Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

15 Sep '05 -Commissies EP vegen havenrichtlijn van tafel

BRUSSEL 15/9 persbericht SP - Vanmorgen heeft de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement met een vrij grote meerderheid (20 stemmen tegen en 11 voor) de Havenrichtlijn verworpen. Over voorstellen voor inhoudelijke wijziging is vervolgens niet meer gestemd. Gisteren stemde ook de Commissie Interne Markt al tegen de Havenrichtlijn met 23 tegen en 3 onthoudingen. Dit lijkt een flinke stap op weg naar een totale verwerping van deze omstreden richtlijn. SP-europarlementarier Erik Meijer: “Dit is een mooie opsteker maar we zijn er dus nog niet”.

In 2003 werd de eerste poging van de Europese Commissie om de havens te liberaliseren onder zware druk en acties van de havenwerkers geblokkeerd. Daarop kwam Eurocommissaris van Transport De Palacio onverwacht met een nieuw voorstel dat alom als nog erger werd beschouwd. Wat het Europees Parlement vooral stak, was het feit dat er met de mening van het Europees Parlement geen enkele rekening werd gehouden. Dat heeft veel kwaad bloed gezet.

CDA/EPP en liberalen blijven vóór
Het laatste woord is echter nog niet gesproken. De hoofdcommissie Transport zal zich pas in oktober over de richtlijn uitspreken. Onder druk van nieuwe actiedreiging en omdat er binnen de havens nauwelijks steun blijkt te zijn voor deze nieuwe poging tot liberalisering, is het voorstel al behoorlijk aangepast. De selfhandling, het voornaamste pijnpunt van de havenbonden, is er uit verwijderd. En natuurlijk maakt het veel verschil nu andere commissie geen behoefte meer blijken te hebben aan inhoudelijke wijziging en het gehele voorstel van tafel vegen. De grootste voorstanders  van de Havenrichtlijn blijven de Christendemocraten (EPP) en liberalen. CDA’er Oomen Ruyten zei gisteren dat ze onomwonden achter de richtlijn blijft staat en riep op het voorstel te steunen. Rapporteur Jarzembowski is ook van de EPP.

SP-europarlementariër Erik Meijer: “Dit is een mooie opsteker maar we zijn er dus nog niet. De EPP heeft nadat de behandeling in de commissies heeft plaatsgevonden nog altijd de mogelijkheid om plenair (waarschijnlijk december) op de zaak terug te komen en in de plenaire vergadering - waar de EPP samen met de liberalen een meerderheid heeft - de zaak overeind te houden. Vanuit mijn ervaring denk ik dat de stemming is gaan schuiven nadat er opnieuw met acties werd gedreigd. Dat heeft de sociaal democraten er nu toe over gehaald tegen de richtlijn te stemmen. Het is dus zaak druk op de ketel te houden en duidelijk te maken dat deze tweede havenrichtlijn onacceptabel is”. De beslissing in het Europees Parlement vindt plaats in december.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel