Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

29 Aug '06 -Ferox bij Rozenburgsluis boven water

ROTTERDAM 29/8 - Het binnenvaartcontainerschip Ferox (v/h Estra Hopper), dat vorige week donderdagmiddag kapseisde en zonk bij de Rozenburgsluis in het Botlekgebied, is dinsdagavond door bergingsbedrijf GPS Marine Services met de drijvende bokken Ajax en Poseidon gelicht. Het schip lag aan het remmingwerk van de sluis en maakte 105 graden slagzij.

Berging. Foto (c) GPS Marine Services

Dinsdagavond wordt de Ferox boven water gehesen. Foto © GPS Marine Services

Als eerste hebben de bergingsmedewerkers kantelstroppen aangebracht en het schip weer op zijn vlak gezet. Vervolgens zijn de hijsstroppen aangebracht en is het schip aan de waterlijn getakeld. Het ruim, de machinekamer en de ballasttanks zijn leeggepompt, waarna het schip weer drijvend is overgedragen aan de eigenaar. Het schip wordt woensdag naar een reparatiewerf gesleept.

De schipper, zijn familie en twee honden werden na het ongeval door de RWS Nieuwe Maas uit het water worden gehaald. Het was hun eerste reis met het schip. De lading, 33 containers met cacao, werden één voor één opgepikt.

Foto's (c) mcs Alexandra

Het containerschip Alexandra stopte af om de Ferox tegen het remmingwerk te duwen, maar kon er niet op tijd bij. 'Op zo'n moment denk je alleen maar: we gaan die man redden', zegt schipper Denny Wanders in VAART!Fotolog. Foto's © mcs Alexandra.

Foto (c) PortPictures.nl

Bij laag water, rond elf uur vrijdagochtend, komt een deel van de gezonken Ferox aan het wateroppervlak.

Foto (c) Roger van der Kraan

Drijvende lading van de Ferox. De containers werden door de schipper van de Savanna IV tegengehouden om wegdrijven te voorkomen.

Zie ook:

Er is een grote droom ondergegaan

'Tijdens de eerste reis is het ontzettend fout gegaan!', schrijft schipper/eigenaar Marc Otto op zijn eigen scheepssite. 'We zijn scheef gevallen, containers zijn gaan schuiven, vervolgens zijn we gezonken ... Marc de schipper, Danny en zijn vrouw, en de honden hebben het ongeluk gelukkig overleefd. Er is een droom, een hele grote droom ondergegaan!'

In het gastenboek op de site gaan de felicitaties met het nieuwe schip over in medeleven en betrokkenheid.
Op de site wordt ook de scheepsnaam verklaard: 'Ferox is een Latijns woord en staat voor: Onverschrokken, Moedig, Strijdlustig, Wild, Eigenzinnig, Onstuimig en Onhandelbaar.'

Bergingsbedrijf W. Smit was donderdag en vrijdag bezig de containers te bergen die voor de Rozenburgsluis dreven. Op het Hartelkanaal (waar de Ferox lag), oostzijde Rozenburgsluis, werd de scheepvaart gereguleerd.

Het gezonken schip, 63 meter lang en ruim 7 meter breed, lag op de bodem van het kanaal. De oorzaak van het zinken is nog onbekend. De Inspectie Verkeer en Waterstaat doet onderzoek naar het ongeval. Het onderzoek richt zich volgens IVW onder meer op de rol die de stapeling van containers heeft gespeeld bij de stabiliteit van het schip.

Foto (c) PortPictures.nl

Opgepikte containers.

Oktober 2005 deed zich een soortgelijk ongeval voor met de Stitch Hopper aan de terminal in Willebroek.

Foto (c) PortPictures.nl

Een boei markeert de plek waar de Ferox gezonken ligt.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Wel zonde van het schip, en zielig voor de familie. Het ergste als schipper zijnde is je schip zien zinken naar de bodem.

    Alexander van Pelt (Email) - 26 Augustus '06 - 00:05


    Wij hebben bij de berging geholpen van de containers om te voorkomen dat deze het kanaal in dreven en daar zouden zinken.Wij willen het schippersgezin via deze weg sterkte toewensen.Je kreeg een brok in de keel als je de mensen zag lopen met wat ze nog over hadden. Gelukkig is er niemand vermist en dat is toch het belangrijkste.

    Leo en Alice de Bruijn (Email) - 30 Augustus '06 - 17:15


    Wel gek zo’n gezonken ding, was wel leuk om bij die berging te kijken vanaf de kade…

    miouf (Email) - 31 Augustus '06 - 13:09


    verschrikkelijk om zoiets mee te maken,maar gelukkig is er niemand gewond of vermist.de schade zal je ook wel weer te boven komen.ikzelf weet wat het is om een schip te verliezen door ongeval of sloop.dan voel je je heel naar van binnen,maar na een tijdje zakt dat wel.hier is het belangrijkste dat iedereen ongedeerd gebleven is.ik wens jeveel succes met de reparatie en als je weer vaart ,wens ik de hele familie veel voorspoed met de ferox.groetjes fred

    fred kuyper (Email) - 02 September '06 - 10:37


    het was wel leuk werk me pa werkt bij wsmit die de containers heeft geborgen ik ben der zelf ok bij gewesst

    lennart (Email) - 13 November '07 - 10:56


    prawnik rzeszow prawnik-rzeszow.org – Prawnik w Rzeszowie to niezwykle ważna osoba dla wszystkich mieszkańców tego miasta. Taka osoba powinna być pod ręką dla naszych mieszkańców, gdy potrzebujemy pomocy prawnej. W tym przypadku prawnik Rzeszów powinien być osobą, która posiada kwalifikacje zarówno do dbania o nasze prywatne potrzeby, jak i potrzeby prawne. W naszych usługach na terenie Rzeszowa staramy się pomóc Państwu w znalezieniu najlepszej osoby dla Państwa problemów prawnych.

    genoj (Email) (URL) - 04 Juli '21 - 00:32


    Konsolidacja chwilówek online – po terminie i bez zdolności? https://kredyt123.pl/konsolidacja-chwilowek/

    ryryq (Email) (URL) - 03 December '22 - 11:53



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel