Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

06 Aug '05 -Grootse hulde 'Ocean Fours' in Rotterdam

ROTTERDAM 6/8 - Terug op de thuisbasis wachtte de Ocean Fours zaterdagmiddag een groots onthaal. Maarten Staarink, Gijs Groeneveld, Robert Hoeve en Jaap Koomen hebben niet het oceaanroeirecord verbeterd, maar wel een prestatie van formaat geleverd. In de Rotterdamse Veerhaven werden ze officieel verwelkomd door burgemeester Ivo Opstelten, staatssecretaris Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat, VOPAK-directeur Carel van den Driest en voorzitter Carel van Lynden van Sociëteit De Maas.

Foto's © Roger van der Kraan

Vaste grond. © Roger van der Kraan

Laatste eindje. © Roger van der Kraan

Vóór de huldiging moest er eerst nog geroeid worden, van Maassluis naar de Veerhaven in Rotterdam.

Ontvangst. © Roger van der Kraan

De stad wacht. © Roger van der Kraan

Vuurpijlen. © Roger van der Kraan

Enthousiasme. © Roger van der Kraan

Hartelijk weerzien. © Roger van der Kraan

Triomf. © Roger van der Kraan



De Vopak Victorie viel vrijdagmiddag al Maassluis binnen. De oceaanroeiers waren moe, captain Maarten Staarink moest met een elleboogontsteking behandeld worden in het ziekenhuis, en ze wilden met windkracht 7 op zee niet langer buiten blijven. Voor de lens van fotograaf Roger van der Kraan toastten ze alvast op een behouden thuiskomst.

Aankomst. Foto © Roger van der Kraan

Haven in zicht. Foto © Roger van der Kraan

Toast. Foto © Roger van der Kraan




De roeiers deden exact 60 dagen, 16 uur en 19 minuten over de 6350 kilometers (3500 mijl) Atlantische Oceaan tussen New York Manhattan en de Britse Scilly Eilanden. Op 27 juli passeerden ze de finishlijn, om daarna nog door te roeien naar Rotterdam. Ze zijn de eerste Nederlanders die roeiend de oceaan overstaken.

In 1896 vestigden Frank Samuelson en George Harbo, twee van oorsprong Noorse vissers van New Jersey, het record in 55 dagen. Na 34 pogingen en (inclusief de prestatie van de Ocean Four) 13 succesvolle oversteken, is het 109 jaar oude record nog steeds ongebroken. De Vopak Victory, waarin de Nederlandse roeiers hun aanval op het record uitvoerden,  is 11,10 meter lang en 1,80 meter breed met drie roeiposities en cabines voor en achter. De boot wordt verkocht; de opbrengst gaat naar het Nederlandse Kankerfonds.

Zie ook:


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    een fantastische prestatie.van harte proviciat,ik heb het regelmatig gevolgd in de krant,nu lekker uitrusten en nagenieten

    c wubbeling (Email) - 06 Augustus '05 - 16:44


    ik heb het dageiljk gevolgd op het ocean rowing society website. Jammer dat het meer dan 55 dagen was, maar maakt dat niet uit. Gefeliciteered jongens!

    Bill Logan (Email) - 09 Augustus '05 - 08:20


    sorry maar ze zijn niet de eerste nederlanders die een oceaan zijn overgeroeid wel die de eerst die de north atlantic hebben gedaan en ik vind het echt super dat ze het zo snel gedaan hebben. Gefeliciteerd mannen (in 2001 zijn rik knoop en ik van tenerife naar barbados geroeid in 102 dagen heeeel veel langzamer dus dan deze jongens)

    mike tuijn - 10 Augustus '05 - 23:48


    ook mooi dat die engelsen het record van 55 dagen hebben verpleterd en het record sinds 10 juli op hun naam staat (39 dagen) zie oceanrowing.com

    kees jansen - 10 Augustus '05 - 23:50



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel