Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

23 Mei '06 -CDA in de bres voor historische sleepboten

DEN HAAG 23/5 - Het CDA in de Tweede Kamer is ongerust over de gevolgen van de nieuwe Binnenvaartwet voor historische sleep- en duwboten. De zorgen betreffen oude schepen die om historische redenen in de vaart gehouden worden, schepen die gebruikt worden door jeugdverenigingen zoals Scouting Nederland en de Zeekadetten en schepen die door particulieren als recreatievaartuig worden gebruikt.

Zie ook:

Het CDA vreest dat het door strengere eisen vrijwel onmogelijk wordt om deze authentieke schepen nog in de vaart te houden. Het CDA stelt minister Peijs daarom onder meer voor om kleinere sleepboten die voor de pleziervaart worden gebruikt in de wet vrij te stellen van het Certificaat van Onderzoek. Hierdoor hoeven bijvoorbeeld geen aanpassingen gepleegd te worden aan de rompconstructie die het historisch karakter aantasten. Ook vreest het CDA dat veel vrijwillige en particuliere schippers van sleepboten voortaan over een groot vaarbewijs moeten beschikken, terwijl zij niet kunnen voldoen aan de gestelde vaartijd-eis (4 x 180 vaardagen). Daarnaast zou ook in beperkte mate slepen moeten worden toegestaan.

Komend weekend vinden in het Overijsselse Zwartsluis de Nationale Sleepbootdagen plaats, georganiseerd door de Vereniging De Motorsleepboot (VDMS). Tussen de twee- en driehonderd oude sleepboten, veelal in particulier bezit, kunnen dan door het publiek worden bezichtigd. De hoofdrol is weggelegd voor authentieke sleepboten, die door hun eigenaren voor de sloop zijn behoed. Het CDA wil dat dit evenement ook in de toekomst kan blijven plaatsvinden.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Als deze wet wordt doorgezet zal dit voor veel mensen betekenen dat ze hun boot inderdaad vaarwel zeggen.
    De meeste ex-beroepsvaartuigen varen al met witte diesel. Hetgeen al duur genoeg is, niemand zit te wachten op nog meer extra kosten.
    Ik ben het er wel mee eens dat er iets meer veiligheidseisen mogen worden gesteld, maar om nu helemaal over te gaan tot het halen van groot vaarbewijs als je alleen maar een roeiboot wilt slepen, gaat m.i. toch wel erg ver.

    Stichting ijsbreker de Walvis (Email) (URL) - 30 Mei '06 - 16:08


    Door veel eigenaren van historische schepen zijn al uit eigen vrije wil voorzieningen getroffen t.b.v. het behoud, veiligheid, geluid etc. etc.
    Historische schepen, geregistreerd onder een of meerdere belangenverenigingen, dienen m.i. vrijgesteld te worden van nog meer wettelijke verplichtingen. Reden hiervan; er is al veel te veel materiaal, kennis en ambacht verloren gegaan. Het zou juist andersom moeten zijn.
    Opmerking: Nog niet zo lang geleden is er voor historische luchtvaartuigen eveneens ontheffing verleend. Zij vliegen nu ook op historische voorschriften, wet- en regelgeving. Volg dit voorbeeld en er blijft een rijke historie in leven.

    Will van Summeren (Email) - 02 Juli '06 - 09:52


    kan er in de commissie die deze regelgeving
    voorbereidt niet iemand worden geplaatst die
    bv zelf een historisch vaartuig in eigendom heeft?
    hoeveel kijkers heeft SAIL Amsterdam getrokken?
    Zouden die ook gekomen zijn om naar moderne jachten te kijken? Tijdens de Haarlemse Vaardagen
    bijv heb ik (soms meer dan ons lief was) mensen
    aan boord gehad om een nader kijkje te nemen.
    Wie gaat de nieuwe regels systematisch handhaven?
    Ik zou nog wel meer kunnen bedenken maar heb nu geen tijd meer.
    MVG J Zonneveld

    j zonneveld (Email) - 20 Oktober '06 - 11:35



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel