Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

30 Okt '04 -'De Binnenvaart' met duwboot R. Siegfried welkom in De Stadswerf

DORDRECHT 30/10 update - De duwboot Rene Siegfried, het nieuwe vlaggenschip van Vereniging De Binnenvaart, is welkom in De Stadswerf in Dordrecht. Dat meldt voorzitter Jos Hubens in reactie op een bericht in VAART!NieuwsNet. Het stichtingsbestuur van het nieuwe nautisch kenniscentrum heeft 'De Binnenvaart' bovendien uitgenodigd voor een gesprek over haar wens om 500m2 in de voormalige hal van scheepswerf De Biesbosch om te bouwen tot documentatiecentrum.

Omdat er voorlopig nog weinig toeloop zal zijn in de toekomstige nieuwbouwwijk Stadswerven heeft 'De Binnenvaart' bij het gemeentebestuur van Dordrecht een vergunning aangevraagd voor een ligplaats van het restaurant- en museumschip in het centrum van de stad. Volgens Hubens hebben ambtelijke diensten daarop inmiddels unaniem positief gereageerd naar de verantwoordelijke wethouder. Hij verwacht daarop spoedig uitsluitsel.

Zie ook:

Tijdens de fotolezing 'Mitte im Bach'. Foto (C) VAART!

Veel aandacht voor de foto-lezing door Albert Verdoren. Foto © VAART!

'Wanneer gaat het restaurant open?'
De leden van Vereniging De Binnenvaart zijn helemaal wèg van het nieuwe vlaggenschip, de voormalige CFNR-duwboot R. Siegfried. De foto-lezing 'Mitten im Bach' over de Rijnvaart door Albert Verdoren was prachtig, Axel Götze's uitleg over Bargelink sprak ook zeer aan, maar vooral voor de Siegfried bleken vrijwel alle 350 stoelen tijdens de ledenvergadering op 23 oktober in het Mercure-hotel bezet. In een foto- en videopresentatie werd iedereen vlot 'bijgepraat'. De eerste vraag was: 'Wanneer gaat het restaurant open?'

Jos Hubens. Foto (c) VAART!Tijdens de ledenvergadering kon voorzitter Jos Hubens nog niets zeggen over de aangevraagde ligplaatsvergunning voor het museum- en restaurantschip in het centrum van Dordrecht. Later, als de nieuwe wijk Stadswerven gestalte krijgt, hoopt Vereniging De Binnenvaart op een ligplaats bij de overgebleven hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch, waar de R. Siegfried in 1963 werd gebouwd. Met de gemeente is overleg gaande over 500 m2 ruimte in de hal zelf, voor het onderbrengen van het binnenvaartarchief dat in de Merwehal uit z'n voegen barst.

Ledenvergadering De Binnenvaart. Foto (c) VAART!


Inmiddels is de boot drooggezet en gekeurd. Het onderwaterschip ziet er goed uit, maar moet vanwege de sterke aangroei zeker worden gestraald. 'We zoeken nog sponsors', zei Hubens veelbetekenend. Over de aankoopkosten liet hij zich niet uit. 'Het beheer is ondergebracht in een aparte stichting, zodat de vereniging niet wordt meegesleept mochten er zich onverhoopt problemen gaan voordoen.'
Dochter Biance Hubens, die nu nog als bedrijfsleider werkt in een restaurant in het centrum van Rotterdam, zal het restaurant met 100 zitplaatsen op de R. Siegfried gaan exploiteren. 'De huur van het restaurant moet de kosten van het schip dekken', zei Jos Hubens. Die beloofde dat het binnenvaartmuseum onderin het schip straks uniek zal zijn voor Nederland. De naam van het schip blijft R. Siegfried. 'Het schip is genoemd naar één van de directeuren van de CFNR en die naam hoort bij de geschiedenis van het schip. Het houdt ook de oorspronkelijke CFNR-kleuren.'

Niet te bedenken
'Je kunt het bijna niet bedenken', zei Hubens aan het eind van zijn enthousiast ontvangen betoog. Dat werd onderstreept door vice-voorzitter (en 'Havenmeester van het Jaar') Leo Schuitemaker, die het na de teleurstellende poging de Wasserbüffel van de sloop te redden, met de R. Siegfried helemaal ziet zitten.

Jos van Dongen met agenda. Foto (c) VAART!

Jos van Dongen coördineert 'werkzaterdagen'. Foto © VAART!

Secretaris Jos van Dongen, als projectleider verantwoordelijk voor het transport van Nierstein naar Dordrecht, kon zich ook geen betere gang van zaken voorstellen. Hij probeert nu de vele spontane aanbiedingen voor hulp in een aantal 'werkzaterdagen' te coördineren. 
'We krijgen het voor elkaar omdat we allemaal goede mensen om ons heen hebben', zei voorzitter Jos Hubens. 'En we blijven gewoon... Zo is de vereniging groot geworden. In februari volgend jaar vieren we ons derde lustrum, met hopelijk 3000 leden.'

Terugblik op het transport van Nierstein
De afvaart van de voormalige duwboot R. Siegfried van Nierstein naar Dordrecht verliep voorspoedig. Vrijdagmorgen 8 oktober vertrok het konvooi met de Siegfried langszij de Mondeo, maandag 11 oktober werd de duwboot geheel volgens plan feestelijk binnengehaald in Dordrecht. Vereniging 'De Binnenvaart', die het schip als museum- en restaurantschip in gebruik gaat nemen, deed een dringend beroep op alle binnenvaartvrienden om foto's en video-opnamen te maken van het unieke transport. Een aantal foto's staat online op de verenigingswebsite.

De laatste stop in Haaften. Foto's © Ronald Koelink

Langszij de Mondeo - 1 - foto (c) Ronald Koelink


Langszij de Mondeo - 2 - foto (c) Ronald Koelink


Langszij de Mondeo - 3 - foto (c) Ronald Koelink


Langszij de Mondeo - 4 - foto (c) Ronald Koelink


Langszij de Mondeo - 5 - foto (c) Ronald Koelink



'Langs het gehele traject hebben we wel leden. Voor ons archief zijn deze opnamen van onschatbare waarde. Ook van onze varende leden verwachten we fraaie opnamen', zegt het bestuur van 'De Binnenvaart' in een bericht over de operatie.
De voorbereidingen om de R. Siegfried op te gaan halen in Nierstein zijn in volle gang.
Dinsdagochtend 5 oktober is een werkgroep van vier man vertrokken naar Nierstein. Harry Smits, Willem Verschuren, Jan Bosman en Jos van Dongen gaan deze klus klaren. De laatste dagen zijn gebruikt om alles te regelen. Dompelpompen, aggregaat, kabels, gasstel, sleutels, haakse slijptollen, lastrafo, kachel, meertouwen, reddingsboeien, navigatieverlichting, een traverse om de auto aan boord te zetten, vlaggestokken, vlaggen, vlaggelijn, slaapzakken, hijsstroppen, handgereedschap zoals hamers, beitels, koevoeten, enz enz enz zijn door de werkgroep bijeengebracht.
Fiwado leverde de nodige spullen, Projob zorgde voor de navigatieverlichting, Beerrens Werkendam leverde de traverse om de auto mee te kunnen nemen. Havendienst Dordrecht stelde een duizend urenlampen en zwemvesten ter beschikking.

Afkoppelen in Nierstein
In Nierstein moet nog het nodige werk verzet worden om de R. Siegfried vaarklaar te krijgen. Afkoppelen verwijderen en terugtrekken en demonteren van de nutsvoorzieningen water elektra en riool en telefoon. Gedeeltelijk losmaken van meerkettingen. en vervangen door trossen. De 25 meter lange loopbrug wordt daarna met een telescoopkraan verwijderd.
Het museum-/restaurantschip R. Siegfried vertrekt vrijdagmorgen 8 oktober 2004 van Nierstein, langszij het motorschip Mondeo van familie J. Oudakker. De familie Oudakker vervoert de R. Siegfried geheel kosteloos. Zondag 10 oktober tegen de avond arriveren zij in Haaften en maandag 11 oktober is de pers en een televisieploeg in de gelegenheid om mee te varen naar Dordrecht.

Feestelijk en met egard
De vermoedelijke aankomsttijd in Dordrecht is maandag 11 oktober rond het middaguur. Waarbij de R. Siegfried feestelijk en met egard verwelkomd zal worden door de gemeente Dordrecht. Radio, televisie en de overige pers zullen aanwezig zijn.
Na eerst een ereronde gemaakt te hebben langs de stad Dordrecht, wordt de R.Siegfried overgenomen door de duwboot Elisabeth van de familie Brink die de historische duwboot voorlopig zal afmeren in het Wantij bij de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Bij deze scheepswerf is zij in 1963 te water gelaten. De R. Siegfried is dan weer thuis.
Ook dit is Dordrecht!

Vaarschema
Vrijdag 08-10-2004
Geheel volgens plan is het transport van de R. SIEGFRIED aan stuurboord langszij het mvs MONDEO om 09.32 uur vertrokken uit Nierstein (kmr 481)
Om 13.00 uur is Bingen gepasseerd.
's Avonds gaat men ten anker t.h.v. Oberwinter (kmr 639).

Zaterdag 09-10-2004
Vertrek van Oberwinter (kmr 639) - ten anker te Emmelsum (Wesel) (kmr  813)

Zondag 10-10-2004
Vertrek van Wesel (kmr  813) - afmeren in Haaften (kmr 936)

Maandag 11-10-2004
08.00 uur     Vertrek Haaften (kmr 936)
10.00 uur     Passage Gorinchem (kmr 955)
Journalisten komen aan boord (tv Rijnmond, tv Dordt en VAART!)
Passage Sliedrecht (kmr 971)
11.30 - 12.00 uur Aankomst te Dordrecht (kmr 976)

De R. Siegfried van binnen. Foto's © Ronald Koelink

Interieur Siegfried - 1 - foto (c) Ronald Koelink


Interieur Siegfried - 2 - foto (c) Ronald Koelink


Interieur Siegfried - 3 - foto (c) Ronald Koelink


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    De eerste officiele brief van Stichting De Stadswerf is ontvangen.
    Vereniging De Binnenvaart wordt hierbij op korte termijn uitgenodigd om samen met een architect/bouwkundig bureau invulling te geven aan onze wens om 500m2 tot dokumentatiecentrum om te bouwen in de voormalige hal van scheepswerf De Biesbosch.
    Tevens is beverstigd de uitspraak van enige tijd geleden dat vereniging De Binnenvaart en het schip R. Siegfried van harte welkom zijn in het Nautisch Kenniscentrum De Stadswerf te Dordrecht.
    Jos Hubens
    voorzitter vereniging De Binnenvaart

    Jos Hubens (Email) - 31 Oktober '04 - 15:33



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel