Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 2.17 van 23.8.2002
© 2001-2002 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101



ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

SOFA het enige luchtige e-zine voor de binnenvaart. SOFA is het enige luchtige e-zine gericht op de sociale kant van de binnenvaart.
Dit SOFA e-zine is gemaakt door (in willekeurige volgorde): Henriette, Esther, Ingrid, Lilian, Jeanine, Chefren, Herman, Geertje en enkele anonieme inzenders.
Dit SOFA e-zine is verschenen op 23 augustus 2002.
Uw volgende SOFA e-zine kunt u verwachten rond 5 september 2002.


In de bladen.
De liefde houdt Alexander overeind!
Fan zwanger van Xander?!
Wil zwangere Marilène verhuizen?
Fanclubnieuws van Wendy van Dijk en nieuws op de site van Xander
Sofa Panel.
Wij vroegen jullie:Hoe sla jij de proviand in?
Cous cous (Afrika) en Kip tandoori (India) staan bij vijftien procent af en toe op het menu.
Online news.
Kantoorbaan gevaarlijk voor vruchtbaarheid mannen.
Cricketwedstrijd loopt uit op een grote knokpartij.
Mooiere mensen dankzij bierbril
What's in a name.
Onze vaste rubriek in scheepsnamen.
Altamira.
Een mooi verhaal over moeilijkheden overwinnen.

Lilian.
En de eerste keer dat iemand dan ook een insect ter grootte van een pingpongbal uit de lucht viste en vergenoegd in de mond stak, moesten wij toch wel even slikken.
Soeprecepten.
Groentesoep met balletjes.
Bouillon met ei
Kippensoep met prei
Gegratineerde uiensoep
Kleine Gastjes.
Tante Lourentia kon helaas niet verzenden.
Daarom deze week een klein plaatje van K3.
Volgende SOFA is ze er weer helemaal bij!
Uitgaanstips.
Eet en drink uitgaanstips o.a.
Diner Safari in Rotterdam
Marienhof Culinair Museum-Amersfoort.
Het gedistileerd museum- Schiedam.
Techies.
Wachtwoorden
Als werkend persoon kom je met zo'n 5 passwords die geen onderling verband hebben al een heel eind (vergelijk met aantal sleutels aan je sleutelbos).
Zoek SOFA zoek.
Hier wordt bijgehouden via welke link de laatste 100 bezoekers op je site binnenkomen.
Verreweg de meeste SOFA bezoekers komen binnen via Google.nl,Google.com en Google.be.
Email Portret.
Anton en Ligra Poppelier hebben vroeger gevaren maar hebben hun schip al een aantal jaren ingeruild voor het restaurant "De Visbank" in Herkingen.
Groentenrecepten.
Spinazie met ei
Prei met knoflook en kerrie.
Blote billetjes in het gras
Champignons met peterselie
Restaurant in Mannheim.
We hadden al gehoord dat je er lekker kon eten, in de Hafenschenke, een groezelig gebouw, vlak achter Block III, in Mannheim.
Zeemansliederen.
Seemann, lass das Traumen.
Denk' nicht an zu haus'.
Seemann, Wind und Wellen.
Rufen dich hinaus:
Toverland.
Op een regenachtige herfstdag naar een pretpark?
In Noord-Limburg bij het plaatsje Sevenum vind je het All-weatherPRETpark Toverland.
Spreuken.
Als echtparen echt paren...
Crematorium: Als je je niet laat kisten...
Hier klopt iets niet...
Esther.
Voedselvergiftiging.
Afijn, ik zal maar niet uitwijden over de nacht die volgde........ Echt, het was druk op de weg naar het toilet!
Vleesrecepten.
Griekse gehaktballetjes
Varkensvlees in Ketjap
Kippenlevers met ui en tomaat
Zoete kip met kaas en amandelen
Tafeldekken hoe?
Etiquette.
Bij een redelijk uitgebreid diner ga je als volgt te werk:
Een groot plat bord, als eerste (met event. servet erop )rechts daarvan een groot mes (met snijzijde naar bord toe) voor het hoofdgerecht.
Nog meer recepten!
Krabbetjes op Philipijnse wijze
Bloemkoolsalade
Komkommertips.
Engels voor beginners.
He had a carefull mother.
Hij had een kar vol modder.
Levensles.
Als je de dag kunt beginnen zonder koffie of peppillen.
Als je vrolijk kunt zijn ongeacht pijn en pijntjes.
Op de hak.
In deze op de hak, de moppenrubriek van SOFA, moppen over restaurants en uit eten gaan.
Nonnen online.
Als de computer start wanen de nonnen zich even in de hemel, wanneer de wolken van het startscherm van Windows 95 aan hen voorbij trekken.

Oproep, vooruitblik en Contact.
De volgende SOFA gaat over die goede oude tijd.
Kijk hier of je een bijdrage kan leveren.

In de bladen.


Terwijl Claus voor zijn leven vecht...
De liefde houdt Alexander overeind!
Voor WILLEM-ALEXANDER moet het een enorme opgave zijn geweest om de geplande reis naar de Nederlandse Antillen te maken terwijl zijn vader al een maand voor zijn leven vecht in het Amsterdamse AMC. Zeker toen CLAUS wederom werd opgenomen op de afdeling Intensive Care wegens ademhalingsmoeilijkheden, zullen Alexanders gedachten meermalen zijn afgedwaald.
MAXIMA toonde zich echter meer dan ooit Alex' steun en toeverlaat. De prinses liet zien hoe de liefde van een vrouw een man door de zwaarste periodes in zijn leven helpt..

Dit kán toch niet waar zijn:
Fan zwanger van Xander?!
Terwijl XANDER DE BUISONJÉ en WENDY VAN DIJK na hun tragische liefdesbreuk afzonderlijk van elkaar hun wonden likken, lijkt het erop dat de bodem van de beerput nóg niet in zicht is: volgens geruchten is een van de twee Hoornse fans met wie Xander in maart een wild sekstrio zou hebben beleefd ZWANGER!
Heeft de overspelige zanger straks twéé kinderen?

Prinses zou op zoek zijn naar huis met tuin... Wil zwangere Marilène verhuizen?
Prins MAURITS en prinses MARILÈNE zouden een makelaar de opdracht hebben gegeven te zoeken naar een woning, net buiten Amsterdam. Vooral Marilène, die in oktober haar tweede kindje krijgt, zou hunkeren naar rust en ruimte.

Verder deze week
* Vijf jaar na haar tragische dood: Is Diana nu al vergeten?
* Bruid Yvonne van Gennip meteen moeder!
* Beau van Erven Dorens moet verplicht afvallen.
* Waar zijn alle Lignac miljoenen gebleven?
* Kelly tegen de vlakte op dansfeest.
* Ook Mies Bouwman werd met de dood bedreigd.


Uw nieuwe Story (nummer 35) ligt vanaf woensdag 21 augustus in de winkel. Voor € 1,60 weet u alles!

www.story.nl



Nieuws van de Wendy van Dijk Fanclub.

TOCH ZWANGER!
Tot veler verrassing (ook de onze) blijkt Wendy toch zwanger te zijn. Zij is inmiddels ruim drie maanden zwanger. Zij verblijft momenteel (de hele maand augustus) in het buitenland met enkele vriendinnen. Dit is de periode van de geplande huwelijksreis. Dit om even bij te komen en om zich te bezinnen.
De planning van Ushi gaat vooralsnog gewoon door. De nieuwe afleveringen zullen in september op de tv te zien zijn. De afleveringen zijn immers grotendeels al in Amerika opgenomen.


Helaas geen droomhuwelijk
Zoals iedereen inmiddels heeft vernomen gaat het huwelijk van Wendy met Xander niet door. Wij hebben besloten, na veel overleg met Wendy's management om een korte verklaring te plaatsen.
Wij hebben zoveel berichten ontvangen, dat dit tot gevolg heeft dat wij alleen nog maar op hele belangrijke e-mail kunnen reageren.

Bron en meer info:
www.wendy-fanclub.nl/Nieuws.html


Wie er behoefte aan heeft kan een berichtje achterlaten op.
www.wendy-fanclub.write2me.nl

Er staan al vele leuke berichtjes.


De website van Xander de Buisonje bericht:

Ik zie heel veel reacties op alles wat er gebeurd is. Ik kan bijna niet onder woorden brengen wat dat met me doet. Lieve en ondersteunende woorden maar natuurlijk ook minder vriendelijke woorden. Het is fijn te weten dat veel mensen ons steunen in ook de mindere tijden. De mensen die ons niet steunen hebben ook recht op hun keuze.

Er is en blijft altijd een weg. Het is òns leven dus wij samen bepalen de weg. Ik hoop dat iedereen daar begrip voor kan opbrengen en ons tijd en rust gunt.

Muziek is een belangrijke factor in ons leven en ik blijf muziek maken vanuit mezelf.
Muziek is voor ons een levensbehoefte. Er is een hoop te doen in de komende periode.

Tot snel,
Xander

Dit en nog veel meer op www.xanderdebuisonje.nl


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

SOFA panel.


De uitslag van onze peiling onder de SOFA-lezers over ons thema Eten en Drinken.

Wij vroegen jullie: Hoe sla jij de proviand in?

Negentig procent duikt daarvoor de supermarkt in maar ook de Aldi of Liddl, goedkope artikelen van dezelfde kwaliteit, zijn populair.
Vijfenveertig procent weet ook de kwaliteit van de speciaalzaken te waarderen (warme bakker, slager etc.)
Zestig procent bestelt ook boodschappen bij Gerritzen (met brood van kampioensbakker Van Bentum en lekkere vleeswaren van slager Voss) of via een bunkerstation.

Honderd procent van de door ons gepeilde SOFA-lezers blijkt zelf regelmatig achter de potten en de pannen te staan.
"Tuurlijk, anders aten we de hele week om en om lasagne of chicken tonight, ha ha"

Waarbij we allemaal wel eens hollands pot, aardappelen, groente, vlees, klaarmaken
Dertig procent gaat ook wel eens voor het gemak van de kant en klare magnetronmaaltijden.
Vijfenveertig procent waagt zich soms aan een ingewikkeld recept en een uitgebreide maaltijd.
Vijfenzeventig procent bereidt regelmatig Italiaanse (pasta's) en Chinese gerechten.
Cous cous (Afrika) en Kip tandoori (India) staan bij vijftien procent af en toe op het menu.

Wil je ook mee doen met ons SOFA-panel?
Het kost je 2 minuten per twee weken om de vragen te beantwoorden.

Mail naar Ingrid


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Online news.


Kantoorbaan gevaarlijk voor vruchtbaarheid mannen.

Nog zo'n ludiek weetje: mannen die meer dan zes uur per dag achter het bureau zitten lopen een groter risico op onvruchtbaarheid. Dat meldt de Britse krant The Independent.
Aan de hand van temperatuurscans in het ondergoed van 100 mannen ontdekten onderzoekers dat na een uur gezeten te hebben het scrotum van de man twee graden warmer is dan de ideale temperatuur voor vruchtbaar zaad.
Mannen die hun stoel nauwelijks beroerd hadden, bleven keurig op temperatuur.
Hoewel er nauwelijks een oplossing is voor deze kwestie, raden de onderzoekers aan om mannen die graag een kind willen de mogelijkheid te geven hun stoel vaker te verlaten.
Je bureauwerk staande verrichten is nochtans minder reëel.

Maarre hoe zit het met de stuurstoel???

Ingezonden via e-mail.


Cricketwedstrijd loopt uit op een grote knokpartij.

CAPELLE AAN DEN IJSSEL Het leek wel een veldslag. En dat bij een cricketwedstrijd in de hoofdklasse. Het duel tussen Hermes DVS uit Schiedam en Jinnah uit Abcoude ontspoorde gistermiddag volledig.

Opgefokte Jinnah-supporters stormden tijdens het duel het speelveld op om de eigen spelers te lijf te gaan. Het cricketbat werd niet gebruikt om een bal mee weg te slaan maar om elkaar flink te raken.

Het werd een gigantische knokpartij. Een Jinnah-supporter had zelfs een mes bij zich, anderen gingen met ijzeren staven aan de slag.

"Iemand riep dat we nu een echte sport zijn. Met hooligans. Maar dit is absoluut cricket en welke sport dan ook onwaardig". De politie verrichtte geen arrestaties.

Uitgebreid lezen?
www.haagschecourant.nl/CDA/regioportal...


Mooiere mensen dankzij bierbril

UTRECHT/RIJSWIJK (IPB)- 20/08/02 - Hoe later je op de avond een café binnen stapt, hoe groter de kans dat je in de smaak valt.

Wetenschappers uit Schotland zeggen met behulp van het onderzoek onder tachtig studenten van de Universiteit van Glasgow, het zogeheten kijken door een bierbril te hebben bewezen. De studenten kregen de opdracht 120 kleurenfoto's van zowel mannelijke als vrouwelijke studenten in de leeftijd 18 tot 26 jaar te beoordelen.

De helft van de deelnemers was nuchter, de anderen kregen van te voren twee glazen bier of twee-en-een-half glas wijn te drinken. Daarna werd de studenten gevraagd of ze per foto wilden aangeven of ze de persoon op de foto aantrekkelijk of onaantrekkelijk vonden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de beschonken groep de mensen op de foto's 25 procent aantrekkelijker vond dan de nuchtere groep.

Wil je dus aantrekkelijker lijken, ga dan om met mensen die alcohol nuttigen.

Uitgebreid lezen?
www.tiscali.nl/content/article/60...


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

What's in a name.


Onze vaste rubriek in scheepsnamen.

Deze keer in What's in a name de scheepsnaam Altamira. Een mooi verhaal over moeilijkheden overwinnen.

Wat betekent de naam van je schip?

Altamira is een stad of een dorp in Brazilië. Het ligt bovenop een berg in het oerwoud. Ook schijnt het letterlijk iets van 'hoog zien' of 'hoog kijken' te betekenen.
Ik weet niet of het Spaans of Portugees is, maar in Alta zit iets van altitude (hoogte) en mira is kijken of zien.

In Spanje of Portugal liggen ook nog de grotten van Altamira. Hier schijnt men een van de oudste muurschilderingen uit de prehistorie te kunnen zien.
De naam Altamira is bedacht door het dochtertje van de ontdekker. Zij was op de dag van de ontdekking aanwezig. Samen gingen ze de grot binnen waarbij het dochtertje als eerste de muurschilderingen zag. Ze riep: "Papa altamira", waarmee ze bedoelde: "Kijk daar boven, papa". De ontdekker heeft de grot toen naar deze uitroep genoemd.
Zo zie je maar weer dat een naam vele betekenissen kan hebben.

Hoe komen jullie aan die naam?

Toen onze (schoon-)ouders ooit hun eerste eigen schip kochten, was er op de radio een documentaire over deze stad. Het ging over de moeite die het kostte om de stad te bouwen, want men moest door het oerwoud kappen en de berg op zien te komen voordat men er was.
Altamira werd de stad die met veel moeite groot geworden was.

Waarom hebben jullie die naam gekozen?

Deze situatie was vergelijkbaar met die van onze (schoon-)ouders, want die hadden moeite om de financiering van dat schip rond te krijgen. De bank deed moeilijk etc. Net toen dit alles speelde was die documentaire te horen. De gelijkenis in de moeite om iets tot stand te brengen was treffend en zo werd het schip (wat uiteindelijk toch gefinancierd werd) genoemd naar deze stad.
Uiteindelijk werden ze met veel moeite toch nog 'groot'.

Hebben jullie een anecdote met betrekking tot de scheepsnaam?

Na dit schip volgden er nog een stuk of vijf. De naam bleef behouden. Hij veranderde alleen van Alta-mira in Altamira in de loop der tijd.
Dat de naam nog steeds populair is blijkt wel uit het feit dat er nu meerdere schepen rondvaren met onze naam. Hieronder is zelfs een tanker die hetzelfde lettertype gebruikt.
Helaas hebben we geen patentrecht, anders hadden we er nog wat aan kunnen verdienen. ;-)

Onze (schoon-)ouders zijn inmiddels gestopt met varen. Wij hebben toen het schip overgenomen en de naam behouden omdat we hem nog steeds mooi vinden. Ze zijn nu een lifestyle annex kadowinkel begonnen met de naam 'De blauwe Alp'.
De bergen bleven blijkbaar trekken.

Natuurlijk heb ik de naam Altamira door de zoekmachine gehaald.
Ik had 144000 hits te pakken.
De meest uiteenlopende dingen kwam ik tegen.
Zoals bijvoorbeeld een Italiaans uitzendbureau en een Spaans reisbureau.
Ook zijn er hotels in Caracas en Venezuela die Altamira heten.
Een bedrijfje in Engeland dat handgemaakte lampen verkoopt.
Is je gootsteen verstopt, bel Altamira Plumbing. De voorrijkosten zullen alleen wat aan de hoge kant zijn want het bedrijfje zit in Engeland.
Verder is er een uitgeverij van levensbeschouwlijke boeken die Altamira heet.

Ik heb ook wat links gevonden naar het dorpje in Brazilië en de grot die dus in Spanje ligt.
De grot is nu voor bezoekers gesloten want het bleek dat de grote aantallen bezoekers de grot zo opwarmden dat het schadelijk was voor de muurschilderingen (zweet en adem). Zodoende heeft een team van een Duits museum de muurschilderingen nagemaakt en die zijn nu te zien in een museum in München en op internet want er is een pagina met uitleg en foto's.
www.holylambs.com/altamira.html (foto's van Brazilaans dorp)
www.deutsches-museum.de/ (foto's en uitleg over de grot)


Jeanine

Lijkt het je leuk om ook eens wat te vertellen over jullie scheepsnaam?
Neem dan contact op met Jeanine
Zij zoekt dan ook op het veelomvattende www waarvoor jullie scheepsnaam nog meer gebruikt wordt en wat hij mogelijk nog meer betekent.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Lilian.


Het vliegt en ....... je kunt het eten?????

Al jaren prijkt bij ons in de boekenkast "Inseln der Zeit": een schitterend boek over de tafelbergen in het zuiden van Venezuela en opeens besloten wij dat wij daar zelf ook eens heen te gaan. Voor we het zelf wisten hadden we de tickets gekocht, inentingen gehaald en zaten we in het vliegtuig onderweg naar Caracas.
Veel tijd om ons op de reis te oriënteren hadden we dit keer niet, maar wat ik van het land gelezen had voorspelde niet veel goeds betreffende allerlei kruipend, vliegend en ander ongedierte. Dus de rugzakken zaten vol met muskietennetten, antimuggenstiften, after-bites en allerlei andere stinkende rommeltjes. Want wij associëren alle insecten dan ook met vies, jeuk of au.

Maar al gauw kwamen wij erachter dat al dat vliegend ongedierte voor de indianen heerlijke hapjes waren. En de eerste keer dat iemand dan ook een insect ter grootte van een pingpongbal uit de lucht viste en vergenoegd in de mond stak, moesten wij toch wel even slikken. Maar alles went en voor ons had men gelukkig iets anders te eten.

Maar mijn nieuwsgierigheid was toch (een beetje) gewekt!!!
En enkele dagen later heb ik die ook bijna bevredigd!

Wij overnachtten toen aan de oevers van een rivier en moesten in hangmatten slapen. En die waren nu precies boven een mierennest opgehangen; rode mieren die volgens onze indiaanse begeleiders flink staken, maar die volgens hen ook héél lekker waren.
Nadat zij allemaal zonder zichtbare gevolgen wat miertjes hadden verorberd, raapte ik alle moed bij elkaar en vroeg hen er voor mij ook een te vangen en te prepareren. Dus werd er een mier gevangen; de kop eraf gerukt en aan mij overhandigd.
Daar stond ik dan met een rood speldenknopje in de handen. Ik heb er naar gekeken (erruug lang naar gekeken); aan geroken (rook goed);
eventjes op mijn tong gelegd, maar ......... in mijn hoofd verschenen allerlei visioenen van weerhaakjes die in mijn keel blijven zitten,
gekriebel in mijn maag en andere enge dingen.

Dus jullie raden het al: uiteindelijk heb ik toch geen mier gegeten, maar heb daar nog steeds spijt van!!

Lilian


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Soeprecepten.


Groentesoep met balletjes

Ingrediënten:
1 liter runderbouillon
250 gr. soepgroenten
100 gr rundergehakt
1/2 beschuit, verkruimeld
1/2 eetl. koffiemelk of -room
nootmuskaat
zout en peper

Werkwijze:
Gehakt, beschuit, melk, nootmuskaat, zout en peper samen kneden en er balletjes van maken.
De bouillon op hoog vuur aan de kook brengen en de groenten met de balletjes hierin ca. 10 minuten gaar koken.
Zo nodig op smaak brengen met zout en peper.


Bouillon met ei (Zuppa alla pavese, Italie)

Ingrediënten:
1 liter kippen- of runderbouillon
4 sneetjes stokbrood
15 gr boter
4 eieren
50 gr. parmezaanse kaas

Werkwijze:
De bouillon aan de kook brengen.
Het brood diagonaal doorsnijden.
De boter in een koekenpan verhitten, het brood daarin aan beide kanten goudbruin bakken en op de bodem van 4 met heet water omgespoelde soepkommen schikken.
In elke kom een ei breken en overgieten met de kokende bouillon.
Even laten staan zodat het eiwit kan stollen.
Bestrooien met de kaas en opdienen.


Kippensoep met prei (Cock-a-leekie, Groot Brittanie)

Ingrediënten:
1 soepkip
500 gr. prei
12 gedroogde pruimen, enkele uren geweekt en ontpit.
zout en peper

Werkwijze:
De kip opzetten met 1 1/2 liter water en zachtjes 2 uur laten trekken.
De preien schoonmaken en in ringen snijden.
De prei toevoegen aan de kip en 1/2 uur mee laten trekken.
De pruimen toevoegen en 1/2 uur mee laten trekken.
De kip uit de pan halen en uitbenen. Het kipvlees in stukjes snijden en een deel ervan terug doen in de soep.
Weer verhitten, op smaak brengen met zout en peper, en opdienen.


Gegratineerde uiensoep (Soupe a l'oignon gratinee, Frankrijk)

Ingrediënten:
500 gr uien geschild en in ringen
50 gr boter
50 gr bloem
2 liter runderbouillon
desgewenst: 1 glaasje cognac
200 gr. gruyère(kaas)
12-16 sneetjes stokbrood
zout en peper.

Werkwijze:
Boter smelten in een grote pan en de ui daarin 10-15 min zachtjes fruiten en goudbruin laten worden.
De bouillon toevoegen, aan de kook brengen en ca. 30 min heel zachtjes laten pruttelen.
Zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 180C
Een kwart van de kaas door de soep roeren.
De soep in (vuurvaste) kommen scheppen, het brood erop leggen en het geheel bestrooien met de rest van de kaas.
De kommen ca. 15 min. in de oven zetten en op het laatst zo nodig nog even onder de grill, zodat de kaas goudbruin wordt.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Kleine gastjes.


K3 als stelletje ijsmutsen.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Uitgaanstips.


Eet en drink uitgaanstips.

Diner Safari in Rotterdam

Spannend genieten van cultureel en culinair Rotterdam; waarbij wordt gegeten in bijzondere eethuisjes of restaurants en er bijvoorbeeld een bezoek wordt gebracht aan een tempel of moskee of komt u bij iemand thuis.
Alle safari's worden op maat gemaakt.
Voor reserveringen in inlichtingen: City Safari, tel. 010-4363567

Museum de Grutterswinkel, Leeuwarden

Ouderwetse supermarkt oftewel grutterswinkel, kassa's en gewichten uit grootmoeders tijd.
Hedentendage kun je in de winkel snoepgoed en wijn kopen.
Waar: Museum de Grutterswinkel, Nieuwesteeg 5, 8911 DT LEEUWARDEN.
Geopend: di t/m za 10-17 uur.
Toegang: gratis.
Info: 058-2153427

Marienhof Culinair Museum, Amersfoort

Eten en drinken van de prehistorie tot nu in Nederland.
De overgang van jacht naar landbouw tot de hedendaagse massaproductie van voedsel.
Ook de distributie van voedingsmiddelen komt aan bod.
Waar: Marienhof Culinair Museum, Kleine Haag 2, 3811 HE AMERSFOORT.
Geopend: di t/m za op afspraak.
Toegang: Volw EUR 2.27 kind 8-12 EUR 1.13 65+ EUR 1.36.
Info: 033-4631025

Het gedistilleerd museum, Schiedam.

Te zien en ondervinden uit de geschiedenis van het distilleren tot nu van reclamfilmpjes tot etiquetten, van drankliederen tot de zoete geur van roggebeslag en moutwijn die overal door het pand waart.
Tevens een proeflokaal met een groot aantal Nederlandse likeuren, jenevers en bitters.
Waar: Het gedistilleerd Museum, Lange Haven 74-76, 3111 CH SCHIEDAM.
Geopend: di t/m za 12-17 uur zo en feestdagen 12.30-17 uur 25 dec 2002 gesloten.
Toegang: Volw EUR 3.90 kind onder de 16 EUR 3.20
Info: 010-4261291.

Flipje museum, Tiel.

Hoe maakte men jam in 1885 in Tiel en de geschiedenis van Flipje.
Waar: Flipje museum, Plein 48, 4001 LJ Tiel.
Geopend: di t/m vrij 13-17 uur, za 13.30-16.30 26 en 31 dec 14-17 uur.
Info: 0344-614416


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Techies.


Wachtwoorden

Elke twee weken of maand een nieuw sterk wachtwoord? In theorie veilig, in de praktijk niet te doen. Ik ken ook geen professionals die dat doen. Wachtwoorden zijn net als sleutels vrijwel overal jaren hetzelfde.

Echte veiligheid met computers bereik je door je computer niet te verbinden met een andere computer of een netwerk.
Ofwel fysiek ontoegankelijk te maken, in een afgesloten kamer zonder netwerkverbinding. Het gaat erom goed na te denken over wat je wilt bereiken en hoe je dat het makkelijste realiseert.

In essentie wil je veel op slot, maar om te beginnen al niet zodanig dat je er zelf, of als je wat overkomt mensen die je vertrouwt, er nooit meer bij kunnen. Je familie of collega's moeten in mijn ogen toegang hebben tot je belangrijkste wachtwoorden. Net als met sleutels heeft in mijn omgeving iedereen een kopie van alle belangrijke sleutels, er ligt een 2e autosleutel bij mijn moeder een paar straten verder, mijn zus kan mijn huis in, mijn collega's komen op het werk binnen met dezelfde sleutel, de portier opent 's ochtends het hele gebouw.

Het gaat dus om onafhankelijke zones te onderscheiden. Dat je met software alles individueel van verschillend wachtwoord kan voorzien is leuk maar onpraktisch voor je geheugen, in de praktijk is het dus verstandig er een aantal totaal verschillende passwords op na te houden. Maak met name een strikte scheiding tussen wel/niet internet.
Passwords voor je eigen computer thuis op of op het werk dus nooit gebruiken via internet.
In huis hebben ouders wellicht een ander password dan de kinderen.

Voor internet wachtwoorden is er de scheiding tussen sites waar je privé-gegevens langskomen, sites waar dat niet het geval is en niet te vergeten onbenullig (kans dat je op de site terugkomt is gering).

Als werkend persoon kom je met zo'n 5 passwords die geen onderling verband hebben al een heel eind (vergelijk met aantal sleutels aan je sleutelbos). Essentie is dat een inbreker in het ene "domein" niet zomaar meteen bij het andere kan.

En dan de passwords zelf. Een password wordt vrijwel gratis sterker door langer te zijn en door tekens uit meer reeksen te gebruiken, a-z 0-1 en de vreemde tekens !@#$%^&*()_+| boven de cijfers.

Gebruik wat je lekker onthoudt gerust twee of drie keer op rij in een wachtwoord. Voorbeeld van een makkelijk te onthouden password: 1keer&2keer


Het vrije internet password mag in mijn ogen echt alles zijn, naam van partner of kind is wat al te slap maar de achternaam van je moeder of naam van favoriete Griekse god is OK.

Voor de rest moet je creatief zijn. Ongeveer de eerste letters van een zin als "het 1ste wachtwoord van mij bij Vaart!" h1stwvmbV!, namen van je kinderen waarbij 1e achterstevoren gespeld 1kriD2Henriette.

Vrijwel iedereen heeft al een of meer wachtwoorden, maak die sterker door ze speels te herhalen of te combineren tot een lang wachtwoord van minstens tien tekens, een cijfer en een vreemd teken.

+++chefren


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Zoek SOFA zoek.


Trefwoorden.

Op Nedstat, het bekende blauwe vierkantje met rode grafieklijntje, wat vaak op een webpagina staat, kun je zien hoeveel bezoekers een site per dag heeft.

Leuk is dat we van Dirk de webmaster van VAART! ook de volgende link kregen.
http://v1.nedstatbasic.net/s?tab=1&link=4&id=999323
Hier wordt bijgehouden via welke link de laatste 100 bezoekers op VAART!Familie (SOFA dus!) binnenkomen.

Verreweg de meeste SOFA bezoekers komen binnen via Google.nl, Google.com en Google.be.
De Googles bezetten de eerste drie plaatsen!
Als nr 4 mogen we Altavista.com presenteren.
Nr 5 is zoek.vinden.nl.
Onder in de lijst nog meer googlevormen, wat msn, een altavista en de mij onbekende zoekmachines zoeken2.track.nl en rdnetsearch.kobala.nl.

Dan volgt het statistiekje met de zoekwoorden.
Wat grappig is dat we vorige week ook een keer gekeken hebben, toen stonden Wendy en Xander op eenzame hoogten. Nu vieren veel mensen een vrijgezellenavond, ervanuitgaande dat wat men zoekt wat men nodig heeft.
Op 2 staat Vis, de horoscoop misschien? Deze week hebben we een visrestaurant maar dat wordt nu nog niet gevonden.
nr 3 en 5 zijn emily en bremers.
Nr 4 is het woordje de. Waarom zou je 'de' zoeken in een zoekmachine. Wie hier een antwoord op heeft mag het mailen via contact!

Daaronder staat weer via welke site men binnenkomt.
Uiteraard de Googles bovenaan, gevolgd door Altavista en op de 5e plaats VAART!

Als laatste vinden we via welke link mensen op deze site binnenkomen.
Er willen twee mensen gaan fietsen in de Ooypolder, leuk!
Twee mensen hebben behoefte aan ontspanning na of in combinatie met werk, zij komen binnen via vaart/bedrijf/werk.
De volgende is in zoek.vinden.nl op zoek naar scheepsnamen.
In Altavista is iemand op zoek naar beroeps verhalen.
Een persoon is lang verkouden of zoekt er in ieder geval naar op het www.
Er zoekt iemand naar Linux in combinatie met de prijs van een touchscreen.
Grappig is, dat iemand hoopt in SOFA een minnares in combinatie met een forum te vinden. Jammer dat je niet kunt achterhalen of diegene op een forum een minnares zoekt, met zijn minnares op een forum wil of allebei.
Uiteraard volgen er nog meer links met natuurlijk, een aantal namen uit de roddelbladen.

Wil je zelf eens kijken?
Klik dan http://v1.nedstatbasic.net/s?tab=1&link=4&id=999323


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Email portret.


Anton en Ligra Poppelier hebben vroeger gevaren maar hebben hun schip al een aantal jaren ingeruild voor het restaurant "De Visbank" in Herkingen.

- Wat voor soort Horeca-gelegenheid is de Visbank?

De Visbank is een kleinschalig "papa en mama bedrijf" met een rustige uitstraling en een duidelijk aanwezige bar. Het eten is net een tikkeltje anders dan recht vooruit, met een duidelijke voorkeur voor vis en vegetarisch, en sinds Scarlet weer door de keuken waart, een bijzondere dessertkaart

- Hoeveel gasten kunnen er tegelijkertijd eten?

40

- Moeten we reserveren om bij jullie te kunnen eten?

Je moet niks, maar vooral in het hoogseizoen is het voor iedereen wenselijk. Wij kunnen onze tafels beter inplannen en jij weet dat er voor jou vanavond een plaatsje is.

- Hoelang hebben jullie gevaren en waarom hebben jullie besloten ermee te stoppen?

Wij hebben gevaren tot 1980. We zijn gestopt omdat Scarlet al op het internaat zat en dat ieder weekend kommer en kwel was. Valentijn het type kind was dat 'enige' aandacht behoefde en ik er geen vertrouwen in had dat dit goed zou komen onder vreemd regime en ik er geen trek in had om mijn kind een kaartje voor een tuchthuis of erger te bezorgen.

- Hoe kwamen jullie op het idee om de horeca in te gaan?

Mijn vader en moeder hebben, nadat ze hun schip verkocht hadden omdat ik ging trouwen, een clubschip op de jachthaven van St. Annaland gerund.
Tijdens zwangerschappen, vacanties etc. hielpen wij daar en zodoende werd het eerste zaadje gezaaid.

- Moet je zelf van eten houden?

Lijkt me wel handig, maar is niet echt nodig

- Als je de hele dag achter de pannen hebt gestaan, heb je dan nog zin in eten of om uit eten te gaan?

Uit eten gaan is en blijft fascinerend, ook al ga je met heel andere invalshoeken.
Lekker eten is en blijft favoriet, ook al wil je vooral geen tijd meer besteden aan eten voor jezelf. Maar aangezien wij een snack ambitieloos gezin zijn, werd het toch altijd een fatsoenlijke maaltijd, vooral toen de kinderen nog klein waren

- Hoe was de studie om alle nodige diploma's te halen?

Niet erg inspirerend maar goed te doen en je steekt overal wat van op

- Wat betekent de naam "Visbank"?

Zo heet de enige overgebleven vaste oude markt"kraam" waar vroeger de vis werd verkocht, een monumentje zullen we maar zeggen

- Hoe kwamen jullie in Herkingen terecht?

Anton liep met schaatsen enige gekneusde ribben op, en was thuis (op dat moment woonden we in St Annaland in het huis van mijn ouders) niet te pruimen. Een van zijn ooms lag in Rotterdam in het ziekenhuis en omdat deze zaak al een tijdje te koop stond in de Schuttevaer, vonden we het een goed plan dat hij, tijdens het ritje om zijn sociale verplichtingen te voldoen, ook wel even langs dit adres kon rijden om er zeker van te zijn dat we dit niet wilden.
Maar ja ..... het kan verkeren. Het pand was goed, recentelijk verbouwd, de woning in orde, een klein dorp met een sociaal controle systeem (ivm opgroeiende kinderen).

- Was de "Visbank" gelijk een succes of heeft dat een aanloopperiode nodig?

Wij kochten een bar waar je kon eten, wat wij geleidelijk aan veranderden in een caferantje waar je uitstekend kon eten en af en toe ook kon doorzakken

- Hebben jullie een vaste menukaart of wisselen de gerechten wel eens?

Enige gerechten zijn niet weg te slaan, als ik ze van de kaart haal zeiken mensen net zolang totdat ik ze weer voor ze maak, maar verder wisselen we de meeste gerechten net zo vaak als het weer
.
- Hoe verzin je een nieuw gerecht?

Dat doe je in je hoofd, dan koop je het in en dan ga je aan de slag, totdat het zo smaakt en er uit ziet als in je mind.

- De gerechten op de kaart hebben allerlei klinkende namen, hoe komen ze daaraan?

Als je de vaste benamingen bedoelt zoals Tournedos Rossini bv. dit is vernoemd naar de componist omdat dit een van zijn favoriete gerechten was

- Wie doet de inkoop, is dat moeilijk en hoe bepaal je wat je inkoopt?

