Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

18 Mei '06 -Schuttevaer waakt over privacy aan boord

VIANEN 18/5 - 'Wie naar de afgelopen jaren kijkt, kan constateren dat internet en ICT een niet meer weg te denken factor van betekenis zijn geworden van ons dagelijks leven en werk. Het heeft ons veel gebracht en het gaat ons nog veel brengen', voorspelde Schuttevaer-voorzitter Annemarie Jorritsma-Lebbink donderdag tijdens het congres in Vianen. In haar jaarrede gaf ze ruime aandacht aan de ontwikkeling van River Information Services en privacy-aspecten.

'Dat vandaag ons congres op internet te volgen is, zegt al veel. Dat meer dan 50% van de binnenvaartondernemers uit eigener beweging een elektronische kaart met GPS hebben aangeschaft zegt ook veel. Het overgrote deel van onze bedrijfstak ziet daarom deze ontwikkelingen, zo blijkt uit een vorige enquête, als een uitdaging en niet als een bedreiging. Op veel van deze terreinen is de binnenvaart trendsetter voor mobiele communicatiediensten en dat is een goede zaak. Dat straalt uit op ons imago, geeft vertrouwen aan autoriteiten en klanten en levert nieuwe lading op', stelde Jorritsma.

Privacy
Over privacy is in de binnenvaart veel te doen. Jorritsma noemde het terecht dat sommigen bij de snelle ontwikkeling van communicatie en informatie-uitwisseling de vraag stellen hoe het zit met de privacy aan boord. 'Aan de ene kant moeten wij ons afvragen of het nu zo erg zou zijn wanneer onze sector wat meer transparant zou zijn. Zeker voor die schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren zie ik de maatschappelijke noodzaak om transparant te zijn vanuit een veiligheidsoptiek. Autoriteiten moeten op elk moment van de dag kunnen zien waar deze schepen zitten, wat ze vervoeren, waarheen en hoeveel mensen aan boord zijn. Indien de overheid dat wenst, moet de invoering van transponders of soortgelijke technieken via internet voor deze schepen niet op bezwaar stuiten. Maar de vraag blijft natuurlijk wel of datzelfde moet gelden voor bevrachters en politiediensten. De huidige afspraken laten dat niet toe, tenzij schippers op individuele basis daar zelf toe besluiten.'

Individueel bepalen
Jorritsma gaf ondernemers in de overige vaart het advies: 'Bepaal individueel of u nu al wilt aanhaken bij deze ontwikkeling, of pas later wanneer meer duidelijk is over de voordelen en kosten van deze toepassingen.' Schuttevaer zal er volgens haar voor waken dat geen algemene verplichtingen aan de sector worden opgelegd, die een inbreuk kunnen maken op de tot nu toe gemaakte privacyafspraken.
'Voorts zijn wij tegen verplichtingen zolang een meerderheid van de sector het belang ervan onvoldoende onderkent', zei Schuttevaer-voorzitter Jorritsma. 'Maar wij ondersteunen een geleidelijke stapsgewijze invoering op vrijwillige basis (met privacywaarborgen, ook in het buitenland), net zoals dat met de marifoon en de radar is gebeurd. Dat is in ons eigen belang en dat is ook de lijn die de Nederlandse overheid op dit moment volgt.'


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel