Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 2.1 van 13.1.2002
© 2001-2002 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Vorige afleveringen:

0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101



ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 


SOFA


Deze SOFA is gemaakt door Henriette, Damone,
tante Lourentia en vele losse inzenders/inzendsters.
Wegens de feestdagen en omstandigheden verschijnen de volgende twee SOFA's om de drie weken
De eerstvolgende Sofa verschijnt op 10 januari 2002.


Inhoud.


Inleiding.

In het kader van de kerstgedachte hebben we een kaartenstuuractie naar de ernstig zieke hr. Appeldoorn (ms. Saeftinge).
Dit staat beschreven in Oproepje!!! Geef hier alstjeblieft gehoor aan.


Dit is een nogal uitgebreide SOFA, in verband met de feestdagen en diverse omstandigheden, verschijnen de volgende twee SOFA's om de drie weken.
In 'In de bladen' een uitgebreid overzicht van de meeste gangbare tijdschriften.
Maxi heeft een date met een Belgische priester en wat vind Wim-Lex hiervan.
In Cosmopolitain een test, ben je geobsedeerd door je uiterlijk? Dan is dat echt iets voor jou.
Illegale stokerijen en moeders met een nieuwe start...

Je leest het beknopt in SOFA en uitgebreid op papier of het www.

De rest van de Sofa staat volledig in het teken van de kerst.
Een ontzettende berg kerstrecepten.
Microsoft koopt de kerst.
De uitslag van wetenschappelijk onderzoek naar de kerstman.
Leuke uitgaanstips tijdens de feestdagen, simpele kledingtips en kerstshopping op het www.


Prettige feestdagen toegewenst door de hele redactie.
Tot in het nieuwe jaar, in de normale editie.

Oh ja, de redactie is op zoek naar uitgaanstips, in het Noorden en Oosten van Duitsland en Noord-Frankrijk.
Tips kun je mailen via reacties.

Begin.

Oproep!!!

Kaartenstuuraktie!!!

In SOFA 1-8 hadden we oproepje staan om een kaartje te sturen aan de ernstig zieke hr. Appeldoorn (m.s. Saeftinge).
Inmiddels is dr. Appeldoorn het ziekenhuis nog niet uitgeweest, na een kort verblijf in de revalidatiekliniek, kreeg hij een nieuwe terugval.
Dit betekende terugplaatsing naar de intensieve zorg van het ziekenhuis in Gent.

Het syndroom wat hij eerst zou hebben, was toch niet de juiste diagnose.
Die is kortgeleden gesteld, hij lijdt aan de ziekte van Hodgkin of Non-Hodgkin, welke is nog niet precies vastgesteld.
De eerste chemotherapie is net gestart.

Begrijpelijkerwijze zit de hr. van Appeldoorn behoorlijk in een dip.
Zijn dochter Jeanine (ms. Montignac) vertelde, dat hij enorm opfleurde van de kaartjes die na de vorige aktie naar hem gestuurd zijn.
Hierbij wilden wij jullie vragen, om alstjeblieft een kerst- of beterschapskaartje naar hem te sturen, daar hij waarschijnlijk de feestdagen ook in het ziekenhuis doorbrengt.


Het adres is:


hr. Appeldoorn.
UZG-K12,
afd. Intensive Zorgen,
Pintelaan 185,
9000 GENT.
BELGIE

Begin.

In het nieuws.

Na in de vorige aflevering Sinterklaas onder de loep genomen te hebben, is dit keer Santa Claus aan de beurt.

De kerstman sjeest op kerstavond in zijn arreslee door de lucht en vult sokken met cadeautjes.
Weinigen weten dat de kerstman waarschijnlijk ontstaan is uit onze Sint-Nicolaas.
De Nederlanders die rond 1610 Nieuw-Amsterdam (New-York) als nieuwe woonplaats kozen namen ook het Sint-Nicolaasfeest mee.
De Amerikanen adopteerden de Sint en langzamerhand evolueerde Sint-Nicolaas in Santa Claus met rendieren, elfjes en zijn arreslee.
De kerstman werd pas het gezellige dikkertje, nadat de Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom, in opdracht van Coca Cola, in 1931 voor een reclamespotje, het menneke vercommercialiseerde.
In de Coca Cola kleuren rood, wit en zwart was zijn commerciele opkomst niet meer te stuiten
In de tweede wereldoorlog liftte Santa mee met de soldaten naar Europa.
Sint-Nicolaas restte in Amerika de taak van beschermheilige van New-York.

Kerstman klonen:

In Rusland brengt Baboesjka (die houten stapelpoppetjes) de cadeautjes.
De mythe gaat dat Baboesjka (grootmoeder) drie rijk uitziende reizigers voedde en in haar woning liet overnachten.
Baboesjka kwam erachter dat het de drie wijzen waren, op weg naar Bethlehem en spoedde ze achterna met zwart brood en cadeautjes voor het kindeke. Toen zij in Betlehem aankwam was er niemand meer.
Haar cadeautjes en brood legde ze in haar kribbe en ging huiswaarts, eenmaal thuis gekomen werd ze door engelen opgehaald.

In Duitsland brengt tijdens de nachtmis, het kerstkindeke de kadootjes.

In Denemarken brengt een stelletje kabouters dat dol is op kinderen en dieren de kadootjes rond.
De kabouterjes worden Julemand en zijn Julenisser genoemd. Met buiten een bakje zoete pap hopen de Denen, de Julenisser te verwennen.

In Hongarije liggen er oningepakte cadeautjes om de kerstboom, gebracht door engeltjes.

Meer info: www.vanharte.nl

Het kerstfeest is van oorsprong een Germaans feest.

Rond 25 december vierden de Germanen de midwinter- of joelfeesten.
Enorme eet en drink festijnen gebaseerd op dankbaarheid en hoop, met veel lawaai en licht (vuur) om de slechte geesten, ziekten, heksen enz. enz. te verdrijven.
In deze periode van 25 dec. tot 6 januari werd er niet gewerkt, alleen gefeest, direct daarna begon de slachttijd.
Rond 381 werd het een enigszins christelijk feest. 25 December werd gekozen als geboortedag van christus, voor die tijd werd alleen zijn kruisiging, besnijdenis en wederopstanding herdacht.
Langzaamaan doofde het kaarsje van het heidense lichtfeest en begon er een nieuw kaarsje te branden, een kerstkaarsje.
De kerk zag kans mede op deze manier het christendom te verspreiden.

Advent (betekent afwachting) begint op de vierde zondag voor kerstmis.
Tijdens de advent worden er overal in Duitsland Weinachtsmarkten gehouden.
Voor hordes Nederlanders is met name de Düsseldorfse kerstmarkt, een vaststaand jaarlijks busuitje.


De midwinter- of joelfeesten zijn vervangen door de kerstkring, een groep feesten rond de kersttijd.
De kerstkring start op 25 december en eindigt op 6 januari met driekoningen.
Het bijgeloof gaat, dat degene die na deze tijd nog kerstversiering heeft hangen, het onheil over zich afroept.

Meer info: www.vanharte.nl

Wie als kind het liedje leerde:

Drie koningen, drie koningen geef mij een nieuwe hoed.
Mijn oude is versleten, mijn moeder mag't niet weten.
Drie koningen, drie koningen geef mij een nieuwe hoed.


Is vast als kind op 6 januari verkleed als koning langs de deur geweest. En natuurlijk hoopte je op de boon uit de cake.
Wie de boon had, mocht de kroon op en was dus de koning.
De koning was voor een avondje baas in het gezin.

In de middeleeuwen was driekoningen bij tijd en wijle een achtdagelijksfeest.

In Spanje lijkt driekoningen op het Sint-Nicolaasfeest.
Kinderen schrijven brieven naar de driekoningen en op de dag zelf is er een optocht, waarbij de driekoningen snoepgoed naar de kinderen gooien.
De lieve kinderen krijgen kadootjes, de stoute kinderen, stukjes houtskool bij de boom.

Meer info: www.vanharte.nl

Begin.

In de bladen.

Story

's Werelds grootste biermagnaat kampt met ernstige gezondheidsproblemen
Beroerte treft miljardair Freddy Heineken!


FREDDY HEINEKEN werd onlangs in de trein getroffen door een beroerte! Het is de tweede keer dit jaar dat de 78-jarige biermagnaat kampt met ernstige gezondheidsproblemen. In zijn zwaar bewaakte villa in Noordwijk wordt Nederlands één na rijkste man nu niet alleen omringd door bodyguards, maar ook door de beste artsen en verpleegsters.

Dubbel verdriet op Paleis Soestdijk

Prins Bernhard verliest in één week twee dierbaren
Het jaar wordt voor prins BERNHARD verdrietig uitgeluid. Afgelopen week moest de hoogbejaarde prins van twee van zijn meest dierbaren afscheid nemen. Een hard gelag voor JULIANA's echtgenoot, die moet ervaren dat steeds meer vrienden hem ontvallen.

Wordt de 'onmogelijke droom' van verlamde zanger toch werkelijkheid?
Koos Alberts: 'Ik ga weer lopen, ik weet het zeker!'


De tv-commercial van ACHMEA waarin de al jaren verlamde zanger KOOS ALBERTS plotseling opstaat vanachter de eettafel is als een bom ingeslagen. Zowel bij de verzekeraar als bij de zanger komen ontelbare reacties binnen. Familieleden en bekenden van Koos kunnen hun ogen niet geloven: Hij kan weer lopen! Helaas berusten de beelden niet op werkelijkheid. Nóg niet... want de vermaarde neurochirurg Dr. HANS VAN DER AA zegt in een exclusief interview met Story: 'Het duurt niet lang meer dat een dwarslaesie patiënt weer kan staan en gaan waar ie wil...'

Verder deze week

* Maxima wordt mager
* René Froger lijdt aan grootheidswaanzin
* Hoe betrouwbaar is Pim Fortuyn?
* De 10 rijkste mensen van Nederland
* Victoria en William drijven hun familie tot wanhoop
* Tineke Schouten: 'Ik bid elke dag om te bedanken...'

Verder treft u deze week in Story vaste rubrieken aan, zoals Metamorfose, LijfStijl, Lekker koken, Story prijspuzzel en de Horoscoop ontbreekt natuurlijk ook niet!

Uiteraard kunt u deze week ook weer rekenen op de vaste rubrieken Wereldnieuws, Kroonjuwelen Het geweten van... en Soap!


Meer info?
Surf dan naar: www.story.nl

Beleef het mee in de wereld van Privé.

Paleisgeheimen onthuld!

Er zit Máxima iets dwars rond de inzegening van haar huwelijk op 2 februari 2002. Privé ontdekte dat zij daarom naar Brussel ging en een geheime, langdurige ontmoeting had met een Belgische priester...

Met tranen in haar ogen moest Koningin Beatrix afscheid nemen van een dierbaar familielid. Ook in de koninklijke familie liggen vreugde en verdriet, geboorte, huwelijk en dood dicht bij elkaar...

Koningin Beatrix heeft haar zoon Prins Constantijn en zijn vrouw Prinses Laurentien een wel heel bijzonder aanbod gedaan: hun baby mag op Paleis Huis ten Bosch ter wereld komen. Welk eigenbelang zit daar voor de aanstaande oma achter?

Onder druk van familie en vrienden heeft Prins Claus de moed op weten te brengen om zich toch te laten opereren. De operatie in een Hamburgse kliniek stond al twee weken geleden gepland, maar de Prins wilde geen behandelingen meer. Wie heeft hem toch overgehaald?

Schandalen uit Big Brother en Blind Vertrouwen.

Big Brother en Blind Vertrouwen blijven voor schandalen zorgen: nu wordt de weggestemde Pascal uit het BB-huis beschuldigd van een crimineel verleden en zagen Cock en Wendy uit het BV-huis door verdriet en wanhoop nog maar één uitweg...

Meer info?
Surf dan naar: www.prive.nl

In de nieuwste (papieren) Panorama is het kerst 2001!!

Jaar In Beeld
200 pagina's en 331 foto's over het historische jaar 2001!


De échte elandtest: verslaggever schiet zijn eigen kerstbout in Canadese wildernis

Personal assistent Mylène de la Haye treedt in dienst bij dakloze Joop

In één klap je héle familie kwijt: Willem Pigmans was ineens 'alleen op de wereld'

Quiz-kanjer en mazzelaar Arno Woesthoff won f 11.000.000,- in de Miljoenenjacht

Geblesseerd aan de ziel: hoe de grote voetbalbelofte Ron Willems in de vernieling raakte

Jan Overbosch leeft dankzij de nier van zijn broer Will

Op zoek naar de Tien Geboden: De Bril neemt Monique Sluyter mee naar Rome

Na de dood van Sylvia Millecam: hoe gevaarlijk zijn de alternatieve genezers?

Is onze vermiste dochter slachtoffer geworden van Het Beest van Harkstede?
Het schrikbarende relaas van de familie Meijer

Proost mensen! De geheime huishobby van drie illegale stokers

Meer info?
Surf dan naar: www.panorama.nl

Nieuwe Revu

Hoofdredacteur


Ieder jaar is er een Sinterklaasverkoop in ons prachtige pand in Hoofddorp. Dan worden alle overtollige premiums (woord voor cadeautjes die u krijgt als u abonnee wordt van onze bladen) van de marketingafdelingen verkocht aan personeel van Sanoma Uitgevers. Er staan kraampjes in de grote hal, er wordt muziek gedraaid, er is erwtensoep. Zoals ik het nu beschrijf, lijkt het een gezellige middag. In het echt is het erger dan de Drie Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf en de kerstmarkt in Düsseldorf bij elkaar. Collega's krijgen ruzie om Margriet-dekbedden, vechten om de VT Wonen-theelichtjes en rukken elkaar de Marie Claire-parfums uit handen.

Op onze redactie werd een plan gesmeed. Verslaggever Bor Beekman had de lijst weten te ontfutselen waarop stond bij welke stand welke artikelen te koop werden aangeboden. Verslaggever Erik Noomen zorgde voor een intekenlijst waarop de hele redactie kon aankruisen wat en hoeveel-ie wilde hebben. Art director Céline van Gennep wierp zich spontaan op als beheerder van de kas en een half uur later lag er een plan van aanpak op mijn bureau. "Kijk eens," riep Noomen trots. "Vind je ervan?"

Ik zag een plattegrond van de hal met daarop aangegeven welke kramen zich waar bevonden.
Ik zag een Excel-schema waarin aangegeven was wie van de redactie wat waar ging halen. En voor wie en hoeveel.
Twee mensen inventariseerden op de redactie de gekochte spullen en maakten pakketjes voor de afnemers.
Ik werd enthousiast. "Dit is nog eens beleid," riep ik tegen Noomen. "Hier zit visie achter, het is efficiënt en effectief, het zit strategisch goed in elkaar én er is een duidelijke taakverdeling."
Noomen zei: "Ach, fluitje van een cent." En keek daarna begerig naar mijn hoofdredacteurszetel

JILDOU VAN DER BIJL

interviews, columns en meer op www.nieuwerevu.nl

Cosmopolitan

Quiz
Geobsedeerd door je uiterlijk?


Kijk jij alleen naar het uiterlijk? Of ben jij zo blind voor de buitenkant dat je iedereen altijd verkeerd inschat? Doe deze test en kom erachter of jij je door uiterlijke kenmerken laat leiden.
Testen?
Surf dan naar: www.cosmopolitan.nl/fun/quiz.html

Cybercode

Het WWW kan één grote ontdekkingsreis zijn. Zoveel leuke sites en elke dag komen er meer bij, maar wie heeft er nog tijd om bij te blijven? Cybercode is vanaf nu veranderd: maandelijks kun je vanuit hier heel makkelijk alle links aanklikken die je in het blad hebt gelezen en méér!

Cybercodes van code, relatie en psyche, body en soul, travel, carriere, personality en de boeddha ring vindt je op
Nieuwsgierig?
Surf dan naar: www.cosmopolitain.nl

Kinderen

Drie moeders over hun nieuwe start

In één keer stond het leven van Harriët, Marianne en Vrony op z'n kop. Bij alle drie om verschillende redenen. Maar géén van drie besloot bij de pakken neer te gaan zitten: onlangs maakten ze een nieuwe start. Hier een fragment.

Afscheid van de borst, over op de fles

En dan is het zover: je kind gaat over van borst- op flesvoeding. Soms omdat je dat zelf wilt, soms omdat het moet of omdat het gewoon niet anders kan. Hoe je de overgang zo soepel mogelijk laat verlopen, lees je in KINDEREN.

In de rubriek
Dit is mijn gezin

Sandra (28) en Dick (31) kozen er voor hun baby te laten dopen. Al voor hun zoon Joey (nu drie maanden) geboren was, stond voor Sandra (28) vast dat ze haar kind wilde laten dopen. Sandra: "Voor mij was de doop van Joey het begin van een nieuwe periode in mijn leven, en tegelijkertijd een afsluiting van een tijd met veel verdriet."

Alles wat je wilt weten over de echo!

In KINDEREN lees je wat echografie precies inhoudt, over alle mogelijkheden en over de laatste ontwikkelingen.

De uitslag van de fotowedstrijd!

Zit jouw foto van je oudste met je jongste erbij? Kijk in het decembernummer om te zien wie de winnaars zijn van de fotowedstrijd van KINDEREN!

En verder in het decembernummer van KINDEREN
Een feestelijke hapjestafel voor kerst
De peuterpuberteit: je kind zegt alleen nog ´nee, nee, nee´!
De band met je schoonfamilie na de komst van je kind
De nieuwste boeken, cd´s en video´s
Waarom muziek zo goed is voor je kind

En natuurlijk onze vaste rubrieken: Pas geboren & Pas bevallen, Net vader, Aan de redactie, Goed om te weten, Als het anders loopt dan je hoopte, Mijn lichaam na de bevalling, 5 vragen over gezondheid en opvoeding, Verhaal van een moeder, Oproepjes én de columns van Tamara Bos, consultatiebureau-arts Corrie Witvliet en verloskundige Tiba Spaapen.

Meer weten?
Surf dan naar: www.kinderennet.nl

Libelle

culinair elke dag een nieuw recept
beste libelle met gesprek van de dag
computer rubriek met veel snufjes
natuurlijk de mogelijkheid voor versturen van een rode kater e-card
mooi en gezond met tips voor gezonder leven
uit en thuis (filmtips, videotips en weekendtips)
webtv (kijken naar libelle-tv, niet gsm vriendelijk)
puzzel (elke maand een nieuwe puzzel)
winkelplein

Meer lezen?
Surf dan naar: www.libelle.nl

Margriet

De nieuwe Margriet ligt vanaf 17 december in de winkel met daarin de mooiste kerstcadeautjes...

Winnen met Margriet, WEL SNEL INSTUREN!!!! UITERLIJKE DATUM VOOR E-MAIL IS 14 DECEMBER
Sámen naar de film "The Princess Diaries!"

De verlegen tiener Mia Thermopolis (Anne Hathaway) uit San Francisco weet niet hoe ze het heeft als ze plotseling het verbijsterende nieuws hoort dat ze eigenlijk een echte prinses is! Als rechtmatige kroonprinses van een Europees prinsdommetje staat Mia een hilarische weg naar de troon te wachten. Vooral als haar strenge, imposante grootmoeder koningin Clarisse Renaldi (Julie Andrews) haar hoogstpersoonlijk prinsessenlessen komt geven...

Vanaf 13 december a.s. te zien in de bioscopen: The Princess Diaries...We geven dertig bioscoopkaartjes weg én nog eens vijf prijzenpakketten met onder meer de poster en soundtrack van de film, een fraaie prinsessen-pen en een fotolijstje waar alleen prinsessen een plaatsje in verdienen...

Hoe de film verder loopt en hoe je kunt winnen?
www.margriet.nl klik op winnen onder fun & shop.

Begin.

Microsoft in kerststemming?

Binnengekregen via e-mail.

Microsoft koopt de kerst.

NOORDPOOL
- Tijdens een persconferentie die via de satelliet werd uitgezonden vanuit de woonkamer van de kerstman, heeft Microsoft bekend gemaakt dat het een overeenkomst gesloten heeft met de kerstman. Volgens deze overeenkomst zal Microsoft exclusieve rechten verwerven over het kerstfeest, de rendieren en andere niet nader gespecificeerde innovaties. Bovendien zal Microsoft toegang krijgen tot miljoenen huishoudens middels de Kerstslee van de kerstman.

Verder werd bekend dat vanaf 1 januari 2002 het kerstfeest en alle namen van de rendieren onder het copyright van Microsoft zullen komen te vallen. Deze onverwachte overname is onlangs goedgekeurd door de algemene mededingingsauthoriteit.

Microsoft benadrukte zijn verplichting aan, iedereen die het kerstfeest gemaakt heeft tot wat het nu is en verklaarde dat, iedereen het kerstfeest en de namen van de rendieren zal kunnen registreren. Aangenomen wordt dat het registreren van deze namen aan strikte voorwaarden zal worden onderworpen.

Wanneer gevraagd wordt waarom Microsoft het kerstfeest gekocht heeft, antwoordt Bill Gates: Microsoft heeft de laatste tijd gewerkt aan een systeem om onze produkten op een efficiëntere manier te bezorgen en ontdekte dat de kerstslee van de kerstman grote voordelen oplevert. We zullen de slee voor het eerst gebruiken bij de nieuwe versie van onze Office suite en Windows NT 6.0, glimlachtte hij.

Tijdens een multimediaspectakel kregen de toeschouwers een bijna eindeloze videoband te zien over de produkten die deel uitmaken van de overeenkomst. Het eindigde met een rood en groene versie van het Microsoft logo en een nieuw handelsmerk voor kerst, die de bekendmaking van de overeenkomst bekrachtigden.

Vixen, de nieuwe directeur van Vakanties en Feestdagen zei: De eerste stap is om de kerst op te nemen in de organisatie van Microsoft. Dit kan wel even duren, dus u hoeft dit jaar nog geen veranderingen te verwachten. Ze vervolgde: We hebben grote plannen voor volgend jaar wanneer we Kerst 2002 gaan uitbrengen, wat groter en beter zal zijn dan dat van dit jaar. Verder benadrukte ze dat gebruikers van Windows die zich aanmelden voor MSN begin november previews zullen mogen uittesten van Kerst[2002].

De uitgifte van Kerst 2002 staat op het programma voor december 2002, hoewel een nog onbekende bron wist te vermelden dat de uitgifte gevaarlijk dicht voor het einde van het jaar is en het ook wel eens in de eerste helft van 2003 zou kunnen vallen. Een econoom uit de Sociaal Economische Raad heeft uitgelegd dat uitstel van de uitgifte van Kerst 2002 catastrofaal zal zijn voor de economie van volgend jaar en de belastinginkomsten, wat er misschien toe zal kunnen leiden dat de belastingdienst de datum voor het retourneren van teruggave biljetten verschuiven zal naar drie maanden na de kerst, wanneer dat dan ook gevierd zal zijn. Maar voor de lange termijn zou het best nog wel eens goed kunnen komen, legde hij uit. Want wanneer Microsoft de controle heeft over de Kerst, zal het misschien verschoven worden naar Mei of zelfs Juni, wat veel slechtere maanden zijn voor de detailhandelaren. Dit zou er wel eens toe kunnen leiden dat de bloei van de economie veel meer over het jaar verspreid zal gaan worden.

Wanneer er gevraagd wordt wat Microsoft denkt van andere feestdagen, antwoordt meneer Gates dat, Kerst het vlaggenschip is van de feestdagen, dus we wilden hier beginnen. Niet alle feestdagen zijn te koop en de ontwikkelingen zullen op de langere termijn wel winst moeten laten zien, waaruit opgemaakt kan worden dat feestdagen die nog niet zo lang bestaan niet de interesse hebben van Microsoft.

Hoewel de details van de overeenkomst nog moeten worden uitgewerkt en ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de NMA, heeft een vertegenwoordiger van de Kerstman bevestigd dat de overeenkomst zelfs voor iemand van het kaliber van de kerstman omvangrijk was. Sommige analisten denken dat de Kerstman de kerstmarkt inmiddels verzadigd heeft en dat hij op zoek is naar andere middelen om zijn bedrijf te kunnen uitbreiden met jaarrond produkten en diensten. Anderen denken dat de oude zwaargeschapen man graag wil gaan rentenieren in Redmond.

Begin.

Kleine gastjes.

Twee plaatjes.

Zo, kindertjes, zoals jullie zien, is er deze week geen verhaaltje van tante Lourentia.
Jullie stand-in tante is helaas niet zo goed in het schrijven van kinderverhaaltjes.
Daarom heeft ze voor jullie twee tekeningetjes gemaakt die jullie op de computer kunnen bewerken en met eentje kan je daarna zelf nog wat knutselen.

Hoe kun je een tekeningetje bewerken op de computer.
Het is waarschijnlijk het handigste als je ouders het even voordoen.

Klik met de rechtermuisknop op het plaatje.
Er verschijnt dan zoiets als, Save image as of sla afbeelding op.
Als het goed is heeft het plaatje een naam, is dit niet zo geef het dan een naam en achter die naam type je .gif. Je krijgt dus iets als plaatje.gif
Onthoud goed waar het plaatje is opgeslagen, meestal is dit my images, mijn afbeeldingen of home.

Dan open je paint of een ander tekenprogramma.
Daar klik je op File of bestand meestal links bovenin je scherm.
Hierna klik je op open
Hier zoek je het plaatje op door de map aan te klikken, waar je het plaatje hebt opgeslagen en daarna de naam van het plaatje aan te klikken.

Als het goed is verschijnt het plaatje nu op je scherm waar je het kunt bewerken.


Geef de kerstman mooie kleuren in paint.
Eventueel kun je met het lijngereedschap of cirkeltjes en vierkantjes, de muts van de kerstman wat opleuken.
Laat de baard en neus wit.
Print daarna de kerstman uit.
Plak hem op een stevig stukje karton (schoenendoos?).
Knip daarna de kerstman uit.
Prik zijn neus uit.
Beplak zijn baard met watten.
Eventueel kun je met een mooie servet een cape maken die je aan de achterkant vastplakt.
Plak met plakband aan de achterkant van de kerstman een ijsstokje of een dik rietje.

Als je nu je vinger door zijn neus steekt en met je andere hand het stokje beethoud, kun je poppenkast spelen.



Teken in paint, de goede weg door het doolhof, van het muisje naar de koekjes.
Veel succes.

Tante Lourentia en jullie stand-in tante wensen jullie fijne feestdagen.

Begin.

Shoppingmix.

Shoppen maar geen tijd???

Met een lekkere wijn doe je bijna iedereen wel een plezier.
En bestellen gaat heel makkelijk bij www.maxfoodmarket.nl, waar je ook meteen je dagelijkse boodschappen kunt doen.

Alles wat je zoekt is te vinden op www.shopportal.nl van computers tot levensmiddelen tot huis en tuin.

Deze online speelgoedwinkel, die inmiddels al weer 34 jaar bestaat biedt op haar website speelgoed en spellen voor jong en oud.
Het assortiment loopt uiteen van simpel kleuterspeelgoed tot de nieuwste computerspellen.
Selecteer op leeftijd, prijs en merk en je vindt snel het juiste cadeau.
www.bartsmit.com

Is je man of vriend een fervent knutselaar? Surf dan eens naar Hometools voor een compleet overzicht van handige gereedschappen, al dan niet elektrisch.
Kijk bij de cadeautips voor enkele zeer voordelige aanbiedingen.
www.hometoolmenonly.nl

Deze website biedt je de mogelijkheid om iemand te verrassen met overheerlijke chocolade. De makers van de website bieden er speciale pakketten aan in verscheidende verpakkingen.
Bestel eenvoudig jouw favoriete Droste chocola en je krijgt de bestelling binnen 24 uur thuisbezorgd.
www.felivin.nl....

Begin.

Dagjes tips.

Duisburg

In de kersttijd verandert de binnenstad van Duisburg haar aanzien.
De grote kleurige straatverlichting gaat aan en het is weer Weinachtsmarkt.
Meer dan 1,5 miljoen bezoekers bezoeken jaarlijks de Duisburgse Weinachtsmarkt en in de adventstijd zijn de winkels in het centrum op zaterdag tot 18.00 geopend.

Rondom het stedelijke Duisburg liggen volop natuurgebieden.

Een korte opsomming:
Het recreatiegebied Revierpark Mattlerbusch en het aangrenzende Freizeitpark Hamborn gelegen in het noorden van Duisburg biedt rust, ontspanning en een afwisselend landschap voor degene die ernaar op zoek is.

Revierpark Mattlerbusch

45 ha Grundfläche (Revierpark)
eröffnet 9. Juni 1979
Zugang Mattlerbusch und Mattlerhof ist frei
kostenlose Parkplätze
Therme: eröffnet 10. September 1989
Der Revierpark Mattlerbusch wie der angrenzende "Freizeitpark Hamborn" im Norden Duisburgs bietet für den Erholung Suchenden eine abwechslungsreich gestaltete Landschaft. Herzstück des Revierparks ist die Niederrhein-Therme. Im Grüngürtel des Mattlerbusch lassen sich verschiedenste Blumen und Blüten entdecken und ein Feuchtbiotop schafft Lebensraum für ganz spezielle Pflanzen.

Im und rund um den "Mattlerhof" - einem historischen Hofgeviert - findet regelmäßig eine Reihe interessanter Veranstaltungen statt. Der "Reiterhof Mattlerbusch" bietet darüber hinaus Ponyreiten und Planwagenfahrten an. Ein Kinderspielplatz, eine Modellbootanlage oder die Restaurationen des nahegelegenen Landgasthauses laden zum Verweilen ein. Wer Waldspaziergänge bevorzugt, kommt nicht zu kurz, denn ein Teil des Revierparks besteht aus Waldgebiet, das durch gepflegte Wege erschlossen ist.
Wehofer Straße (Anfahrt)
Duisburg-Walsum


400 Ha bos vind je in het Baerler Busch gelegen in het Noordwesten van Duisburg.

Het Rijnaue Friemersheim strekt zich uit over een oppervlakte van 262 ha. Het gebied begint bij de Rheinhauser haven in het Norden tot de Krefelder stadsgrens in het zuiden.
Friemersheimer Straße (Anfahrt)
Duisburg-Rheinhausen, Ortsteil Friemersheim


Het Rhijnaue in het stadsdeel Walsum is het zuidelijk gedeelte van de drassige zone Unterer Niederrhein. talrijke met uitsterving bedreigde dieren en planten hebben hier hun leefgebied.
Kaiserstraße (Anfahrt)
Duisburg-Walsum


Botanische tuinen.

Duisburg heeft twee botanische tuinen waavan de toegang gratis is.
Ze zijn te vinden:

Botanischer Garten Hamborn

Gründungsjahr 1905,
Größe 260 ha;
Gartenabteilungen: Alpinum, Heideformation, Wasserpflanzen (Hydrophyten), Winterharte Schmuckgräser, Tropische Wasserpflanzen, Tropisches Seerosenbecken. Schauhäuser 1385 qm: Tropische und subtropische Schau- und Nutzpflanzen sowie Großaquarien.
Führungen unter Telefon: 0203-283 5216
Fürst-Pückler-Straße 18
Duisburg-Hamborn.
Öffnungszeiten März-Oktober:
Mo-Fr 7-18 Uhr; Sa+So+Feiertag: 10-18 Uhr
Öffnungszeiten November bis Februar:
Mo-Fr: 7.30-16 Uhr; Sa+So+Feiertage: 10-16 Uhr


Botanischer Garten am Kaiserberg

Gründungsjahr 1890,
Größe 195 ha;
Gartenabteilungen: Kräutergarten, Heimische Flora, Biologische Abteilung, Alpinum, Norddeutsche Dünenlandschaft, Heideformation, Moorbeetpflanzen.
Führungen unter Telefon: 0203-330583
Schweizer Straße 24
Duisburg-Kaiserberg
Öffnungszeiten ganzjährig:
Mo-So: 8 Uhr bis Einbruch der Dunkelheit


Schaatsen kun je in de wintermaanden in.

Eislaufbahn am König-Heinrich-Platz "Drehort"
Voor beginners tot gevorderden.
Laufzeiten:
Mo - Fr: 11:00 - 20:00 Uhr
Sa + So: 11:00 - 21:00 Uhr
Preise pro Laufzeit:
5 DM (Kinder unter 6 Jahren zahlen 3 DM)
Leihgebühr für ein Paar Schlittschuhe:
5 DM


Dierentuin Duisburg

über 1814 Tiere in 323 Arten
gegründet 1934
16 ha Gesamtfläche
Parkplätze kostenlos (außer Carl-Benz-Straße)
knapp 1 Mio. Besucher pro Jahr

Adresse: Mülheimer Straße 273, 47058 Duisburg
Telefon: 0203 305590
Telefax: 0203 3055922
Öffnungszeiten: Der Zoo ist an 365 Tagen im Jahr bis Sonnenuntergang geöffnet.
Einlass täglich ab 8.30 Uhr.
Kassenschluss im Sommer um 17.30 Uhr, im Winter um 16.00 Uhr.
Eintrittspreis: Die differenzierten Eintrittspreise finden Sie auf den Internetseiten des Duisburger Zoos


info:
E-Mail: info@zoo-duisburg.de
www.zoo-duisburg.de

Algemene informatie over Duisburg: www.duisburg.de

Uitkalender.

Kostelijke Kerst
Een tentoonstelling van ouderwetse keukentjes, feestelijk gedekte tafels en natuurlijk een prachtig versierde kerstboom. Allemaal in de sfeer van de streek West-Friesland.
Datum: 8 december t/m 27 januari
Locatie: West-Fries Museum, Hoorn
Info: VVV Hoorn, 0900 403 10 55

Kerst met de ijsberen
Een sfeervol en gezellig ijsberengebeuren voor jong en oud.
Datum: 22 december t/m 7 januari
Locatie: Ouwehands Dierenpark, Rhenen
Info: VVV Rhenen, 0317 612 333
www.ouwehand.nl

Kerstland Utrecht
Dit is een overdekt kerstpretpark, met familiecircus Bavaria, een kidscorner met spelletjes en schmink, een kerstmarkt, een showpodium en sfeervolle terrassen.
Datum: 23 t/m 30 december
Locatie: Veemarkthallen, Utrecht
Info: VVV Utrecht 0900 128 87 32

Winter in de Efteling! De Winter Efteling is onvergelijkbaar met de Efteling die iedereen al kent. Bezoekers kunnen er genieten van echte ouderwetse wintergezelligheid, een grote ijsbaan, een feeëriek verlicht Sprookjesbos, het Kinder Winter Wonderland, een grote Beierse markt en knapperende kampvuren. Een hoofdrol is weggelegd voor het winterse entertainment dat (onverwachts) overal in het park opduikt. En natuurlijk is het heerlijk smullen van alle winterse gerechten en lekkernijen. Kortom: de Winter Efteling, het warmste plekje in de winter!
De Winter Efteling is geopend op 15 en 16 december 2001, 22 december 2001 tot en met 6 januari 2002 (m.u.v. 1 januari 2002), 12 en 13 januari 2002 van 11.00 uur tot 20.00 uur (op 31 december 2001 van 11.00 uur tot 18.00 uur). De kassa's van de Efteling zijn al om 10.30 uur geopend.
www.efteling.nl

Begin.

Kerst kerst kerst.

Feestmode maar weinig tijd?

Tips voor je garderobe
Een goede tip is om je oude jurken bijvoorbeeld met accessoires en applicaties even een goede opfrisser te geven! Bezoek bijvoorbeeld een goede fourniturenzaak (A.Boeken in de Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam) en ga voor de broches, ruches, corsages en andere grappige items. Stik bijvoorbeeld langs de rand van je jurk ruches of bevestig hier een corsage. Een ander idee is om strassteentjes op je jurk te bevestigen in een mooie sierlijke vorm. Een elegant, sierlijk ceintuur om je middel doet ook wonderen en geeft je jurk een hele andere uitstraling. Lekker aan de slag!

Weinig tijd?
Niets om aan te trekken? Bespaar jezelf het last-minute winkelen. Vaak vind je toch niet de jurk die je echt wilt of ze hebben je maat niet en je komt thuis met iets wat of te duur is of wat je nooit meer zal dragen. Een goed alternatief is altijd nog het basic zwarte jurkje. Met de juiste sieraden en accessoires erbij kan het jurkje omgetoverd worden tot een werkelijke partydress! Draag bijvoorbeeld sieraden die iets meer opvallen van kleur. Een gekleurde ketting en/ of oorbellen geven je zwarte jurk al een heel ander uiterlijk.
Een mooie sjaal of stola om je schouders draperen geeft je avondjurk een frisse uitstraling. Kies wel voor een kleur die je gezicht en haar van kleur doet versterken.

Begin.

Site seeing.

Kerstkaartjes sturen

www.stuureenkaartje.nl
Hier koop je je kaarten of je stuurt echte kaarten waar je echt voor moet betalen...

www.kerstkaarten.net
E-mail adres invullen en je bent nog op tijd om je kerstwensen te versturen...

www.americangreetings.com
If you want to sent an English e-mail card to all your friends, lots of Disney things...

Je mobieltje in kerstsfeer:

www.beltonen.ilse/nl.......
Het kost wat maar het is wel grappig.

Je gehoor in kerstsfeer:

www.catholic.net/RCC....
Verschillende midi files die je kunt downloaden (kost wel even wat tijd, maar het is maar één keer kerst per jaar).
Pagina is in het engels maar je moet dus even naar beneden schuiven en dan zie je midi files en vast wat bekende namen van kerstliedjes.


Een wereldwijze kerst!!
Stille nacht songteksten in 106 verschillende talen en 155 verschillende versies.
www.silentnight.web.za...

Computer in kerstsfeer:

www.web.planet.nl/specials..
Je kunt het zo gek niet bedenken of hier kun je het downloaden.
Achtergronden, figuurtjes, een kerst puppy, screensaver en meer. Wel allemaal voor windows.

Begin.

De kerstman en wetenschap.

Binnengekregen via e-mail.


Wetenschappelijk onderzoek naar de Kerstman.

Dankzij de hulp van het nieuwe Amerikaanse tijdschrift SPY magazine kan ik jullie de nieuwe conclusies rondom het wetenschappelijke Kerstman onderzoek mededelen.
Voor zover bekend zijn er geen rendiersoorten die kunnen vliegen. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er nog ca. 300.000 soorten van levende organismen onderzocht en geklassificeerd moeten worden, en alhoewel de meesten daarvan behoren tot de insekten en bacteriën, sluit dit natuurlijk niet geheel uit dat er vliegende rendieren zouden kunnen bestaan, die de Kerstman uitsluitend gezien heeft.

Er zijn ca. 2 miljard kinderen op deze wereld (jonger dan 18). Maar aangezien de Kerstman een hekel heeft aan Moslims, Hindoes, Joden en Boeddhisten wordt zijn werklast tot 15% gereduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn dat dan 378 miljoen kinderen. Bij een optimistisch gemiddelde van 3,5 kind per huis, zijn dat dan 91,8 miljoen huizen. We gaan er hier van uit dat er in elk huis minstens 1 kind te vinden is dat een kado van de Kerstman verdient.

De Kerstman kan op Kerstmis 31 uur werken, dankzij de verschillende tijdzones en de rotatie van de aarde, aannemende dat hij van Oost naar West reist (wat mij logisch lijkt voor de Kerstman). Dit resulteert in 822,6 huisbezoeken per seconde. Bij elk westers huis met een oppassend kind heeft de Kerstman dus 1/1000-ste van een seconde om te parkeren, uit de slee te springen, door de schoorsteen te springen, de sokken te vullen, de presentjes onder de kerstboom te leggen, op te eten wat men goedbedoeld heeft gereedgelegd, terug door de schoorsteen naar buiten te gaan, terug op zijn slee stappen en te rijden naar het volgende huis. Aannemende dat die 91,8 miljoen huizen gelijkelijk verdeeld zijn over de aarde (ik weet dat dit niet geheel klopt, maar voor ons wetenschappelijk onderzoek is dit toch voldoende). Dan praten we over 1240 meter per huisbezoek. De totale af te leggen afstand wordt dan 120,8 miljoen kilometer. En dan heb ik nog geen rekening gehouden met eventuele pauzes (om te doen wat we allemaal moeten doen indien we 31 uur zouden werken ) en ook nog geen tijd voor een maaltijd etc. Dit betekent dat de slee van de Kerstman zich moet voortbewegen met een snelheid van 1.040.000 meter per seconde. Dat is dus zo'n 3000 keer sneller dan de geluidssnelheid. En om nu een goede indruk te krijgen: het snelste door de mens gemaakte voertuig dat we kennen, de Ulysses ruimtesonde, beweegt met een armzalige snelheid van 44000 meter per seconde. Daarbij kan een conventioneel rendier maximaal ca. 24 meter per seconde halen.

Een ander interessant aspect is het vrachtgewicht. Indien we er van uitgaan dat elk kind minimaal een klein Lego-doosje krijgt dat ca. 1 kg weegt, dan moet de slee 321 miljoen kilo voortsjouwen. En dan hebben we de Kerstman nog niet meegeteld en we weten dat ook die nooit magertjes wordt afgebeeld. Ons conventioneel rendier kan op land hooguit 150 kg trekken. Zelfs indien we aannemen dat we alsnog een bijzonder vliegend rendier vinden (zie 1), dat bv. 10 maal zoveel vracht zou kunnen trekken als ons conventionele rendier, dan nog hebben we niet voldoende aan enkele van die rendieren. Nee, in dat geval hebben we 214.200 van die rendieren nodig. Dit verhoogt het vrachtgewicht nog eens tot zo'n 353.430 ton. En wederom ter oriëntatie, dit is 4 maal het gewicht van het grote cruiseschip The Queen Elizabeth.

Onze vracht van 353.430 ton die zich met een snelheid van 1.040.000 meter per seconde beweegt, zal een enorme luchtweerstand ondervinden. Dit zal de rendieren zoveel opwarmen als vergelijkbaar is met een Spaceshuttle die de dampkring binnenkomt. De voorste 2 rendieren moeten een energie van 14,3 quintillion Joule aan energie kunnen verwerken. En dat per seconde. Daar krijg je het toch even benauwd van. Om een lang verhaal kort te houden, deze rendieren zullen spontaan in vlammen opgaan. Vervolgens zullen de volgende rendieren aan de beurt zijn. Het resultaat zal een oorverdovend torpedo effect zijn. Het gehele rendierteam zal in 4,26 duizendste van een seconde verdampt zijn. En in de tussentijd staat onze Kerstman bloot aan versnellingen van zo'n 15.500,06 G. Een 125 KG wegende Kerstman (en dan schatten we hem bespottelijke laag) zal dan tegen de achterkant van de slee gedrukt worden met een kracht van 4.315.015 Nm.

Moraal van dit verhaal: Indien de Kerstman ooit presentjes heeft rondgebracht met Kerstmis, dan is hij nu morsdood. Geheel wetenschappelijk vastgesteld!

Begin.

Komkommertips 2.

Vervolg op de komkommertips.

Binnengekregen via e-mail.


Redenen waarom een kerstboom beter is dan een vrouw.

Een kerstboom wordt niet kwaad wanneer je hem opbeurt en achter in de auto gooit.
Het kan een kerstboom niets schelen of je de hele dag voetbal kijkt.
Een kerstboom wordt niet jaloers op een andere kerstboom.
Als een kerstboom je niet meer bevalt kun je hem op de brandstapel gooien en in de fik steken.
Een kerstboom wordt niet kwaad wanneer je onder hem kijkt.
Je kunt een kerstboom betasten voordat je hem meeneemt naar huis.
Een kerstboom wordt niet kwaad wanneer je een van zijn ballen breekt.
Het maakt een kerstboom niet uit wanneer je een kunstboom in de hal hebt staan.
Een kerstboom wordt niet gek wanneer je hem versiert met erotische ballen en slingers.
Het kan een kerstboom niets schelen hoeveel andere kerstbomen je in het verleden al versleten hebt.

Begin.

Errug veel recepten.

Kerstsnoep.

ROOMBORSTPLAAT

250 gram kristalsuiker
1/2 bekertje room (à 125 ml)
1,5 eetlepel melk
1 theelepel roomboter
borstplaatvormpjes of andere vormpjes zonder bodem of springvorm zonder bodem ca. 20 cm
bakpapier

Vormpjes met koud water nat maken en op bakpapier leggen. In pan suiker met slagroom, melk en roomboter mengen en geheel zachtjes al roerend met een houten lepel aan de kook brengen en suiker oplossen.

Pan van vuur nemen mengsel blijven roeren tot krassend geluid hoorbaar is. Suikerlaag lang rand en bodem telkens losmaken en door massa roeren. Let op dat mengsel nog vloeibaar genoeg is om te schenken.

Mengsel direct in vormpjes gieten, laten afkoelen en goed hard laten worden. Vormpjes na ca. 30 minuten omdraaien zodat onderkanten ook kunnen drogen
(Bij gebruik van springvorm plank op vorm leggen en samen keren). Vormpjes na ca. 1 uur verwijderen.

tip;
Indien het mengsel tijdens het roeren toch te dik wordt om in de vormpjes te gieten, kunt u de suikermassa opnieuw verwarmen en laten oplossen. Bereid het recept vervolgens verder zoals hierboven beschreven.


KERSTSTOL

200 gram rozijnen
0,5 dl sinaasappellikeur
500 gram bloem, gezeefd
40 gram verse gist, verbrokkeld
1,5 dl lauwwarme melk
1 ei, losgeklopt
30 gram fijne tafelsuiker
1 tl zout
225 gram gesmolten boter
150 gram amandelen grofgehakt
75 gram bigeaux of gekonfijnte sinaasappelschilletjes
300 gram spijs
1 ei
poedersuiker

Kan 1 week van te voren.
Week de rozijnen +/- 30 minuten in de likeur, laat ze uitlekken. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in de melk en schenk dit mengsel in het kuiltje. Voeg het ei, suiker, zout en 175 gram gesmolten boter toe. Roer alles door elkaar en kneed het in 10-15 minuten tot een glad, soepel deeg. Laat het deeg afgedekt +/- 15 minuten rusten. Rol het dan uit tot een lap van +/- 2 cm dik. Verdeel de uitgelekte rozijnen, vruchtjes en amandelen erover, rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door.Vorm het deeg tot een ovale vorm en laat het afgedekt +/- 20 minuten rijzen.

Meng de amandelspijs met de eidooier en vorm hiervan een rol. Druk een deegroller over de lengte in het deeg en rol één helft van het deeg uit tot een platte lap. Leg hierop de rol amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk deeg over de spijs. Druk het brood dicht, vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat. Laat het brood onder een doek +/- 3 uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bak het brood in het midden van de oven in 50-60 minuten lichtbruin en gaar. Dek de stol eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.

Bestrijk de warme stol met 50 gram gesmolten boter, rol hem in aluminiumfolie en laat hem afkoelen.

bewaaradvies;
Goed verpakt kunt u de stol +/- 1 week bewaren. Wilt u hem langer van tevoren bereiden, vries hem dan in.


serveertip;
Bestrooi de stol met poedersuiker en serveer hem, in plakken gesneden met roomboter.


Lekker Hongaars.

Hongaarse Goelasj

soep benodigd op +/- 1,5 l water

volgens oud recept=2 volle eetlepels reuzel of [gezonder] een half tot volle kom slaolie.

50 gram vet gerookt spek[ dobbelsteentjes]
250 gram dun gesneden soepvlees[om snel te garen]
2 uien, 1 winterwortel, 2 tomaten, 2 rode paprika?s
2 teentjes knoflook, 1 prei, 4 aardappelen,
1 eetlepel zoete paprika, 1 theelepel scherpe paprika
1 theelepel kummelzaadjes, 1 laurierblad, peper en zout.

Snij, of laat het vlees heel dun snijden[ +/- 5 mm], zodat men geen dikke brokken krijgt.Doe de slaolie in de pan, en voeg de spekblokjes toe, en bak deze uit, [ niet aan laten branden], als het spek uitgebakken is voeg dan het vlees toe.Kneus of knijp de knoflookteentjes uit, en laat deze met de gesnipperde uien, en het laurierblad meebakken.Bak het vlees, net zo lang, tot alle vocht eruit is[ vlees voortdurend roeren, niet laten braden].
Als het vlees braad neiging krijgt, voeg dan de fijn gesneden, tomaten, prei, wortel, en de paprika, zonder zaadjes toe.
Dit steeds roerend laten fruiten, tot het goed gesmoord is, als dit klaar is, dan pas de beide paprika poeders er over strooien, en goed doorroeren[ paprika poeder mag niet meebakken, anders word het bitter].
Giet nu het water er over en voeg de kummelzaadjes en de aardappelbrokken er aan toe, het geheel, een half, tot vol uur zachtjes laten koken, en zout, peper, en 2 bouillon tabletten toevoegen.
ingezonden via e-mail.

Hongaarse kalfsmedallions.

Borjuermek magyarosan

1 kg kalfslende

1,5 kg aardappelen
zout

150 gr uien
80 gr reuzel
15 gr paprikakruiden
Klein beetje boullion
zout

50 gr meel
120 gr reuzel

250 gr paprika zonder hart.
120 gr tomaten
peterselie

Het vlees in kleine schijven van 20-30 gr snijden. De medalions kloppen en zouten.

Aardappels in schil koken, pellen, afkoelen laten en in schijven snijden.

Kleingesneden uien in de reuzel goudgeel bakken, paprikakruiden toevoegen en gelijk wat boullion toevoegen. Zouten en zo lang koken tot de uien zacht zijn.

De medalions aan twee kanten met meel paneren, in een beetje reuzel op een hoge temp. kort aanbraden en dan in het uien paprikasap leggen. In blokjes gesneden tomaten en paprika erbij doen en afgedekt laten smoren.

Ondertussen de aardappleschijfjes in het overgebleven braadvet onder schudden en omscheppen, bruin bakken.

Aardappelen bij het gare vlees doen, met gehakte peterselie bestooien.
Daarna serveren

Tip: de reuzel kan vervangen worden door een neutrale olie.

Hongaars koolgerecht.

Parolt kaposzta.
Dit groentegerecht kan ook met zuurkool gemaakt worden.


1,8 kg rode of witte kool of half om half
Zout
100 gr reuzel
40 gr suiker
60 gr uien
Kummel
2 cl azijn
1 dl wijn of sekt

De stronk uit de kool snijden, de kool schudden, zouten en na ongeveer een half uur het sap eruitdrukken tussen twee schone theedoeken.

In de hete reuzel, de suiker lichtbruin roosteren, fijngehakt uien en kummel toevoegen, nog een beetje laten bruinen en dan de kool toevoegen. Met een klein beetje aijn aanzuren en onder voortdurend roeren het sap laten verdampen. Daarna afgedekt verder laten garen. Daarbij telkens wat water toevoegen tot het gaar is en op het einde de wijn of sekt toevoegen.

let op de kool mag niet te zacht worden, het gerecht hoort beetgaar te zijn.

Romige mais

tejszines kukorica

600 gr maiskorrels.
zout
15 gr suiker
0,15 l melk
0,2 zoete slagroom
60 gr boter

60 gr boter
18 gr meel
5 cl witte wijn

2 eidooiers
0,1 l zoete slagroom

Alleen zachte, delikatessenmais gebruiken!
De maiskorrels in melk, zoete slagroom, boter en wijn afkoken. De overige boter koud met het meel kneden, en als de mais kookt, onder voortdurend roeren klein erin kruimelen.

Dan de mais tot ca. 80 C laten afkoelen en onder snel roeren met een garde, de kapotte eidooiers vermengt met zoete room in een dunne straal toevoegen

Mais in room past goed bij gebraden kip of kalfskoteletten.
Wordt conservenmais gebruikt, dan erop letten dat je niet de zure variant gebruikt


Soepie???

ITALIAANSE MAALTIJDSOEP

6 el olijfolie
8 worteltjes, in stukjes
2 preien, in ringetjes
1 klein blik linzen (200 g), afgespoeld en uitgelekt
2 grote blikjes tomatenpuree (a 140 g)
2 ltr groentebouillon
100 g gekookte volkorenmacaroni
100 g doperwtjes (diepvries)
peper
zout

Verhit de olie in een grote pan en bak de wortel- en preistukjes al roerend gedurende 3 minuten op een matig hoog vuur. Schep de linzen en witte bonen erdoor. Roer de tomatenpuree door de groenten, giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens 5 minuten koken met het deksel schuin op de pan. Voeg dan de macaroni en de doperwtjes toe en kook de soep nog ongeveer 10 minuten. Breng de soep op smaak met wat peper en zout.

Serveertip: Geef er donkerbruin boerenbrood bij met knoflookolie of tapenade.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

land : Italië
gerechtsoort : veganistisch gerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

TOMATEN-SINAASAPPELSOEP MET WORTEL

Midden-Amerika bestaat uit zeven landen en in de gerechten van die landen is hun geschiedenis tot op zekere hoogte terug te vinden. Guatemala, Belize en Honduras maakten deel uit van het oude rijk der Mayas, evenals El Salvador. Het Azteekse rijk heeft ook zijn sporen nagelaten, maar die zijn niet zo diep als die van de Spaanse veroveraars. De keukens van deze landen lijken op de Mexicaanse - maïs, tomaten, chilipepers. De keuken van Nicaragua, Costa Rica en Panama laat daarentegen invloeden zien van Colombia, met bananen, kokosnoten en wortelgroenten. deze soep is helder van kleur en heeft een fris-zure smaak.

6 tomaten, fijngehakt
1 wortel, in dunne plakjes
1 ui, in dunne ringen
1 theelepel gedroogde basilicum
½ theelepel suiker
600 ml bouillon
240 ml sinaasappelsap
olie
peper
zout

Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui in 5 - 8 minuten tot hij goudgeel van kleur is.
Voeg nu de tomaten toe, de wortel, het basilicum en de suiker en laat alles 5 minuten onder goed roeren sudderen.
Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken.
Giet het mengsel in de keukenmachine [daar zal het wel gepureerd worden] en vervolgens weer in de pan. Voeg sinaasappelsap naar smaak toe, evenals wat peper en zout. Laat de soep goed warm worden voor het opdienen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : soep


bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Vis vis en nog eens vis.

HARINGTARTAAR MET TOAST

4 maatjesharingen (2 pakjes a ca. 140 g)
2 kleine gekookte bietjes
4 eetlepels zilveruitjes en 1 eetlepel vocht uit potje
½ zakje verse dille (a 15 g)
zout
peper
6 sneetjes Pane dolce vita (brood)
1 eetlepel zachte roomboter
1 eetlepel grove mosterd
4 bergjes veldsla (zakje à 75 g)

Haring in blokjes snijden. Bietjes schillen en in kleine blokjes snijden. Zilveruitjes klein snijden. In kom haring, zilveruitjes met vocht en bietjes door elkaar scheppen. Dille erboven in stukjes knippen. Haringtartaar op smaak brengen met (weinig) zout en peper.

4 timbaaltjes of kopjes à inhoud 1½ dl bekleden met plasticfolie.
Haringtartaar erin scheppen en andrukken, tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Brood in broodrooster lichtbruin roosteren en diagonaal doorsnijden. In kommetje boter en mosterd door elkaar roeren. Brood besmeren met mosterdboter.

Borden op timbaaltjes leggen, samen keren en haringtartaar uit vormpjes laten glijden. Plasticfolie verwijderen. Sneetjes brood ernaast leggen.
Garneren met veldsla.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : lunch- of voorgerecht


bron : Allerhande augustus 2001

KABELJAUW MET TOMATEN-PAPRIKASAUS

4 kabeljauwfilets a 150 g
4 el olijfolie
100 ml gevogeltefond
100 g pimientos (geroosterde paprika)
100 g bosuitjes, in stukjes
3 tomaten, zonder zaadjes, in blokjes
150 g witte bonen, gaar

Smeer de vis in met de olijfolie.
Breng de fond tegen de kook aan en leg de vis er samen met de groenten en de bonen in. Dek af en laat op laag vuur in 12 minuten rustig garen.
Leg de vis in diepe borden met de groenten en bonen. Serveer met de zelfgetrokken saus.

Tip: Voeg, om het nog iets completer te maken, in blokjes gesneden paddestoelen toe aan de fond.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

ROODBAARS MET PAPRIKA-TAPENADE

4 roodbaarsfilets a 150 g
100 g pimientos (paprika uit blik)
4 ansjovisfilets, grof gehakt
12 zwarte olijven, ontpit, grof gehakt
1 teentje knoflook, gehakt
1 el kappertjes
100 ml visfond
3 el olijfolie
versgemalen peper
1 el boter
500 g spinazie, geplukt
1 sjalotje, gesnipperd

Meng de pimientos met de ansjovis, olijven, knoflook, kappertjes, visfond, 2 el olijfolie en wat versgemalen peper.
Bak de visfilets op de huidkant in circa 8 minuten bruin en gaar in de boter.
Verhit 1 el olijfolie en zet hierin de spinazie samen met het sjalotje kort aan (30 sec.).
Verdeel de spinazie over 4 borden.
Leg de filets op de spinazie en geef er de tapenade bij.

Serveertip: Geef er rijst bij.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : visgerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

NOORSE VISSALADE

250 g gekookte visfilet, in stukjes gesneden
2 augurken, in reepjes gesneden
125 g gare doperwten
1 wortel, geschild en grof geraspt
1 appel, geschild en grof geraspt
1 sinaasappel, gepeld en in kleine stukjes verdeeld
enkele blaadjes sla
2 eetlepels zonnebloem- of maïsolie
2 eetlepels witte-wijnazijn
3 eetlepels suiker
zout
witte peper uit de molen
paprikapoeder

Schep in een kom de vis, de augurken, de doperwten, de wortel, de appel en de sinaasappel luchtig door elkaar. Bekleed een slakom met enkele blaadjes sla en schep er de salade in. Klop in een kommetje een sausje van de olie, de azijn, 3 eetlepels water, de suiker en wat zout, peper en paprikapoeder.
Schenk het sausje over de salade en laat deze 30 minuten in de koelkast staan.

4 personen

land : Noorwegen
gerechtsoort : salade


bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Groente lekker en gezond.

BENGALESE BLOEMKOOL MET AUBERGINE

Dit verwarmende en pikante gerecht neemt de kou van herfstavonden weg. Serveer het met rijst, een yoghurtrelish en een bonengerecht.

2 el bruin mosterdzaad
plataardige olie om te frituren
4 kleine, langwerpige Aziatische of westerse aubergines van elk ± 250 g, in de lengte gehalveerd en in stukjes van 4 - 5 cm
1 flinke bloemkool van ± 800 g, in fraaie roosjes
1 tl kurkumapoeder
1 tl cayennepeper
3 el mosterdolie of een plantaardige olie
1 volle tl Panchphoran
6 verse groene pepers
1½ tl zout

Doe het mosterdzaad in een schone specerijenmolen of koffiemolen en maal het fijn. Doe het poeder in een kommetje. Voeg 1,75 deciliter water toe en zet 20 - 30 minuten apart om te weken. Roer het niet door.

Verhit een laagje van 5 centimeter olie in een wok, diepe koekenpan of frituurpan op een matige warmtebron. Doe de aubergines erin en frituur deze ongeveer 8 - 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem de aubergines met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Draai de warmtebron hoger om de olie weer te verwarmen, doe er dan zo veel mogelijk bloemkoolroosjes in als er in één laag in de pan passen. Bak in 2 - 3 minuten goudbruin. Neem de bloemkoolroosjes met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur op deze manier alle roosjes. (De olie kan worden gezeefd en hergebruikt.)

Roer het kurkumapoeder, de cayennepeper en 2 eetlepels water in een kommetje door elkaar. Zet dit specerijenmengsel apart.

Verhit de mosterdolie in een koekenpan op een matige warmtebron tot zeer heet. Doe de panchphoran erin. Voeg, zodra het mosterdzaad en de panchphoran beginnen te springen, het kruiden-kurkumamengsel toe. Roer één of twee keer door. Schenk dan voorzichtig de waterige bovenkant van het mosterdzaadmengsel in de pan, waarbij u ervoor zorgt dat de dikke pasta achterblijft (u heeft de dikke pasta niet nodig). Voeg de aubergines, bloemkoolroosjes, pepers en het zout toe. Roer goed door. Breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 3 - 4 minuten pruttelen, of totdat er nog maar een beetje vocht op de bodem van de pan is achtergebleven. Serveer meteen.

4 - 6 personen

land : Bangladesh
gerechtsoort : groentegerecht


bron : Madhur Jaffreys vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey
PITTIGE GROENTESCHOTEL

3 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
100 g oesterzwammen, in stukken
1 aubergine, in blokjes
4 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt
2 rode pepers, in dunne reepjes
1 grote aardappel, geschild, in blokjes
1 kleine koolrabi, in blokjes
100 g taugé
150 g speriebonen
peper
zout
3 el hete satesaus
50 g ongezouten pindas, grof gehakt

Verhit de olie in een pan en bak daarin de ui, oesterzwammen en de aubergineblokjes gedurende 3 minuten. Bak dan de gember en peperreepjes 1 a 2 minuten mee. Voeg vervolgens de aardappel, koolrabi, taugé en sperziebonen toe. Roerbak deze ongeveer 5 minuten mee. Doe er wat peper en zout bij en leg het deksel half op de pan. Laat het groentemengsel ongeveer 6 minuten stoven. Doe de satesaus erbij en roer hem los (eventueel nog 2 - 3 eetlepels heet water erbij doen). Laat nog 2 minuten sudderen. Rooster in die tijd de pindas met wat zout in een aparte, droge pan met ntiaanbaklaag. Strooi ze over de groenten.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

Vleesgerechten.

KIPFILET MET HAZELNOOT EN LIJNZAAD

4 kipfilets, a ca. 150 g
100 g hazelnoten, gahakt
2 el lijnzaad
2 el olijfolie
peper
zout
1 krop andijvie, gewassen, in parten
1 el citroensap

Smeer de kipfilets in met 1 el olijfolie en wat peper en zout.
Bestrooi ze met de hazelnoten en lijnzaadjes en zet ze 20 minuten in een oven van 150 ºC.

Verhit een grillpan en smeer hem in met de resterende olijfolie. Rooster hierin op hoog vuur de andijvieparten in 2 minuten bruin, maar niet geheel gaar.

Breng de andijvieparten op smaak met citroensap, peper en zout en serveer ze samen met de kipfilets.

Serveertip: Geef er zwarte bonen bij.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

GEGRILDE LAMSKOTELETTEN

8 dubbele lamskoteletten
2 el olijfolie
1 el citroensap
2 teentjes knoflook, gehakt
1 takje rozemarijn
peper
zout
4 vleestomaten
1 citroen, in partjes

Marineer de koteletten circa een half uur in de olie met citroensap, knoflook, rozemarijn en peper.
Leg de koteletten en tomaten samen op een bakplaat in het midden van de oven. Laat ongeveer 12 minuten grillen. Draai de koteletten na 6 minuten om. Prak de tomaten fijn met wat peper en zout.
Serveer vlees en tomaten met de schijfjes citroen.

Serveertip: Lekker met couscous met flintertjes sinaasappelschil, rozijnen en pijnboompitjes.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor - / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht


bron : Lekker Gezond december 2001 / januari

Typische pannekoeken.

Pannekoeken met geitenkaas.

Voor 6 a 8 pannekoeken

100 gr tarwemeel
2 eieren
250 gr verse geitenkaas
40 gr gesmolten boter
6 eetl. witte wijn
1,5 glas water
1 snufje zout
1 mespuntje peper
olie of boter voor te bakken

Zeef het meel in de kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
Meng alles goed door en voeg er al roerend alle ingredienten( behalve de olie of boter voor de koekepan) aan toe.
Leg een theedoek over de kom en laat het beslag een half uur rusten.

Verhit wat olie of boter in de koekepan. Verdeel net genoeg beslag over de bodem van de pan door de pan in alle richtingen schuin te houden. Bak de pannekoek verder op een matig vuur.
Draai de pannekoek om tot de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.
Houd de pannekoeken warm op een vuurvaste schotel in de oven.

Tip: Serveer met een gemengde salade.

Poolse zoute pannekoeken.

Voor 6 tot 8 pannekoeken

125 gr tarwemeel
2 eieren
1 snuifje zout
1 mespuntje cayennepeper
3 dl melk
2 cl water
60 gr gesmoltenboter
olijfolie voor te bakken

Voor de vulling:
250 gr champignons
2 eetl boter
250 gr kippengehakt
150 gr gruyerekaas
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 eieren
5 cl volle melk
150 gr paneermeel

Zeef het meel in een kom, maak in het midden een kuiltje en breek er de eieren in.
Voeg het zout, de cayennepeper en een vijftal eetlepels melk aan toe. Meng al de ingredienten grondig met een spatel. Doe er geleidelijk de resterende melk en het waer bij en als laatste de gesmolten boter.
Bedek de kom met een theedoek en laat het beslag een half uur rusten.

Bak de pannekoeken op de algemene wijze.

Snij de champingnons in kleine stukjes en sauteer ze in een braadpan in wat boter tot ze lichtbruin zijn. Bak ook het kippengehakt.

Meng in een kom de champignons met het gehakt, de gruyerekaas en de gesnipperde ui en knoflook. Vul elke pannekoek met twee eetlepels van dit mengsel en vouw hem dicht.

Klop de eieren en voeg er melk aan toe. Dompel elke pannekoek in de eimix en rol hem dan door het paneermeel. Verhit wat olijfolie in een koekepan en bak de pannekoeken aan beide kanten goudbruin.

Tip : Dien ze op met verse groenten, zoals tomaten en diverse slasoorten.

Tamales???

TAMALES

Voor de bewoners van deze streken zijn de Tamales net zo belangrijk als de polenta voor de Noord-Italianen. In hun oorspronkelijke vorm kunnen wij ze alleen maken als we de beschikking hebben over maisbladeren, en dat is hier eventueel alleen in de herfst het geval.

500 gram maïsgriesmeel of maïsvlokken
250 gram rijstmeel
2 koppen vleesbouillon
zout
peper
1 kopje vet of olie
1 theel. bakpoeder

Het vet of de olie, het maïsgriesmeel, de vleesbouillon, het rijstmeel, de bakpoeder en het zout mengen tot er een stevige substantie is ontstaan. Het deeg in de vorm van een banaan in velletjes aluminiumfolie wikkelen. Goed vast aandrukken. De Tamales in een pan doen met een klein beetje water.
Ongeveer een half uur zachtjes laten koken. Zonodig af en toe water bijvullen.

Willen we zoete tamales dan nemen we suiker in plaats van zout en we voegen aan de pakjes deeg in totaal 1 kop geschaafde amandelen, 1 kop in water geweekte krenten of rozijnen en eventueel 1 kop geraspte kokos toe. We kunnen de vleesbouillon ook vervangen door kokosmelk. (In Indische winkels te verkrijgen onder de naam Santen).

Vaak worden de tamales gevuld met restjes vlees of gevogelte, die vermengd worden met tomaat, paprika en gemalen kruidnagel. Voor de rest blijft de bereiding hetzelfde. Als men ze zo klaarmaakt lijken ze veel op de beroemde Zuidamerikaanse Empanadas.

4 personen

gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : basisgerecht


bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Begin.

Sofa girl.

Lekker gluren in andermans huiskamer?
Alle live kerstwebcams staan op deze site verzameld.
Voor fans van deze rubriek...Ook in Noord-Europa staan webcams, voor de echte Scandinavische kerstsfeer.

Stiekem kijken???
Surf dan naar: httpd.chello.nl/~m.vanzwam/kerst/kerstmis5.htm

Begin.

Vraag en aanbod.


Wilt u iets te koop aanbieden, of zoekt u iets?
Mail naar: Henriette
Begin.

Heb je een reactie?

Mail naar Henriette of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     


Begin.


Ook een eigen rubriek in SOFA?
Mail naar: Henriette

Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel

index