Ik doe het voedsel en de wijnen en Anton de rest van het alcoholische gedeelte en de soft drinks.
Wat heet moeilijk?
Welke kwaliteit wil je en wat wil je er voor betalen, wil je het zelf halen of wil je dat ze het brengen?
Wil je zelf je koe uit elkaar rukken of wil je het geportioneerd binnen krijgen.
Dat zijn de belangrijkste vragen. Ik koop alleen dingen die ik zelf lekker vind, want anders kan ik ze niet met liefde en respect behandelen en Anton lust alles waar alcohol in zit, dus dat is geen probleem.
Je moet alleen zorgen, dat je geen vrachtwagen Breezers koopt, want voor je het weet wil de konsument dan ineens taptemelk met klontjes citroengras of zo.

- Heb je dan vaak te veel? Gooi je dat dan weg of maak je daar dan soep van de dag of zoiets van?

Ja, soms is er teveel. Ja, soms gooi je het weg en ja, soms brei je er een ander gerechtje mee zoals o.a. een soepje of een stoofpot.

- Hoe krijg je alles op tijd en dus ook tegelijkertijd bij een gezelschap op tafel?

Inzicht, overzicht, kennis en kunde

- Altijd leuke en tevreden klanten of ook wel eens hele lastige? Hoe reageer je daar op?

Op prettige gasten reageren we met wat extra liefde en aandacht, en op geconfijte zuurpruimen zijn we zuinig want dat zijn onze mooiste verhalen na afloop van het werk, en in feite heb je hier na jaren nog de kleurrijkste verhalen over.
Onze reactie op deze mensen is zeer verscheiden, want het hangt af van je incasseringsvermogen op dat moment en ook hangt het er vanaf wie er met deze kleurrijke personages te maken krijgt.

- Ben je blij dat jullie kinderen ook dezelfde kant zijn uitgegaan?

Onze kinderen hebben wel alletwee een opleiding in die richting gevolgd.
Valentijn heeft Hogere Hotelschool Den Haag gedaan en werkt nu bij de Makro.
Scarlet heeft midelbare hotelschool de Rooi Pannen in Tilburg gedaan en helpt ons momenteel door het seizoen, nadat ze drie jaar in het buitenland heeft gewerkt, en in afwachting is van welke wending haar leven nu zal nemen.

- De Horeca-leven lijkt me behoorlijk intensief, is er genoeg tijd over voor een prive leven en een vakantie?

Je bent openbaar bezit. Prive kun je uit je woordenboek schrappen, en vakantie is er te hooi en te gras, maar eigenlijk altijd te weinig.

- Wat vind je van al die TV-koks?

Plezierig entertainment. We volgen ze op alle zenders en in alle talen. We kopen ons arm aan kookboeken, en ik kan nog steeds gebiologeerd kijken naar iemand die aardappelen schilt of erwtjes dopt.

- Hebben jullie ook een website van de "Visbank"

Nee

- Maken jullie ook gebruik van e-mail en internet t.b.v. jullie restaurant?

Nee


Restaurant De Visbank
Kaaidk 19
3249 AJ Herkingen
(0187) 66 95 34



Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Groenten.


Spinazie met ei (Eggah bi sabaneh, Egypte)

Ingrediënten:
1 kg spinazie
1 eetl. boter
1 eetl. bloem
1 dl melk
6 eieren
mespunt nootmuskaat
zout en peper.

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180C.
Spinazie wassen. In een grote pan met aanhangend water laten slinken.
Laten uitlekken, fijnhakken en in een zeef met een houten lepel een deel van het vocht eruit drukken.
De boter smelten, spinazie toevoegen, de bloem erboven zeven en goed doorroeren. Steeds kleine beetjes melk toevoegen en roeren.
Van het vuur af een voor een de eieren erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper, zout en nootmuskaat.
Het mengsel in een ondiep ovenvaste schaal gieten die maar tot tweederde gevuld mag worden, en in de hete oven in ca. 35 min. gaar laten worden.
Het midden van de Eggah mag niet meer slap aanvoelen.
(dit gerecht kan ook koud gegeten worden)


Prei met knoflook en kerrie.

Ingrediënten:
1 kg. prei
25 gr. boter
1 teen knoflook. geschild en geperst.
1-2 theel. kerrie
1 1/2 dl bouillon.

Werkwijze:
De prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
De boter heet maar niet bruin laten worden, knoflook en kerrie erdoor scheppen en heel even bakken.
De prei toevoegen en door de boter scheppen.
Na enkele minuten de bouillon erbij schenken en de prei in ca. 15 minuten gaar stoven.


Blote billetjes in het gras

Ingrediënten:
750 gr. snijbonen, schoongemaakt.
1/2 literblik of pot witte bonen
1 rookworst
25 gr. boter
1 laurierblaadje
zout

Werkwijze:
De bonen met een snijbonenmolen snijden en met de rookworst erop in een bodempje water met deksel op de pan in ca. 15 min. gaar koken.
De witte bonen afspoelen met water.
De boter met het laurierblaadje in een pan heet maar niet bruin laten worden.
De witte bonen erdoor scheppen en even goed op laten warmen.
De rookworst uit de pan halen, in plakjes snijden en warm houden.
Snijbonen afgieten en door de witte bonen mengen.
Op smaak brengen met zout, in een schaal doen en de plakjes rookworst er bovenop leggen.


Champignons met peterselie (Funghi trifolati, Italië)

Ingrediënten:
750 gr. champignons
1 dl. olie
1-2 tenen knoflook, geschild en gesnipperd
1-3 eetl. peterselie
zout en peper.

Werkwijze:
Champignons schoonvegen, in niet te dikke plakken snijden.
Olie verhitten, champignons en knoflook toevoegen, bestrooien met peper en zout en snel bakken.
Bestrooien met peterselie en opdienen.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Restaurant in Mannheim.


Hafenschenke, Mannheim.

We hadden al gehoord dat je er lekker kon eten, in de Hafenschenke, een groezelig gebouw, vlak achter Block III, in Mannheim.

De kok stond buiten naar gasten uit te kijken en wij vroegen ons af, of het een goed teken was, dat de kok werkeloos op zijn klanten stond te wachten.
We werden aangenaam verrast door zijn kookkunsten. Regelmatig kwam hij informeren of alles naar wens was.

Op de kaart staan niet alleen geijkte gerechten als schnitzel en filetsteak met pepersaus maar ook aparte gerechten, bijvoorbeeld als nagerecht, aardbeien met peper, geflambeerd met Pernod.
Bij goed weer schijnt hij de BBQ aan te steken en kun je eten in de Biergarten.
De gerechten zijn vrij prijzig maar ik vond het de euro's waard.
Ook de kids waren welkom.

Het regende bij vertrek en onze kok bood aan om ons naar boord te brengen, dat was niet nodig, we lagen aan de muur dus hoefden we nog geen drie minuten te lopen.
Die Hafenschenke, Rheinkaistrasse 10, Mannheim.
tel. 0621-27495 - zaterdag gesloten


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Zeemansliederen.


Seemann, lass das Traumen.
Denk' nicht an zu haus'.
Seemann, Wind und Wellen.
Rufen dich hinaus:

Deine Heimat ist das Meer, deine Freunde sind die Sterne.
Uber Rio und Shanghai, uber Bali und Hawai.
Deine Liebe ist dein Schiff, deine Sehnsucht ist die Ferne,
Und nur Ihnen bist du treu, dein leben lang.

Seemann, lass das Traumen.
Denk' nicht an zu haus'.
Seemann, Wind und Wellen.
Rufen dich hinaus:

Deine Heimat ist das Meer, deine Freunde sind die Sterne.
Uber Rio und Shanghai, uber Bali und Hawai.
Deine Liebe ist dein Schiff, deine Sehnsucht ist die Ferne,
Und nur Ihnen bist du treu, dein leben lang.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Toverland.


Op een regenachtige herfstdag naar een pretpark?
In Noord-Limburg bij het plaatsje Sevenum vind je het All-weatherPRETpark Toverland.
Een grotendeels overdekt attractiepark met o.a. een achtbaan, carroussels, een supergrote zweefmolen, een hele hoge bootjesglijbaan, klimkastelen en nog veel meer.
Als het weer toch nog meevalt is er gelukkig ook nog een flinke buitenspeeltuin.

's Middags om drie uur brengt de tovenaarsdochter, die overigens zelf niet toveren kan, Toos Toverhoed, de kinderen een bezoek.

Toverland is geschikt voor kinderen tot 14 jaar en 365 dagen per jaar geopend van 10.00 tot 18.00 uur Mijn kids vonden het er erg leuk en het is veel spectaculairder dan de gemiddelde indoor-speelhal.

Toegangsprijs EUR 9,75 per persoon.
Toverland, Helenaveenseweg 28, 5975 MS Sevenum.
tel. 077-4677050
www.toverland.nl
Ik kon zelf deze website met de GSM niet openen maar er is ook beknopte informatie over Toverland te vinden op www.uitmetdekinderen.nl


Toverland heeft al eerder in SOFA gestaan.
Daar hebben we toen een reactie op gehad, dat het absoluut te kinderachtig zou zijn voor kinderen boven de 10.
De school van onze oudste dochter is er ook geweest met de groepen 3 t/m 5, die hebben een fantastische dag gehad.
De kinderen van de schrijfster zijn 5 en 7 jaar oud.
Onze jongste dochter van 4 en onze zoon van 2 hebben er eveneens een geweldige dag gehad.
De achtbaan gaat niet over de kop!



Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Spreuken.


Als echtparen echt paren dan hebben de echtgenoten echt genoten.

Crematorium: Als je je niet laat kisten komt alles in kannen en kruiken.

'Hier klopt iets niet,' zei de hartchirurg.



Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Esther.


Voedselvergiftiging.

Op een keer waren wij lekker een weekje op vakantie in Luxemburg met mijn ouders, zus en zwager. Ik was 7 maanden in verwachting van onze jongste.

Wij wilden natuurlijk de stad Luxemburg ook eens gaan verkennen, dus wij gingen vol goede moed op pad.
Toen onze magen een beetje begonnen te rammelen was dat het teken dat het etenstijd was. Dus wij gingen op zoek naar een restaurantje om onze lunch te nuttigen. Eerst kwamen we bij een Italiaan. Daar naar binnen gegaan zijnde, bleek het daar nogal aan de drukke kant. We konden niet meer bij elkaar zitten. Dus wij er weer uit.

Het bleek dat veel van deze restaurantjes nogal vol waren dus kwamen we terecht bij een Mac Donalds. Vonden wij helemaal niet erg, want daar zijn wij niet vies van.
Wij nuttigden onze kipnuggets en patatjes met genoegen en gingen weer verder de stad in.

Nu zouden wij 's avonds met zijn allen gourmetten. (je vraagt je af wat wij dan bij de Mac deden????) dus thuisgekomen gingen wij aan de slag om dat voor te bereiden.
Toen zei mijn zwager al zwakjes dat hij niet zo'n trek had. Dus deed hij niet mee. Na een tijdje zei mijn zus dat ze zich niet zo lekker voelde.
Daarna moest ik ineens dringend naar het toilet. Daarna mijn moeder, daarna mijn man.
Toen zaten mijn vader en oudste dochter alleen te gourmetten.....heel zieligjes alleen.

Afijn, ik zal maar niet uitwijden over de nacht die volgde........ Echt, het was druk op de weg naar het toilet! Alleen mijn vader en dochter sliepen door alle tumult heen.
Het was een hachelijk avontuur en we hebben toch zeker ruim een half jaar geen Mac van binnen gezien. Bij de gedachte alleen al......
Dus als wij nu met zijn allen iets willen snacken dan gaan we toch zeker een overvolle Italiaan binnen, en dan zitten we maar niet met zijn allen aan een tafeltje.......!!

Esther


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Vleesrecepten.


Vleesrecepten.
Griekse gehaktballetjes (Keftethes, Griekenland)

Ingrediënten:
500 gr. rundergehakt
1 ui, geschild en geraspt
4 eetl kruim van oud brood
2 eetl. peterselie
2 tenen knoflook, geschild en uitgeperst
1 eetl. oregano
2 eetl melk
zout, peper
bloem
olie om in te bakken

Werkwijze:
Alle ingrediënten (behalve de bloem en de olie) zeer grondig mengen in een blender of vijzel.
Van het mengsel kleine balletjes vormen en die door de bloem halen.
De olie verhitten en de balletjes op hoog vuur bakken.
Serveer met een frisse salade.


Varkensvlees in Ketjap (Babi Kecap, Indonesië)

Ingrediënten:
500 gr. hals- of schouderkarbonade in stukken
1 dl ketjap manis
4 tenen knoflook, geschild en geperst.
stukje verse gember, fijngewreven of fijngehakt.
zout, peper
4 eetl. olie
2 uien, geschild en gesnipperd

Werkwijze:
Het vlees enkele uren marineren in een mengsel van de ketjap, knoflook, gember, zout en peper.
Droogdeppen
De olie verhitten in een braadpan en het vlees aan alle kanten bruin bakken.
De uien enkele minuten mee laten bakken.
De marinade toevoegen en het vlees in ca. 30 minuten gaar laten sudderen.
Op dienen met witte rijst en atjar.


Kippenlevers met ui en tomaat

Ingrediënten:
500 gr. kippenlevers
45 gr. boter
1 ui, geschild en gesnipperd
1 teen knoflook, geschild en gesnipperd
1 theel. oregano
2 tomaten
zout, peper

Werkwijze:
In een pan royaal water met zout aan de kook brengen.
De levers 1 minuut blancheren, met een schuimspaan uit de pan nemen en in een vergiet onder koud water afspoelen.
De boter in een koekepan op hoog vuur verhitten. Als het schuim begint weg te trekken het vuur laag draaien, de levers toevoegen en al omscheppend bruin bakken.
Ui, knoflook en oregano toevoegen.
Tomaten ontvellen. In stukjes snijden en bij de levers doen. Nog 3 minuten zachtjes bakken en op smaak brengen met zout en peper.


Zoete kip met kaas en amandelen

Ingrediënten:
4 kippenbouten
zout, peper
boter
150 gr krenten
1 1/2 dl rode wijn
100 gr geschaafde amandelen
150 gr. verse kaas
100 gr appelmoes
1 eetl. vloeibare honing

Werkwijze:
De bouten bestrooien met peper en zout.
De boter verhitten in een pan en als het schuim voor de helft is weggetrokken, het vlees aan aal kanten bruinbakken.
Krenten en wijn toevoegen, de pan afdekken en het vlees op laag vuur in ca. 45 minuten gaar laten pruttelen.
De amandelen in een droge koekenpan lichtbruin roosteren; af en toe aan de pan schudden.
De kaas verkruimelen en door de appelmoes roeren.
De gare kip uit de pan nemen en op een voorverwarmde schaal leggen.
De amandelen en het appelmoesmengsel door het vocht in de pan roeren en alles doorwarmen.
De saus over de kip gieten en bedruipen met honing.
(dit recept is gebaseerd op een recept uit een 14e eeuws engels kookboek)


Esther.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Tafeldekken hoe?


Etiquette.

Je kunt je afvragen is etiquette uit de tijd?
Ik vind persoonlijk van niet en heb het zelf van thuis uit 'meegekregen".
Met mes en vork eten, niet smakken en niet boeren. Dat lukt nog wel.Maar wel of niet kluiven, elleboog op tafel, wijnglas bij het pootje vasthouden.
Kortom het barst van de regels voor aan tafel, ook anno 2002.

Wat ik zelf vroeger leuk vond (en nog) is het tafeldekken.
Daar wil ik eigenlijk wel op in gaan:

Bij een redelijk uitgebreid diner ga je als volgt te werk:

Een groot plat bord, als eerste(met event. servet erop)rechts daarvan een groot mes(met snijzijde naar bord toe) voor het hoofdgerecht.
Dan links van het bord een grote vork eveneens voor het hoofdgerecht.
Bestaat je diner uit een voorgerecht gebruik dan daarvoor een ontbijt bordje (wat je op het grote platte bord neerzet met of zonder inhoud mag allebei)dan leg je daarvoor een tweede kleiner mes naast het grote neer, en aan de linkerkant een kleinere vork naast de grote.
Een plaatje zou eenvoudiger zijn vermoed ik , maar kost teveel plaatsjes!!

We gaan verder.....

Serveer je bijv. vis , dan leg je naast het rijtje messen, een speciaal vismesje,En aan het linkse rijtje vorken voeg je een klein"'visvorkje'toe uiterst links dus.

Nog even..
Serveer je soep(in een diep bord, wat je weer op het platte bord zet als je zover bent)
Dan voeg je uiterst rechts,aan het rijtje een grote lepel toe

Dan voor het dessert...
Boven het bord een klein lepeltje en vorkje met de stelen naar rechts of kruislings over elkaar.
Dat was het bestek en borden.
Dan nu de glazen:
Deze komen rechts boven het bord te staan, in een driehoek waarvan je een waterglas het meest links staat.

Wat ook wel interessant om te melden is het volgende:
wanneer je (bijv in een restaurant) zit te eten en je bent halverwege de maaltijd en wil even pauzeren., leg dan je mes en vork kruislings boven aan het bord neer als je tenminste nog verder wilt eten of er iets bij wilt! Maar wanneer je klaar bent leg je je mes en vork met de heften naast elkaar op je bord. Als teken dat de gastvrouw/heer je bord mee mag nemen!


Geertje.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie


Krabbetjes op Philipijnse wijze
(best wel wat werk; maar de moeite waard!!!!)

Voor 4 personen nodig:
1 3/4 á 2 kg varkenskrabbetjes
1 grote ui, in vieren gesneden
3 teentjes knoflook
2 eetlepels zoete sojasaus
2 eetlepels zoute sojasaus
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel grof gemalen zwarte peper
4 eetlepels olie
3 eetlepels goela djawa of bruine suiker

voor de saus:
4 eetlepels goela djawa of bruine basterdsuiker
1/2 theelepel zout
4 eetlepels zoute sojasaus
1 grote uit, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 eetlepel fijngeraspte verse gemberwortel

Bovenstaand zijn de officiële ingrediënten volgens recept, maar ik gebruik meestal alleen maar zoete sojasaus, gemberpoeder i.p.v. verse gember en in plaats van de goela djawa of bruine suiker ook wel eens gewone keukenstroop.
Aan boord moet je je soms 'behelpen'!!!

Leg de losgesneden ribbetjes in een pan met de ui, knoflook, 2 eetlepels sojasaus(zoet en zout of allen zoet), zout en peper. Schenk er zoveel kokend water over dat alles onderstaat, breng het water opnieuw aan de kook en laat het geheel gedurende 40 tot 50 minuten boven een matig afgestelde bron koken. Neem daarna de krabbetjes uit de pan en laat ze góed uitlekken en drogen.

Meng in een kommetje de olie, resterende sojasauzen en suiker dooreen tot de suiker volledig is opgelost en bestrijk de krabbetjes van alle kanten met dit mengsel. Laat even intrekken en bestrijk ze nog een keer.

Daarna in een voorverwarmde over van 250 graden de krabbetjes circa 12 tot 15 minuten bruin en knappend bakken.

Doe voor de saus alle ingrediënten in een pannetje en laat het geheel ongeveer 5 minuten koken tot een vrij stroperige saus is verkregen.


Bloemkoolsalade:

een mooie bloemkool
een gekookt en geprakt ei
3 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
peper en zout (of lekkerder knorr- of bouillonkruiden)naar smaak
1 á 2 volle eetlepels mayonaise
1 flinke scheut curry-ketchup

De bloemkool schoonmaken en laten uitlekken.
Tot aan de dikkere stelen dunne plakjes snijden, zodat je wat grof gekorrelde stukken krijgt.
Toevoegen de rest van de ingrediënten, mengen en tot gebruik in de ijskast zetten.

Smakelijk eten
Lilian.



Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Komkommertips.


ENGELS VOOR BEGINNERS

The bad man made his breakfast.
- De badman maakte zijn broek vast.

He had a carefull mother.
- Hij had een kar vol modder.

What a life!
- Wat een lichaam!

He was brave in the war.
- Hij was braaf in de war.

He had his trouble for his pains.
- Hij had zijn druppels voor zijn pijn.

There was a lawyer in the room.
- Er was een luier in de kamer.

The girl with the soft eyes.
- De kerel met het softijs.

What do you mean?
- Wat doe je, Mien?

Do you need a ticket, Jack?
- Doe je niet een tikkie gek?

The play is not fair.
- De plee is niet ver.

No parking here!
- Niet het park in, heren!

She made the noise.
- Ze meet de neus.

There is a long way.
- Er is een long weg.


SPAANS VOOR BEGINNERS

Porrevanvore.
- Vingeren.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Levensles.


Een Levensles

Als je de dag kunt beginnen zonder koffie of peppillen.
Als je vrolijk kunt zijn ongeacht pijn en pijntjes.
Als je niet klaagt en mensen verveelt met je zorgen.
Als je elke dag hetzelfde voedsel eet en dankbaar daarvoor bent.
Als je begrijpt dat de mensen waar je van houdt te druk zijn om tijd voor je te hebben.
Als je erover heen kijkt, dat mensen je de schuld geven van alles wat fout gaat ook als het niet jou fout is.
Als je kritiek kunt verdragen zonder revanchegedachten
Als je jezelf aan de wereld kunt tonen zonder leugens en bedrog,
Als je spanning kunt afreageren zonder medische hulp,
Als je je kunt vermaken zonder drank.
Als je kunt slapen zonder pillen,

..... ..... ..... ....

Dan ben je een hond !!!


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Op de hak.


In deze op de hak, de moppenrubriek van SOFA, moppen over restaurants en uit eten gaan.

Na het etentje in het exclusieve restaurant merkt Stella op: "Zelfs in mijn nachtmerries heb ik nog niet zo'n beroerde, smakeloze en in elkaar geflanste warme prak voorgeschoteld gekregen."
"Tja," is de reactie van haar man, "je had inderdaad net zo goed zelf kunnen koken."


Een man komt bij een afhaal chinees en er staat een groot aquarium.
In dat aquarium zit een oude en een jonge haai.
De man is aan het wachten op zijn bestelling en ziet dat de jonge haai de oude haai wil opeten.
Dus hij zegt dat tegen die Chinees. De Chinees loopt naar de haaien toe en zegt:"Foeijonghaai"!


Theo eet tussen de middag vlug een hapje in een cafe-restaurant, de zogenaamde "daghap".
Vrij snel krijgt hij een bord voor zijn neus met biefstuk, aardappelpuree en doperwten. Het lijkt heel lekker, maar al gauw blijkt er van alles aan te mankeren.
Hij zegt tegen de bediende: "Mijn biefstuk is als leer, de puree plakt aan mijn gehemelte - dat lijkt wel stijfsel en die doperwten zijn zo hard als knikkers.... roep de kok!"
"Ach meneer, die kan ik wel roepen maar die eet het ook niet op!", antwoordt de kelner.


"Ober!", roept een man.
"Ja, wat is er?", antwoordt de ober.
Man: "Ik heb een half uur geleden slakken besteld!!"
Ober: "Nou ze kunnen nooit ver weg zijn!!!!!!!!!!!"


Er waren eens twee mannen, een met een Doberman pincher en een met een chiwawa.
De eerste zegt: "Laten we naar dat restaurant daar gaan."
Zegt de ander: "Nee daar mogen we toch niet naar binnen met onze honden?"
Zegt de man met de Doberman: "Let maar eens op hoe ik dat aanpak."
Hij pakt een donkere zonnebril, en loopt naar het restaurant.
De portier zegt: "Sorry, geen huisdieren toegelaten."
Zegt de man: "Nee, maar dit is mijn blinde-geleide hond!"
"Een Doberman??", zegt de portier.
"Ja, die gebruiken ze tegenwoordig.. die zijn fantastisch.."
"Okee, loop maar door..", zegt de portier.
De man met de chiwawa ziet alles en denkt, "Nou ja, waarom ook niet", dus hij pakt ook een donkere zonnebril, en loopt naar het restaurant.
Zegt die portier: "Sorry, geen huisdieren in het restaurant!"
Zegt de man "Ja, maar dit is mijn blindegeleide hond!"
Portier: "Een chiwawa??"
Zegt die man: "Wat?? Hebben ze me een chiwawa gegeven???"


Een gezin heeft duur gedineerd in een sjiek sterrenrestaurant.
Er blijft nogal wat over van het eten.
De vader wenkt de ober en vraagt: "kunt U de restjes in een zakje doen voor de hond?"
"Hoi, hoi, hoi!", roept kleine Jantje, "we krijgen een hondje!"


Een man wilde wat eten en ging naar een restaurant dat "Joris en de Draak" heette.
De deur was nog op slot, maar volgens het bordje op de deur zou het restaurant open moeten zijn.
Hij tikte tegen de ruit en een vrouw deed open.
"Kan ik hier iets eten?"
"Nee", riep de vrouw en smeet de deur dicht.
Weer klopte de man aan en toen de vrouw weer open deed, vroeg hij: "Kan ik nu Joris even spreken?"


Hoe kun je zien dat een stotteraar spagetti heeft besteld?
Dan staan er tien glazen spa op zijn tafel


Wat is het voordeel van dement zijn?
Je kunt je eigen paaseieren verstoppen!


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Nonnen online.


Het is een bijzondere dag voor het St. Catherinaklooster in Drunen. Alle nonnen wachten vol verwachting op de terugkeer van Zuster Cornelia uit de grote stad. Er is de afgelopen weken flink gecollecteerd om een hemelse aankoop te bekostigen.

In de verte ziet de kloostergemeenschap hun blauwe busje al aan komen rijden. Op het pad over de besneeuwde heuvelhellingen weet een konijntje zich nog net op tijd in veiligheid te brengen wanneer Zuster Cornelia voorbij scheurt. Als de bus het kloostererf oprijdt houdt de gemeenschap gespannen haar adem in. Zuster Cornelia springt uit de auto en loopt naar de achterklep. Triomfantelijk opent zij de deuren en toont de nieuwste aanwinst. "Jawel dames! Dit is ze geworden! De beste computer ter wereld; de Tulip 500 met ingebouwde 75 MHz Pentium-processor, 8 MB Ram geheugen en 14K4 modem. Volgens de verkoper - een godvrezend man - is dit het mooiste wat je anno kerst 2000 kunt krijgen. Dan nog te bedenken dat ik, nadat ik hem verteld had dat ik van het klooster kwam, een flinke korting wist te bedingen waardoor ik dit apparaat voor slechts 3500 gulden op de spreekwoordelijke kop wist te tikken!"

Vol enthousiasme dragen de zusters de computer naar de leeszaal, alwaar deze door Stan de klusjesman wordt aangesloten. Het duurt een tijdje, maar als de duisternis van de koude winternacht haar intrede doet, toont het beeldscherm haar eerste levenslicht. Als de computer start wanen de nonnen zich even in de hemel, wanneer de wolken van het startscherm van Windows 95 aan hen voorbij trekken.
Moeder Overste maakt een voortijdig eind aan de commotie.
"Zusters, laten wij de computer nu maar even voor wat zij is. Nu vangen wij aan met de avondmis en morgen is er weer een dag."

Teleurgesteld begeven de nonnen zich naar het kerkgebouw, waar Stan de dienst opluistert door op het orgel de eerste noten van Ave Maria te spelen.
Voor Zuster Cornelia kan de dienst niet snel genoeg voorbij zijn.

Later die avond ligt Zuster Cornelia klaarwakker in haar bedstede. Ze kan niet wachten op de ochtend die morgen komt. Dan besluit zij toe te geven aan haar ongeduld. Ze steekt een kaars aan, en op kousevoeten sluipt ze langs de wenteltrap naar beneden richting leeszaal. Zuster Cornelia neemt plaats achter het toetsenbord, en als door God geholpen slaagt zij erin om al in haar eerste poging contact te maken met haar provider Wish. Haar oog valt op een applicatie met de naam E-MAIL, en ze besluit deze te starten.

Tot haar verbazing constateert ze dat de digitale brievenbus al is gevuld met honderden berichten. Nieuwsgierig bladert ze door de berichten, en al snel ziet ze een interessante aanbieding: "Verdien gegarandeerd duizend gulden per dag!" Zuster Cornelia bedenkt zich hoe geweldig het zou zijn om binnen een paar dagen het aankoopbedrag van de computer terug te verdienen. Ze begrijpt niet precies wat er van haar wordt verwacht, maar wil deze unieke aanbieding niet aan zich voorbij laten gaan en schrijft zich snel in met de gegevens van de algemene creditcard van het klooster.

Het volgende bericht dat haar onder ogen komt bevat een belangrijke waarschuwing. Een virus bedreigt het voortbestaan van de computer. Een zeer betrouwbaar bedrijf heeft dit bericht bevestigd. Om problemen te voorkomen dienen alle vensters onmiddellijk te worden gesloten. Ze sluit de ramen van de leeszaal en vervolgens spoedt zij zich naar het secretariaat. Daar haalt ze de lijst op met de e-mail adressen van alle kloosters in Nederland en stuurt de waarschuwing met spoed naar hen door.

Zuster Cornelia laat het e-mailprogramma even voor wat het is en opent het chatprogramma. Al snel heeft ze er plezier in. Ze communiceert met een jongen uit de grote stad en een meisje in Amerika. Dan krijgt ze de schrik van haar leven: de paus betreedt de chatroom. "Zijne Excellentie! Wat een eer en een verrassing U hier te mogen ontmoeten", typt Zuster Cornelia op het scherm. Maar de paus reageert niet op de zuster en nodigt dirtyblonde uit voor een privé-chat onder vier ogen.

Gedesillusioneerd verlaat Zuster Cornelia het chatprogramma. Het wordt tijd om het World Wide Web te besurfen. Ze opent een browser en bladert door de eindeloze hoeveelheid informatie. Dan belandt ze op een online veiling waar "het origineel van het schilderij Het Laatste Avondmaal van Leonardo DaVinci" wordt aangeboden. Dit buitenkansje kan ze niet laten liggen, ze weet dat dit schilderij een speciaal plekje heeft veroverd in het hart van Moeder Overste. Dat er vooraf moet worden betaald lijkt haar geen probleem, zeker niet omdat dit wereldberoemde kunstwerk voor slechts tweeduizend dollar onder de hamer gaat.

Dan gaat de deur open en staat Stan de klusjesman ineens voor haar neus. "Zuster Cornelia, wat doet U hier zo laat in de nacht?" vraagt Stan verbaasd. Zuster Cornelia voelt zich betrapt en weet zich geen houding te geven. "Weet U wat, gaat U snel naar Uw kamer, ik sluit hier de boel af en dan vertellen we niets aan Moeder Overste, akkoord?", zegt Stan. Aldus geschiedt.

Enige dagen later worden de zusters bij elkaar getrommeld. Moeder Overste zwaait met een creditcardafschrift. Haar stem is in het dal te horen:
"Zusters, er is een duidelijke afspraak dat er in ons klooster geen huisdieren worden gehouden. ...Eén van ons heeft tegen deze regel gezondigd, want uit dit afschrift blijkt dat er voor honderden guldens is besteld bij een online dierenwinkel genaamd pussy.com!"
Stan de klusjesman laat van schrik zijn waterpomptang vallen. Alle aandacht is meteen op hem gevestigd. Stan ontwijkt de beschuldigende blik van Moeder Overste. "Stan kan het niet zijn, want hij is allergisch voor poezen.." merkt Zuster Hortensia op.

Moeder Overste onderbreekt haar. "Oh, lieve God, help mij! Wat een ellende is over ons gekomen sinds die nieuwe technologie de rust in ons klooster kwam verstoren". Diepe zucht. "Ik ontving al een klacht van het Bisdom dat wij virussen hebben rondgestuurd naar alle kloosters". Moeder Overste balt haar vuisten. "Vervolgens steken wij ons diep in de schuld door enkele dubieuze aankopen, waaronder die van een peperdure poster van Het Laatste Avondmaal." Ze pakt een crucifix en zwaait er dreigend mee door de lucht.
"En als klap op de vuurpijl wordt ik nachtenlang lastig gevallen door een hijgende persoon die zich de paus noemt!" Met deze laatste woorden slaat Moeder Overste met een donderende klap het crucifix in het beeldscherm. Met het schuim op de lippen tilt ze het apparaat op en opent het venster. "Niet openen! Daarvan krijg je virussen!" waarschuwt Zuster Cornelia nog.

Langs de besneeuwde heuvelhellingen weet een konijntje zich ternauwernood in veiligheid te brengen wanneer de Tulip 500 rakelings langs hem naar beneden suist.

Uit NET-magazine December 2000

ingezonden door Herman Bosch


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

Oproep, Vooruitblik en Contact.


De volgende SOFA gaat over Die goede oude tijd.

De goede oude tijd!
Of niet?

Kunnen we nog zonder mobieltje, computer, schotel, radar, automatische piloot, gps, kopschroef?
Of was het vroeger beter, meer gezelligheid, geen continu-vaart, ouderwetse schippersfeesten?


Heb je hierover een mening of wil je er wat over vertellen, schroom dan niet!
Ook als je SOFA ALLEEN via het web leest mag je reageren, het is niet noodzakelijk om een emailabo. te hebben!
Je kunt je bijdragen in ASCII (platte text) mailen bij contact de SOFA medewerkers zullen je erg dankbaar zijn.

Onze vragen voor Techies zijn op, wie heeft er een computergerelateerde vraag.
Bijvoorbeeld over computertalen, wat kun je het beste leren als leek?
Waarom zou je kunnen overwegen een MAC. te nemen.
Wat voor systeemeisen stel je aan de aanschaf van de computer?
Waarom veroudert een computer zo snel?

Heb jij zo'n vraag?

Mail ze dan bij contact.
Bijdragen voor komkommertips, op de hak, SOFAgirl en allerhande andere dingen in de vorm van oproepjes, serieuze opendag en sport verslagen, hilarische lijsten, lach je krom mails, plaatjes tot 10KB!!!, uiterst serieuze of vreemde nieuwsberichten en waar slaat dit nu weer op!
Zijn van harte welkom.
Heb jij zo'n bijdrage???

Mail ze dan bij contact.

Ons Sofa panel kan nog wel wat uitbreiding gebruiken, meedoen kost je hooguit 2 min. per twee weken.
Lijkt het je leuk?
Mail dan naar Ingrid
Ook hiervoor is het niet noodzakelijk de SOFA via email te ontvangen.


Heb jij een aparte scheepsnaam of een leuke anecdote over jullie scheepsnaam en lijkt het je leuk om hierover te vertellen?
Jeanine zoekt dan op het www of jullie naam nog meer voorkomt en wat hij nog meer betekend.
We zouden je erg dankbaar zijn.
Neem hiervoor contact op met Jeanine
Ook hiervoor is het niet noodzakelijk de SOFA via email te ontvangen.

Contact.


Heb jij een bijdrage mail dan naar Henriette

Aanmelden voor gratis abonnement.


Klik dan majordomo@vaart.nl en verstuur deze mail.

Wordt dit niet ondersteund door jouw/uw browser en/of emailprogramma.
Stuur dan een e-mail aan majordomo@vaart.nl met in het textveld de text subscribe vaart-sofa.

Wordt SOFA e-zine op www.vaart.nl/familie bekeken?
Dan is ook mogelijk om gebruik te maken van het formuliertje links naast SOFA e-zine, kijk dan bij Ja, ik wil SOFA.


Naar het begin van SOFA e-zine.

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     


Begin.


Ook een eigen rubriek in SOFA?
Mail naar: Henriette

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

Er is meer tussen wal en Waal: 14 en 15 september, Nijmegen
VAART!Mobiel

index