Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 5.7 van 23.4.2005
© 2001-2005 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Anderen informeren over SOFA? Print de flyer!

Vorige afleveringen:

0507 - 0506 - 0504 - 0503 - 0502 - 0501
0418 - 0417 - 0416 - 0415 - 0414 - 0413 - 0412 - 0411 - 0410 - 0409 - 0408 - 0407 - 0406 - 0405 - 0404 - 0403 - 0402 - 0401
0320 - 0319 - 0318 - 0317 - 0316 - 0315 - 0314 - 0313 - 0312 - 0311 - 0310 - 0309 - 0308 - 0307 - 0306 - 0305 - 0304 - 0303 - 0302 - 0301
0221 - 0220 - 0219 - 0218 - 0217 - 0216 - 0215 - 0214 - 0213 - 0212 - 0211 - 0210 - 0209 - 0208 - 0207 - 0206 - 0205 - 0204 - 0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101

Zoek in VAART!Sofa:ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Pegel
RWSbvs
2.Kamer
Lokatie
ANP|Tijd
Banen
Gasolie
Route
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bankzaken
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Watersport
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

Sofa hèt luchtige e-zine voor de binnenvaart
Gemaakt door: Lilian  Ingrid  Gerrit  Tante Lourentia  Sybren  henriette  Korina  SOFA  
Volgende SOFA ± 19 May 2005

SOFA PANEL:

De uitslag van onze "Kunst"-peiling

KUNST:

Een gedachtengang over kunst.

WOORDENKRAAM:

De Schrik van het 'Rijks'

HET MOMENT:

Wat was het meest indrukwekkende NIEUWSITEM ooit?

UITGAANSTIPS:

Uitgaan langs het water

HET MOMENT VOOR DE VOLGENDE SOFA:

Blunder

KLEINE GASTJES:

Liedjes zingen en een prijs

GEZONDHEID:

Medische informatie op internet

COMPUTERTIPS:

Diverse computertips

SPREUKEN:

Kunst

BOEKENWURM:

Wederom een spannende roman van Nicci & French

HUISHOUDMAND:

Antipasti, kookwekkers en handjes wassen

KOMKOMMERTIPS:

De nieuwe paus

OP DE HAK:

Flauwe moppen

VOLGENDE SOFA:

Helden en idolen

ABONNEMENT:

Lid worden?

COLOFON:

Wie, wat, meewerken of bijdragen

SOFA PANEL:

Door: Ingrid

De uitslag van onze "Kunst"-peiling

Wij vroegen jullie: Heb jij iets met kunst?


Tien procent heeft helemaal! niets met kunst.
Twintig procent heeft niets met kunst en vindt de hoge prijzen die soms betaald worden belachelijk.
Veertig procent heeft heel weinig met kunst.
Dertig procent vindt het vaak mooi al begrijpt hij/zij er niet zoveel van.
Tien procent weet er ook het een en ander van.
Twintig procent heeft ook zelf kunst in huis.

"Heel weinig. En ik vind inderdaad die hoge prijzen belachelijk!!!!!
Wat is kunst?? Vind je iets mooi wat geen kunst is, heb je geen smaak of ben je dom. Misschien wordt kunst een beetje overschat en is een eerste poging van een amateur net zoveel waard als de grootste Rembrandt. Voor de maker zelf dan..."

"Ik vul nu in dat ik er wel het een en ander van weet, dat klinkt natuurlijk behoorlijk, maar het blijft echt bij het een en ander. Ik heb met heel veel plezier Stijlleer gevolgd op de middelbare school en heb mij sindsdien wat meer verdiept in schilderkunst.Vooral het Impressionisme spreekt me aan. Schilders als Monet vind ik geweldig.
Ik heb niet veel met moderne kunst. Dat vind ik soms te stom voor woorden, alles kan tegenwoordig kunst genoemd worden. Nee, daar heb ik nix mee.
Ik heb wel een aantal bronzen beeldhouwwerkjes dat je onder kunst kan scharen. Ze hebben allemaal grote betekenis voor me want de mensen van wie we het kregen, hebben erg hun best gedaan om dit speciaal voor ons uit te zoeken. Ze hebben ook allemaal een heel speciale titel. Ben er erg zuinig op!"

"Ik kom uit een semi-kunstzinnige familie, vrees dat ik iets teveel overspoeld ben met expressie en dat gedoe. Zo heeft een kennis van mijn moeder een beeld gemaakt, maar bij het bovenlichaam houdt het heel grof op. Volgens haar is het expressie, volgens mij kreeg ze gewoon de armen er niet aan en werd ze toen kwaad."

"Ik weet er niet veel van, maar van sommige kunst word ik helemaal vrolijk, zoals van die beelden die in Duisburg in de stad staan."


En: zo ja, doe je er ook iets mee?


Veertig procent doet er niets mee en interesseert het niet zoveel.
Tien procent doet er niets mee, maar zou dat eigenlijk wel graag willen.
Dertig procent bezoekt wel eens een museum.
Twintig procent leest over kunst.
Nog eens twintig procent maakt zelf kunst.

"Ik heb in het verleden wel een paar olieverfschilderijtjes gemaakt."

"Etalages met kunst trekken altijd mijn aandacht. Als er ergens een kunstenaar aan het werk is zal ik ook wel kijken wat hij of zij maakt.
En "tussen kunst en kitsch" wil ik altijd wel zien. Zelf hebben we geen kunst. Ik heb wel eens ergens een kunstwerk gezien dat ik graag zou willen hebben, maar zolang getwijfeld tot mijn kans voorbij was. Artistieke talenten heb ik zelf niet."

"Nee, maar ik zou dat wel graag willen. Een tekencursus werd nooit afgemaakt, maar blijft wel in het achterhoofd zitten."

"Zelf ga ik graag naar musea, maar ik geloof dat ik dan ook de enige ben in ons gezin...;o) Ik hoop wel dat ik de kids het een en ander mee kan geven, en dat ze in elk geval niet afwijzend gaan staan tegenover museumbezoek."

"Och, laten we zeggen, dat ik de sommige verschillende stijlen kan herkennen en in een historisch perspectief kan plaatsen, na alle jaren dat ik in mijn jeugd verplicht ben meegesleurd langs kunstzinnige kennissen en musea.
Achteraf gezien heeft het mijn kijk verruimd, denk ik en soms is het handig, als je ergens over mee kunt praten.
Ik merk wel, dat naarmate ik ouder word, ik minder behoefte voel om me ertegen te verzetten. Tegenwoordig vind ik het ook wel relaxt om te zien wat mensen hebben gemaakt. Alhoewel ik blijf vinden, dat het gemakkelijker is om moderne kunst te maken, dan realisme of surrealisme, terwijl dat in hedendaagse kunstkringen vaak lager staat aangeschreven."

"Ik heb een olieverfschilderij van de Erasmusbrug met Noordereiland en skyline van Rotterdam, ik weet niet of dat echt onder kunst valt maar ik vind het mooi en het heeft wel wat dat het "echt geschilderd" is.
Zelf maak ik geen kunst maar ik ben wel graag een beetje creatief bezig."


Heb jij een favoriet kunstwerk?


"Ik vind de werken van Escher wel echte kunst, en kan Rien Poortvliet wel waarderen."

"Tja, schilderijen van schepen uit wederzijdse familie en onszelf. Niet dat ze altijd mooi als "kunst" zijn, maar het heeft een emotionele waarde, die andere familieleden niet altijd inzien."

"Ik vind de oude overblijfselen van de Grieken en de Romeinen wel imposant, wilde dat er nu nog zo gebouwd werd, lekker degelijk ;-)"

"Zoals ik al schreef ben ik het meest gecharmeerd van Monet. Vooral zijn Waterlelies vind ik erg mooi. Het klinkt best cliché, dit schilderij, maar het is gewoon mooi.
Mijn favoriete kunstwerkje thuis is een bronzen beeldje wat "zeilen" voor moet stellen. Het heeft als titel dat met de juiste inspanning een boel bereikt kan worden. Dit hebben wij van mijn ouders gekregen bij een heel speciale gelegenheid."

"Ja hoor, de bedriegertjes van 'Van Hoogstraten' en 'Van der Meulen', geweldig, daar zou ik wel een plaat van willen hebben. Denk liever de laatste, dat is net wat fleuriger, ik houd wel van kleur. En Sahm vind ik een heel goede hedendaagse surrealist, daar zou ik wel iets echts van willen hebben, maar dan moet ik nog heel wat nachtjes maken;-)"

"Ja, die van mijn kids als ze weer wat gemaakt hebben op school of thuis, daar hecht ik meer waarde aan.
Ik vind het onvoorstelbaar als je ziet wat ze kunnen maken met hun fantasie hoe klein of oud ze ook zijn en elk ding of tekening vind ik uniek en daar gaat het om, en dat is voor mij onbetaalbaar."

"Nee, ik heb geen favoriet kunstwerk. Weet er te weinig vanaf. Ook bij ons in de familie zijn er weinig tot geen echte creatievelingen te vinden.
Ik heb niks met "mooie" dingen. Mijn schoonmoeder zei eens een keer: 'Jij hebt helemaal geen mooie dingen in de kamer staan.' Nee, ik beleef daar geen plezier aan. En al helemaal niet als het ook nog eens bijna onbetaalbaar is. Het moet een beetje functioneel zijn. Dan heb je er tenminste iets aan."


Naar het begin van SOFA e-zine.

KUNST:

Door: Gerrit

Een gedachtengang over kunst.

Over het algemeen heb ik het niet zo op kunst, want wat men over het algemeen kunst noemt, daar kan ik de kunst niet van in zien.
Bovendien valt mij op, dat men onder het mom van kunst zich alles kan veroorloven, en er dankbaar gebruik van maakt om de moraal naar beneden te halen. Ik vind als iets kunst genoemd wordt moet het een kun! st zijn om het te maken.

Zo vind ik de tekeningen van Esscher bijzonder kunstig uitgedacht. Zoals de welbekende tekening met de vissen die naar boven toe overlopen in ganzen. En ook de waterstroom die ogenschijnlijk elke keer een stukje naar beneden valt, maar uiteindelijk op de tekening toch weer op hetzelfde punt uit komt.

Ik vind bij kunst zou je moeten kunnen zien wat het voorstelt. Maar in de meeste gevallen snap je het ook na uitleg nog niet. Veel kunstwerken leveren naar mijn mening alleen maar veel geld op vanwege naamsbekendheid. Kunstenaars hebben zich op een of andere wijze in het juiste milieu begeven, en hebben daarbij binnen dat milieu bekendheid verkregen. Ik kan me niet voorstellen dat hun naamsbekendheid komt vanwege het kunstwerk op zich. Als ik precies hetzelfde kunstwerk gemaakt zou hebben, was er geen mens die er wat voor zou geven.

Veel kunstenaars hebben naar mijn mening ook een steekje los, of zitten niet goed in de rails. Ik denk bijvoorbeeld aan Anton Heijboer, Herman Brood of Van Gogh, die zichzelf een oor afsneed. Zeg nou zelf, een normaal mens doet zoiets toch niet?

We hadden ook eens kunst, waarbij een coaster uit elkaar werd gebrand, een stuk over land getransporteerd, om vervolgens weer in elkaar gelast te worden, zodat het weer dreef. Of ook in Berlijn het Reichstag gebouw wat helemaal in dekkleed verpakt werd. Ik denk daarbij niet aan kunst, maar meer aan dat ze van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen.

Nee..., maar als het wel kunst is wat een natuurgetrouwe weergave van iets is, kan ik het wel vaak waarderen. In dat kader vind ik ook de werken van Rien Poortvliet erg mooi. Ik ontdekte pas op de Maritieme beurs ook een kunstenaar die ik erg kon waarderen, genaamd Dirk Verdoorn. Hij maakte allemaal schilderijen van vooral zeeschepen, maar ook wel een enkel binnenschip. Het zal wel mede komen omdat het schilderijen waren, die mijn vakgebied betroffen, maar ik moet zeggen, ik vond ze geweldig kunstig.

Naar het begin van SOFA e-zine.

WOORDENKRAAM:

Door: Lilian

De Schrik van het 'Rijks'

Moeder in de zestig en dochter in de veertig; dan wordt het toch tijd die wereldberoemde Nachtwacht eens te gaan bekijken. Dus op een druilerige dag in Amsterdam hebben wij het cacaobonen laden aan de mannen overgelaten en vertrokken wij richting het Rijksmuseum.
Nu we hier toch zijn, nemen we gelijk maar alles ‘eventjes’ mee en al gauw dwalen wij door de enorme zalen van het museum, ons deskundig oordeel uitsprekend over mooie, lelijke en onbegrijpelijke schilderijen, bustes van streng op ons neerkijkende heren of leuke hebbedingetjes voor op het dressoir.

Na een korte vogelvlucht langs Neerlandsch historie proefden wij opeens een heel andere sfeer; wij naderden de zalen met het échte werk. En opeens staan wij tegenover een Van Gogh, een Potter of een Rembrandt.
Ik dacht altijd dat men alleen vanaf een eerbiedige afstand naar deze schilderijen mocht kijken, maar we staan neus aan neus met het Joodse bruidje en daar begint het bij mij voor het eerst te kriebelen. Het is echt een prachtig werkje en de arm die de man op het schilderij om het bruidje heeft geslagen, werpt echte schaduwen op het doek. Ik wilde wel eventjes voelen of die verf nu echt zo dik op het doek aangebracht is. “Als je het maar uit je hoofd laat”, sist mijn moeder mij toe en ik hoor in mijn hoofd de regel “Kijken doe je met je ogen, niet met je handjes!” (De zaal staat overigens vol oplettende suppoosten, dus veel kans maakte ik toch al niet.)

Even later staan wij voor de Nachtwacht en een beetje verdwaasd kijk ik naar links en rechts, want daar hangen nog twee van zulke grote schilderijen. Maar voordat ik daar verder over kan nadenken, klinkt er een afgrijselijke deuntje vanuit mijn handtas. De wederom aanwezige suppoosten kijken verstoord op. “Ik bel straks wel terug, want ik sta nu voor de Nachtwacht”, fluister ik in mijn mobiel. Mijn vriendin aan de andere kant snapt het niet helemaal: “Hoezo vannacht!!”

Mijn moeder en ik zijn inmiddels ongemeen melig van al die honderden kunstwerken en als ik even later een schattig bureautje zie staan - met allemaal van die pietepeuterige laadjes en vakjes - kan ik mij echt niet meer bedwingen en sta voor ik het weet aan zo’n laadje te rukken. “Mademoiselle……” klinkt opeens hard en streng de stem van een suppoost vlak achter mij en schielijk trek ik mijn handen terug en lopen wij met rood aangelopen hoofden door.

Ik geloof dat het tijd wordt om het museum te verlaten! Want zo langzamerhand zijn wij erachter gekomen dat het zo jammer is dat je alleen maar mag kijken naar kunst. Sommige dingen vragen er gewoon om om betast of gebruikt te worden. Maar ja, dan zou er binnen de kortste keren niets meer over zijn van al dat moois. Stel je voor dat iedereen aan schilderijen ging zitten peuteren of probeert laadjes en deurtjes open te trekken van eeuwenoude meubeltjes.
Ik weet het: “Kijken doe je met je ogen, niet met je handen.”


Naar het begin van SOFA e-zine.

HET MOMENT:

Door: Korina

Wat was het meest indrukwekkende NIEUWSITEM ooit?

"Ik kan niet zomaar zeggen wat nu HET belangrijkste nieuwsitem uit mijn leven was. Er treedt ook gewenning op bij belangrijke gebeurtenissen. Maar goed, ik wil een poging wagen door enkele items te noemen.

Ik weet nog precies waar ik was toen via de radio het bericht kwam dat President John F. Kennedy was vermoord. Het was volop koude oorlog en Kennedy had de Russen gedwongen hun raket! ten niet op Cuba te plaatsen. Amerikaanse oorlogsschepen hadden een blokkade gelegd voor Russische schepen met raketten bestemd voor Cuba. De Russen haalden bakzeil en gingen terug.

Vaag kan ik mij ook nog herinneren hoe "hot news" het gevecht van Captain Kurt Carlsen was om zijn schip de "Flying Enterprise" in de buurt van Engeland van de ondergang te redden. Uiteindelijk niet gelukt. Later hoorde je dat er geheime lading voor Amerika aan boord zou zijn geweest.

Thahh wat zijn verder belangrijke items. Ik weet het niet hoor. De zoveelste hongersnood in Afrika? Dat stopt daar, door de onderlinge twisten, toch nooit.
De problemen met allochtonen in Nederland en in Europa? Ook dat zal de eerste 25 jaar blijven. Wel een punt wat ik heel zorgwekkend vind. Wij zijn te tolerant voor deze buitenlanders. Ik zie straks nog een verbod op het luiden van de kerkklokken omdat de moslims ook hun spreuken (nog) niet van hun minaretten mogen schreeuwen. Vooral wat ik net deze week hoorde. Dat een allochtoon als vertaler bij de AIVD geheime informatie naar criminele organisaties heeft doorgegeven. Deze man is vast goed gescreend. Dat bewijst eigenlijk dat allochtonen blijven samenspannen en niet direct het belang van Nederland voor ogen hebben."

"Ik vond 11 september 2001 het meest indrukwekkendst. Nog steeds als ik die beelden zie, hoe het vliegtuig zich in het WTC boort en later hoe dat enorme gebouw als een kaartenhuis in elkaar stort, zit ik geschokt naar de tv te staren. Vanaf dat moment is mijn wereldbeeld veranderd en overviel mij een gevoel van onveiligheid, dat wel een beetje is gesleten maar nooit helemaal is verdwenen. Datzelfde gevoel werd weer versterkt na de moord op Pim Fortuyn en later weer bij Theo van Gogh. Niet dat ik een aanhanger van Pim was, maar dat je in Nederland vermoord kan worden om je ideeën of uitspraken, geeft mij een akelig gevoel."

"Meest indrukwekkende nieuwsbericht?
Die tanker die in Mannheim de lucht inging, toen was ik nog matroos. Ik kende degene, van wie alleen zijn schoenen nog aan dek stonden. En het ongeluk met de Samuel B in het Marshalldok, tenminste de nasleep van dat verhaal. Dat is nu nog een koffie-biertafelpraatje in de tankvaart."

"Helaas met stip 11 september. Nog steeds kan ik met open mond naar de beelden zitten kijken en het is echt geen film."

"11 september!! Met verbijstering zaten we voor de tv. En de grote ongerustheid de dagen erna. En de val van de Muur in Berlijn vergeet ik ook nooit meer. Van die beelden kan ik nog kippenvel krijgen."

Naar het begin van SOFA e-zine.

UITGAANSTIPS:

Door: Sybren

Uitgaan langs het water

Willem de Kooning Retrospectief – za 16 april t/m zo 3 juli


Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Willem de Kooning (1904 – 1997) presenteert de Kunsthal een groots overzicht van deze befaamde Rotterdamse schilder. De tentoonstelling laat ruim 35 schilderijen en tekeningen uit de periode tussen 1940-1980 zien. Naast zijn bekende reeks vrouwen gaat de tentoonstelling in op de invloed die De Kooning heeft op jongere kunstenaars, zoals Gerhard Richter en David Reed. Museumpark, (010) 440 03 00. www.kunsthal.nl

André van Duin Jubileumshow: reprise
Nederlands grootste komiek na 10 jaar eindelijk weer in het theater


met: André van Duin, Joke Bruijs, Ron Brandsteder, Jan Rietman
Hij is al veertig jaar een performer van wereldformaat en hij raakt al veertig jaar bij ontelbaar veel mensen de juiste snaar. Nu, na tien jaar, is Nederlands grootste komiek, eindelijk weer in het theater te zien!

Het nieuwe theaterprogramma, de Jubileumshow van André van Duin, is een spraakmakende en humoristische theatershow vol sketches, liedjes en onverwachte momenten. Hij zal niet alleen prachtige herinneringen ophalen, maar ook verrassende kanten van zichzelf laten zien. Joke Bruijs en Ron Brandsteder zullen André terzijde staan. Jan Rietman, die de live band op het toneel begeleidt, staat garant voor de juiste muzikale omlijsting. Deze voorstelling vol top entertainment staat onder leiding van regisseur Guus Verstraete.
De Jubileumshow wordt een avond ouderwets lachen en genieten!

Datum: di 14 jun 2005 t/m zo 03 jul 2005
Er zijn voorstellingen om: zo 14:00, ma - di 20:00 wo 20:00 do 20:00, vr 20:00 za 20:00
Prijzen: 14 juni tot en met 3 juli 2005, eerste rang EUR 49, tweede rang EUR 42, derde rang EUR 35, vierde rang EUR 15
De prijzen zijn exclusief EUR 1 ten behoeve van het restauratiefonds van Koninklijk Theater Carré.
Het bespreekbureau is dagelijks telefonisch bereikbaar van 09.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds.
U kunt bellen naar 0900-25 25 255 (40 cpm).


Naar het begin van SOFA e-zine.

HET MOMENT VOOR DE VOLGENDE SOFA:

Door: Korina

Blunder

Voor de volgende Sofa willen we graag weten: Wat is de grootste BLUNDER of meest GENANTE vertoning in je leven geweest?
Reacties mogen naar Korina. Ze zullen anoniem geplaatst worden.

Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES:

Door: Tante Lourentia

Liedjes zingen en een prijs

Hallo jongste matrozen en walkinderen.

Wat gaan die twee weken toch vlug om. Ik ben alweer aan het typen begonnen voor een "Kleine Gastjes" in SOFA. Bij deze e-mail moeten jullie me maar eens helpen. Kennen jullie het volgende versje? Ik weet alleen het eerste couplet en weet zeker dat we samen nog wel een paar kunnen bedenken.

Een koetje en een kalfje


Een koetje en een kalfje, die liepen in de wei. Toen kwam er een heel dik varkentje voorbij. Die zei, die zei: "Geef dat kalfje maar aan mij!"
"Nee" zei de koe. "Boeh, boeh, boeh."
"Nee" zei de koe. "Boeh, boeh, boeh."

Een hondje en een puppy die lagen in de mand. Toen kwam er een heel zwart poesje voorbij. Dat zei, dat zei: "Geef die puppy maar aan mij!"
"Nee" zei de hond [woef, woef, woef]
"Nee" zei de hond [woef, woef, woef]
Wat tussen de haakjes staat dus zelf bedenken.

Een eendje en een kuiken die lagen in hun nest. Toen kwam er een heel vlug visje voorbij. Die zei, die zei: "Geef dat kuiken, maar aan mij!"
"Nee" zei de eend [kwak, kwak, kwak]
"Nee" zei de eend [kwak, kwak, kwak]

Een moeder en haar baby die zaten in de tuin. Toen kwam er een echte ooievaar voorbij. Die zei, die zei: "Geef die baby maar aan mij"
"Nee" zei mama [weg jij]
"Nee" zei mama [weg moet jij]

Een auto en een fietsje die reden op de weg. Toen kwam er een vlugge sportwagen voorbij. Die zei, die zei: "Ik wil de hele weg voor mij"
"Nee" zei de fiets [rinkel met mijn bel]
"Nee" zei de fiets [rinkel met mijn bel]

Voor de oudere kinderen heb ik een andere opdracht.
Teken voor je broertje of zusje vier tekeningen en maak er dan een verhaaltje bij. Zo schrijf je zelf een boek. Weet je wat? Wanneer je zelf vindt, dat het goed gelukt is, mag je het naar me toe sturen. Zet je naam, adres en eventueel scheepsnaam en leeftijd er bij en ik verloot dan wat prijsjes. Goed idee?
Doe het wel voor Pinksteren, want daarna ga ik de prijzen verloten.
Tante Lourentia van 'Kleine Gastjes'
Postbus 30147 8003 CC ZWOLLE.


Lieve kinderen tot de volgende keer, het duurt misschien 2 weken, dan e-mailen we elkaar weer.
Groetjes van tante Lourentia.

Naar het begin van SOFA e-zine.

GEZONDHEID:

Door: Sybren

Medische informatie op internet

Na de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het Algemeen Dagblad, heeft nu ook het ministerie van VWS een website waarop informatie over individuele ziekenhuizen staat. De website KiesBeter.nl biedt vergelijkende informatie over zorgverzekeringen, ziekenhuizen en medicijnkosten.

De door minister Hoogervorst gesubsidieerde site is bedoeld om patiënten zelf een keuze te laten maken op grond van betrouwbare, onafhankelijke informatie. Dit kan momenteel op drie terreinen.

Via de optie 'Kies uw ziekenhuis' kunnen bezoekers de ziekenhuizen in hun eigen regio vergelijken op medische voorzieningen, specialismen en faciliteiten. Ook informatie over wachtlijsten is hier te vinden.

Onder het kopje 'Zorgverzekeringen' kunnen bezoekers nagaan welke verzekering het beste bij hun wensen past. Particuliere verzekeringen zijn op deze site alleen te vergelijken op service; ziekenfondsverzekeringen ook op premie en dekking.

Onder de kop 'Medicijnen' is informatie te vinden over vergoedingen en kosten van medicijnen. Hoeveel moet u zelf betalen? Is een middel in het ziekenfondspakket opgenomen? Wordt een vervangend geneesmiddel helemaal vergoed?

www.kiesbeter.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

COMPUTERTIPS:

Door: Sybren

Diverse computertips

Ruim uw pc op


Na enige tijd kan de harde schijf van uw computer overvol raken. Delen van bestanden kunnen door elkaar staan, waardoor de harde schijf steeds harder moet werken als u een programma draait. Uw pc wordt daardoor langzamer. Met Defrag (defragmentatie), een onderdeel van Windows, kunt u dit probleem oplossen. Dit is een programma van Microsoft dat de boel opruimt en uw harde schijf weer sneller maakt. Het is noodzakelijk dat u eens per maand uw computer defragmenteert.

Voor Windows 95, 98 en ME:


Klik op de startknop linksonder in de werkbalk van Windows. Kies uitvoeren en voer het woord defrag in het opgedoken schermpje. Klik vervolgens op ok en nogmaals op ok.

Voor Windows XP:


Klik op startknop linksonder in de werkbalk van Windows. Kies programma's, bureauaccessoires. Kies vervolgens systeemwerkset en schijfdefragmentatie. Als dit de eerste keer is dat u uw pc opruimt, kan het defragmenteren wel enige tijd duren, maar het is echt nodig om dit van tijd tot tijd te doen als u uw pc sneller wilt maken.

Tip: Als u een schermbeveiliging gebruikt of energiebesparingstand hebt, zet deze dan eerst uit. Defrag kan hier niet tegen en zal steeds van voren af aan beginnen.

Software Tip


Etiketten maken met een Logo of afbeelding in Word.

Start Word en open een nieuw document
Kies Invoegen figuur ( maak de keuze van de afbeelding)
Zet dit in het lege document.
Is de afbeelding te groot selecteer de afbeelding door erop te klikken
Sleep het vanuit een hoek kleiner, naar de tegenover gestelde hoek.
(maak de afbeelding ca 2 x 2 cm)

De afbeelding staat nu in Word en typ direct naast de afbeelding de tekst b.v. je naam, daaronder adres,en daar weer onder postcode en woonplaats.
Zorg dat de tekst onder elkaar staat.
Kies nu bewerken en alles selecteren.
Kies Extra.
Kies Enveloppen en etiketten.
Het venster voor enveloppen en etiketten wordt nu geopend.
Kies Etiketten.
De tekst met afbeelding staat er nu in en je kunt het afdrukken.
Naar het begin van SOFA e-zine.

SPREUKEN:

Door: henriette

Kunst

Het is soms een hele kunst om kunst te begrijpen...

Naar het begin van SOFA e-zine.

BOEKENWURM:

Door: Lilian
M.m.v. Ingrid

Wederom een spannende roman van Nicci & French

Vang me als ik val
Nicci French


De nieuwste thriller van het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French gaat over de jonge succesvolle Holly Krauss. Aan de ene kant heeft ze alles goed voor elkaar maar aan de andere kant is ze losbandig en wild, zoekt ze regelmatig de verkeerde mensen op en belandt vaak in riskante situaties.
Na verloop van tijd loopt het uit de hand, wordt ze bedreigd en gestalkt door enge figuren en hebben haar vrienden het helemaal gehad met haar.
Het boek is zoals we van Nicci French gewend zijn: razendspannend en je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet.
Het eerste deel van het boek is geschreven in de ik-vorm van het potentiële slachtoffer, het tweede gedeelte wordt overgenomen door de beste vriendin waardoor je heel nieuwsgierig wordt of ze het wel of niet overleeft.

ISBN 90-414-0850-9


Naar het begin van SOFA e-zine.

HUISHOUDMAND:

Door: Korina
M.m.v.Sybren

Antipasti, kookwekkers en handjes wassen

Italië in een potje


Antipasti zijn kleine hapjes die als voorafjes worden geserveerd in Italië. Bekende antipasti zijn gegrilde of gemarineerde groenten. Deze heeft Saclà Italia ingemaakt in olie en kruiden. We proefden de gegrilde paprika, die de lasagne lekker zoet maakte. De gemarineerde zachte artisjokharten gingen op de pizza. Heerlijk dankzij de kruidige marinade van wijnazijn, extra vierge olijfolie, peterselie en knoflook.
Er zijn ook nog potjes (190gr, 3 Euro) met gegrilde uien en zongedroogde tomaten.
www.sacla.com

Was eerst je handjes


Kinderen kunnen het maar moeilijk onthouden dat ze hun handen moeten wassen na een bezoek aan het toilet of voor het eten. Het helpt als je het leuk maakt, denken ze bij Kando, een merk van Pampers. Door op de kop van de kikker te drukken komt er milde schuimzeep uit z'n bek. Een verpakking is goed voor 300 keer handjes wassen. Ze ruiken ook nog eens lekker naar meloen of jungle fruit.
De zeepkikker kost vier euro, een navulling drie euro.

