Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 4.16 van 18.11.2004
© 2001-2004 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0415 - 0414 - 0413 - 0412 - 0411 - 0410 - 0409 - 0408 - 0407 - 0406 - 0405 - 0404 - 0403 - 0402 - 0401
0320 - 0319 - 0318 - 0317 - 0316 - 0315 - 0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
Lokatie
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: Korina KAREF Tante Lourentia Sybren Lilian Ingrid HenrietteSOFA LOVK
Volgende SOFA ± 2 december

SOFA PANEL:

Wij vroegen jullie: Wat vind jij van de dure Decembermaand?

KLEINE GASTJES:

Sint en Piet en Pim

LE MONDE DU CINEMA:

Twee films: Remembrance en The Guns Of Navaronne

BOEKENWURM:

Janet Evanovich en een handig boekje om oude foto's te bewerken

HUISHOUDMAND:

Noodzakelijke weetjes

BEZINNING:

We zijn goed bezig....

WENSEN:

Kettingbriefliefde

OP DE HAK:

In de ban van...

URL VOOR OP DE SOFA:

Yes!! De bult van Noor is opengesprongen!

ROTTERDAM MARITIME:

LOVK zoekt schaduwouders en peuterscholen!

WOORDENKRAAM:

Kerst ongestresst

UITGAANSTIPS:

Haal een Pietendiploma en een Keulse Paardenshow

IN DE BLADEN:

De heetste roddels

SAGEN:

Cunera - Rhenen

HUISHOUDMAND:

Doe meer met witlof

KOMKOMMERTIPS:

Avonturen met de bizarre Sint

VOLGENDE & CONTACT:

Relatie aan boord

SOFA PANEL:

Door: Ingrid

De uitslag van onze Decemberpeiling

Wij vroegen jullie: "De Decembermaand is een dure maand, hoe ga jij daar mee om?


Acht procent doet daar niet aan mee.
Vierenvijftig procent doet er wel aan mee, maar met mate.
Eenendertig procent begint vroeg van te voren met inkopen.

"Met Sinterklaas hebben we meestal een pakjesavond, en met de Kerst thuis of bij familie een warm en koud buffet of zo. Er zijn binnen ons gezin ook nog vier personen jarig in december, dus het is wel wat erg veel van het goede. Maar ik vind het wel een erg gezellige maand.
Ook met de kerstversiering in het huis doen we uitbundig mee. Maar van verlichte kerstmannen, en jingle bells muziek moet ik eigenlijk niets hebben."

"Het is nu alleen jammer dat wij aan de wal wonen, want voorheen deden wij alleen maar met de kerstmis cadeaus kopen, maar met de kids op school komen wij daar niet meer onderuit en gaan wij gewoon gezellig mee in de meute.
Het staat mij alleen heel erg tegen dat ik met een leugen mee doe, maar vorig jaar hadden wij het de oudste uitgelegd omdat ze stijf van de zenuwen stond en er erg ziek van werd, maar daar geloofde ze niet in want hij is toch op tv en komt hier op school en er zijn cadeaus. Waar komt het anders dan vandaan? Tja, het was dus nog te vroeg om het haar uit te leggen hoe de vork nu in de steel zit."

"Zelf probeer ik er met mate mee om te gaan. We doen wel aan cadeautjes voor de kinderen met Sinterklaas, maar dan zomaar een paar, en geen grote overdreven dingen.
Maar ik erger me elk jaar weer mateloos aan de koopdrift van opa's en oma's. Er ligt soms zo'n berg kadootjes dat de kinderen halverwege al helemaal niet meer geïnteresseerd zijn. Dat vind ik jammer.
Verder vind ik het erg leuk om zelf een diner voor te bereiden. Maar daar ga ik ook niet vreselijk mee uit mijn bol hoor. Het hoeft heus geen ganzenlever en hertenbiefstuk te zijn. Meestal gourmetten we de ene dag en doen we de andere dag een dineetje."

"Ik probeer wel een beetje maat te houden. Ik vind het wel grappig om te zien hoe de kinderen met pen en papier in de aanslag de Intertoys gids doorwerken om zo hun lijst samen te stellen.
Mijn jongste zoon dacht dat de Sint vorig jaar zijn lijst niet gehad had of misschien kwijtgeraakt was. Toen heb ik hem nog maar eens uitgelegd dat het een verlanglijst was en geen bestellijst."

"Ik doe daar wel aan mee, maar zeer met mate. Het is immers praktisch het hele jaar door "feest" met vakanties, verjaardagen etc."


En wat vind je van de dure decembermaand?


Acht procent vindt het erg leuk en doet dus volop mee.
Drieëntwintig procent staat het tegen en voelt het als een verplichting.
Zesenveertig procent vindt dat de commercie overheerst.
Vijftien procent ergert zich aan alle reclames gericht op kinderen.
Vierenvijftig procent vindt het heel gezellig in de winkels en op straat.

"Ik vind het heel gezellig in de wintermaanden bij de winkels maar ik erger me ook aan de overdaad.
Ik vind het leuk om kleine passende cadeautjes voor iedereen te kopen en om dingen zelf te maken, maar ik heb het idee dat de cadeaus steeds duurder en groter moeten en daar word ik niet goed van. Bij mij gaat het om het gebaar en dat je aan iemand denkt, volgens mij hangt daar geen prijskaartje aan, het is namelijk onbetaalbaar."

"Ik erger me aan de overdaad. 'Ergeren' is niet zozeer het goede woord. Gênant is misschien beter: Er zijn er meer als genoeg die niks hebben en krijgen.
Als ik zelf wat te eten klaar moet maken zal ik zeker mijn best doen voor een apart gerecht of recept, maar ik vind het zonde van mijn tijd, moeite en hoeveelheid eten (en dus zonde van het geld) om zoveel klaar te maken dat je een week kliekjes kunt eten. Ik moet er ook niet aan denken om twee dagen in een keuken door te brengen terwijl je visite gezellig samen zit.
Cadeautjes uitpakken hoort ook bij onze kerstrituelen, maar kleinigheidjes. Meer voor de gezelligheid en de rituelen dus. Mijn wederhelft staat het wat meer tegen en voelt het als een verplichting, dus het is bij ons ook zoeken naar een gulden middenweg."

"Ik vind het helemaal geweldig en ben ook jarig tussen de Sint en Kerst, deze maand heeft zo'n enorme sfeer. Ik heb ook altijd de kerstboom staan als ik jarig ben, zodra die baardmans het land uit is staat hij al.
Wij vieren het meestal met familie en proberen voor iedereen een cadeau te kopen dat ziet er dan heel erg gezellig en vol uit onder de boom."

"Ik erger me aan de overdaad, de reden van het feest in deze maand wordt helemaal teniet gedaan doordat iedereen overspoeld wordt met dingen die we toch echt allemaal heel dringend nodig hebben.
Je voelt je schuldig als je geen passend geschenk voor iemand kunt vinden, je ergert je rot aan de gigantisch dure spellen en dingen die voor kinderen toch echt zouden moeten,als je de reclame moet geloven.
Wij proberen ze altijd iets zinnigs te kopen, waar ze niet na een paar weken alweer nooit meer naar omkijken maar het valt niet meer om dat goed te doen.
Ik hecht meer waarde aan gewoon lekker bij de kerstboom met de kinderen, mooie kerstfilm kijken, koekjes bakken, samen gourmetten, en voor ieder 1 mooi cadeau met een passend gedicht/verhaal waar ze echt heel blij mee zijn."

"Het heeft niets meer met kerst te maken tegenwoordig."

"Ik vind het altijd wel gezellig in de winkels maar verwonder me aan de hoeveelheid kerstspullen. Zelf beperk ik me ieder jaar tot een enkel kerstprulletje, kaarsen en servetten maar er zijn waarschijnlijk mensen die ieder jaar in grote hoeveelheid inslaan."

"Ik verheug me elk jaar wel weer op de komende tijd. Het geeft toch een ander sfeertje in de winkelcentra! Ik vind het alleen jammer dat de sfeer er al zo vroeg in moet zitten. Eind september hadden ze bij Blokker al de kerstspulletjes in aanbouw. Kom op zeg!!!
In huis is het ook altijd wel weer gezellig als de kerstboom is opgetuigd. Ik betrap me er wel op dat ik na een dagje stad weer thuis kom met behoorlijk wat kerstprullaria. Het is toch wel aanstekelijk!"

"Ik vind het wel gezellig in de winkels en op straat. Vooral de Duitse Weihnachtsmarkten.
Ik erger mij aan het vuurwerk op oudejaarsavond. Miljoenen Euro's gaan de lucht in en het is een aanslag op het milieu. Daarna dagenlang een grote bende in de straten want lang niet iedereen ruimt zijn troep op."Naar het begin van SOFA e-zine.

ROTTERDAM MARITIME:

Door: SOFA
M.m.v. LOVK


LOVK zoekt schaduwouders en peuterscholen!

Karin en Heleen bemannen de stand van het LOVK

Op Rotterdam Maritime is in de stand van 'Stichting Dordrecht Capelle de Meerpaal' ook het 'Landelijk Onderwijs aan Varende Kleuters' te vinden. Dat standnummer 593 eveneens een kleuterschool huisvest, is duidelijk te zien: tegen de wand staat een tafel waarop diverse kleuterbenodigdheden uitgestald staan, achter in de hoek staat een tafeltje waaraan naar behoefte gespeeld kan worden en de balie is versierd met rode ballonnen. Op woensdag bemant het medezeggenschapsraadlid Karin Koppelaars samen met mobiele juf Heleen Silver de stand.

'De medezeggenschapsraad is dringend op zoek naar schaduwouders!' laat Karin enthousiast weten. Schaduwouders vervangen de vaste medezeggenschapsraadleden als zij door bedrijfsomstandigheden of ziekte niet bij de vergadering aanwezig kunnen zijn. Een schaduwouder ontvangt alle stukken per post en volgt de communicatie tussen de MRleden via e-mail. Tot nu toe is er weinig gebruik gemaakt van de schaduwouders, toch heeft het LOVK moeite om ouders voor deze belangrijke functie op de achtergrond te interesseren.

De medezeggenschapsraad vergadert zes keer per jaar op vrijdagmorgen. De onderwerpen die aan de orde komen zijn divers en behelzen onder andere het toekomstbeleid van het LOVK, de financiën, het eigen werkplan en overige zaken die belangrijk zijn voor de kleuters en het personeel. De medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht, adviesrecht en initiatiefrecht. Momenteel bestaat de medezeggenschapsraad uit Anita van Toor (voorzitter), Nellie van Bussel (tweede voorzitter), Karin Koppelaars (secretaris), Diana Westerveld (tweede secretaris), Jolanda Blonk en Heleen Silver. Schaduwouders krijgen vroegtijdig te horen of zij op een vergadering aanwezig moeten zijn.

Schippersouders met kinderen in de kleuterschoolleeftijd kunnen zich opgeven voor de functie van schaduwouder op Rotterdam Maritime stand 593 of via e-mail.

Peuterscholen

'Op de beurs wordt veel gevraagd naar adressen voor peuteropvang. We hebben er een aantal, maar het zou fijn zijn als ouders die nog andere adressen hebben, dit even door willen geven aan de MR',  voegt Anita van Toor later toe.

Onderstaande adressen zijn bekend bij het LOVK:
Dordrecht - Het Zwanejong: Peuterspeelzaal Ukkepuk/Roezemoes
Singel 441
3311 HH Dordrecht
Tel: 078-6134253

Zwolle - Het Zwanenest: Peuterspeelzaal Klooienberg
Klooienberglaan 1
8031 GA Zwolle
Tel: 038-4219959

Maasbracht - Het Maashofje: Peuterspeelzaal Pinokkio
Suikerdoossingel 19
6051 HN Maasbracht
Tel: 0475-465196

Amsterdam Kraaiennest
Spaarndammerplantsoen 58a
1013 XT Amsterdam

Gouderak De Rakkertjes
Dorpsstraat 94
2831 AA Gouderak

Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES:

Door: Tante Lourentia

Sint en Piet en Pim

Hallo lieve kinderen aan boord van de schepen en aan de wal

Zie, ginds komt de stoomboot

Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.
Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.
Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer.
Hoe waaien de wimpels al heen en al weer.
De knecht staat te lachen en wenkt ons reeds toe:
"Wie zoet is, krijgt lekkers, wie stout is de roe!"
Oh, lieve Sint Nicolaas, kom ook toch bij mij.
En rij toch niet stilletjes, ons scheepje voorbij.

Hoera, ze zijn er weer

ZE ZIJN ER WEER !!!!!!! Ja echt, Sinterklaas en een heleboel Pieten. De wegwijspiet had niet goed opgelet hoe ze van Spanje naar Nederland moesten varen. Bijna waren ze niet op tijd in Alkmaar aangekomen. Dat vertelden ze voor het nieuws op de televisie. Ik denk dat Sinterklaas de WEGWIJSPIET volgend jaar met zijn verjaardag maar een navigatiesysteem moet geven. Wie weet komt hij daarvoor nog even naar de Beurs Rotterdam Maritime in Ahoy in Rotterdam. Het zou leuk zijn wanneer we hem daar tegen komen, maar ja de Sint heeft meer te doen. Stel je voor dat Sinterklaas te laat zou zijn. Ik moet er niet aan denken. Al die kinderen en jullie ook, die `s avonds hun schoen voor de deur zetten en dan een mooi liedje voor Sint en Piet zingen. Stel dat de prachtige liedjes dan niet gehoord worden. Ik krijg er kippenvel van. Zo gaat Pim vanavond zijn schoentje zetten en doet er wat hooi in voor Bles het paard en een suikerklontje erbij. Hij zingt zijn mooiste liedje en roept dat hij niet stout is en dat hij volgend jaar goed zijn best op school zal doen. Dat zakje zout mag Piet naar die vervelende buurjongen brengen die hem altijd pest. "Lieve Sint Nicolaas brengt u als het u belieft vanavond wat in mijn schoen?" Pim weet nog van het vorige jaar.

's Nachts hoorde Pim iets lopen. Hij deed snel zijn ogen open, maar zag niets! Vlak voor hij weer indommelde dacht hij dat hij achter het gordijn iets zag staan. Maar het was de schaduw van de maan in de takken voor de ruit. En toch hoorde Pim het kraken van de trap en heel zachtjes ... stap ... stap ...stap. En ja hoor ... de volgende morgen zat er een zakje met chocolade munten in zijn schoen. Maar boos was hij op zich zelf dat hij nu net Sint en Piet niet persoonlijk gezien had.

Pim gaat naar de stad

Vandaag is Pim nog naar de stad geweest. Gezellig dat het er was! Door de luidsprekers klonken mooie Sinterklaas liedjes. Zachtjes zong Pim mee. In de etalages hingen pakjes met glimmende papiertjes. Zou Sint voor hem ook een pakje komen brengen dat daar al in de etalage hing? Maar wat zit er nu in? Een mooie kraanwagen? Een zachte knuffelbeer? Een pop voor zijn zusje Ellen? Of van die kraaltjes voor een ketting met armband? Of van die lekkere taai taai popjes om op te eten?
Eigenlijk is Pim een beetje zenuwachtig. Want vorig jaar kwam Sint met zijn Pieten langs op school. Sinterklaas had een boek bij zich. Daar staan allerlei dingen in. Of er een kind stout was, of dat het goed zijn best had gedaan. En het rare is dat Sint altijd weet wat er is gebeurd. Dat Sonja elke morgen bij het opstaan zeurt. Of dat Bart niet wil eten en Jan zich niet achter de oren wast. Maar gelukkig weet Sint ook dat Pim elke zondag naar oma belt. Om te vertellen dat hij van haar houdt. En dat hij een stempeltje van juf heeft gekregen omdat hij al 3 letters kan lezen. En Sint weet ook dat hij elke ochtend zijn bed netjes opmaakt. Geweldig toch?
Pim heeft een goed gevoel en zingt het volgende lied:

Sinterklaas goed heilig man

Sinterklaas goed heilig man.
Trek je beste tabberd aan.
Rij er mee naar Spanje.
Appeltjes van Oranje.
Appeltjes van de bomen.
Sinterklaas zal komen.

Lieve kinderen tot de volgende keer, het duurt misschien 2 weken, dan e-mailen we elkaar weer. Knuffels van tante Lourentia.

Naar het begin van SOFA e-zine.

WOORDENKRAAM:

Door: Lilian

Kerst ongestresst

Half november, en de donkere dagen voor Kerstmis staan alweer bijna voor de deur. Natuurlijk verwelkomen we eerst nog onze goedheiligman uit Spanje, maar daarna kunnen we weer volop genieten van kerstmarkten, kerstbomen, kerstbrood, kerstliedjes, kerstcd's, kerstfilms etc. etc.
Of je nu wilt of niet, om kerstmis kun je niet heen. En ik wíl er ook helemaal niet omheen.
Wij hebben namelijk de perfecte oplossing gevonden voor een ongestresst kerstfeest. Nodig iedereen met wie je die dagen wilt doorbrengen uit en huur met zijn allen een groot huis. Nodig zeker ook ouders en schoonouders uit en je bent gelijk af van de vraag: "Waar gaan we dit jaar naar toe?" en het daaropvolgende onontkoombare weer-en-weer-gerij; de ene dag in Brabant; de volgende dag in de Achterhoek. (Waarom zijn die mensen niet wat dichter bij elkaar gaan wonen??)
Onze voorkeur gaat altijd uit naar een een oud, sfeervol huis en we komen daarvoor vaak in België terecht. Dit jaar vertrekt de hele karavaan richting Spa. Daar wacht op ons een groot landhuis waar wij met zo'n mannetje of 25 de buurt onveilig gaan maken!
Ieder jaar is het weer eventjes afwachten of het met iedereen klikt, want de samenstelling van de groep is in de loop der jaren nog al eens veranderd. Maar denk ik terug aan de vorige keren, dan word ik al helemaal warm van binnen.
De aankomst in onze villa waarbij iedereen door het huis struint en wéér een leuk hoekje ontdekt; gezellig met zijn allen het huis versieren, lange wandelingen door de winterse kou; kadootjes uitwisselen onder de boom, vergezeld van ingenieuze surprises of ellenlange gedichten; heerlijk oubollige spelletjes spelen; verhalen vertellen bij de open haard. De herinneringen zijn eindeloos.
Ook dit jaar zal het wel weer lukken en daarbij denken wij nooit aan die dure decembermaand; de kadootjes komen meer uit het hart dan uit de portemonnee en hebben we daar zin in eten we gewoon snert met pannenkoeken.
Maar het allerbelangrijkste is het ongecompliceerde samenzijn; niets hoeft, alles mag en vooral geen stress!!!


Naar het begin van SOFA e-zine.

LE MONDE DU CINEMA:

Door: Korina
M.m.v. KAREF


Films:Danielle Steel's Remembrance en The Guns Of Navaronne

Remembrance van Danielle Steel

Spelers: Eva la Rue, Jeffrey Nordling, Angie Dickinson....
Serena, een Italiaans vrouw uit adel afkomstig is getrouwd en verliefd op de Amerikaanse militair Colonel Brad. Zij is ook in verwachting. Aangekomen in Amerika, wordt zij goed ontvangen door het broertje, Teddy. Maar thuis wil de moeder van Brad graag dat Serena uit hun leven verdwijnt door haar om te kopen. Maar Serena laat haar zien dat zij is getrouwd puur om de liefde en tekent dan een acte dat hoe dan ook zij nergens recht op heeft. Brad en Serena besluiten te verhuizen vanwege de moeder. Teddy is dokter geworden en woont in dezelfde stad als zij. Teddy brengt het kind ter wereld. Wij zijn inmiddels 6 jaar later: Brad gaat naar Korea voor een paar weken, maar komt niet meer terug. Serena verhuist naar New York want zij heeft werk als model gevonden. Het gaat uitstekend met Serena en Vanessa, haar dochter. Zij hebben nog steeds contact met Teddy. Teddy is helemaal gek op Serena vanaf de eerste keer dat hij haar zag. Serena wordt verliefd op een Griekse fotograaf en ze besluiten later samen te trouwen. Iedereen is happy en Teddy heeft eindelijk een vrouw gevonden, ook een arts. Maar De Griek is aan de drugs verslaafd, en na een ontwenningskuur keert hij terug naar Amerika, maar raakt opnieuw verslaafd. Serena ontdekt dit en 's avonds na een fikse ruzie, duwt de Griek haar en zij overlijdt. Voor Vanessa is de moord op haar moeder een nachtmerrie. Nu is het touwtrekkerij tussen Teddy en zijn familie over de voogdij van het kind. Maar uiteindelijk wint Teddy....... Het is een huisje, boompje, beestje film, maar is de moeite waard om te zien.

The guns of Navaronne

Spelers: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Stanley Becker, Anthony Quayle, James Darren.......
Dit is echt één van de spectaculairste oorlogsfilm die ooit gemaakt is. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben de machtigste kanonnen van Navoronne in handen die diep in de rotsen zijn gebouwd en met geen mogelijkheid vanuit zee of de lucht te vernietigen zijn. Omdat zij een strategische zeeëngte in de Egeische Zee bestrijken is het noodzakelijk dat de kanonnen opgeblazen worden. Een commandogroep wordt samengesteld. Dit zijn de mannen: alpinist Gregory Peck; explosief expert David Niven; de Grieks verzetstrijder Anthony Quinn; en de Engels majoor Anthony Quayle. Het doel is Navaronne en de totale vernietiging van de kanonnen. Een prachtige klassieke film. Je ziet zoveel dingen. Onder andere de vaartocht met een oud rommelig visserschip, de rustige, koelbloedige mannen ondanks hun spannende doel, en veel waardevolle levenspreuken. Een film die je vaak kunt zien. Het blijft spannend.

Naar het begin van SOFA e-zine.

UITGAANSTIPS:

Door: Sybren

Haal een Pietendiploma en een Keulse Paardenshow

Opleiding tot zwarte Piet

Kinderen vanaf 4 jaar die voor Piet willen leren, kunnen vanaf 13 november in Museum 'De Dubbelde Palmboom' een Pietendiploma halen door vijf opdrachten goed uit te voeren in de Pietenwerkplaats.
Waar: De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-delfshaven.
Info: tel (010) 217 67 67

Apassionata verzaubert mit neuer Weihnachtspferdegala

Schon der Name der atemberaubenden Pferdeshow verspricht einen unvergesslichen Abend: "Apassionata", das bedeutet Leidenschaft. Vom 10. bis 12. Dezember gastiert die Show mit einem neuem Programm in Köln, das eigens für die Kölnarena entworfen wurde. 41 Pferde aus aller Welt an der Seite des Menschen und unter dem Menschen offenbaren die Vielfältigkeit des stolzen Vierbeiners.
www.koeln.de

Naar het begin van SOFA e-zine.

BOEKENWURM:

Door: Lilian
M.m.v. Ingrid en Sybren


Twee boeken van Janet Evanovich en hoe oude foto's te bewerken

De zevende hemel, het achtste wonder

Als je van Bridget Jones én van spannende boeken houdt zijn De zevende Hemel en Het achtste wonder van Janet Evanovich absolute aanraders.
Deze humoristische en vlot geschreven boeken zijn in de ik-vorm geschreven en gaan over de premiejaagster Stephanie Blum, die behoorlijk eigenwijs en stuntelig is, waardoor er komische maar ook spannende situaties ontstaan, die elkaar in snel tempo opvolgen.
Ook privé zijn er behoorlijk wat problemen te overwinnen met een aan/uit relatie met een jeugdvriendje, een gesjeesde oma en een zuster die altijd perfect was maar nu door de mand dreigt te vallen. Rots in de branding is haar hamster Rex.
Dit zijn boeken waar je beslist een goed humeur aan overhoudt.

De zevende Hemel: ISBN 90-5108-657-1
Het achtste Wonder: ISBN 90-443-0670-7

Oude foto’s bewerken

Wie heeft ze niet die oude foto’s in sigarenkistjes of schoenendoos? Of ingeplakt in een album. Sommige vergeeld, andere met vlekken of met een scheur erin. Of iemand op een groepsfoto, terwijl er geen afbeeldingen zijn waar hij of zij alleen op staat. Uiteindelijk ben je daar naar op zoek want het leuke lijstje heb je al. Nu de foto nog.

Het overzichtelijke boekwerkje ‘Oude foto’s bewerken’ legt duidelijk stap voor stap uit hoe dat allemaal gaat. Er wordt stilgestaan bij de keuze van de computersoftware en als ware het vanzelf leer je hoe makkelijk het eigenlijk is. Het is niet alleen een kwestie van goed lezen maar vooral aan de hand van het beschrevene zelf aan de slag gaan. Ervaring of een bepaalde opleiding is niet nodig. Met geduld en veel oefening maak je zelf van oude foto’s schitterende nieuwe afdrukken en vergrotingen.

Handig naslagwerkje
De ‘leerstof’ is verpakt in een aantrekkelijk, niet te lijvig boekje. Geen dikke pil die je even inziet en dan weglegt om er nooit meer naar om te kijken. Naarmate je verder vordert krijg je er steeds meer plezier in. Vooral als je aan de hand van het zelf doen wordt verrast door de leuke resultaten. Een inhoudsopgave staat voorin en een alfabetische register aan het eind van het boek. Nuttig, want als naslagwerkje is het prettig om ‘Oude foto’s bewerken’ bij de hand te hebben.

Het is een raadsel waarom op deze uitgave het woord Seniorengids gedrukt staat. De tekst is begrijpelijk en volledig. Er is qua duidelijkheid niets op de behandelde stof aan te merken. Dat is toch iets wat iedereen en niet alleen senioren van een goed boek mogen verwachten?
Het boekje is een aanrader. Oude foto’s bewerken blijkt zo fascinerend dat je voor je het weet er zo maar een hobby bij hebt. De prijs/kwaliteit van inhoud en uitvoering uitgedrukt in een rapportcijfer: 8,5.

Auteur: Rob van Kempen
Uitgave: Academic Service
Prijs: € 11.
ISBN: 90 395 1870 X

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN DE BLADEN:

Door: Story

De heetste roddels

Rob Verlinden was instorting nabij!

Terwijl Nico Zwinkels in Spanje nog steeds aan het bijkomen is van alle media-aandacht, heeft Rob Verlinden eindelijk de zaakjes weer op een rij. De televisietuinman werkt mee aan het TROS-programma Tafel Twee, waarvoor hij de tuinen van bekende Nederlanders aanpakt. Toch heeft het even geduurd voordat Rob op het aanbod van de Grootste Familie van Nederland inging. De hele affaire rond zijn collega Nico heeft hem zo aangegrepen, dat Rob er lange tijd kapot van was. Hij stond zelfs op het punt dat hij het helemaal niet meer zag zitten en zelfs overwoog met televisie te stoppen. Maar na een periode van rust heeft hij dus toch besloten de draad weer op te pakken. Het lijkt er overigens op dat ook handige Nico weer aan de bak is, want zijn foto siert de cover van een Spaans klusblad...

Bescheiden Wendy wil alleen nog grote filmrollen

Wendy van Dijk wil haar carrière in de toekomst over een andere boeg gooien. De SBS6-presentatrice wil zich naar eigen zeggen gaan richten op het acteren. De twee films waarin ze tot nu toe heeft mogen spelen hebben haar zoveel genoegdoening gegeven, dat ze er graag mee door wil gaan. Wel benadrukt bescheiden Wendy het liefst alleen grote rollen te spelen omdat mevrouw anders tijdens opnamen te lang moet wachten...

Rick geeft dochter opnieuw berengoede naam

Rick Engelkes en zijn Annemarie zijn in de zevende hemel met hun pasgeboren dochtertje, Minka Lee. Maar hoe komen de twee, al ouders van dochter Teddy, aan opnieuw zo’n aparte naam? Het antwoord op die vraag is simpel, want wie de naam Minka loslaat op de bekende zoekmachines op het internet, stuit meteen op Minka’s Grote Berenpagina! Het kan dus bijna geen toeval zijn dat Annemarie haar baby opnieuw een naam met een hoog knuffelgehalte heeft gegeven! Moeder en dochter maken het overigens berengoed.

De nieuwe Story ligt iedere donderdag in de winkel.

Naar het begin van SOFA e-zine.

HUISHOUDMAND:

Door: Korina
M.m.v. Sybren


Noodzakelijke weetjes

Gezond omgaan met vet

Al jarenlang is er veel te doen over vet in voeding. Te veel vet is niet goed, maar bepaalde soorten vet zijn wel nodig voor uw gezondheid. Hoe zit het nu precies met vet? Het Voedingscentrum zet de feiten op een rij.

Vetten zijn een energiebron voor het lichaam. Ook zijn vetten van belang voor de warmte-isolatie van het lichaam en bescherming van de organen. Vet zorgt er verder voor dat bepaalde vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, in het lichaam kunnen worden opgenomen.

www.seniorweb.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

SAGEN:

Door: Henriette

Cunera - Rhenen

Het zeilschip met de paarse zeilen

Met gemengde gevoelens keek de moeder toe, hoe het schip met de paarse zeilen langzaam achter de horizon verdween. Haar oudste dochter Cunera was aan boord, ze zou een zeiltocht van Engeland naar Keulen gaan maken. Haar nicht Ursula voerde het bevel over het schip. Het laatste geschenk wat de moeder haar dochter kon geven, was een warme halsdoek.

Een aantal dagen later zeilde het schip de Rijn op. Cunera kon het inmiddels goed vinden met Ursula en haar elf vrouwelijke bemanningsleden en de dames maakten het zich gezellig aan boord. Hun verschijningen waren een welkome afwisseling in het overwegende manvolk, dat de passerende schepen bemande en vele bewonderende blikken vielen hen ten deel.

De dood van Ursula

Na een flinke zeiltocht bereikte het schip Keulen. de vrouwen zagen dat de stad belegerd werd, doodstil voeren ze verder. Door de luxe uitstraling viel het schip behoorlijk op in de grijsgroene omgeving. De aandacht van de belegeraars was zó getrokken. Die spanden hun pijl en boog en troffen Ursula in haar nek. De jonge vrouw viel achterover en gleed overboord. In haar val trok ze haar verschrikte nichtje met zich mee.

Wat Cunera overkwam

Cunera kon met moeite haar hoofd boven water houden. In haar oren weergalmden de benauwde kreten van de overige bemanningsleden. Langzaam verloor ze haar bewustzijn en dreef mee met de stroom van de Rijn. Tot ze op haar schouder een hand voelde, traag opende ze haar ogen.

'Ik ben Raboddus, de koning van de Rijn.' sprak de stem die bij het gezicht hoorde.
Cunera keek ontzet.
'Je hoeft niet te schrikken. Ik neem je mee naar mijn hof in Rhenen', sprak Raboddus weer. Voor Cunera er wat tegenin kon brengen, hees Raboddus haar in het zadel, zo galoppeerden ze samen naar Rhenen.

Het hofleven

Het hofleven in Rhenen beviel Cunera prima, ze voelde zich gelukkig en gewaardeerd. Al gauw trok zij zich het lot van de armen en zieken aan. Binnen korte tijd was ze wijd en zijd geliefd om haar goede daden.
De koningin zag met lede ogen toe, hoe Cunera haar verdrong van haar plaats als meest geliefde vrouw aan het hof. Op een avond zat ze met haar man aan tafel en vertelde haar gemaal: Dat Cunera de broodkruimels van tafel stal om aan de armsten van de stad te schenken. Raboddus keek verbaasd, wat later vroeg hij Cunera om haar schort te openen. Cunera twijfelde over het verzoek, ze kneep haar ogen heel even dicht en opende angstig haar schort. Als door een wonder was haar schort ineens gevuld met spaanders. Cunera was net zo sprakeloos als de koningin, Raboddus schonk haar uit blijk van vertrouwen alle sleutels van het hof.

het lot van Cunera

De tijd verstreek, het werd najaar. Raboddus ging met zijn vrienden op jacht. De koningin bleef met Cunera op het hof in Rhenen, in een onbewaakt ogenblik pakte ze Cunera bij haar halsdoek, draaide de uiteinden strak ineen en keek vergenoegd toe, hoe Cunera langzaam stikte. Het levenloze lichaam begroef ze in de stallen.

Tegen de avond kwam Raboddus thuis van de jacht. Hij gaf zijn staljongen de opdracht om de paarden af te zadelen en vroeg belangstellend aan zijn vrouw, hoe het die dag op het hof gegaan was?
De koningin vertelde, dat de ouders van Cunera op doortocht waren. Via, via hadden ze gehoord dat hun dochter in Rhenen verbleef, zij hadden hun dochter huiswaarts genomen. Ze was nog niet uitgesproken of de staljongen kwam spierwit binnen. Zwetend van angst vertelde hij, dat de paarden de stallen niet inwilden. En dat hij, op het moment dat hij de stallen betrad, drie dansende, brandende toortsen zag.

De drie toortsen

De drie toortsen dansten boven het stro in een grote cirkel. Het was een naargeestig gezicht, hun licht flakkerde tegen de wanden, de schaduwen zorgden voor een angstaanjagende sfeer. Door angst gedreven begon Raboddus in het stro te graven, hij reageerde geschokt, toen hij onder het stro het lijk van Cunera ontdekte.
Spoedig werd bekend, dat de koningin Cunera gewurgd had. Raboddus liet zijn vrouw gedurende drie dagen zo zwaar geselen, dat zij krankzinnig werd en zich van pure waanzin van de Grebbeberg stortte. Cunera werd onder enorme belangstelling begraven, op de plaats die nu nog de Cuneraheuvel heet.

Naar het begin van SOFA e-zine.

BEZINNING:

Door: anoniem

Bezinning

In 2002 heeft men in de gehele wereld 5 keer meer uitgegeven aan borstimplantaten en viagra, dan aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Dus: binnen een aantal jaren zal er een zeer groot aantal mensen zijn met dikke tieten en enorme erecties die zich niet zullen kunnen herinneren waarvoor die nu dienen...
We zijn goed bezig...


Naar het begin van SOFA e-zine.

HUISHOUDMAND:

Door: Korina
M.m.v. sybren


Lekker recept met witlof

Witlof en ham in bechamelsaus.

Voor 4 personen
Bereidingstijd ca.50 min
Boodschappenlijstje

8 struikjes witlof (schoon).
35 gr boter.
30 gr bloem, gezeefd.
3 dl melk.
6 eetlepels fijngeraspte oude
Goudse kaas.Ca. 75 gr.
8 plakken gekookte ham,ca 175 gr.
20 gr boter extra.
Zout.
Peper uit de molen.

Maak de struikjes witlof schoon.
Snijd van de voet een plak af en hol het iets uit.
Spoel ze enige malen in ruim koud water.
Kook ze in ruim water met wat zout,ongeveer 10 a 12 min, ze moeten wat knapperig blijven. Laat de groente uitlekken en knijp zoveel mogelijk het vocht er uit.

Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem.
Roer de bloem er door tot een egale massa die niet aan de bodem blijft zitten.
Voeg de melk er beetje voor beetje bij.
Blijf roeren tot een vrij dikke saus is verkregen, en laat het dan enige minuten op een laag vuur pruttelen. Roer er vervolgens 2 eetlepels geraspte kaas en wat zout en peper door. Blijf roeren tot de kaas in de saus is opgenomen.

Wikkel elk struikje witlof in een plak gekookte ham.
Beboter een ovenvaste schaal en leg de witlofrolletjes naast elkaar er in.
Schenk de saus er overheen en strooi de rest van de kaas zo gelijkmatig mogelijk erover. Leg hier en daar een flintertje boter erop.

Plaats de schaal hoog op het rooster in de voorverwarmde oven(200 gr C).Dien het gerecht op zodra op de bovenzijde een goudbruin laagje heeft gevormd.

Met een rul gekookt of gebakken aardappeltje en een glaasje wijn is dit smullen geblazen.

Naar het begin van SOFA e-zine.

WENSEN:

Door: Tante Lourentia

Kettingbriefliefde

Aan een uit te komen wens komt altijd wel wat magie aan te pas, en wat is het hoofdbestanddeel van vriendschap? Liefde.
liefs, Hoey-Sian

Zijn naam was Fleming, en hij was een arme Schotse landbouwer.
Op een dag, terwijl hij probeerde het leven voor zijn familie aangenaam te maken, hoorde hij een schreeuw om hulp die uit een nabijgelegen moeras kwam. Hij liet alles vallen en liep naar het moeras. Met zijn taille tot in de zwarte smurrie, zag hij een bange jongen gillen en worstelen.
De landbouwer Fleming redde de jongen van wat een langzame en angstaanjagende dood kon geweest zijn.
De volgende dag kwam een koets aan bij het huis van de boer.
Een elegant geklede man stapte uit en introduceerde zich als de vader van de jongen die boer Fleming had gered.
"ik wil u terugbetalen," zei hij. "U redde het leven van mijn zoon."
"Meneer, ik kan niets aanvaarden voor wat ik deed", antwoordde de Schotse landbouwer ondanks de aanbieding. Op dat ogenblik verscheen de eigen zoon van de landbouwer aan de deur van de boerderij.
"Is dat uw zoon?", vroeg de edelman.
"Ja", antwoordde de landbouwer trots.
"Ik wil met u een overeenkomst maken. Laat me hem van het niveau van onderwijs voorzien zoals die waarvan mijn eigen zoon zal genieten.
Hij zal zonder twijfel een mens worden waar wij beiden trots zullen op zijn."
En zo gebeurde.

De zoon van Fleming studeerde op de beste scholen en hij behaalde op St. Mary, de Medische School van het ziekenhuis in Londen, een diploma, en werd over de hele wereld bekend als de heer Alexander Fleming, uitvinder van de Penicilline. Jaren daarna werd de zoon van de edelman, die uit het moeras was gered, getroffen door een longontsteking. Wat redde zijn leven dit keer? Penicilline.
De naam van edelman? Lord Randolph Churchill.
De naam van zijn zoon? De heer Winston Churchill.

Ooit zei iemand: "What goes around comes around" of "Wat rondgaat komt
terug".

Werk alsof u het geld niet nodig heeft.
Heb lief alsof je nooit gekwetst bent geweest.
Dans alsof niemand kijkt.
Zing alsof niemand luistert.
Leef alsof het de hemel op aarde is.

Het is vriendschapsweek.
Zend dit naar iedereen waarvan je denkt dat hij of zij je VRIEND is.
Zend dit door en maak iemands dag goed.


Een Ierse wens van de vriendschap:
zend dit ook terug

Ik hoop van harte dat het ook voor u werkt.

Moge er er altijd werk voor uw handen zijn om te doen;
Moge uw beurs altijd minstens één of twee muntstukken bevatten;
Moge de zon altijd schijnen op uw ruit;
Moge er steeds een regenboog volgen op elke regenbui;
Moge de hand van een vriend altijd dicht bij u zijn;

OK, dit is wat u moet doen. Verzend dit naar al uw vrienden. Maar - u moet dit binnen het uur verzenden! Maak een wens!! Gedaan?

Wat zal er gebeuren als u deze boodschap doorstuurt naar:

1 persoon --- uw wens zal waarheid worden binnen het jaar
3 personen --- binnen 6 maanden
5 personen --- binnen 3 maanden
6 personen --- binnen 1 maand
7 personen --- binnen 2 weken
8 personen --- binnen 1 week
9 personen --- binnen 5 dagen
10 personen --- binnen 3 dagen
12 personen --- binnen 2 dagen
15 personen --- binnen 1 dag
20 personen --- binnen 3 uren

Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS:

Door: Henriette

Avonturen met de bizarre Sint

De pieten zwoegden zich over de besneeuwde daken. Sneeuw viel met grote vlokken uit de lucht en de maan gaf nauwelijks licht. De zakken op hun schouders waren ondraaglijk zwaar. Sint zat breeduit op het paard, hij maande toch vooral om door te lopen.
'Hij wel! Op zijn luie krent!', zei Drankpiet en hij doelde op zijn witbebaarde meester.
'Inderdaad', antwoordde Linksepiet. 'Het volk zwoegt en het intellect profiteert. Wij zijn de slaven van de maatschappij.'

'Ik zie wat!', riep Gluurpiet. 'Kijk daar, het raam tegenover ons.'
Eén voor één stonden de pieten stil. 'Vooruit dan maar. Dit is een goede keus', sprak de Sint. Ademloos keken Sint en de pieten, hoe de buurvrouw zich voor het raam uitkleedde. Het arme mens was zich van geen kwaad bewust. Sint likte zijn lippen af. 'Deze onthouden we', sprak hij op dwingende toon tot zijn gevolg. Toen ploegden ze verder.

Schoorsteen na schoorsteen gingen ze af, eindelijk waren de zakken leeg. 'En nu gaan we die mevrouw pakken. Wie van mijn gerekruteerden is na mij aan de beurt?', vroeg de Sint.
'Moordpiet', antwoordde Martelpiet.
'Dat klinkt niet best', vond Sint.

Nietsvermoedend fietste de vrouw in de schemering naar haar werk. Plotseling werd ze staande gehouden door een oude man in een rode mantel.
'Wilt u zien, wat ik onder mijn mantel heb?'
Zonder het te vragen trok Sint zijn mantel wagenwijd open. De vrouw schrok zich een pepernootje. Onder zijn mantel droeg de Sint de kleding van de Kerstman. 'En de bel bewaar ik onder mijn mijter', hoorde ze nog. De beurt was aan Moordpiet, geheimen moeten geheimen blijven.

Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK:

Door: Sybren

In de ban van...

We schaffen in dit land zo'n beetje alles af !
Wat houden we eigenlijk over ?

Roken in de ban.
Alcohol in de ban.
Vet eten in de ban.
Aso bakken in de ban.
John Kerry in de ban.

Maar blijf optimistisch.
We hebben nog steeds... De Taliban.

Naar het begin van SOFA e-zine.

URL VOOR OP DE SOFA:

Door: Henriette

Yes!! De bult van Noor is opengesprongen!

De foto's zijn helaas verwijderd en hij is al oud, maar het commentaar blijft onvergetelijk. Smul mee van de pusbulten en het bedorven ruiterjasje.
www.bokt.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

VOLGENDE & CONTACT:

Door: SOFA

Relatie aan boord

De SOFA die op 2 december verschijnt heeft als thema: Relatie aan boord

Wat zijn jouw meest voorkomende relatieproblemen aan boord?
Zorgt het samen vastmaken vaak voor heibel?
Bemoeit je partner zich met de woning?
Als je vaart geeft je partner dan vaak aanwijzingen?
Is er veel gezeur over het (te vaak) autoafzetten?

In deze dure tijden een hoogst actueel onderwerp. Wij willen daarom ook iedereen vragen om in korte! bewoordingen! zijn of haar mening naar ons te mailen.

Alle bijdragen die ook maar iets met relatie aan boord van doen hebben, kunnen gemailed worden naar SOFA


En zoals altijd zitten wij te springen om bijdragen voor de rubrieken:


Reacties: Heb jij een reactie op de vorige SOFA of op SOFA in het algemeen, dan is dit dus een bijdrage voor deze rubriek.

Komkommertips: Denk hierbij aan ellenlange lijsten of lange moppen.

Op de hak: Hiervoor zijn we op zoek naar korte moppen.

Techies: Hiervoor zijn alle computervragen ontzettend welkom!

Recept: Alle recepten zijn welkom!

Alle bijdragen voor bovenstaande rubrieken kunnen gemailed worden aan SOFA

Boekenwurm: Hiervoor zijn we op zoek naar stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Alle bijdragen voor 'de boekenwurm' kunnen gemailed worden aan
Lilian
.


SOFA Panel: Wil je meedoen in het SOFA panel en lees je niet mee op vaart-familie. Als het niet teveel moeite is om 15 min. per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden, dan lijkt het ons leuk als jij je opgeeft.
Opgeven voor het 'SOFA panel' kan bij Ingrid.


What's in a name: Voor onze rubriek over scheepsnamen, zijn we op zoek naar mensen die wat willen vertellen over de betekenis van hun scheepsnaam of een leuke anekdote hebben over hun scheepsnaam.
Opgeven voor 'What's in a name' kan bij Jeanine.


Huishoudmand: Voor deze rubriek zijn wij op zoek naar allerhande huishoudtips!
Denk hierbij aan eierkook tips, besparingstips, schoonmaaktips of
persoonlijke ervaringen met nieuwe producten die op de
markt komen,bv nieuwe drankjes,kant en klare groentesausjes,
magnetronmaaltijden, huishoudelijke apparaten,
nieuwe schoonmaak en poetsmiddelen enz. enz..
Al je tips kun je mailen naar Korina


IN HET NIEUWS: Vind je het leuk om te vertellen welk nieuwsbericht deze week de meeste indruk op je maakte. Dan lijkt het ons leuk als jij je meest indrukwekkendste nieuwsbericht naar ons mailt.
Inzendingen voor 'in het nieuws' kunnen ingestuurd worden aan Petra.

Let wel, bovenstaande rubrieken kunnen alleen bestaan als men zich hiervoor opgeeft!

Schroom dus niet en geef je nu op!!!Contact:

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     

Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA


Naar het begin van SOFA e-zine.

index