Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

26 Jan '06 -NRW wijkt voor Brusselse dreiging: hele Beneden-Rijn natuurgebied

DÜSSELDORF 26/1 - De Beneden-Rijn tussen Bad Honnef en Emmerich wordt aangemerkt als natuurbeschermingsgebied in de zin van de Europese Habitat-richtlijn. 'Nicht nachvollziehbar', onbegrijpelijk noemt het Bundesverband Deutsche Binnenschiffahrt (BDB) dit besluit van de deelstaatregering Nordrhein-Westfalen (NRW). Volgens milieuminister Uhlenberg is er geen gevaar voor de Rijnvaart en de regionale werkgelegenheid.

Dinsdag koos de deelstaatregering NRW tegen alle verwachting in eieren voor z'n geld. De Europese Commissie had de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gedreigd met een boete van jaarlijks honderden miljoenen euro (tot 800.000 euro per dag) wanneer die zou weigeren de Beneden-Rijn volledig tot beschermd natuurgebied te verklaren.

'Zeldzame benadering'
Het BDB is zwaar teleurgesteld. Drie jaar geleden drong de binnenvaartorganisatie er samen met de vorige NRW-milieuminister Bärbel Höhn op aan alleen de oevers aan beide kanten te beschermen. Die keuze werd nog eens bevestigd tijdens een hoorzitting begin januari in Düsseldorf, ook omdat vanuit het oogpunt van natuurbescherming er geen reden zou zijn de rivierloop als geheel in Brussel aan te melden. 'Als voorzitter van de Europese Binnenvaart Unie heb ik bij de Europese Commissie stelling genomen tegen deze zeldzame benadering van de deelstaat NRW', zegt BDB-voorzitter Heinz Hoffman. Het BDB heeft in het verleden veelvuldig gewaarschuwd tegen de consequenties die het nu genomen NRW-besluit kan hebben voor het op peil houden van de rivier.

Hoffman begrijpt niet waarom de huidige NRW-milieuminister Uhlenberg publiekelijk durft te verklaren dat de aanmelding als natuurbeschermingsgebied voor het economisch belang van de Rijn als vaarweg geen gevolgen zal hebben. 'Ik kan me niet voorstellen dat de binnenvaart, de binnenhavens en het verladend bedrijfsleven uit zulke uitspraken ook maar enige zekerheid putten', zegt de BDB- en EBU-voorzitter. Het NRW-besluit houdt volgens hem op geen enkele manier rekening met de grote betekenis van de Rijn als internationale vaarweg.

Visbescherming onvoldoende
De Habitat-richtlijn geeft al jaren conflicten. Volgens die richtlijn moeten EU-lidstaten tien procent van hun grondoppervlak in Brussel aanmelden als beschermd gebied. Nordrhein-Westfalen besloot in 2003 de economisch belangrijke Rijn-zone niet volledig, maar slechts ten dele een beschermde status te verlenen door het creëren van visbeschermingszones. Maar dat werd in december door de EU-commissie in een brief aan de deelstaatregering van tafel geveegd. 'Dat komt voor ons als een grote verrassing', reageerde de woordvoerder van het milieuministerie in de Westdeutsche Allgemeine.

'Dit is voor alle betrokkenen een zeer ernstige situatie', zei directeur Michael Pieper van de IHK Niederrhein namens de gezamenlijke handelskamers in Nordrhein-Westfalen na het bekend worden van de Brusselse dreiging. Hij vreest voor de economische belangen in de regio en voor de binnenvaart: 'Wanneer de EU-regels zo worden uitgelegd, worden vaarwegverbeteringen aan de Rijn veel moeilijker, zo niet volledig onmogelijk gemaakt', zegt Pieper in de Westdeutsche Allgemeine.

Zie ook:

Soortgelijke problemen doen zich voor in het Ems-gebied:


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Kijk , dit is nu het beleid van de E.U. waarom ik dus tegen een macht-honger uit “Brussel” ben.
    Vogel richtlijn. Flora Fauna Habitat. etc.
    Weg ermee. Dring de kwade geest terug in de fles.
    Want na de uitvoering van het Duitse deelstuk ,volgt Nederland. (Gelderse Poort etc.)
    Dus onderhoud aan Waal,Nederrijn,Ijssel en nieuwe vluchthaven Lobith worden dan defintief om zeep geholpen.Kan Peijs weer wat terug buigen.

    Wees waakzaam Josef

    Josef (Email) - 29 December '05 - 11:28



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel