Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 4.8 van 31.5.2004
© 2001-2004 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0407 - 0406 - 0405 - 0404 - 0403 - 0402 - 0401
0320 - 0319 - 0318 - 0317 - 0316 - 0315 - 0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
Lokatie
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: Henriette, Lilian, Ingrid, tante Lourentia, Peter, Korina, Jeanine, KAREF, Esther, Irene, Susan, Herman, Rianne, Dia, Coby.
Volgende SOFA ± 10 juni

ACTIE, ACTIE, ACTIE:

Ruim op die boel voor het goede doel!

SOFA-PEILING:

Hoe belangrijk is internet voor jou?

LE MONDE DU CINÉMA:

Banana split 1-The ring-Pietje Bell

COSMETISCHE OPERATIE II:

De weg naar een maagbandje

VAREND VRIJGEZEL:

Internet aan boord

DE BOEKENWURM:

Als tegenhanger van de bits en bytes...

KLEINE GASTJES:

Een gebroken teen

IN HET NIEUWS:

IRAK

RECEPT:

Spinaziesaus

KOMKOMMERTIPS:

Manager van het gezin

VOORUITBLIK EN CONTACT:

10 juni - Thema kunst

HANDLEIDING:

Hoe plaats je je spullen in goede-doelenrubriek van vaartmarkt.nl?

IN HET NIEUWS:

De onthoofding in Irak

KAARTJE VOOR EEN ZIEKE:

Kaartje voor Karla

BELANGRIJK:

Ga gezellig mee naar de vaart-verjaardag

IN HET NIEUWS:

Picasso verkocht voor EUR 93.000.000,--

LILIAN:

Hoera, een eigen website

WHAT'S IN A NAME:

Capibara

FRANS RECEPT:

Quiche lorraine

ONLINE PUZZEL:

Inpasser

OP DE HAK:

Binnenvaartmop en Belgenmop

ACTIE, ACTIE, ACTIE:


Zegt het voort, mail het voort!
Ruim op die boel voor het goede doel

Met de actie 'Ruim op die boel voor het goede doel' wil e-zine SOFA in samenwerking met VAART!Info een positieve bijdrage leveren aan het schipperswelzijnswerk in Nederland en Vlaanderen. Er is gekozen voor de volgende drie organisaties het AMVV, het KSCC en De Schroef. De bedoeling is om door de verkoop van onze eigen overtollige spullen geld in te zamelen voor het schipperswelzijnswerk in Nederland en Vlaanderen.

De actie loopt als volgt. Vanaf heden kan iedereen die dit bericht leest en een actief steentje aan het schipperswelzijnswerk in Nederland en Vlaanderen wil bijdragen zijn overtollige spullen gratis adverteren op www.vaart.nl/goededoel De goede doelen rubriek is bij hoge uitzondering ook gratis voor mensen die niet over een vaart.net account beschikken. De enige voorwaarde van adverteren in deze rubriek is dat het geld wordt overgemaakt op de 'goede doelen' rekening. De vraagprijs van het aangebodene mag men zelf bepalen.

Ook is het mogelijk om sponsorlopen, fancyfairs enz. enz. te organiseren voor dit doel en het geld over te maken op deze rekening. Het is echter niet zo dat het standaard is dat de medewerk(st)ers van e-zine SOFA of sponsors van deze actie deze organisatie op zich nemen. Verslagen van dit soort acties zien we uiteraard graag tegemoet in de SOFA.

De actie loopt tot 24 september. Begin oktober wordt het bedrag overgemaakt/overhandigd aan de drie organisaties, daarvan volgt dan een uitgebreid verslag in de SOFA die rond 7 oktober verschijnt. De stand van de rekening zal te volgen zijn in E-zine SOFA, op VAART! en actueel op de mailinglist vaart-familie.

Zegt het voort, mail het voort!

De medewerk(st)ers van e-zine SOFA
www.vaart.nl/familie
www.vaart.nl/goededoel

Naar het begin van SOFA e-zine.

HANDLEIDING:

Hoe plaats je je spullen in de goede-doelenrubriek van vaartmarkt.nl?

Ga naar de site www.vaart.nl/goededoel. Bovenaan de site staan twee blauwe balken. In de bovenste balk zie je het vakje 'plaatsen' staan, klik hierop. Als het goed is verschijnt er nu een pagina waarop in grote letters 'Inloggen' staat.

Onder de letters 'Inloggen' staat de zin 'Nieuw als adverteerder op VAART!Markt? Dan eerst hier registreren.' Klik nu op 'hier registreren' en er verschijnt een registratie formulier. De melding dat het voor 'niet vaart.net accounten' na één maand adverteren niet meer gratis is, kan men over het hoofd zien, mits er in de rubriek 'Goede doel' wordt geadverteerd en de opbrengst aan het goede doel wordt geschonken.
Vul het registratieformulier in, de vakjes met het rode sterretje zijn verplicht. Onthoud je inlognaam en wachtwoord! en volg de aanwijzingen op de site, zodat je terugkeert naar het inlogscherm.

Log met je inlognaam en wachtwoord in. Op de site staat 'Plaats een nieuwe advertentie', door naar beneden te scrollen, kom je bij de invulvelden waar je je advertentie kan plaatsen, ben je tevreden klik dan op 'Voorbeeld van mijn advertentie'. Staat het voorbeeld wat volgt je aan, klik dan op 'plaatsen'. Als het goed is is nu je advertentie geplaatst.

Per account is het mogelijk om 10 advertenties te plaatsen. Wil je meer spullen online zetten, dan kun je gewoon een nieuw gratis account aanmaken.

Veel succes!!!


Naar het begin van SOFA e-zine.

SOFA-PEILING:

Door: Ingrid

De uitslag van onze peiling onder de SOFA-lezers voor onze "Internet"-SOFA:

Hoe belangrijk is internet voor jou?

Negenendertig procent vindt het heel belangrijk en maakt er veel gebruik van.
Vierenvijftig procent vindt het heel belangrijk maar aan boord veel te duur.
Eenendertig procent antwoordt gaat wel, soms is het wel handig.

"Als internet voor iedereen zou ophouden te bestaan, zou ik er ook niet mee zitten. Maar nu het er is, wil ik ook mijn voordeel er uit halen."

"Soms is het wel handig. Maar ik vind het wel leuk en zou er meer gebruik van maken als de verbinding sneller was en het surfen minder duur."

"Heb via het net mijn huidige vriendin leren kennen, dus in die zin is het wel belangrijk voor ons, maar zat eigenlijk vooral op het net, omdat ik me verveelde aan boord en om nog beetje sociale contacten te hebben met mijn kennissen en vrienden die aan de wal wonen. Want mijn vriendin is nu aan boord en de behoefte om achter die laptop te zitten, is al veel minder geworden."Ook vroegen wij: waar gebruik jij internet voor?

Zevenenzeventig procent zoekt informatie voor zakelijke doeleinden (waterstanden, olieprijzen, scheepvaartberichten etc.).
Nog eens zevenenzeventig procent gebruikt internet voor privézaken (hobby, uitstapjes, vakantie etc.).
Acht procent gebruikt internet voor school en opleiding.
Zesenveertig procent zit op internet voor msn of te chatten.

"Af en toe voor mijn project en ook voor de nieuwsgierigheid"

"Ik bestel nog wel eens wat via internet. Eerst vond ik het maar niets maar ik krijg nu de smaak te pakken. Aangezien ik bijna geen tijd heb om eens te stadten bestel ik bijv. kleding van een postorderbedrijf via internet. Ik ben er zeer tevreden over."

"Ik gebruik internet om leuke dingen op te zoeken voor een dagje uit. In een vreemde stad vind ik op die manier de speeltuin, midgetgolfbaan, zwembad, waar de nieuwste films draaien, leuke restaurantjes etc."Hoe maak jij verbinding met internet?

Achtendertig procent maakt verbinding met de GSM.
Tweeënzestig procent gebruikt GPRS.
Acht procent internet via de schotel.
Drieëntwintig procent internet thuis via de kabel of ADSL.
Sommigen hebben meerdere manieren om verbinding te maken.

"Op het internaat, zij hebben ASDL en af en toe mag ik bij mijn oudste zoons groep internetten."


Hoe zie jij internet in de toekomst?

"Aan boord via WIFI."
"Internet wordt het eerste en belangrijkste informatie bron voor iedereen. Maar blijft het objectief, daar heb ik twijfels over Internet is prachtig maar tegelijkertijd bloed link. Men pusht steeds mensen om alles via internet te doen.
Kijkt u de film 'De NET', dan heb je een goed voorbeeld.
Het blijft een film maar het inhoud kan werkelijkheid zijn,"

"Niet meer weg te denken, alhoewel ik hoop dat we er niet te afhankelijk van worden. Je kunt iemand toch niet verplichten te 'internetten'.

"Ik hoop dat voor ons de internetverbindingen sneller en goedkoper gaan worden. Ik zal er nog veel gebruik van maken in de toekomst. Maar ben wel bang dat het met virussen en spam nog wel eens uit de hand zal gaan lopen."

"Het zal zeker belangrijker worden in de toekomst, als het sneller en goedkoper kan van boord. Maar als ik onze rekening vergelijk met dat wat ze per maand 'ongeveer 50 euro per maand en onbeperkt gebruik' aan de wal betalen, dan betalen wij per schip gemiddeld voor meer dan 10 tot 20 huishoudens en dan beweren ze nog 'die paar binnenschippers zijn niet belangrijk op het net' maar gezien de bedragen, denk ik dat ze het anders zullen moeten bekijken in de toekomst, ze moesten erop attent gemaakt worden door de organisaties die zich daar mee bezighouden 'zowel in België als in Nederland'
Maar nu is het eigenlijk duur speelgoed, want de informatie die we beroepshalve binnen krijgen, kunnen we ook langs andere wegen binnenkrijgen.

"Met een betere verbinding en mogelijk goedkopere verbinding denk ik dat wij er nog veel meer gebruik van gaan maken als nu."

"Een machtig mooi medium om met elkaar te communiceren, maar soms is het wel moeilijker om iets uit te drukken / uit te leggen, dan als je elkaar spreekt.
Verder kun je bijna alles opzoeken voor je werk of hobby enz, ik zelf zoek nog al eens wat op over andere zeehavens, kranen, heftrucks, nieuwbouw zee / binnenvaart, en nog veel meer.
Chatten doe ik meestal via MSN of ICQ."

"Een toekomst zonder internet is ondenkbaar, maar hoe dat voor mij wordt weet ik niet. Ik ben geen echte computerfreak. Ik gebruik dit soort media zoals een telefoonboek: het is er, dus maak ik er gebruik van; maar wel intensief als ik een doel heb om te zoeken."

"Ik denk dat op den duur alle netwerken draadloos gaan worden. Pas dan verwacht ik dat de toegang ertoe voor de binnenvaart betaalbaar wordt.
Het aantal toepassingen van internet is oneindig groot, maar ik verwacht wel dat men op den duur afstapt van de gratis (informatie)voorziening."

"Het is de trend dat iedereen steeds mobieler wordt. Dus wordt er steeds meer verzonnen om mobiel online te zijn.
De binnenvaart kan daar dan ook weer van profiteren. Het blijft alleen nogal duur. Ik hoop dat het goedkoper wordt. Ik heb het idee dat het al goedkoper wordt. GPRS is volgens mij al aardig in prijs gedaald. Hopelijk zet de trend zich door."

"Internetten zal steeds belangrijker worden."

"Er zal steeds meer gebruik van worden gemaakt o.a. ook om nog te kunnen varen. Bijvoorbeeld voor virtuele betonning, aankomsttijden bij sluizen enz. Dat zijn ontwikkelingen die je niet kunt stoppen. Er moet wel keihard gewerkt worden aan goede en betaalbare mobiele verbindingsvormen, want door de trage dure verbindingen staat de binnenvaart op een enorme achterstand t.o.v. de wal."Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS:

Door: Petra
m.m.v. Anoniem


Wat viel je op in het nieuws de afgelopen tijd

Onthoofding Irak

Waarom?

Wat moet je daarvan zeggen?. Natuurlijk iets gruwelijks en volkomen zinloos geweld. Dit lost niets op. Heel erg voor de familie van die jongen (Hij was nog maar 26) Maar het is geen op zich losstaand feit. Er ligt een achtergrond achter door de invasie van Irak door Amerika en bondgenoten.

Wat is jouw mening...

Naarmate het geweld daar toeneemt of door blijft gaan zullen we nog van deze en ander dingen kunnen vernemen. Op zich vind ik het niet verkeerd dat Saddam weg is maar de hele zaak lijkt door te schieten en volkomen uit de hand te lopen. Irak bestaat uit verschillende groepen die elkaar niet kunnen verdragen. Daarnaast zijn er infiltraties door groeperingen die bewust de opbouw van het land saboteren met de bedoeling Amerika en het westen de voet dwars te zetten. Meestal Moslimextremisten waarvoor wij in het westen "ongelovigen" zijn die als ratten afgeslacht mogen worden. In dat licht zie ik mede de onthoofding van die Amerikaan.

Positief of negatief

We zullen nog meer dan ons lief is met moslimgeweld te maken krijgen, vrees ik.


Naar het begin van SOFA e-zine.

LE MONDE DU CINÉMA:

Door: KAREF
m.m.v. Korina


BANANA SPLIT 1

van Ralph Inbar

Wilt u een moment uw lachspieren laten werken, koopt u dan deze DVD! No 1 is overal te verkrijgen en misschien verschijnen er in de toekomst meer van !


THE RING

een Danielle Steel's film.

Spelers: Nastassja Kinski, Julie Cox, Michael York, Leslie Caron.
De film speelt voor, in en na de WO II. Nastassja Kinski is de dochter van een welgestelde Berlijnse familie. Op jonge leeftijd overlijdt haar moeder van verdriet. Zij ziet hoe haar land in de periode voor de WO II in stukken wordt gescheurd. Samen met haar broer, redden zij hun beste vriend, een jood. De familie besluit te vluchten. Eerst brengt de vader de broer naar Zwitserland, om aansluitend haar op te halen. Maar als hij terugkeert wordt hij als een verrader gedood. Alleen, onzeker en ook mishandeld door de Gestapo, trouwt zij een Duitse soldaat, die later in de oorlog sneuvelt. Zwanger en met de ring, als enige herinnering aan haar moeder, vlucht zij naar Amerika om een nieuw leven te beginnen. Zij wordt goed door een Joodse familie opgevangen. De zoon raakt verliefd en trouwt met haar. Zij doet net alsof haar toekomstig kind van hem is en vertelt niets van haar geschiedenis. Maar de waarheid komt boven water........
Een ontroerend verhaal. Absoluut niet saai, ondanks dat het een film is van Danielle Steel, vond mijn man het prachtig.

PIETJE BELL

Een Nederlands verhaal over kwajongens met Bekende Nederlanders.

Pietje Bell, opgevoed in een schoenmakersfamilie, heeft een vrijdenkende vader, een lieve moeder en een grote zus, die juf is in zijn klas. Hij weet als geen ander met zijn dwaze avonturen de stad op stelten te zetten en haalt daarmee de krant. Sommigen spreken er schande van, anderen vinden hem een held, zoals zijn vriendje Sproet.
Pietje probeert op alle mogelijke manieren geld te verdienen voor zijn vader en vindt een baantje als krantenjongen. Maar er verschijnen hele nare stukken over hem in de krant en niemand wil meer iets met hem te maken hebben. Zelfs Sproet niet, en dat is mede te danken aan een buurjongen, een galbak die verliefd is op de zus.
Pietje besluit samen met zijn vriendjes wraak te nemen op de krant. Ze besluiten onzichtbaar te worden en de bende van de Zwarte Hand op te richten. Zij ontdekken de schuilplaats van een dievenbende. Van alle spullen maken zij pakketjes en geven die stiekem aan arme families...... Een prachtige, humoristische film voor klein en groot.


Naar het begin van SOFA e-zine.

KAARTJE VOOR EEN ZIEKE

Kaartje voor Karla

Karla Stavorinus heeft tijdens het voetbaltoernooi haar been gebroken. Ze is in Rotterdam geopereerd en moet ongeveer zes weken stil zitten. Na deze zes weken rust gaat 'de ijzerhandel' weer uit haar been, waarna ze weer geruime tijd rust moet houden.
Voor een 'spring in het veld' als Karla valt dat niet mee, daarom willen wij vragen om een kaartjes te sturen naar:

Prinses Margriet internaat - Holtenbroek
tnv Karla Stavorinus
Klooienberglaan 561
8031 GC Zwolle.Naar het begin van SOFA e-zine.

COSMETISCHE OPERATIE II

Door:Esther

Maagbandje.

Inmiddels ben ik weer wat gevorderd in mijn weg naar een maagbandje. Ik ben bij de Nederlandse Obesitaskliniek gescreend. Dat moest van de verzekering, dus dan doen we dat braaf natuurlijk. Het screenen hield in dat ik gesprekken kreeg met een diëtiste, een arts en een psychologe. Ja, helemaal doorgelicht! Maar dat viel allemaal reuze mee. Het kwam neer op twintig minuten per gesprek.
Twee weken later had ik daarvan een positieve uitslag richting de verzekering. Dat was mooi, want dat betekent dat ik die vergoeding binnen gesleept heb! Nu was het tijd voor allerhande onderzoekjes. Een hartfilmpje, longfoto's en een bloedonderzoek. Daar heb ik inmiddels ook de uitslagen alweer van, en dat was ook allemaal positief. Dus nu zou de mevrouw van de verzekering me aanmelden bij het ziekenhuis in Dendermonde in België. Ik heb daarvoor gekozen om de wachtlijsten in Nederland te omzeilen. Nu is het weer afwachten, want dit duurt weer een week of twee, en dan hebben ze een datum voor me. Het wordt nu dus best spannend. Ik vermoed sterk dat dat na onze vakantie naar Tsjechië zal worden. Dat is misschien ook maar beter, want stel je voor dat je moet gaan tobben in zo'n onbekend land.
Dus erg veel nieuws is er nog niet, maar we zijn weer een stukje dichterbij het plaatsen van mijn maagbandje! Tot de volgende keer!


Naar het begin van SOFA e-zine.

BELANGRIJK:

VAART!Verjaardag

In de vorige SOFA moesten we allemaal de datum alvast noteren. Nu is het de bedoeling dat we massaal proberen te komen!

Wanneer:vrijdag 4 juni van 17.00 tot 20.00
Waar: KSCC in Nijmegen.


Na de VAART!Verjaardag en de verkiezing van de VAART!Site van het jaar kan men als men dat wil op eigen kosten gezellig mee uiteten!
Opgeven kan op www.vaart.nl/verjaardag.htm


Naar het begin van SOFA e-zine.

VAREND VRIJGEZEL:

Door: Peter

internet aan boord!!!!!

Daar kan ik dus een heel boek over schrijven, maar dat ga ik jullie niet aandoen. Dus zal me proberen in te houden, zodat ook anderen nog iets kunnen schrijven in deze Sofa e-zine.
Aan het internet denk ik eigenlijk met gemengde gevoelens.


Het is een ideaal medium, zeker in deze hectische tijd, waar niemand nog tijd heeft, om zijn verstand beetje bij te werken, door al die nuttige en nutteloze dingen die op het net te vinden zijn. Vooral omdat we, zeker in de binnenvaart, bijna geen tijd meer hebben voor een sociaal leven, buiten de noodzakelijke familiefeestjes en toch op de hoogte willen blijven van de actualiteit op onze aardbol en daarbuiten.

Mijn mooiste herinnering bestaat daaruit dat ik mijn huidige vriendin daar heb leren kennen. De eerste keer gezien op een chatmeeting. Maar daarvoor nog niet met elkaar gesproken op onze gemeenschappelijke chatbox, zo eentje waar de mensen raar over denken, omdat het een site is, die nooit bezocht wordt, of waar de meesten niet voor uitkomen, dat ze die bezoeken, maar gezien de meeste van mijn onderwerpen hier, zal het voor een goede verstaander niet moeilijk zijn om te begrijpen, wat voor site en chatbox ik bedoel. Denk ik toch, en anders vragen ze het maar.
Maar na een chatmeeting bestond er toch de interesse om elkaar beter te leren kennen, dus wij begonnen op een iets persoonlijker medium te kletsen: 'msn-messenger'. Het resultaat hiervan is dat ze al 7 weken aan boord is 'op moment van verschijnen van deze sofa e-zine'

Echter als ik zie wat het internetten van aan boord kost, zeker als men uit verveling gaat surfen, dan zou ik het liefste die hele zooi in het water smijten. Maar gelukkig is mijn interesse nu richting mijn vriendin gericht en niet meer op die lappetoppe.

Maar ook nuttige dingen kan men via het net doen en uitvoeren, sommigen maken er een hobby van om bepaalde dingen op te zoeken, anderen hebben er plezier in om de complete Engelse kustwacht plat te leggen, samen met 18 tot 20 miljoen andere pc's.

In de binnenvaart is het nog niet zo onontbeerlijk als aan de wal, want hier begint het eigenlijk pas in te geraken, maar binnen 5 à 10 jaar, zal ook bij ons het meeste via de pc en het net gebeuren. Bij sommigen is dit al, maar dit zijn momenteel uitzonderingen.
Helaas is het voorlopig nog een dure luxe om vanaf aan boord te webben, omdat het eigenlijk pas in zijn kinderschoenen staat en de providers ook niet nog niet goed weten of beseffen wat voor potentiële markt de binnenvaart is. Gelukkig dat we de meeste scheepvaartgerichte berichten ook nog via andere mediums kunnen ontvangen, denken we aan teletekst en faxpolling.

Stel dat we het klaarspelen om 1 provider te vinden die de hele binnenvaart als klant wil hebben, dus zowel Belgen, Duitsers en zelfs Nederlanders laten we meedoen, dan komen we aan grofweg 8000 schepen aan 50 euro per maand, dat levert hem dan wel 400.000 euro per maand op. En bestaan er nu gemakkelijkere klanten als een schipper? Hij koopt alles wat hem verteld wordt dat hij nodig heeft en als het niet goed werkt, dan trekt hij zijn plan wel. Maar als we de rekeningen van de schippers bijeen tellen, die nu gebruik maken van het net, dan komen we misschien aan de helft van dit bedrag.
Helaas is er maar één probleem, welke provider wil dit, want er is zelfs geen samenwerking tussen Vodafone NL en Vodafone D2. Dus zal dit wel een utopie blijven.

Ook al worden de netwerkverbindingen elke keer een beetje standvastiger en is de dekking beter dan een jaar geleden, er is nog veel werk aan de winkel voor het overal evengoed werkt. Maar hoop doet leven en wie weet lukt het ons ooit nog om te internetten aan betaalbare tarieven, of toch bijna.


Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS:

Door: Petra
m.m.v. Lilian


Wat viel je op in het nieuws de afgelopen tijd

Schilderij van Picasso (Jongen met Pijp) verkocht voor EUR 93.000.000,--

Waarom?

Vanwege het absurd hoge bedrag

Wat is jouw mening...

Het klink misschien moralistisch, maar dat er in een wereld waarin nog zoveel misstanden zijn EUR 93.000.000,-- wordt uitgegeven voor een schilderij!!!!!

Positief of negatief

Of dit positief of negatief is, mag iedereen zelf uitmaken. Positief vind ik dat dit eens een schilderij is, waarvan je kunt zien wat het voorstelt :~)


Naar het begin van SOFA e-zine.

DE BOEKENWURM:

Door: Lilian
m.m.v. Irene en Dia


Als tegenhanger in deze SOFA vol bits en bytes worden in deze Boekenwurm drie boeken besproken die even ver van deze bits en bytes afstaan, als de aarde van de zon. En al zijn er zeker webdokters, -psychologen, -psychiaters etc. te vinden; een "ouderwets" boek blijft toch nog altijd een handig naslagwerk.


Vrouw in de menopauze
Mimi Smith

Zelf ben ik de vijftig reeds gepasseerd en van het vrouwelijk geslacht. Uiteraard is de menopauze mij niet onbekend! Ik was dan ook zeer benieuwd naar dit boek. En hoewel de overgang echt niet alleen maar kommer en kwel hoeft te zijn, en ik mij uitstekend met een kruidenpreparaat kan redden, vind ik wel dat het in deze leeftijdsfase op een positieve manier door blijven gaan niet onderschat moet worden. De overgang en de menopauze, en het verouderen op zich, verstoren het lichaam van de vrouw namelijk behoorlijk, zowel lichamelijk als geestelijk. En hoewel de ene vrouw hier gevoeliger voor is dan de andere is een beetje begrip voor de vrouw in de menopauze helaas vaak ver te zoeken. Dat maakt het hele proces er zeker niet gemakkelijker op. Deze maatschappij draait immers voornamelijk om presteren. Als je dan naast een partner, beroep, kinderen, kleinkinderen en misschien ouders die zorg nodig hebben ook nog eens door hormonen totaal ontregeld raakt... Tja, dan kan dit een zeer zware tijd worden. Zowel voor de vrouw zelf als voor haar omgeving.

De ondertitel van dit boek is ‘de meest complete gids’ en daar kan ik mij helemaal in vinden! Er is gestreefd naar helder, eenvoudig taalgebruik en een vlotte tekst, zodat het niet alleen interessant maar ook prettig te lezen is. En daar is Mimi Smith zeker in geslaagd.

Uiteraard wordt uitgelegd wat menopauze precies is en wat er lichamelijk en psychisch zoal verandert. Wat de medische gevolgen hiervan kunnen zijn en welke medische check-up hier bij past. Natuurlijk heeft niet iedere vrouw zoveel klachten maar een bepaalde innerlijke onrust, een opgeblazen buik en opvliegers zullen de meesten toch herkennen en als hinderlijk ervaren. Alleen al het feit dat dit er bij hoort kan dan een hele geruststelling zijn. Bijvoorbeeld dat je nu toch wat sneller een blaasontsteking krijgt en hoe je dit kunt voorkomen. Maar wat dit boek een zeer grote meerwaarde geeft is het feit dat er veel oplossingen aangedragen worden van diverse zijden! Hormoontherapie wordt uitgebreid uitgelegd met de voors en tegens. En wat mijzelf heel erg aansprak was dat ook de nieuwste inzichten in dit boek verwerkt zijn. Ook al weet je er wel wat van, is het toch prettig om dit gebundeld, toegesneden op de behoefte van de vrouw in de menopauze, te kunnen lezen. Homeopathie, fytotherapie, voeding, vitaminen, mineralen, supplementen en nog veel meer zaken komen uitgebreid aan bod. Ook worden een heleboel (alternatieve) therapieën op een rijtje gezet om stress te kunnen ontladen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat zeker nu het uiterlijk zorg nodig heeft en hiervoor worden bruikbare tips gegeven. Oh ja. Voor ik dit vergeet. Ook de veroudering van de man komt aan de beurt en wat dit en onze eigen overgang met seksualiteit kan doen. Ik vind het een zeer compleet boek en kan het iedereen aanraden die zelf of zijdelings met het fenomeen overgang te maken heeft.

Het boek telt 207 pagina’s
ISBN-nummer 9020953281

Het boek is uitgegeven bij Lannoo, 2003 en kost € 14,95

Een recensie over het boek is eerder verschenen bij Religie & Mystiek; www.relimyst.nl


Twee boeken waar eventueel ouders/verzorgers tips of erkenning uit kunnen halen.Vooral als hun kroost grote moeite heeft met lezen, taal of andere opdrachten op school en daardoor een achterstand krijgt.


De gave van Dyslexie
Ronald D. Davis & Eldon M. Braun

Uit de inleiding van Jan des Bouvrie:

De gave van Dyslexie is een stelling van de auteur Ron Davis. Zoals zovele dyslectici werd ook hij gezien als een dommerdje thuis en als achterlijk op school. Uiteindelijk werd hij een geslaagd ingenieur, zakenman en beeldhouwer.

Op zijn 38e ontdekte hij een manier om een heel boek in slechts een paar uur tijd te lezen. Dit was de inspiratie voor zijn methode, die duizenden mensen al heeft geholpen om gewoon te kunnen lezen en studeren. Een doorbraak in de behandeling van dyslectici.

Beroemde mensen zoals Leonardo da Vinci, Walt Disney, Winston Churchell, Woopy Goldberg waren of zijn ook dyslectici.

Veel van 's ’werelds succesvolste mensen danken hun succes aan dezelfde gave die hen hindert goed uit een boek te kunnen leren.

ISBN:9038907451
Uitgeverij:Elmar


Een moeilijk Kind of een Kind dat het moeilijk heeft
Sylvia Roosendaal

Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft is een boek over kinderen die vaak als moeilijk bestempeld worden, omdat ze dwars zijn, een sterke wil hebben, wijs zijn en het beter weten.

Wat er werkelijk aan de hand is met deze kinderen wordt niet snel ontdekt omdat de oorzaak niet erkend wordt.

Nieuwetijdskinderen zijn kinderen die veel innerlijke wijsheid hebben en precies weten wat ze met hun leven willen doen, hoe klein ze ook zijn. Voor ouders en voor leraren is dat moeilijk om mee om te gaan. We zijn in onze maatschappij gewend dat de ouders en leraren bepalen wat goed is, want dat heet opvoeden.

Sylvia Roosendaal heeft een nieuwetijdskind en kwam erachter dat het ook anders kan. Doordat haar kind als moeilijk werd bestempeld, dacht ze dat het aan haar lag. Ze geloofde zelfs dat ze een slechte moeder was. Tot ze ontdekte wat er werkelijk met haar kind aan de hand was. Het was geen moeilijk kind; het kind had het moeilijk omdat zij - en iedereen om het kind heen - niet begrepen wat er aan de hand was.

Dit boek is een persoonlijk verhaal over haar zoektocht. Tevens geeft Sylvia aan hoe je met zo’n kind om kunt gaan en wat je kunt doen zodat het kind het makkelijk heeft.

Het begrip Nieuwetijdskinderen heeft de laatste jaren in onze maatschappij een vlucht genomen. Het lijkt wel of alle “problemen” afgedaan worden met de zin “Mijn kind is een nieuwetijdskind”. Hiermee wordt het kind geen recht aangedaan. De kinderen van nu leven hun leven om ons via hun ”problemen” een boodschap te geven.

Pakken wij als ouders, opvoeder, enzovoort die boodschap op, dan verdwijnt het probleem.

ISBN:9055991619


Naar het begin van SOFA e-zine.

LILIAN:

Door:Lilian

Hoera, een eigen website

Alweer enkele jaren geleden besloten wij dat we toch niet achter konden blijven en schaften een computer aan. Nog voor het ding aan boord stond, verkondigde ik luid dat ik nu ook een eigen website wilde. Maar diverse jaren tikwerk als gestresste secretaresse geeft nog geen garanties voor het doorgronden van het apparaat dat zich nu in ons leven genesteld heeft. Knippen, plakken, kopiëren. Wél defragmenteren, niet formatteren etc. Maar na eindeloze spelletjes freecell en mijnenvegen, achtte ik de tijd rijp aan mijn langverwachte site te beginnen.

Samen met een 'boekje voor dommerds' worstelde ik mij door frames, html, links en hyperlinks en weet een aardige site te produceren. De site is nu alweer meer dan een jaar online en ik moet achteraf eerlijk toegeven dat het plannen en ontwerpen van de site het leukste gedeelte was.

Wel zette ik op aanraden van een vriendin een bezoekersteller op de site en iedere keer is het weer 'spannend' om te zien hoeveel bezoekers er deze week waren en uit welke uithoeken van de wereld men per ongeluk bij ons terecht is gekomen. De duizendste bezoeker had een mijlpaal kunnen zijn, ware het niet dat een of andere achter-achterneef mij mededeelde een zéér regelmatig bezoeker te zijn!!!!!

Zei ik dat het plannen en ontwerpen het leukste gedeelte was?? Dat is niet helemaal waar.

Want tussen de vele anonieme bezoekers van de site, zitten soms mensen die ons een leuke reactie sturen. Zoals bijvoorbeeld de aanmoediging; "dat we die oude MWM maar moeten koesteren!" Ook Frank was een van die anonieme bezoekers, die als reactie een hele mooie brief stuurde. Inmiddels zijn dat diverse mooie brieven en is er een ware correspondentie ontstaan. Had je vroeger penvrienden of -vriendinnen, Frank is onze mailvriend.  En als Chris dan weer eens vraagt wat die site nu eigenlijk oplevert, moet ik dan antwoorden: niets???????? 


Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES:

Door: Tante Lourentia

Lieve ONLINE kinderen.

Het is door de vele feestdagen en vakanties weer lang geleden dat SOFA uit kwam, maar nu heb ik weer wat te vertellen. Je bent vast wel eens ziek geweest. Misschien was je verkouden of kreeg je vlekjes op je huid omdat je een kinderziekte had. Je weet wel wat ik laatst nog aan je gemaild heb over waterpokken, die ik als volwassene nog samen met mijn kinderen kreeg. Misschien had je de pech dat je eens iets van je botten gebroken had. Dat had ik gelukkig nog nooit...........tot afgelopen maandag...

Ik zat in de woning televisie te kijken toen één van mijn kinderen belde. Ik loop naar de telefoon en tik met mijn voet tegen de stoelpoot aan. Dat gebeur wel vaker en meestal heb ik een pantoffel aan zodat het niet zo hard aan komt. Nu had ik dat niet en hoorde ik "PANG" of iets dergelijks. Ik zei "AU" en keek naar mijn teen die pijn deed. Kijk maar eens naar je eigen tenen, die staan ook allemaal netjes vooruit. Maar deze teen keek naar links. Dat hoort niet zo, dus de teen bleek gebroken te zijn.

Voor de kinderen die al een paar letters kennen moet je eens naar je handen kijken. Wanneer je je duim ziet met daarnaast een vinger, zie je aan de linkerhand de letter L van links. Rechts zie je de letter J van .........[bedenk zelf een woord dat begint met J]

Maak maar eens een tekening van je voet met een teen naar links .

Nu moest ik naar het ziekenhuis om mijn voet in het gips te laten zetten en de teen weer recht te duwen. Dit leek mij altijd erg pijnlijk, maar mocht je dit ook eens krijgen, wees dan niet bang. De dokter doet een verdovingsprikje in je teen en dat is net zo als bij de tandarts wanneer hij een verdoving geeft. wanneer je later als je ouder bent misschien een kies moet laten boren en vullen of dat hij getrokken moet worden. Na een tijdje voelt je teen niets meer omdat hij helemaal doof is. Dan trekt de dokter aan je teen.......en hij staat weer netjes recht. Oh,ja, eerst maakt de zuster in het ziekenhuis nog een foto van de plaats waar het gebroken is. Dat heet een röntgenfoto. Dat gaat met een heel speciaal fototoestel die niet je voet afdrukt zo als wij het zien met de huid er om heen. Nee....... je ziet je botjes !!! En in mijn geval kon je op de plaats van de breuk een zwart plekje zien wat aangaf dat het bot daargebroken was. De zuster heeft een gipsschoen om mijn voet gemaakt, wat een paar weken moet blijven zitten. Net zo lang tot de botjes weer aan elkaar gegroeid zijn. Dan zullen ze in het ziekenhuis weer foto`s maken om te zien of alles goed gegroeid is.

Nu loop ik met krukken en je kunt je voorstellen dat het een tijdje duurt voordat ik de trapjes op ben van de woning naar de stuurhut. Luiken sjouwen lukt ook niet en jammer genoeg zijn jullie nog te klein om mijn man daar eventueel mee te helpen, mochten we bij elkaar liggen.

Ik moet je nog één ding vertellen, waarvan mijn jongste zoon in een deuk lag van het lachen en mijn dochter bang werd bij de gedachte. Moet je horen. Nadat ik mijn teen brak heeft mijn man 112 gebeld om een dokter met ambulance te laten komen. Onthoud dat nummer 112 goed, want dan kan je in ieder land de dokter bellen. De ambulance [ zo`n mooie rode met blauw zwaailicht ] was snel bij het schip. Maar we lagen tegen een hoge kant aan met zo`n laddertrap in de muur. Van de dokter mocht ik daar niet zelf over lopen en lopen mocht zo wie zo niet. Dus hoe moest ik nu aan de wal komen? Van het bedrijf waar we moesten lossen hadden ze een soort sledebrancard waar ik in moest gaan liggen. Toen hebben ze die aan de autogiek vast gemaakt en zo ging ik aan de wal. Ik vond het een eng idee, want ik ben niet zo`n held. Maar van mijn man moest ik mijn ogen dicht doen en dat hielp. Dan zie je lekker niet wat er gebeurt. Lig je dan eenmaal in de ambulance, dan zie je niet waar je rijdt. Je ziet alleen de lucht, de bomen en lantaarnpalen. Tja en dan met de taxi weer terug naar boord.

Heb jij ook al eens in een ambulance gelegen? En waarom was dat?
Laat mama het maar eens aan de redactie van SOFA mailen. Ik ben benieuwd naar jouw spannende verhaal.

Lieve kinderen, tot de volgende keer.
Het duurt misschien 2 weken, dan e-mailen we elkaar weer.
Groetjes van tante Lourentia.Naar het begin van SOFA e-zine.

WHAT'S IN A NAME


Door: Jeanine
m.m.v. Capibara


What's in a name

Deze keer de scheepsnaam Capibara. Ik zag deze naam voorbij komen op het VAART!Familie forum en heb gelijk een mailtje gestuurd. Deze naam is geknipt voor deze rubriek.

Wat betekent de naam van je schip?

Het is het grootste knaagdier te wereld en leeft in Zuid-Amerika en je kunt hem bewonderen in Burgerzoo in Arnhem en Noorderdierenpark in Emmen. Hij leeft in het water en op het land.

Hoe komen jullie aan deze naam?

Uit de Donald Duck extra bij bijzondere beesten zagen wij hem beschreven staan.

Waarom hebben jullie voor deze naam gekozen?

Omdat we het een grappig beest vonden en die naam kwam nog niet voor bij andere schepen en omdat hij toch ook iets met water heeft vonden we dat wel een leuke naam.

Heeft de naam een speciale betekenis voor jullie?

Nee

Krijgen jullie reacties op de scheepsnaam?

Ja, eerst wel want iedereen vooral sluismeesters en posten vonden het een gekke naam en wilden weten hoe we er aan kwamen. Nu niet zoveel meer, af en toe is er nog iemand die het vraagt of ze hebben hem ergens gezien en weten hoe het dier eruit ziet.

Hebben jullie een anekdote met betrekking tot de scheepsnaam?

Nee

Hebben jullie een website over je schip/bedrijf?

Nee


Ik heb veel informatie gevonden over die schattige capibara's op het net. Ik zelf wist toevallig dat het een dier was doordat ik wel eens het tv programma Capibara had gezien. Het was geloof ik de eerste uitzending en de presentatrice legde uit wat een capibara was. Natuurlijk was er op internet ook het een en ander te vinden over dat tv programma. Verder is er het Capibara genootschap. Dit is een absurdistisch theatergezelschap ook wel bekend als theater-biercombinatie (?). Ik ben nog een komisch stukje tegengekomen over een stuk of wat ontsnapte Capibara's in de omgeving Brugge (België). Eerst dacht ik dat het niet echt was maar ik kwam meer van dit verhaal tegen in andere artikelen. Het is dus gebeurd. Door de komische toon dacht ik eigenlijk dat het verzonnen was. Vooral de verzonnen krantenkoppen onder dit 'artikel' zijn heel grappig.


Tv programma
Capibara
Capibara's ontsnapt


Naar het begin van SOFA e-zine.


IN HET NIEUWS:

Door: Petra
m.m.v. Erik


Wat viel je op in het nieuws de afgelopen tijd

IRAK

Waarom?

De hele toestand in Irak is misselijkmakend. De Amerikanen dachten als de grote bevrijders te worden binnengehaald, maar hadden zich zwaar verkeken op de etnische tegenstellingen die in Irak heersen.Terwijl ze daar uitdrukkelijk voor gewaarschuwd waren.Een oorlog beginnen is sowieso misdadig, maar een oorlog zonder VN-mandaat is een misdaad tegen de mensheid.
Nu de zaak volledig uit de hand loopt en de ene actie de volgende reactie oproept, is de geweldspiraal nog maar aan het begin.

Wat is jouw mening...

De walgelijke mishandelingen, de Amerikanen die menen zich niet aan de Geneefse Conventie te hoeven houden, de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek rechtvaardigen de vurige wens van velen dat Bush en z'n clan zo snel mogelijk uit de politiek verdwijnen.

Positief of negatief

Het ergste vind ik nog dat Nederland zich als een van de weinige Europese landen onvoorwaardelijk achter Amerika heeft opgesteld, en dat de reden voor de oorlog, vermeende massavernietigingswapens, nu angstvallig wordt doodgezwegen.
Iedere oorlog heeft getoond dat geweld geweld uitlokt en niets, maar dan ook niets oplost. Maar iets leren van de geschiedenis is bij mensen genetisch niet vastgelegd.


Naar het begin van SOFA e-zine.

FRANS RECEPT

Door: KAREF
m.m.v. Korina


Hier een typisch Frans gerecht:

Quiche lorraine

Benodigdheden voor 6 personen:
200g korstdeeg
200g gerookt buikspek of gerookte spekjes
20g roomboter
100g gekookte ham in een plak
6 eieren
1/2 liter room
zout, peper
een paar sprieten bieslook gesnipperd
1 mespunt geraspte nootmuskaat
100g gruyère
bloem
en een taartvorm van 22cm doorsnee.

-Vet de taartvorm in met wat boter.
-Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er de vorm mee.
-Verwarm de oven voor op 230 c.
-Snijd het buikspek in kleine blokjes en zet ze even aan in de boter in een koekenpan. Laat uitlekken en verdeel ze over de taartbodem.
-Snijd de ham in kleine blokjes en verdeel ze over de taart.
-Breek 3 hele eieren in een grote kom en doe er de dooiers van de overige 3 eieren bij.
-Klop met een vork en voeg beetje bij beetje de room toe.
- Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en bieslook.
-Snijd de gruyère in kleine blokjes en voeg ze toe aan het ei-room mengsel.
-Giet het mengsel uit in de taartbodem.
-Plaats de quiche in de oven en bak hem ongeveer 30 minuten.

Variaties: je kunt gekookte en uitgelekte prei toevoegen.

Tips: je kunt zien of de quiche klaar is als je prikt met een mes. Als het plakt, is het nog niet gaar.
Je kunt de quiche serveren met een verse salade.....

Naar het begin van SOFA e-zine.

RECEPT

Door: Rianne

Spinazie-saus

Ingrediënten
diepvriesspinazie (a la creme)
zakje room basilicum-saus (Knorr)
verse knoflook en peper


Ontdooien, opwarmen en binden met de saus.
Naar smaak de knoflook en de peper toevoegen.
Wil je het luxer... neem Boursin of Paturain i.p.v. of bij het zakje en voeg bijvoorbeeld gebakken champignons/uitjes toe.

Wat doe je ermee....

Bak in een koekenpan zeer klein gesneden kipfilet (fijnsnijden met mes en vork, of kipgehakt kopen), doe er wat kruiden en zout naar wens door.
Kook spaghetti of macaroni en doe hierdoor.
Geef de saus erbij.

Of...
Bak gisteren teveel pannenkoeken...doe in het laatste beslag kruiden en zout...
Pannenkoek neerleggen, plak ham erop, schep spinazie-saus erop, losjes dichtrollen en naast elkaar in een ovenschaal leggen.
Geraspte kaas erover en een half uurtje in de oven op ongeveer 200 graden tot het warm is en de kaas gegratineerd.

+Je kan meerollen wat je lekker vindt: gekookt ei in parten (vegetariërs), asperges uit blik, dunne plakjes tomaat, plakje gebakken spek i.p.v. ham etc.
+Is goed van tevoren klaar te maken, voor vrijdagmiddag bijvoorbeeld..Uit de koelkast natuurlijk iets langer in de oven en even afdekken met alu-folie.

Erbij als rauwkost.
In plakken gesneden tomaat dakpansgewijs op elkaar op een bordje....olijfolie / basilicumazijn / peper / honing even flink door elkaar kloppen en erover druppelen.

Eet smakelijk!


Naar het begin van SOFA e-zine.

ONLINE PUZZEL

Vul in en vind de scheepsnaam
9 letters
1
2
3
4
5
6
7
8
9

11
12
13
14
15

17
18
19
20

22

24
25
26
27
28

30
31
32
33
34
35
36
37
38

40
41
42
43
44
45
46
47

49
Pas de woorden op de juiste plaats in:

7 letters
vaandel-caravan

6 letters
kelder-acties

5 letters
lenig-pegel-sleng-appel

4 letters
pact-spat-grol-cent

3 letters
bon-ESO-koe

2 letters
ac-ec-nt


Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS

Doorgestuurd door: Coby

Manager van het gezin

Ik ben "de glazenwasser" en "de wasserij",
Ik ben de tuinman, ik hou het netjes bij.

Geloof mij, heel dit raderwerk staat stil,
wanneer mijn moede arm eens niet wil.

Ik ben gepromoveerd in Psychologie,
gewoon aan huis kreeg ik die theorie.

Soms is het me alsof ik angstig droom,
want; ik ben ook nog Pedagoog en Econoom.

Ik ben de Keeper, en vang alles op,
zo vallen alle missers op mijn kop.

Ook ben ik gezinshulp in eigen huis,
en all-round verpleegster zonder kruis.

Ik ben ook kok, en kook met variatie,
maar niemand vindt dit eigenlijk een prestatie.

Ik strijk, en poets alles clean,
ik ben de zoek-es-op-ik-zie-het-niet machien.

Ik ben de schouder om op uit te huilen,
en eerlijk ik zou met niemand willen ruilen.

Zo begon ik ook nog aan een leuke baan,
en ik paste heel mijn programma maar weer aan.

Je staat verbaasd, waar een mens nog tijd voor vindt,
want ik kreeg zo nu en dan ook nog een kind.

Ik ben de huiswerkcursus (onbetaald),
zo heb ik al mijn talen opgehaald.

U hoort het wel, ik ben me goed bewust,
Van de verantwoordelijkheid die op me rust.

En achter mijn beroep vul ik dus altijd in,
heel trots ..... Manager van het gezin.


Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK

Door: Herman Bosch

Als laatste moet op zaterdagmiddag in de Botlek bij de vroegere Graan Elevator Mij. een Belgische spits laden. Helaas is bij ongeveer de halve last de werktijd voor die week voorbij, pech, zondag om 00:00 uur de rest.

De spits komt bij ons langszij met een zeer verbolgen schippersvrouw die mij aanspreekt met de woorden: "Het is toch geen werk hier buurman, pompen ze oe honderdvuftig ton zaad in oe gat en laten oe half klaar liggen".
De schipper is over gestapt om achterop een touwtje om de bolder te leggen, omdat zijn vrouw niet oplet gaat het achterschip een eindje af, waarop de schipper roept: "Allez Marie, draai oe gat es bij, da'k d'r op kan".


Doorgestuurd door: Susan

Belgen doen een unieke ontdekking

Na opgravingen in de Russische bodem tot een diepte van 100 meter hebben Russische wetenschappers resten gevonden van koperdraden, met een geschatte leeftijd van zo'n 1000 jaar. De Russen hebben hieruit de conclusie getrokken dat hun voorouders reeds 1000 jaar geleden beschikten over een kopernetwerk!

Om niet achter te blijven zijn Amerikaanse wetenschappers ook hun bodem gaan afgraven waarbij ze op een diepte van 200 meter, resten van glasvezels aantroffen. Deze vezels bleken na onderzoek zo'n 2000 jaar oud te zijn, waaruit de Amerikanen concludeerden dat hun voorouders reeds jaren geleden al een zeer geavanceerd digitaal fiber netwerk in hun bezit hadden. En dat zo'n 1000 jaar voor de Russen.

Een week later hebben de Belgen het volgende rapport gepubliceerd: "Na opgravingen in de Belgische bodem, tot op een diepte van 500 meter, hebben Belgische wetenschappers helemaal niets gevonden". De Belgen concluderen hieruit dat zo'n 5000 jaar geleden de Oude Belgen reeds in het bezit waren van een "draadloos netwerk".


Naar het begin van SOFA e-zine.

VOORUITBLIK EN CONTACT

De SOFA die op 10 juni verschijnt heeft als thema:
Kunst en creatief?

Ben jij creatief of kunstzinning?
Zijn er kunstenaars waar je warm voor loopt?
Schilder, teken, boetseer, grimeer enz. enz. jij?
Lukt het je om je werk te verkopen en hoe doe je dat?

Heb jij een kunstzinnige uitspatting? Dan zitten we te springen om jouw bijdragen!
Alle bijdragen die ook maar iets met kunst van doen hebben kunnen gemailed worden naar SOFA


En zoals altijd zitten wij te springen om bijdragen voor de rubrieken:

Reacties: Heb jij een reactie op de vorige SOFA of op SOFA in het algemeen, dan is dit dus een bijdrage voor deze rubriek.

Komkommertips: Denk hierbij aan ellenlange lijsten of lange moppen.

Op de hak: Hiervoor zijn we op zoek naar korte moppen.

Techies: Hiervoor zijn alle computervragen ontzettend welkom!

Recept: Alle recepten zijn welkom!

Alle bijdragen voor bovenstaande rubrieken kunnen gemailed worden aan SOFA.


Boekenwurm: Hiervoor zijn we op zoek naar stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Alle bijdragen voor 'de boekenwurm' kunnen gemailed worden aan Lilian.


SOFA Panel: Wil je meedoen in het SOFA panel en lees je niet mee op vaart-familie. Als het niet teveel moeite is om 15 min. per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden, dan lijkt het ons leuk als jij je opgeeft.
Opgeven voor het 'SOFA panel' kan bij Ingrid.


What's in a name: Voor onze rubriek over scheepsnamen, zijn we op zoek naar mensen die wat willen vertellen over de betekenis van hun scheepsnaam of een leuke anekdote hebben over hun scheepsnaam.
Opgeven voor 'What's in a name' kan bij Jeanine.


Huishoudmand: Voor deze rubriek zijn wij op zoek naar allerhande huishoudtips! Denk hierbij aan eierkook tips, besparingstips, schoonmaaktips of persoonlijke ervaringen met nieuwe producten die op de markt komen,bv nieuwe drankjes,kant en klare groentesausjes, magnetronmaaltijden, huishoudelijke apparaten, nieuwe schoonmaak en poetsmiddelen enz. enz..
Al je tips kun je mailen naar Korina


IN HET NIEUWS: Vind je het leuk om te vertellen welk nieuwsbericht deze week de meeste indruk op je maakte. Dan lijkt het ons leuk als jij je meest indrukwekkendste nieuwsbericht naar ons mailt.
Inzendingen voor 'in het nieuws' kunnen ingestuurd worden aan Petra.


Let wel, bovenstaande rubrieken kunnen alleen bestaan als men zich hiervoor opgeeft!
Schroom dus niet en geef je nu op!!!


SOFA per e-mail in je eigen mailbox?
Iedereen kan e-zine SOFA in zijn of haar eigen mailbox krijgen. Dat kan helemaal gratis door aanmelding via het formulier op www.vaart.nl/familie of met een e-mail aan majordomo@vaart.nl met in de tekstruimte: subscribe vaart-sofa

Contact:

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     

Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA


Naar het begin van SOFA e-zine.

Werf een nieuwe abonnee voor SOFA

Je kunt een ander evenveel leesplezier bezorgen als je nu zelf ervaart!
Stuur deze SOFA door naar een goede bekende en nodig hem/haar uit zich te abonneren met een e-mail naar: majordomo@vaart.nl met de tekst: subscribe vaart-sofa
Je kunt ook deze link als leestip doorsturen: www.vaart.nl/familie

index