Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

17 Mrt '06 -CDA kritisch over plan schippersinternaten

DEN HAAG 17/3 - Het CDA deelt de opvatting van directeuren en ouderorganisaties van schippersinternaten dat probleemjongeren niet zonder meer opgevangen kunnen worden op deze internaten. De vakorganisatie Abvakabo FNV bood staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag een petitie aan om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken, door hiervoor de vrijkomende capaciteit bij schippersinternaten te benutten. De bond eist ook 10 procent meer subsidie voor de schippersinternaten, en voor de eerstvolgende drie jaren og eens 5 procent extra.

Zie ook:

Nu er steeds minder kinderen verblijven op schippersinternaten, kunnen de gebouwen en het personeel deels voor andere doelen worden ingezet. Volgens het Zwolse CDA-Kamerlid Van Hijum, woordvoerder voor de binnenvaart, mag de kwaliteit van de opvang op schippersinternaten niet onder dit plan lijden. De CDA'er waardeert het dat er creatieve voorstellen worden gedaan om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. De opvangvoorzieningen voor schipperskinderen en voor probleemjongeren zijn echter niet te vergelijken, vindt hij. "Het gaat om totaal verschillende groepen, met totaal verschillende behoeften qua zorg en opvang", aldus Van Hijum. "Het heropvoeden van probleemjongeren is bovendien niet iets wat het huidige personeel er even bij kan doen".
 
Omdat de kwaliteit van de opvang op de internaten ook nu al onder druk staat, moet staatssecretaris Ross de Tweede Kamer snel duidelijkheid verschaffen over de toekomstige subsidiëring. "De evaluatie van de huidige subsidieregeling zou eind vorig jaar al gepresenteerd worden, maar heeft de Kamer nog steeds niet bereikt", stelt Van Hijum. Het CDA wil op korte termijn duidelijkheid van de staatssecretaris.

Niet levensvatbaar
Kinderen van binnenvaartschippers wonen in die internaten om naar school te kunnen gaan. Ingeborg Kints, woordvoerder van ABVAKABO FNV, maakt zich zorgen over deze opvang: 'De subsidie is voor 2006 bevroren. Als dit zo doorgaat, zal sluiting van internaten onvermijdelijk zijn. De sector is zo niet levensvatbaar.” In de brief aan staatssecretaris Ross schrijft de bond: 'Wij vinden dat een sector de zorgen niet mag afwentelen op de werknemers. Zij staan iedere dag voor een belangrijke taak, namelijk de opvoeding en verzorging van kinderen van varende ouders. Van alle vormen van opvang zijn de schippersinternaten de goedkoopste vorm van opvang. Dat kan en mag niet langer ten koste gaan van de medewerkers. De werknemers maken zich zorgen over het voortbestaan van deze sector.'

De gevolgen zijn al merkbaar voor het personeel. De werknemers in de sector, zo’n 600, zitten al meerdere jaren op de nullijn. Kints: 'De tekorten bij de werkgevers lopen op en de problemen in de sector worden afgewenteld op de werknemers. Zij betalen de prijs. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld geen scholing volgen, omdat er geen vervanging beschikbaar is. Wijzigingen in het arbeidstijdenbesluit heeft voor de sector, die 24-uursopvang biedt, grote financiële consequenties. Ook daarvoor is geen geld beschikbaar.'


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel