alhoewel ik soms het idee heb dat het alleen maar water naar de zee dragen is."

"Ik verzamel mijn blik en kunststof om het vrijdag in de containers bij ons op de markt te gooien. Het lijkt soms wel een vuilnisbak op weg naar huis, maar vind het toch ook wel belangrijk om het te verzamelen. Het scheelt ook een hoop te volle vuilniszakken aan boord, die je soms ook nergens kwijt kan."

"Als we geen gescheiden afvalpunten zijn tegengekomen, neem ik het vrijdag mee als ik de kinderen ga halen. Onze school krijgt geld voor het ophalen van oud papier en batterijen dus dat is ook weer mooi meegenomen. Bij de meeste supermarkten staat trouwens wel een glasbak en vaak ook een oudpapierbak. Het is meestal een kleine moeite."


Gewetensvraag: gooi jij wel eens iets overboord?


Tien procent gooit nooit iets overboord.
Negentig procent gooit het etensafval overboord.
Tien procent gooit wel eens iets overboord maar geen onverteerbare spullen als plastic enzo.

"Ik vind inderdaad dat er wel meer verzamelpunten mogen komen!"

"Op dat punt was de ouderwetse koelwateruitgang buitenboord ideaal. Toen hadden we nooit veel werk aan de juspan."

"We moeten serieus oppassen dat de vuilnisbakken aan de Volkerak ook niet worden opgedoekt; er wordt momenteel misbruik van gemaakt en dat tolereert RWS echt niet.
Als je dus een buurman ziet die KGA in de afvalbakken daar gooit, schroom dan niet er iets van te zeggen of meldt het op de centrale post."

"Ik hoor wel eens iemand klagen; wij gooien het maar overboord anders kunnen we het nergens kwijt. Het valt inderdaad soms niet mee, maar met een beetje moeite..."

"Ik vind het zo verkeerd zomaar alles overboord te gooien. Het enige is ons etensafval, maar denk dat het toch niet echt goed is voor het milieu, maar als je zoiets aan dek moet bewaren in een vuilniszak ben ik veels te bang voor ongedierte aan boord, dus dat moet dan maar."

"Ik kijk altijd wel even om mee heen als ik het etensafval overboord gooi, het is toch wel slecht voor het imago van de binnenvaart.
Ik heb ook wel eens bijna de schillen op de WSP-boot gegooid, die een controle bij ons aan boord hield, ik kon nog net mijn bord terugtrekken."


Naar het begin van SOFA e-zine.

WOORDENKRAAM:

Door: Lilian

Het komt uit de kraan en het is...

Maken wij ons te druk over het milieu en zijn al die activisten paniekzaaiers? Was dat gat in de ozonlaag er toch wel gekomen en die opwarming van de aarde ook? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat de zeeën steeds vuiler worden, de bossen in een schrikbarend tempo verdwijnen en in gelijke tred daarmee allerlei planten en dieren, en steeds meer vreemde ziektes steken de kop op. Hadden we 30 jaar geleden al eens gehoord van de gekke-koeien-ziekte of vogelpest of wat dacht u van aids?

Een van mijn grootste zorgen is het water!!! Er zijn zelfs pessimisten die beweren dat de eerstvolgende grote oorlog wel eens om water zou kunnen gaan. Meer voor de hand liggend is een strijd om olie, maar kunnen we misschien niet zonder energie... Zeker is echter dat we niet zonder water kunnen.

Probeer maar eens een dag zonder te doen? Pas dan ontdek je hoe vanzelfsprekend het is, dat je de kraan opendraait en er dat geurloze, smaakloze en doorzichtige goedje uitkomt! Je kunt je tanden niet poetsen, niet even de handen wassen na een vuil karweitje. Het toilet kan niet doorgespoeld worden en de afwas moet maar even blijven staan.

Wat dat betreft zijn wij toch wel verwend, en wil ik al helemaal niet denken aan al die mensen op deze wereld die niet de kraan kunnen opendraaien en soms uren, dagen moeten lopen voor wat water. Als er al water is…

Misschien klinkt het bovenstaande moralistisch en past het niet helemaal in de luchtige ‘SOFA’, maar wij hebben zelf eens een paar dagen zonder water gezeten – nee, we waren niet vergeten water te laden – en ontdekten aan den lijve hoe vanzelfsprekend wij liters en liters water gebruiken; iedere dag weer.

Die ervaring rijker ga je iets bewuster om met water. Maar laat ik niet te moralistisch worden; ook wij hebben een afwasmachine en gaan graag in bad. En toch... een vaag schuldgevoel steekt soms de kop op en mocht dat bij iedereen wel eens het geval zijn met als gevolg misschien een dagje minder waterverbruik? Het is misschien dweilen met de kraan open, een druppel op een gloeiende plaat of water naar de zee dragen; ik blijf hopen dat alle kleine beetjes helpen.

Naar het begin van SOFA e-zine.

MOPPEN OVER MANNEN:

Door: Lilian
M.m.v.een mailmaatje

het internationale teken voor het huwelijk

Misschien op herhaling; maar toch even ter herinnering!

Wat is het verschil tussen een varken en een man ?
Een varken wordt geen man als hij drinkt.

Waarom houden mannen van liefde op het eerste gezicht ?
Dat bespaart tijd en geld met flirten, bloemen, etentjes etc.

Wat is het verschil tussen een man en een stuk fruit ?
Fruit wordt rijp.

Waarom zijn mannen als onderleggers ?
Je ziet ze enkel als er eten op tafel komt.

Wat geef je aan een man die alles al heeft ?
Een vrouw om uit te leggen hoe het werkt.

Waarom lijken mannen op de reclame ?
Je kunt geen woord geloven wat ze zeggen.

Waarom gaan slechts 10 % van de mannen naar de hemel ?
Anders zou het een hel zijn.

Waarom lijkt een man op een magnetron ?
Is in 30 seconden klaar.

Wat is het verschil tussen een man en een batterij ?
Een batterij heeft tenminste een positieve kant

Wat is het verschil tussen een man en ET ?
ET belde naar huis.

Waarom trouwen mannen het liefst met een maagd ?
Ze kunnen niet tegen kritiek.

Wat moet een vrouw eerst uittrekken om haar man in bed te krijgen ?
De stekker van de TV

Hoe noem je een goed uitziende, gevoelige en intelligente man ?
Een gerucht

Waarom hebben mannen geen midlifecrisis ?
Ze zijn blijven hangen in hun pubertijd.

Waarom maken mannen zo moeilijk oogcontact ?
Borsten hebben geen ogen.

Waarom zijn mannen zo gelukkig ?
Omdat onwetendheid een zegen is.

Waarom doet een man mij aan de letter Q denken ?
Omdat het een grote nul is met een klein staartje.

Waarom heeft een man een zuiver geweten ?
Omdat het nog nooit gebruikt is.

Waarom gaat psycho-analyse sneller bij een man dan bij een vrouw ?
Ze moeten niet terugkeren naar hun kinderjaren, ze zijn er al.

Hoe komt een vrouw van 15 onnodige kilo's af ?
Een echtscheiding aanvragen.

Waarom schiep God eerst de man en toen de vrouw ?
Iedere artiest maakt eerst een ruw schetsje.

Wat hebben de clitoris, verjaardag en en de wc-pot met elkaar gemeen ?
Mannen zitten er altijd naast.

Waarom doen veel vrouwen net alsof ze een orgasme hebben gehad ?
Omdat mannen net doen alsof ze een voorspel hebben gehad.

Hoe oefenen mannen hun buikspieren ?
Door op het strand hun bierbuik in te trekken telkens ze een vrouw in bikini zien.

Hoe sorteren mannen de was ?
Vuil / vuil maar draagbaar.

Wat is het verschil tussen een nieuwe man en een nieuwe hond ?
Na een jaar is de hond nog steeds opgewonden als hij je ziet.

Wat is de beste mannier om een man iets te laten doen ?
Zeggen dat hij er te oud voor is.

Waarom trok Mozes 40 jaar door de woestijn ?
Omdat hij de weg niet wou vragen.

Wat hebben mannen gemeen met computers ?
Niemand begrijpt waarom ze zo raar doen en ze hebben altijd te weinig geheugen.

Naar het begin van SOFA e-zine.

COMPUTERTIPS:

Door: Sybren

Kinderen en blogs

Laat uw kinderen zien hoe zij veilig en zonder consequenties een blog (online dagboek) kunnen bijhouden

'Blogging', de term voor schrijven in een blog of in een persoonlijk online dagboek, steekt overal de kop op, vooral onder tieners die soms buiten medeweten van hun ouders blogs bijhouden.

Recent onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van alle blogs door tieners wordt geschreven, waarbij twee van de drie kinderen hun leeftijd vermelden, drie van de vijf hun woonplaats en contactgegevens en een van de vijf zijn of haar volledige naam. Het spreekt vanzelf dat het vrijgeven van persoonlijke gegevens risico's met zich kan meebrengen.

En aangezien steeds meer jonge kinderen in blogs gaan schrijven, doen zij van alles om maar aandacht te krijgen. Sommige kinderen gaan zo ver, dat zij discutabel materiaal op internet zetten, zoals aanstootgevende foto's van henzelf of hun vrienden.

Tips voor ouders van kinderen die een blog willen bijhouden

Lees elders

Naar het begin van SOFA e-zine.

BOEKENWURM:

Door: Lilian

Een bizarre liefdesroman

Audrey Niffenegger
De Vrouw van de Tijdreiziger


De Vrouw van de Tijdreiziger zou je kunnen benoemen als science fiction of fantasy roman, maar het is een liefdesroman; hoe bizar ook!

Henry is een bibliothecaris die door een vreemde genetische afwijking in staat is door de tijd te reizen; zowel vooruit als achteruit. Hij stapt niet - net als professor Barabas - in een of andere tijdmachine, maar bij stress, vermoeidheid of onder grote druk verdwijnt hij en komt zonder een draad aan zijn lijf terecht in een andere tijd.
Zo leert hij als 41-jarige man zijn toekomstige vrouw kennen, die op dat moment pas 6 jaar is en komt hij ook vaak terecht in zijn ouderlijke huis, waar hij in bed stapt bij zijn jongere ik. Kunt u het nog volgen?
Het leuke aan de roman is dat - hoe vreemd het allemaal is - het wel allemaal klopt en je helemaal kunt meeleven met Henry en Clare, zijn vrouw. De angst van Henry als hij weer eens verdwijnt; waar kom ik nu weer terecht? En de angst van Clare; komt hij deze keer weer terug?

Zoals ik in het begin al zei; het boek is geen science fiction roman, maar een liefdesroman. De eeuwige liefde tussen Henry en Clare.

Naar het begin van SOFA e-zine.

COMPUTERTIPS:

Door: Sybren

Computer opschonen

Voor dat U uw computer gaat opschonen of er een nieuw systeem op gaat zetten moet U eens kijken op de volgende link.
www.schoonepc.nl/instal/backup.html


Naar het begin van SOFA e-zine.

UITGAAN LANGS HET WATER:

Door: Sybren

In en rondom Keulen

Eric Clapton


Mit seinem aktuellen Album "Back Home" kommt Eric Clapton im nächsten Sommer auf Deutschland-Tour. Mit Hilfe von souligen Arrangements und sonnigen Ausflügen in Reggae, Gospel und entspannten Pop gibt sich "Mr. Slowhand" gelassen wie nie zuvor. "Back Home", das in der klassischen Clapton-Besetzung eingespielt wurde, erzählt von seiner Reise als fahrender Musiker und vor allem vom Nachhausekommen.
www.koelnticket.de

Lust auf Altstadt - Altstadt neu entdecken


Wissen Sie, wo man sich noch Zeit bei einem Einkaufsbummel für Sie nimmt - um Sie zu beraten und um für Sie das Passende zu finden? In der Kölner Altstadt. In der Altstadt befindet sich ein vielfältiges Angebot an kleinen Geschäften, die eingepasst in die pittoreske Architektur der Altstadt liegen: Sie ist etwas für Entdecker.
koeln.de/shopping/koeln/altstadt.html

Naar het begin van SOFA e-zine.

AUTORIJDEN IN DUITSLAND:

Door: Henriette

Vanaf mei boete voor bandenkeuze in Duitsland

Vanaf mei dit jaar kan de Duitse politie gaan bekeuren als er op
sneeuw of ijs met zomerbanden gereden wordt. Maar ook nu kan het niet
gebruiken van winterbanden leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen
omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op
onverwachte situaties.

www.verkeershandhaving.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

MILIEUPROBLEMATIEK:

Door: Henriette

De temperatuur stijgt in Europa

Het bewijs is geleverd dat de temperatuur stijgt.

Naar het begin van SOFA e-zine.

HUISHOUDMAND:

Door: Korina
M.m.v.Sybren

Waterkokers

Snel kokend water nodig? Steeds meer gezinnen kiezen voor de waterkoker.

Philips HD 4665
Gezien bij: Expert.
Prijs: 49.95 euro.
Inhoud: 1.7 liter
Vermogen: 2400 Watt.
Bijzonderheden: snoerloos, droogkookbeveiliging.
Tijd om een liter water van 20 gr aan de kook te brengen, 3 min. 30 sec.
Erg kort snoertje, verder prima apparaat
Voor het oog is de roestvrijstalen kan een lust.

Siemens TW 47101
Gezien bij: Media Markt.
Prijs: 28 euro
Inhoud: 1.2 liter
Vermogen: 2400 Watt
Bijzonderheden: snoerloos,droogkook beveiliging.
Tijd om 1 liter water van 20 gr aan de kook te brengen, 3 min.30 sec.
Deze Siemens doet z'n werk prima. Hij ligt prettig in de hand en schenkt goed.
Het deksel gaat met een druk op de knop open.

Bron: A.D

Naar het begin van SOFA e-zine.

HET MOMENT VOOR DE VOLGENDE SOFA:

Door: Korina

Sportmoment

Wat is voor jou het indrukwekkendste sportmoment ooit? Was dit een hoogtepunt of een dramatisch dieptepunt?
Reactie mag je mailen naar korina@vaart.net
Ze zullen anoniem geplaatst worden.

Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS:

Door: Henriette

Persoonlijke bescherming

‘Kom maar jongen, dan kleed ik je eens lekker aan. We gaan zo over de steiger wandelen’, sprak hij teder. Hij aaide hem even over zijn kopje.
‘Past het?’, vroeg zijn vrouw.
‘Ik ben nog bezig, om het…’ Zijn vrouw viel hem in de rede. ‘Ja, het is een hele tour om die stokjes te haken. Het was ook zo’n moeilijk patroon. Ik heb me werkelijk een ongeluk geteld. Ik dacht ook, dit is echt iets voor de hele bemanning. Ik was zo lekker bezig. Ik gloeide er helemaal van en maakte er maar gelijk drie, één voor de stuurman, één voor jou en één voor de matroos. Het is ook wat met die veiligheidseisen tegenwoordig. Je mag niet eens meer onbeschermd de steiger over.’

‘Ik weet het’, antwoordde hij. ‘Het vrije leven aan boord is voorbij.’ Hij keek de gezellige woning rond. Het viel hem op dat de kleuren van het gehaakte bij de plantenpotten pasten. Het biesje langs de gordijnen had dezelfde kleur rood. Hij glimlachte erom en zag zichzelf al na de wandeling decoratief op de bank zitten te wezen.

‘Nou, hij heeft het aan hoor, er gaat toch niks boven persoonlijke bescherming.’
‘Het staat hem mooi’, zei zijn vrouw tevreden.
‘Zit het nergens te strak?’
‘Het past precies, honey!’
‘Het kriebelt ook niet? Ik heb er speciaal katoen voor gebruikt.’
‘Nee, het zit heerlijk zacht. Ik ben tevreden en het laadbedrijf is ook tevreden.’ Er werd geklopt op de tussendeur. De stuurman en de matroos hadden hun helm al op, hun veiligheidsschoenen droegen ze in hun hand. ‘Heren wat zien jullie er feestelijk uit’, sprak de schippersvrouw. Ze knipoogde naar de stuurman, die zijn bijpassende reflecterende veiligheidsjas aan had getrokken. ‘Willen jullie op de foto?’ En ze wilden. KLIK!

Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK:

Door: Ingrid

Bij de dokter

Een jonge brunette gaat de praktijk van de dokter binnen en zegt dat haar lichaam overal pijn doet, waar ze het ook aanraakt.
"Dat kan bijna niet", zegt de dokter. "Toon het eens."
Ze neemt haar vinger en raakt haar elleboog aan en schreeuwt van de pijn.
Ze duwt haar vinger tegen haar knie en schreeuwt, raakt haar enkel aan en schreeuwt weer en zo gaat het een heel tijdje verder.
Overal waar ze haar lichaam aanraakt heeft ze pijn.
De dokter zegt: "Jij bent niet echt een brunette he?"
"Neen", zegt ze. "Van nature ben ik blond."
"Dacht ik al," zegt de dokter, "Uw vinger is gebroken".


Naar het begin van SOFA e-zine.

VOLGENDE SOFA:

Internaat

Gaan jullie kinderen naar het internaat. Waarom wel en waarom gaan ze niet? Hoe bevalt jullie keuze tot nu toe? Had je het je achteraf gezien anders voorgesteld of had je het liever anders gedaan?

Het volgende SOFA e-zine verschijnt rond 16 Feb 2006

Naar het begin van SOFA e-zine.

ABONNEMENT:

U kunt zich gratis abonneren op e-zine SOFA door een e-mail te sturen naar: majordomo@vaart.nl
met de tekst: subscribe vaart-sofa

Naar het begin van SOFA e-zine.

COLOFON:

E-zine SOFA is een onafhankelijk E-zine dat op vrijwillige basis gemaakt wordt door:


Henriette
Ingrid
Lilian
Korina
Peter
Petra
KAREF
Jeanine

E-zine SOFA kan niet zonder de steun van zijn lieve lezers die altijd weer stukjes mailen voor zijn rubrieken.

De redactie is via e-mail te bereiken op dit adres.


VASTE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN


BOEKENWURM, is de boekenrubriek van Lilian. Zij zoekt voor deze rubriek stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Een bijdrage mail je naar Lilian.

SOFA PANEL, Wordt verzorgd door Ingrid. Ben jij actief varend, lees je niet mee op de mailinglist 'vaart-familie' en vind je het leuk om 15 minuten per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden?
Dan kun je je opgeven bij Ingrid.

WHAT'S IN A NAME, is de rubriek over scheepsnamen. Jeanine is voor deze rubriek altijd op zoek naar mensen die iets willen vertellen over hun scheepsnaam.
Opgeven kun je bij Jeanine.

HUISHOUDMAND, Korina is driftig op zoek naar allerhande, praktische huishoudtips!
Heb jij besparingstips, schoonmaaktips of persoonlijke ervaringen met nieuwe producten, die op de
markt komen?
Dan word je verzocht die te mailen naar Korina.

IN HET NIEUWS: Welk nieuwsbericht maakte de afgelopen weken de meeste indruk? Petra verzamelt deze nieuwsberichten graag.
Kleine of grote indrukwekkende nieuwsberichten kunnen gemailed worden aan Petra.


OVERIGE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN:


REACTIES: Reacties op een artikel uit het E-zine SOFA
KOMKOMMERTIPS: Ellenlange melige lijsten of lange moppen
OP DE HAK: Moppen
TECHIES: Computervragen
RECEPT: Snel klaar recepten

Bijdragen voor de 'overige rubrieken met lezersbijdragen' kunnen gemailed worden naar E-zine SOFA

Naar het begin van SOFA e-zine.

Contact:

Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     

Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA


Naar het begin van SOFA e-zine.

index