Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

29 Apr '05 -Capaciteitsmonitor wordt nog vier keer zo groot

SLIEDRECHT 28/4 - 'Dit is een begin, we gaan het zeker verder uitbouwen', beloofde Ad Riebergen, directeur van de Rabobank Sliedrecht-Graafstroom, donderdag namens vijf deelnemende binnenvaartbanken bij de presentatie van de nieuwe 'Rabobank Capaciteitsmonitor'.

Zie ook de berichtgeving van Rabobank Binnenvaartbanken:

Uit de gecombineerde financiële en bedrijfsgegevens van nu al 263 binnenvaartondernemingen, hoofdzakelijk in de droge lading, is over de boekjaren 2000-2003 een positieve ontwikkeling zichtbaar: de omzet per schip steeg met gemiddeld 32%, de netto (fiscale) winst met 48%, terwijl de vaarkosten nauwelijks (2%) stegen. De sterke stijging van de gasolieprijzen kwam daarna pas. Eind dit jaar moeten er 500 schepen in het systeem zitten, inclusief een representatief aantal tankschepen. De ambitie van Rabobank Binnenvaartbanken is de gegevensdatabank uit te laten groeien tot 1000 schepen.

Europese marktobservatie
Het instrument wordt jaarlijks vernieuwd in samenwerking met onderzoeksinstituut NEA. Adviseurs van de vijf banken gebruiken het in gesprekken met klanten, niet-commerciële organisaties in de binnenvaart kunnen eruit putten, en met de CCR in Straatsburg wordt bekeken hoe de uitkomsten kunnen bijdragen aan het nieuwe Europees marktobservatiesysteem voor de binnenvaart. De monitor wordt gepubliceerd onder de vlag van Rabobank Binnenvaartbanken, maar de onderzoeksmethodiek is ook voor andere, bijvoorbeeld buitenlandse binnenvaartbanken bruikbaar. Vanuit Kantoor Binnenvaart zei bestuurslid Jan Kruisinga 'zeer zeker geïnteresseerd' te zijn. Hans van der Werf van de CCR verwacht dat met zo'n instrument de behoefte bij binnenvaartondernemers aan exact inzicht in de verschillende kostencomponenten verder zal toenemen.

Binnenvaartadviseur Dirk Dragt van de Rabobank in Krimpen a/d IJssel nam twee jaar geleden het initiatief. 'We weten veel van onze klanten, maar moesten concrete marktgegevens ontberen', vertelde Dragt bij de presentatie. Er was duidelijk behoefte aan gecombineerde informatie over deelsectoren in de binnenvaart, en dat gaat al gauw dieper dan de twee pagina's binnenvaart in de jaarlijkse Rabobank-publicatie Cijfers en Trends. Dragt benadrukte dat gegevens in de Capaciteitsmonitor absoluut niet tot individuele klanten te herleiden zijn. 'We gebruiken ze in de dagelijkse beoordeling, als benchmark, juist ten behoeve van onze klanten. Bijvoorbeeld om na te gaan of de overstap naar een ander marktsegment voor een bepaald type schip meer rendement zou kunnen opleveren.'

Marktonderzoeker Hans Visser van NEA ziet de Capaciteitsmonitor van de Rabobank Binnenvaartbanken als 'een lovenswaardig initiatief'. NEA volgt al jaren de marktontwikkelingen in de binnenvaart, maar stopte medio jaren '90 met haar kwartaalpublicaties. Het onderzoeksinstituut controleert de ingevoerde gegevens, houdt de representativiteit van de monitor met name voor de vaak kleine deelmarkten in de gaten, en voegt eigen onderzoeksgegevens toe.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel