Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 2.8 van 12.4.2002
© 2001-2002 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Vorige afleveringen:

0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

SOFA e-zine, het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart.
SOFA het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart!
Dit SOFA e-zine is gemaakt door, Henriette, Damone, Lilian en Ingrid.
Met medewerking van Gerrit, Chefren en Esther.
Dit SOFA e-zine is verschenen op 11 april 2002.
De volgende SOFA e-zine verschijnt rond 25 april 2002.INHOUD:

Inleiding.
Op de hak.....
In het nieuws.
!!!Belangrijk!!!
In de bladen.
Column.
Recept.
Kleine gastjes.
Sofa girl.
Spreuk van de week. Vraag en aanbod.
Uitgaanstips.
Reacties.
Techies.
Vooruitblik.
Staroffice.
 
Site seeing.
 

INLEIDING:

Tja, een computer SOFA deze keer...

We hebben Gerrit Bedet zo gek gekregen, vanuit zijn visie van veiligheidsadviseur, een stukje over een ergonomische werkplek aan boord te schrijven. Het was niet zijn vakgebied, maar met diverse ARBO wetgevingen is hij toch een eind gekomen.
Chefren de enige met fundamentele computerkennis schrijft over hoe over naar Linux en Lilian vertelt over hoe de computer de intrede deed bij haar aan boord. De aanschafreden was, om bij te blijven en inmiddels is het een onmisbaar meubelstuk geworden.
We hebben een stukje over Staroffice, de onbekende en daardoor waarschijnlijk onbeminde concurrent van Microsoft Office. Voor de Windowsfanatici het draait ook onder Windows.
In Op de hak hebben we een paar vertalingen van Windowstermen naar het Gronings, weer een verkleining van een taalbarrière. Is er trouwens al een Friese windows?
In Site seeing het webadres van een bedrijf dat kantoorbenodigdheden op bunkerstations en laadplaatsen levert, je schijnt daarna wel gestalkt te worden op de postadres in de vorm van folders, maar ach... dat zijn bomen en geen GSM belminuten!

In In de bladen het schokkende nieuws over de dochter van PVDA'er Ad Melkert, het openbare onderwijs is voor haar niet goed genoeg! Zij bezoekt een particuliere basisschool!
Verder nog in deze rubriek: Queen Mum, nog maar net onder de zoden, bleek helemaal niet zo'n lieverdje te zijn. Over de doden niets dan goeds, geldt niet voor Engeland!

Tante Lourentia heeft in Kleine gastjes zoals altijd weer een leuk kinderverhaaltje geschreven, kinderen vinden als ze paardrijden een fles op het strand en mogen daarna gratis naar Engeland!

Verder nog in dit SOFA e-zine een heerlijk recept met gegrilde salade en als SOFA girl hebben we Erika Terpstra.


Nog een opmerking: de voornaam van de mobiele juf is in de vorige aflevering per ongeluk veranderd in Marga, het moet Marja zijn!
Onze excuses hiervoor!


De redactie van SOFA e-zine wenst jullie veel leesplezier.

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS.

Ergonomische computerwerkplek.

Inleiding
Henriëtte vroeg mij of ik iets over het inrichten van een ergonomische werkplek aan boord voor SOFA wilde schrijven.
Nu ben ik geen ergonoom, maar ik zal trachten, zonder dat jullie mij daar op mogen aanspreken, zo goed mogelijk daarover wat te schrijven.


Allereerst het woord ergonomie. Dat is afkomstig van de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet).
Het is de leer van de menselijke arbeid. Het betreft het verzamelen, interpreteren en toepassen van kennis omtrent de mogelijkheden en beperkingen van de mens in zijn werkomgeving. Dit natuurlijk om een zo goed mogelijk arbeidsresultaat te verkrijgen door het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens tijdens zijn werkzaamheden zo goed mogelijk te bevorderen.

Voorkomen van ziekte
Het nemen van preventieve maatregelen zijn altijd beter dan het riskeren dat mensen ziek worden door (beroerde) werkomstandigheden. Iemand die aan boord ziek is geworden van computerwerk zal weinig voorkomen. Alhoewel er toch mensen zijn, zelfs jongeren, die absoluut geen interesse hebben om aan de computer iets te doen.
RSI is bijvoorbeeld een voorkomende computerziekte. Het dagelijks urenlang aan de computer zitten aan boord gebeurt zelden, dus dat zal op zich wel meevallen. Heeft u daar mee te maken, bedenk dan ook dat wanneer een werknemer in zijn vrije tijd urenlang op de boordcomputer zit te spelen de scheepseigenaar nog steeds verantwoordelijk is voor de "werkplek" als die computer in een bedrijfsruimte staat. Een stuurhut is bijvoorbeeld een "bedrijfsruimte".

Arbowet
Dit alles is, hoe kan het ook anders, in een wet neergeschreven en wel de Arbeidsomstandigheden wet (Arbowet). De werkgever heeft daarin de verplichting op alle gebieden van de arbeid en tijdens alle werkzaamheden zo goed voor zijn werknemers te zorgen. Dit geldt zowel voor vaste- als ook voor tijdelijk aangestelde personen.In het Arbobesluit wordt bepaald dat het werk aan een beeldscherm na maximaal twee aangesloten uren moet worden afgewisseld door andersoortig werk of rusttijd. Ook staan er maatregelen gericht op bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers.
In de Arboregeling staan nadere bepalingen over apparatuur en meubilair over de inrichting van de werkplek en over de programmatuur. In de beleidsregels staan toepassingen van de wettelijke regels, onder meer over een arbeidsgezondheidskundig onderzoek aan ogen en gezichtsvermogen, apparatuur en meubilair.

Opstelling computer (werkplek)
Veel computers staan in de stuurhut oftewel het "stuurhuis". Die benaming suggereert dat daar alleen "gestuurd" wordt. Dat was tot voor een jaar of 15 tot 20 zo maar tegenwoordig is die stuurhut, zeker op nieuwbouwschepen, geëvolueerd tot een elektronisch besturingscentrum en ook nog scheepskantoor met alle kantoorapparatuur erbij. Gezien de hoeveelheid documentatie, instrumentatie, apparatuur en andere voorwerpen is die stuurhut doorgaans behoorlijk goed "gevuld".

Het is duidelijk dat het vinden van een goede werkplek voor een computer en beeldscherm nogal eens moeilijk is.

  Hieronder de regels zoals ze in "Beleidsregel 5.1" (Beeldschermarbeid) staan.
  De kijkafstand tussen ogen en het beeldscherm moet minstens 50 cm. bedragen en dient door de werknemer naar behoefte gewijzigd te kunnen worden.
  De werkhoogte (hoogte van het blad waar de computer op staat) moet tussen de 74 en 76 cm liggen. Als je de stuurhut als "regelkamer" wilt beschouwen dan is het tussen de 72 en 74 cm.
  Het werkblad mag niet dikker dan max. 5 cm. zijn.
  De vrije beenruimte onder het blad voor een "regelkamer" moet zijn: minimaal 60 cm. breed, 60 cm. diep en 70 cm hoog.
  Op het werkblad moet een vrije ruimte van 30 x 30 cm. zijn voor het neerleggen van documenten of naslagwerken.
  Een stoel voor beeldschermwerk moet voldoen aan de NEN 1812-2000 norm (ergonomie) Dus let hierbij indien een nieuwe stoel koopt.
  Indien met (veel) documenten wordt gewerkt is een documenthouder vereist.

Stoel
Dan is er natuurlijk ook nog een geschikte stoel nodig volgens de Arboregels.. De eisen daaraan staan in NEN 1812-2000. Die norm kost evenwel 25,- Euro voor 22 pagina's. Die heb ik dus maar niet gekocht enkel om dit verhaaltje te schrijven.

Het gaat bij een stoel voornamelijk om:
 • verstelbaar in hoogte,
 • verstelbare rugleuning,
 • armsteunen en zitcomfort.

 • Beeldscherm en toetsenbord
 • De beeldschermapparatuur moet voldoen aan NEN-ISO 92141-3
 • Het toetsenbord moet los van het beeldscherm. (Dus zou je geen notebook mogen gebruiken bij regelmatige beeldschermarbeid)
 • Het toetsenbord mag niet dikker dan 4 cm zijn en moet opgesteld zijn met een hellingshoek tussen 5 en 25 graden. De letterindeling moet volgens de "qwerty-indeling " zijn.

 • Licht
 • Rondom de werkplek moet juiste en voldoende verlichting zijn. Ook mag er door invallend licht (zon) geen schitteringen op beeldscherm of behuizing kunnen ontstaan. Ook dit is in een stuurhut wel eens lastig te verhinderen.
 • Beeldscherm en apparatuur mag niet kunnen bewegen (trillen) tijdens de werkzaamheden. Dat is natuurlijk aan boord niet altijd even gemakkelijk te voorkomen.

 • Tenslotte
  Dit was kan zo goed en zo kwaad wat er allemaal voor het constant beroepsmatig werken aan een computer verlangd wordt.Want dat was de vraag zo ongeveer van Henriëtte.


  Enkelen onder u zullen denken dat dit bij hen niet voor 100% zo is. Meestal door plaatsgebrek of anderszins. Aan boord wordt er natuurlijk nooit door dezelfde persoon urenlang beroepshalve aan de computer gewerkt. Problemen als RSI komen dan hopelijk ook niet voor.
  Juist ter voorkoming van dergelijke beroepsziekten worden dit soort uitgebreide regels gemaakt.

  Gerrit Bedet.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  IN DE BLADEN.

  De nieuwe Story ligt vanaf woensdag 10 april in de winkel
  Showbizz-gerucht Joke Bruijs en Boris Bayer uit elkaar!

  Het lijkt wel of JOKE BRUIJS het geluk niet wordt gegund!
  In tegenstelling tot veel andere 'wat oudere' actrices is de inmiddels 50-jarige Joke nog steeds volop op de buis te bewonderen en ze is al elf jaar ogenschijnlijk gelukkig met zakenman BORIS BAYER. En juist nu zou hun relatie in zwaar weer verkeren en zouden ze inmiddels zelfs gescheiden leven.
  Volgens Joke is er niets waar van deze geruchten. 'Ik snap werkelijk niet welke zieke geest onze relatie probeert kapot te maken.'

  Wildwestbestaan van Volumia! maakt privé-leven onmogelijk Dwong Wendy's ANGST Xander tot stoppen?

  Op de persconferentie die Volumia! vorige week gaf, vertelde XANDER DE BUISONJÉ dat de band na tien jaar stopt om de bandleden de kans te geven solo te gaan.
  Maar het is wel duidelijk dat dit vooral voor Xander zélf geldt: Volumia! draait om hem, en in zijn eentje kan hij een veel hogere gage opstrijken.
  Maar vooral vriendin WENDY oefende haar invloed uit.

  Exclusieve fotoreportage!
  Jarige Anna kopie van mama Marilène!


  Sprankelende pretoogjes, lekkere bolle wangen en een brede glimlach. De kleine ANNA, die deze week één jaar wordt, lijkt als twee druppels water op haar moeder! Mama MARILÈNE showt trots haar jarige dochtertje aan de Story-fotografe. Zomaar op een stralende lentedag, in hartje Amsterdam.
  Een vertederend exclusief plaatje, waar iedere moeder bij zal wegsmelten.

  Verder deze week

  * Koos vecht tegen een longontsteking
  * Queen Mum; de laatste grand old lady van de Britse aristocratie
  * Dione de Graaf zag overleden vriend nog elke dag
  * Niemand wilde Paul de Leeuw's zoontje hebben!
  * Anton Heyboer over het moment dat zijn leven veranderde
  * Ronald Kolk ziet het deze zomer zwart-wit


  Meer lezen???
  www.story.nl

  Beleef het mee in de wereld van Privé.
  Eenzaamheid ondraagelijk: Gordon terug bij eerste liefde...

  De eenzaamheid na het stuklopen van zijn relatie met Adriaan heeft Gordon weer in de armen gedreven van zijn oude liefde Patrick. Wat bespraken zij tijdens het romantische etentje waarbij Privé hen snapte?

  Daphne Deckers in paniek: spoedopname Alec (2)..

  Richard Krajicek en Daphne Deckers waren radeloos nadat zoontje Alec (2) een ongeluk had gekregen en met spoed naar het ziekenhuis moest worden overgebracht.
  Zij vreesden het ergste...

  Openbaar onderwijs te min? Dochter Melkert naar dure prive-school...

  Inwoners van het Gooi vinden het schandalig dat PvdA-kopman Ad Melkert zijn dochter naar een particuliere basisschool heeft gestuurd.
  'Zijn onze gewone scholen niet goed genoeg?' vragen zij zich af.


  Stille kracht achter de koningin: Waarom Beatrix zo op Laurentien steunt...

  Nu het zo slecht gaat met Prins Claus, is Koningin Beatrix ten einde raad.
  Zij twijfelt, kan geen beslissingen nemen en steunt zwaar op haar zoons en schoondochters, in het bijzonder Prinses Laurentien.

  Na haar dood onthuld: Het ware gezicht van de Queen Mum...

  De Queen Mum was helemaal niet zo'n lieverd als het Engelse koningshuis wilde doen geloven.
  En echt populair was ze - daardoor - ook niet.
  Haar ware aard komt nu, na haar dood, aan het licht...

  Conny Vandenbos' zware strijd tegen kanker...

  Net toen Conny Vandenbos haar muzikale carrière weer op wilde pakken, kreeg de 65-jarige zangeres
  van haar artsen het verschrikkelijke bericht dat zij aan kanker leed.
  Het werd een zware strijd...

  Meer lezen???
  www.prive.nl

  Naar het begin van SOFA e-zine.

  COLUMN.

  Om bij te blijven...

  Sinds vier jaar zijn wij ook in het gelukkige bezit van een computer. Wij hebben lang nagedacht of 'zo'n ding' al dan niet een noodzaak is!!
  Noodzakelijk was een computer niet besloten wij.
  Echter; als zelfs de jongste kinderen al met alle gemak van de wereld achter het toetsenbord plaatsnemen, waar blijven wij dan.
  Dus werd er een computer aangeschaft 'om bij te blijven'.

  Het kostte in het begin heel wat grijze haren en klamme handen, want je hoorde van die wilde verhalen over harde schijven wissen en dergelijke. Je was eigenlijk bang op de verkeerde knop te drukken.
  Maar gelukkig zijn al die verhalen behoorlijk overdreven.
  Zelfs onze ouders die een computer al helemaal niet zagen zitten, hebben er nu eentje in huis en krijgen er steeds meer plezier in.

  Nog steeds denk ik dat de computer niet écht nodig is, maar ik zou hem niet meer willen missen.
  Zowel zakelijk als privé wordt hij intensief gebruikt: kaarten en kalenders maken, gezellig mailen, telebankieren, boekhouden en ga zo maar door.
  Zelfs eventuele problemen weten we bijna altijd zonder expert op te lossen (niet zonder gepaste trots natuurlijk) en moesten wij in het begin de jeugd om raad vragen; nu vragen onze ouders ons om raad en zitten alle generaties achter de computer.


  Lilian.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  KLEINE GASTJES.

  Dag kleine gastjes van SOFA.
  Tante Lourentia schrijft weer een e-mailtje aan jou met daarin een verhaal over de broer en zus Otto en Esther.

  HOE HET KWAM DAT OTTO EN ESTHER NAAR ENGELAND GINGEN.

  Otto en Esther houden allebei erg veel van paarden.
  Ze hebben elk een eigen paard, want hun vader is boer. En dus wonen ze op een boerderij waar ze veel ruimte hebben om paarden te houden. Elke dag maken Otto en Esther een ritje op hun paarden Rian en Patrick. Ze gaan dan naar het bos of maken een rit langs het strand.

  Vandaag rijden ze langs het strand.
  Oh, wat ruikt het hier heerlijk naar het zoute zeewater en wat waait de wind heerlijk door je haren. En dan nog dat ruisend geluid van de zee. Heerlijk vinden ze het hier.
  De paarden vinden het ook heerlijk om hier te zijn. Soms lopen ze een eindje de zee in.

  Hè, moet je daar eens kijken,zegt Esther tegen Otto, Ik zie daar een fles op het strand liggen.
  Zal er ook een briefje in zitten,vraagt Otto.
  Tja, dat wil Esther ook wel weten en daarom stappen ze van de paarden af.
  Esther pakt de fles op.
  De fles zit nog half onder het zand.
  Draai hem eens open Esther.
  Esther draait de fles open en ............waarachtig er zit ook nog een briefje in.
  Kom lees hem eens voor, vraagt Otto ongeduldig.
  Ik weet niet wat er op staat , het is in een andere taal. Maar misschien weten vader en moeder wel wat er op het briefje staat. Gauw beklimmen ze hun paarden en rijden in draf naar huis.

  Vader staat bij de koeien en moeder komt net met de auto thuis.
  Wat rijden jullie hard, zegt vader, doen jullie een wedstrijd?
  Nee, nee we hebben alleen maar haast.
  Kom maar gauw in huis want je moet ons iets vertellen.
  Tja het zal best maar ik ben nog niet klaar met mijn werk en zouden jullie niet eerst eens Rian en Patrick gaan verzorgen, zegt vader een beetje geërgerd omdat hij er niet van houd dat iedereen hem om elk wisse wasje van zijn werk haalt.
  Nou dan gaan Otto en Esther toch maar eerst even de paarden afzadelen en water geven.
  Daarna worden Rian en Patrick in de wei gezet.

  Vertellen jullie eerst maar eens wat er aan de hand is, zegt moeder.
  Broer en zus beginnen tegelijk te vertellen.
  Ho,ho, zo snap ik er niets van, vertel het niet door elkaar, zegt moeder.
  Dan verteld Esther dat ze met de paarden over het stand reden en op eens een fles zagen liggen. En dat ze die open gemaakt hebben en dit briefje er in gevonden hebben.
  Maar wij kunnen niet lezen wat er op staat want het is in een andere taal, voegt Otto nog snel toe.
  Vader leest het briefje en laat dan moeder het lezen. Maar hij zegt nog steeds niet wat er in staat. Ach papa altijd met zijn grapjes. Toe vertel het nu want we zijn zo nieuwsgierig, roepen de kinderem.

  En moeder begint te vertellen.
  Dit briefje is afkomstig van John Davids.
  IK WOON IN LONDEN IN ENGELAND.
  DIEGENE DIE DIT BRIEFJE VIND MAG OP MIJN KOSTEN HIER NAAR TOE KOMEN EN HIER EEN HELE WEEK BLIJVEN. JOHN DAVIDS.

  nou en dan staat zijn adres hier nog onder.
  Otto en Esther kunnen hun oren bijna niet geloven.
  Moeder vindt dat ze maar een briefje aan John Davids moeten schrijven dan zal zij het wel in het Engels over schrijven. Dit vinden ze een goed idee.
  Gelijk na het eten gaan ze ijverig aan de slag.

  Elke dag kijken ze in de brievenbus of er ook post bij is met een vreemde postzegel, want dat moet een brief uit Engeland zijn. En ja hoor, na twee weken krijgen ze dan de lang verwachte brief. Ze rennen er mee de kamer in en vader leest de brief voor.
  Er staat in dat ze de volgende vakantie mogen komen met de boot en dat ze met het vliegtuig weer terug naar huis gaan. Er staat in dat John zelf ook een heleboel paarden heeft waar ze op mogen rijden en dat hij zelf ook een zoon en dochter heeft van 10 en 11 jaar. Zo oud zijn Otto en Esther ook, dus dat komt mooi uit.
  Wat duurt het lang voor het weer vakantietijd is. Maar eindelijk is de grote vakantie dan aangebroken. Eigenlijk zijn Esther en Otto nu wel een beetje zenuwachtig om met de boot helemaal naar Engeland te reizen. Toch vinden ze de reis prachtig.

  In Harwich komen John en zijn vrouw Carol met hun kinderen Maria en Robert hen met de auto halen. En omdat het in Engeland is rijden ze aan de andere kant van de weg en zit het stuur rechts in plaats van links. Dat vinden ze toch raar want je gaat ook langs de verkeerde kant van de vluchtheuvel.
  Otto en Esther hebben de vakantie van hun leven. Wat ze niet allemaal zien en beleven. Ze hebbeb wel een week nodig om alles thuis aan papa en mama te vertellen.
  Natuurlijk gaan ze Londen bekijken en het mooiste is dat ze mee mogen naar een echte Engelse paardenrace.
  Voor een paar pond mogen ze gokken op het paard die naar hun mening zal winnen. Maar helaas gokken ze op het verkeerde paard en gaan zonder geld naar huis.

  Voordat ze het weten is de vakantie om en moeten ze terug naar Holland.
  Maria en Robert beloven dat zij de volgende vakantie naar de boerderij van Otto en Esther komen.
  De laatste belevenis van deze week is natuurlijk de vlucht naar huis in het vliegtuig. Ze vliegen hoog in de lucht boven de wolken. De wolken lijken net bergen. Schitterend vinden ze dit.
  Het leuke is ook nog dat voordat je alles gezien hebt je al in Amsterdam op het vliegveld weer land. Papa en mama staan beiden in de ontvangsthal op hen te wachten. In de auto beginnen ze al van alles te vertellen.

  Thuis gekomen gaan ze natuurlijk eerst naar de paarden Patrick en Rian.
  Die zien er feestelijk uit, want ze hebben elk een lint door hun manen gevlochten gekregen.Ach ja, het is toch feest dat jullie weer thuis zijn en daarom heb ik ze maar een beetje feestelijk gemaakt, zegt moeder die toch wel een klein beetje heimwee naar haar twee boefjes gehad heeft.


  Lieve kinderen tot de volgende keer,
  het duurt misschien twee weken, dan e-mailen we elkaar weer.
  Knuffels van tante Lourentia.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  SPREUK VAN DE WEEK.

  Caroline heeft het helemaal bekeken.

  Later gaat ze op een schip wonen en trouwen met een schipper.
  Maar ze denkt er niet aan om in een huis te gaan wonen en te trouwen met een huizer!!


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  UITGAANSTIPS.

  Gezellige uitgaanstips in de zuidelijkste punt van Limburg.


  Recreatiepark Steinerbos-Stein.

  Dit betaalbare recreatiepark is ook zonder zon een leuke basisschoolleeftijd kinderbestemming.
  o.a. Binnen- en buitenzwembad, peuterbad, Wild-West speeltuin, speelkasteel, kinderboerderij, picknickweide, Bosexpress kindertrein, waterfietsen, trampolines, roeiboten en waterfietsen.
  Minicars, ponyrijden en midgetgolf tegen een kleine vergoeding.
  Waar: Recreatiepark Steinerbos, Dieterenstraat in Stein, Stein.
  Geopend: 27 april tot 1 september 2002 van 10.00 uur tot 18.00 uur.
  Toegang: EUR 4,50
  Info: tel.  046-426 80 00 fax.: 046-426 80 06 of www.steinerbos.nl  Industrion-Kerkrade.

  Een reis door de tid beleef je in het Industrion in Kerkrade.
  In dit unieke museum, krijg je een indruk van de samenleving en de industrie over een periode van 150 jaar.
  Te beleven is stroopbereiding, steenkolenbouw, metaalindustrie of het leven in een mijnwerkerswijk.
  Opvallend aan het Industrion is dat de nadruk niet alleen ligt op de produktieprocessen maar ook op de mensen die daaraan meewerkten.
  In de brasserie kun je op je gemak bijkomen van alle ervaringen en indrukken.
  Waar: Industrion, Museumplein 2, Kerkrade.
  Geopend: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00.
  Info: tel. 045-5670809, fax. 045-5463848. of www.industrion.nl  Fluweelengrot-Valkenburg.

  Ooit was hier de zeebodem, in oorlogstijd was de Fluweelengrot een schuilplaats voor onderduikers, tegenwoordig is het een leefomgeving voor vleesmuizen en een attractie voor bezoekers.
  Via een geheim gangenstelsel wandel je verbaasd naagekeken door de talloze vleermuizen naar de kasteelruine van Nederlands enige hoogteburcht.
  Uitblazen kun je op het ruineterras!
  Waar: Fluweelengrot en kasteelruine, Grendelweg 13/ Daalhemerweg 27, Valkenburg.
  Geopend: het hele jaar. Info: tel. 043-6090110, fax 043-6090114 of www.fluweelengrot.nl  Sprookjesbos-Valkenburg.

  In dit sprookjesbos worden kinderdromen waar.
  Afgezien van de sprookjes vind je hier een schommelschip, kidsspeelhuis met ballenbak, waterspeelplaats, speeltuin met picknickplaatsen, een wildwaterbaan en in thema afrika diverse Afrikaanse dieren.
  Vanuit het restaurant met waterorgel, heb je een prachtig uitzicht over het Geuldal.
  Waar: Themapark Sprookjesbos Valkenburg, Sibbergrubbe 2a, Valkenburg.
  Info: tel. 043-6012985 fax.043-6016636 of www.sprookjesbos.nl  Naar het begin van SOFA e-zine.

  TECHIES

  Van Windows naar Linux?

  Veel mensen denken er in deze tijd over om van Windows over te stappen naar Linux. Maar hoe zou dat dan moeten?

  Als je van Windows naar Linux over wilt dan is het goed te bedenken dat een besturingssysteem eigenlijk niets anders is dan een stuk software dat gebruikerssoftware met de gebruiker, met disk en met netwerk laat communiceren.

  Als je met een computer onder Linux wilt werken is de cruciale vraag dan ook: Zijn de gebruikerssoftware programma's waar je aan gewend bent en die je in de praktijk gewoon nodig hebt ook onder Linux verkrijgbaar?

  De belangrijkste gebruikerssoftware

  De belangrijkste gebruikerssoftware programma's in willekeurige volgorde:
  • e-mail
  • webbrowser
  • tekstverwerking
  • spreadsheet

  Het is voor een soepele en overgang zonder risico's zaak om op zoek te gaan naar programma's die onder zowel Windows als onder Linux verkrijgbaar zijn.

  En dat kan! De gratis verkrijgbare programma's Mozilla en OpenOffice zijn voor zowel Windows als Linux verkrijgbaar. Mozilla verzorgt e-mail en webbrowsen en OpenOffice bevat ondermeer een tekstverwerker en een spreadsheetprogramma.

  Mozilla

  Mozilla is de open-source opvolger van Netscape, er wordt al jaren aan gewerkt. De mogelijkheden en het gebruiksgemak zijn zodanig toegenomen dat ik de browser  tegenwoordig aan iedereen aanraad, al is het maar omdat je ermee kunt instellen hoe vaak plaatjes mogen knipperen en dat je (reclame-)plaatjes van buiten de site niet wilt zien! Het mailprogramma behoort zo langzamerhand tot de beste die er zijn. Je kan er meer mailboxen mee bedienen wat in een zaken/prive of gezinssituatie erg handig kan zijn. Ik gebruik Mozilla op dit moment om dit stukje te tikken, er zit ook een "wat je ziet is wat je krijgt" tekstverwerker voor webpagina's in.

  Aan Mozilla worden nog dagelijks nieuwe en vaak erg handige dingen toegevoegd die je bij andere browsers niet vindt. Het browser-mailprogramma is te downloaden door op de volgende webpagina in de donkergroene balk op "Windows" te klikken als er een "duim omhoog" teken achter staat:

  http://www.mozillazine.org/build_comments/

  Als dat duim-omhoog teken er niet staat, dan dag of paar dagen wachten. Als er een uitroepteken achter staat is het een extra interessante/goede versie. Het op te halen bestand is ongeveer 10MB groot, als het binnen is erop klikken en dan wijst het meeste zich vanzelf.

  OpenOffice

  OpenOffice is de gratis versie van "StarOffice" van Sun, een grote computerfabrikant. Net als Office van Microsoft zitten er een aantal handige programma's in een pakket, ondermeer een tekstverwerker die met gewone Microsoft Word files overweg kan en een spreadsheet dat vrijwel alle Excel bestanden kan openen en bewerken. Belangrijk is dat er ook een "localised" versie van bestaat, dat maakt dat er ook een Nederlandstalige (Dutch) spellingchecker verkrijgbaar is. Als je het programma in de laatste Nederlandstalige versie wilt ophalen klik dan op de pagina

  http://borft.student.utwente.nl/openoffice/

  wat lager onder "Language builds:"  op "here", op dit moment staat er "NL_641(d):" voor maar dat kan wijzigen. Het op te halen bestand is ongeveer 48MB groot en moet met WinZip of vergelijkbaar programma worden uitgepakt..

  Service en ondersteuning

  Voor praktische vragen over de installatie en de instellingen van bijvoorbeeld bovengenoemde programma's heeft Dirk van der Meulen de Vaart-PC lijst opgericht!
  Aanmelden kan door een lege mail te sturen aan majordomo@vaart.nl met tekst subscribe vaart-pc.

  +++chefren


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  STAROFFICE.


  StarOffice

  Het in Nederland relatief onbekende Staroffice is o.a. in Duitsland en Zwitserland de geduchte concurrent van Microsoftoffice.
  Waarom Staroffice in Nederland in vergelijking tot Microsoftoffice maar mondjesmaat gebruikt wordt is nooit duidelijk geworden, misschien maakt onbekend onbemind of is de heersende gedachte dat Staroffice voor die bijzonder lage prijs nooit een deugdelijk programma kan wezen?
  Aan het taalprobleem hoeft het niet te liggen er is een Nederlandstalige Staroffice.

  Wie eenmaal de moeite heeft genomen om zich te verdiepen in het programma, kan over het algemeen niet anders concluderen dan dat Staroffice een bijzonder complete office is.
  We zetten even de mogelijkheden van Staroffice kort op een rijtje:

 • Staroffice heeft een textverwerker Starwriter,
 • Staroffice heeft een rekenblad Starcalc,
 • Staroffice heeft een database Starbase,
 • Staroffice heeft een tekeprogramma Stardraw,
 • Staroffice heeft een HTML editor Web-publishing.

 • Starwriter de textverwerker van Staroffice heeft nagenoeg dezelfde mogelijkheden als de tegenhangers van Microsoft. Het is ondoenlijk de talloze mogelijkheden op te noemen, maar voor de gewone gebruiker zijn ze ruimschoots voldoende.
  Starwriter leest en schrijft zonder problemen Word 6.0, 95 en 97 bestanden.
  Stardraw is een tekenprogramma dat meer mogelijkheden heeft dan de gewone gebruiker nodig heeft.
  Starcalc is nagenoeg identiek aan Excel en het leest en schrijft zonder problemen Excel 6.0, 95 &97 bestanden.
  Starimpress het presentatiepakket is eenvoudig aan te leren, zelfs een beginner met wat doorzettingsvermogen kan zelf een presentatie knutselen.
  De HTML editor van Staroffice is goed te gebruiken, de belangrijkste dingen zijn met een muisklik te realiseren, enige HTML voorkennis is wel noodzakelijk.

  Een ander voordeel van Staroffice is de platformonafhankelijkheid, een bij Mensys bestelde Staroffice cd draait onder Linux, Windows en OS/2.
  Wel neemt Staroffice net als Netscape zijn eigen bibliotheken mee. Hierdoor draait het traag op computers met minder geheugen, de meest gegeven tip op het www is, een geheugen van 128MB zetten.

  Een kijkje op de website van Sunmicrosystems, geeft de indruk dat er diverse tevreden gebruikers zijn.
  Kleinere bedrijven besparen per werknemer meer dan 1000 dollar door over te schakelen op Staroffice en het schooldistrict dat voor de Staroffice-suite koos, kon vanwege de besparing 162 pc's extra bestellen.

  Staroffice 5.2 is online te bestellen voor EUR 11.34 ex. btw of 13.49 incl btw., jawel deze prijs is geen grap!!!
  Voor dat geld krijg je een cdtje zonder opsmuk met de Nederlandse en Engelse Staroffice voor Windows, Linux en OS/2.
  Staroffice is online te bestellen bij Mensys dit bedrijf levert ook op postbussen!!!
  Staroffice is natuurlijk ook te downloaden van de website van Sun microsystems niet voor GSM!.
  Staroffice 5.2 is ook te downloaden van www.shareware.de niet voor GSM!
  Open office de gratis variant van Staroffice is te downloaden van www.borft.student.utwente.nl/openoffice/ zie voor meer info hierover de rubriek Techies.

  Meer info???
  www.mnmcomputers.be/watis.htm
  www.sjoerd-visser.demon.nl/staroffice/
  www.sun.nl/software/cover/011003
  www.shop.mensys.nl/mnl_STAROFFICE.html.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  SITE SEEING.

  Printerpapier, inkt of cd recordables plotseling op?
  Wij bestellen onze kantoorbenodigdheden bij Viking Direct.
  Ze hebben een groot assortiment en leveren binnen 24 uur op ieder gewenst adres in Nederland. (bunkersteiger, los/laadplaats).
  De faktuur wordt naar je postadres gestuurd en daar mag je 30 dagen over sparen.
  Bestellen kan via internet www.vikingdirect.nl ,
  telefonisch 0800-0364 of per fax 0800-0593.
  Een besteling via internet is het goedkoopst.
  Een nadeel is, als je een keer besteld hebt, je gestalkt wordt door een stortvloed van folders en catalogi (gussen???) op je postadres.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  OP DE HAK...

  Klant, ik heb een probleem met dit programma.
  Helpdesk, zit u nu achter uw computer?
  Klant, nee ik zit niet achter de computer.
  Helpdesk, Wilt u dan even achter de computer gaan zitten.
  Vervolgens klinkt er wat gerommel en zegt de man dat hij achter de computer zit.
  Helpdesk, wat ziet u nu?
  Waarop de klant antwoordt, allemaal kabels.


  Helpdesk, klik op het icoontje van 'mijn computer' aan de linkerkant van het scherm.
  Klant, bedoel je links voor jou of links voor mij?


  Helpdesk, goedendag, hoe kan ik u helpen?
  Klant, eeeeh. Hallo. Ik kan niet printen.
  Helpdesk wilt u voor mij op de 'startknop' drukken en ...
  Klant, nou moet je even goed luisteren. Niet meteen zo technisch doen...ik ben Bill Gates niet!


  Een klant kon geen verbinding maken met het Internet.
  Helpdesk, weet u zeker dat u het juiste wachtwoord gebruikt?
  Klant, ja, dat weet ik zeker. Ik heb het een collega zien doen.
  Helpdesk, kunt u mij zeggen welk wachtwoord dat was?
  Klant, vijf sterretjes.


  Klant, het Internet is erg langzaam. Kunnen jullie het niet opnieuw opstarten?


  Microsoft goes Groningen.

  De start knop is vervangen, GOAN.
  De prullebak heeft een andere naam gekregen, ZWIENEBAK.
  De C schijf heet nu, DIKKE PLOAT MET MIEN ZOOI DR` OP.
  Yes , No en Cancel worden niet meer gebruikt, JO, NEU, LOAT MOAR.
  CD is, SPAIGELPLOATJE.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  !!!BELANGRIJK.!!!

  BELANGRIJK!!!!

  De binnenvaart kiest.

  Weet je nooit op wie je moet stemmen?
  Is het je volledig duister wat het binnenvaartbeleid van de diverse politieke partijen is?

  Dan heb je nu de kans om wat licht te krijgen in de kiesduisternis.

  Op 26 april om 19.30 zijn in het KSCC te Nijmegen de woordvoerders van de binnenvaart van de partijen uitgenodigd.
  De kleine Christelijke partijen-zij hebben vaak een goed geformuleerd Binnenvaartbeleid!!!
  Verder op alfabetische volgorde: CDA, D66, Groen Links, PvdA en de VVD.
  Het KSCC geeft een vergelijkend overzicht van de partijprogramma's in de Volaan Vooruit van april, in dit overzicht zal in het bijzonder de relatie met de Binnenvaart onder de loep genomen worden!

  Concrete vragen kun je via het KSCC Nijmegen aan de politicus doorspelen.
  Het KSCC bundelt ze dan per onderwerp.
  De politicus kan zich dan goed op het antwoord voorbereiden.

  Mits we toestemming krijgen van het KSCC zullen we de binnenvaartkiesprogramma's in de SOFA publiceren.

  !!!!!Laat deze kans niet voorbij gaan!!!!!
  Meer info???
  KSCC schipperscentrum-Nijmegen,
  Waalhaven,
  Postbus 390,
  6500 AJ NIJMEGEN.
  tel: 024-3777575
  fax: 024-3788201
  e-mail:info@kscc.nl
  www.kscc.nl


  bron: Volaan Vooruit.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  RECEPT.

  Gegrilde sla met komkommer en pikante dressing
  Bijgerecht, 4 personen

  Ingrediënten :
  1 komkommer,
  2 dl inmaakazijn,
  2 eetlepels suiker,
  zout,
  2 blaadjes salie,
  2 peperkorrels,
  1 krop ijsbergsla,
  1 rode peper,
  11/2 eetlepel honing,
  4 eetlepels (maïskiem)olie,
  1 teentje knoflook,
  3 takjes tijm


  Was de komkommer en schaaf deze met een kaasschaaf in dunne plakjes. Breng de azijn met de suiker en een mespunt zout aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg komkommerplakjes, salie en peperkorrels toe. Zet dit weg en laat het afkoelen.
  Snij intussen de krop ijsbergsla vanaf de stronk in vieren, was het en laat het goed uitlekken. Laat de krop verder geheel intact.
  Was de peper. Snijd het kapje van de rode peper. Rol de peper tussen de handen en klop de pitjes uit de peper. Snij de peper in kleine stukjes. Roer de honing, olie en peperstukjes door elkaar. Pel de knoflook en pers deze uit boven het honingmengsel.
  Ris de blaadjes van de takjes tijm. Roer de tijmblaadjes door het honingmengsel. Breng op smaak met zout. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de sla met de honing-dressing. Leg de sla met het snijvlak naar boven in een ovenschaal.
  Schuif de schaal 15 centimeter onder de grill. Grill de sla 8 à 10 minuten.
  Verdeel de zoet-zure komkommerplakjes over 4 borden. Leg er de gegrilde sla op.

  Floriadetip: Bestrooi de komkommerplakjes met zout en laat ze een halve dag uitlekken in een vergiet. Gebruik de komkommer daarna zoals in het recept omschreven. Wanneer u de komkommer nu een dag in de azijn laat staan wordt de komkommer nog smaakvoller.

  Bron: Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën
  www.groentenenfruit.nl


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  SOFAGIRL.

  sofagirl, een hele zwoele sexy zwart/wit foto :-)

  www.ericaterpstra.nl


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  VRAAG EN AANBOD.


  Wilt u iets te koop aanbieden, of zoekt u iets?
  Mail naar: Henriette  VOORUITBLIK.

  De volgende aflevering van SOFA e-zine gaat over internaten.

  Het jij ervaringen die je op dat punt kwijt wilt en durft te typen mail ze dan aan de redactie.
  Bijvoorbeeld, hoe kijk je terug op je eigen internaatsperiode?
  Hoe ervaar je de prille gang van je kind naar het internaat?
  Hoe bevalt de brug van Ewijk op vrijdagmiddag?
  Waarom hebben jullie absoluut niet voor een internaat gekozen?
  enz. enz.

  Ingrid, heeft als voorproefje, een leuk intervieuwtje gemaakt, met een juf die al een paar generaties op het internaat meeloopt.

  Computergerelateerde vragen voor de rubriek Techies kun je mailen naar de redactie.
  Uiteraard is het ook mogelijk om losse bijdragen te mailen, voor Site seeing, Komkommertips, Op de hak, Spreuk van de week.
  Aan de inzending plaatjes geldt een limiet van 10KB, neem voor het mailen van plaatjes even contact op met de redactie in ASCII!!!

  Email of formulier is te vinden bij reacties.


  Naar het begin van SOFA e-zine.

  REACTIES.

  Heeft u een reactie?
  Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

  Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

  Je e-mail-adres - altijd invullen:

  Je reactie:

       


  Begin.


  Ook een eigen rubriek in SOFA?
  Mail naar: Henriette


  Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
  of bel
  06-53 596 496

  VAART!Mobiel

  index