Kookwekker met clip


Slim idee: een kookwekker met een clip. Handig voor recepten, losse papiertjes of om je kookboek op de opengeslagen bladzijde te houden. Met de magneet op de achterzijde klik je hem op elke gewenste metalen ondergrond, zoals de koelkast, afzuigkap of op de broodrooster. De Cook-Clip van Puhlmann is er in fel oranje, groen of blauw met zilver voor EUR 6.95.
www.puhlmann.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS:

Door: Henriette
M.m.v.e-mail

De nieuwe paus

Daar is hij dan eindelijk, de nieuwe paus. En wie weet waarom deze paus niet gecremeerd wil worden?

Hij is nog niet dood!

Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK:

Door: SOFA

Flauwe moppen

'Waarom heeft u zo'n lange baard, opa?'
'Omdat oma altijd de stropdassen voor me uitzoekt.'

Rij-instructeur tegen een oud dametje tijdens de eerste les: 'Als u met dit tempo blijft rijden, mevrouwtje, dan hebben we straks een bon wegens dubbel parkeren.'

Een ambtenaar zit koffie te drinken. De kantine-juffrouw vraagt hem: 'Wilt u nog een tweede kopje?'
'Nee', zegt hij, 'dank u wel, anders kan ik vanmiddag niet slapen!'

Ene werknemer tegen de andere: 'Onze nieuwe directeur heeft niets te veel gezegd toen hij aankondigde ons bedrijf tot leven te wekken.'
'Hoe bedoel je?' vraagt de ander.
'Hij is hier amper een half jaar bezig en er zijn al twee secretaresses zwanger!'

Naar het begin van SOFA e-zine.

VOLGENDE SOFA:

Helden en idolen

Heb je een held? Wat was jouw idool als kind? Hoe vind je de overdreven ‘verheerlijking’ van sommige artiesten? Waarom houden we van de held in de film en boeken? Ken je iemand die in het klein een held is en wat kun je vertellen van zijn daden?

Het volgende SOFA e-zine verschijnt rond 19 mei 2005

Naar het begin van SOFA e-zine.

ABONNEMENT:

U kunt zich gratis abonneren op e-zine SOFA door een e-mail te sturen naar: majordomo@vaart.nl
met de tekst: subscribe vaart-sofa

Naar het begin van SOFA e-zine.

COLOFON:

E-zine SOFA is een onafhankelijk E-zine dat op vrijwillige basis gemaakt wordt door:


Henriette
Ingrid
Lilian
Korina
Peter
Tante Lourentia
Petra
KAREF
Jeanine

E-zine SOFA kan niet zonder de steun van zijn lieve lezers die altijd weer stukjes mailen voor zijn rubrieken.

De redactie is via e-mail te bereiken op dit adres.


VASTE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN


BOEKENWURM, is de boekenrubriek van Lilian. Zij zoekt voor deze rubriek stukjes waarin jij één of meerdere boek(en) beschrijft, waarop je anderen wilt attenderen.
Ook reacties op eerder behandelde boeken zijn van harte welkom.
Een bijdrage mail je naar Lilian.

SOFA PANEL, Wordt verzorgd door Ingrid. Ben jij actief varend, lees je niet mee op de mailinglist 'vaart-familie' en vind je het leuk om 15 minuten per 14 dagen aan het invullen van de panel vragen te besteden?
Dan kun je je opgeven bij Ingrid.

WHAT'S IN A NAME, is de rubriek over scheepsnamen. Jeanine is voor deze rubriek altijd op zoek naar mensen die iets willen vertellen over hun scheepsnaam.
Opgeven kun je bij Jeanine.

HUISHOUDMAND, Korina is driftig op zoek naar allerhande praktische huishoudtips!
Heb jij besparingstips, schoonmaaktips of persoonlijke ervaringen met nieuwe producten, die op de markt komen?
Dan word je verzocht die te mailen naar Korina.

IN HET NIEUWS: Welk nieuwsbericht maakte de afgelopen weken de meeste indruk? Petra verzamelt deze nieuwsberichten graag.
Kleine of grote indrukwekkende nieuwsberichten kunnen gemailed worden aan Petra.


OVERIGE RUBRIEKEN MET LEZERSBIJDRAGEN:


REACTIES: Reacties op een artikel uit het E-zine SOFA
KOMKOMMERTIPS: Ellenlange melige lijsten of lange moppen
OP DE HAK: Moppen
TECHIES: Computervragen
RECEPT: Snel klaar recepten

Bijdragen voor de 'overige rubrieken met lezersbijdragen' kunnen gemailed worden naar E-zine SOFA

Naar het begin van SOFA e-zine.

Contact:

Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     

Verder nog wat te vragen?
Mail dan naar: SOFA


Naar het begin van SOFA e-zine.

index