Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

18 Sep '04 -Voormalige Franse duwboot van Nierstein naar Dordrecht

DORDRECHT 18/9 - Vereniging 'De Binnenvaart' heeft de voormalige Franse duwboot annex museumschip Rene Siegfried gekocht, om die in te richten als binnenvaartmuseum. Met de gemeente Dordrecht is in principe overeenstemming over een vaste ligplaats bij het terrein van de voormalige Scheepswerf De Biesbosch, waar de duwboot in 1963 voor de CFNR van stapel liep.

De Rene Siegfried op de oude ligplaats in Nierstein. Foto (c) Ver. De Binnenvaart

De Rene Siegfried, het nieuwe vlaggeschip van Vereniging 'De Binnenvaart', verhuist van Nierstein naar Dordrecht. Foto: Ver. De Binnenvaart.

September-nummer van tijdschrift BinnenvaartDe 2900 leden van 'De Binnenvaart' zijn zaterdag uitvoerig geïnformeerd via het verenigingsblad. Er heeft zich al meteen een aantal vrijwilligers gemeld. De aankoop is gefinancierd uit het Hans Schuitemaker Fonds. Het schip is ondergebracht in een aparte beheerstichting.

Al sinds de oprichting van Vereniging 'De Binnenvaart' - in 2005 wordt het derde lustrum gevierd - droomt het bestuur van een eigen varend of drijvend onderkomen om een heus binnenvaartmuseum te kunnen realiseren. In 'De Roeiboot', het inlegvel met 'hotnews' bij het maandelijks verenigingsblad 'Binnenvaart', legt het bestuur uit: 'Al een aantal malen was de verwezenlijking van die droom binnen handbereik, maar tot op heden lukte het niet om de laatste, definitieve stap naar een eigen onderkomen te kunnen zetten. Met de aankoop van de voormalige Franse duwboot Rene Siegfried gaat het er toch op lijken dat het goed gaat komen.'
In het blad zelf, met een foto van het nieuwe vlaggeschip op de voorpagina, staat de hele geschiedenis van de Rene Siegfried (afmetingen 32,00 x 11,30 x 1,46 m). Nu de transactie rond is, is besloten ook de voorzijde van het spel 'De Binnenvaart', dat de vereniging uitgeeft in samenwerking met De Binnenvaartkrant en Bitfactory, te sieren met een foto van de Franse duwboot.

Buitenkans
Het bestuur spreekt van 'een buitenkans'. De Interessengemeinschaft Rheinschiffahrt e.V. onder aanvoering van voorzitter Werner Engel, één van de vroegste leden van Vereniging 'De Binnenvaart', wist het schip in 1989 te redden van de sloop en voor het nageslacht te behouden. Samen met duwvaartrederij CFNR bouwde Engel de duwboot in 1990/1991 om tot drijvend museum annex restaurant, waarbij aan het uiterlijk van de boot niets veranderd werd.
Van binnen veranderde er echter des te meer: de motoren van 1600 pk elk werden verwijderd en op het bovendek werd een restaurant ingericht met 100 zitplaatsen. Over twee dekken werd, op een oppervlakte van zo'n 220 m2, een Rijnscheepvaartmuseum ingericht. Op 29 oktober 1991 werd de boot afgemeerd in Nierstein (kmr 481) en voor publiek geopend. Later werd het museum nog een aantal malen ingrijpend veranderd en vergroot.

Advertentie
Begin juni stond de Rene Siegfried te koop in een de Binnenvaartkrant. Voorzitter Jos Hubens van 'De Binnenvaart' liet er geen gras over groeien. Op 16 juni was hij in Nierstein en maakte het plan zo goed als rond met de verkoper, onder voorbehoud dat hij groen licht zou krijgen van zijn bestuur. Dat kwam op 8 juli in een buitengewone vergadering bijeen en de instemming was unaniem.
Hubens en secretaris Jos van Dongen togen opnieuw naar Nierstein om een bod uit te brengen. Dat werd elf dagen later door de verkoper geaccepteerd en vorige week woensdag werd het contract voor de overdracht getekend. 'De verkoper is blij dat het inmiddels historische schip in 'goede handen' overgaat, en voor de vereniging 'De Binnenvaart'is het een uitdaging en een oude wens om in het bezit te komen van een binnenvaartmuseum gaat daarmee in vervullen', meldt het bestuur met gepaste trots.

De aankoop wordt gefinancierd uit het Hans Schuitemaker Fonds.  Uit het vermogen van het overleden bestuurslid werd eerder al het binnenvaartarchief in de Merwehal ingericht, maar daar is de vereniging na vier jaar inmiddels uitgegroeid. Om de risico's te beperken en een goede beheerstructuur te vormen, is het museum- en restaurantschip Rene Siegfried ondergebracht in Stichting 'De Binnenvaart', met als bestuursleden de huidige verenigingsbestuurders Jos Hubens, Wim Nuij, Leo Schuitemaker en Jos van Dongen.
Na een grondige opknapbeurt en wat aanpassingen bij een scheepswerf wordt ligplaats gekozen in Dordrecht. Het bestuur van Vereniging 'De Binnenvaart' is daarover nog in onderhandeling met de gemeente. Een ligplaats aan het voormalige Biesbosch-terrein lijkt haalbaar. Bij deze ligplaats moet aan de wal ook een nieuw documentatiecentrum verrijzen. Het is de bedoeling een gedeelte van het schip door te verhuren aan een horeca-onderneming en de museumruimte ter beschikking van de vereniging te stellen. Er wordt gestreefd naar een kostenneutrale exploitatie.

Historie èn huidige innovatieve binnenvaart
Vereniging 'De Binnenvaart' gaat op de Rene Siegfired een binnenvaartmuseum realiseren. Het zal niet alleen aandacht schenken aan de historie, maar ook de huidige innovatieve binnenvaart komt er aan bod, meldt het bestuur in De Roeiboot. Naast een permanente tentoonstelling is het de bedoeling met wisseltentoonstellingen specifieke binnenvaartonderdelen te belichten. Gedacht wordt aan thema's als containervaart, tankvaart, Rijnvaart, Maasvaart, Donauvaart en binnenvaart in andere werelddelen. Daarnaast kunnen specifieke scheepswerven, rederijen en de particuliere binnenvaart behandeld worden. De vereniging telt onder haar leden vele verzamelaars en specialisten die aan deze wisseltentoonstellingen een belangrijke bijdrage kunnen en willen geven.

'Straks zijn we niet alleen grote stabiele vereniging met bijna drieduizend leden, maar dan hebben we ook een uitstraling die tot ver buiten ons ledenbestand de aandacht zal trekken', jubelt de redactie van het blad Binnenvaart. 'Museum- en restaurantschip R. Siegfried moet het drijvende vlaggenschip worden van onze vereniging.'

Zie ook: VAART!Log: Een gewoon museum over de binnenvaart


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Geweldig nieuws dat jullie als ‘De Binnenvaart’ de duwboot ‘Rene Siegfried’ hebben aangekocht om in te richten als museum!!
    Ik ben ervan overtuigd dat er wat moois van gemaakt wordt.
    Enorm veel succes toegewenst.

    m.v.g. H. Reijnen, Druten

    Henk Reijnen (Email) (URL) - 21 September '04 - 03:02


    Veel succes met deze onderneming.
    Eindelijk een eigen schip.

    Vriendelijke groet,
    Jan van der Doe.
    Fergus, ON.

    Jan van der Doe (Email) (URL) - 01 Oktober '04 - 16:52



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel