Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

21 Mrt '05 -VAART! wint CBOB-Ondernemerstrofee

ROTTERDAM 21/3 - De Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) heeft de jaarlijkse Binnenvaartondernemers Wisseltrofee 2005 toegekend aan internetjournalist Dirk van der Meulen van VAART!. 'Het bestuur was unaniem van mening dat de geestelijke vader van dit internetmedium voor de binnenvaart en de vrachtindicator dit jaar de trofee verdient', zei voorzitter dr Coos van den Berg. De winnaar zelf was hoogst verrast.

CBOB-trofee voor VAART! Foto (c) Lilian van Hiele

CBOB-voorzitter Van den Berg (links) overhandigt de wisseltrofee aan Van der Meulen.
Van der Meulen toonde zich zeer ingenomen met de prijs als erkenning van het internet als communicatiemedium voor de binnenvaart en van de VAART!Vrachtindicator als gereedschap voor varende ondernemers. In zijn dank betrok hij bovenal de schippers die in de begintijd, drie jaar geleden met onverdroten inzet vrachtmeldingen bleven doen terwijl dat nog weinig marktinzicht opleverde, en Bonamare-directeur Dr. Kurt Schrömgens die vanuit zijn betrokkenheid bij de particuliere binnenvaart en als bedrijfseconoom sterk bijdroeg tot de verdere ontwikkeling van de vrachtindicator.

Eerdere winnaars
De CBOB-binnenvaartondernemerswisseltrofee, bestaande uit een koperen scheepstelegraaf als wisseltrofee, een verkleinde versie daarvan en een oorkonde, werd eerder uitgereikt aan:
  • L. Bruinsma, ms Ad Arma - 1991
  • Drs F. Verstoep, Barge Terminal Born BV - 1992
  • E.W.L. Vissers, ms Tecarli - 1993
  • W. Verberck, ms Sagittarius - 1994
  • niet uitgereikt - 1995
  • H. Boere, ms Coby - 1996
  • General Electric Plastics BV - 1997
  • Gerkens Cacao BV - 1998
  • De Koploper / Martin Mannak - 1999
  • Evers Specials BV Oosterhout (Gld) - 2000
  • Havenvereniging Coevorden - 2001
  • T. Terpstra ms Estra - 2002
  • Avebe Latenstein BV - 2003
  • Frontrunner Shipping - 2004
De oorkonde bij de trofee geeft als reden voor toekenning aan Dirk van der Meulen / VAART!Info BV:
"Als waardering voor de innovatieve en creatieve wijze waarop hij de allereerste Binnenvaartportal vorm en inhoud heeft gegeven. Daarmee levert deze ondernemer vanaf de wal een niet te onderschatten ondersteuning van de ICT-mogelijkheden voor en de bedrijfsvoering van de varende ondernemer."
Toespraak CBOB-voorzitter dr J.T. van den Berg
Dames en heren,

Het volgende punt is de toekenning van de CBOB-binnenvaartondernemerswisseltrofee, een jaarlijks terugkerende traditie. Inmiddels al voor de vijftiende keer.
De trofee is ingesteld om onze waardering uit te drukken voor die ondernemer of onderneming die op orinele wijze iets nieuws ontwikkelt of als eerste een nieuw concept bedenkt of uitprobeert.
Voor dat soort vernieuwingen, een innovatie op technisch gebied of bijvoorbeeld een of ander nieuw vervoersconcept, is nodig dat iemand zijn nek uitsteekt en het risico wil nemen, dat achteraf door de beste stuurlui op andere schepen wordt gezegd: 'Zie je wel, ik zei wel dat het niet kon!'
Voor deze trofee moet je eigenwijs genoeg zijn om iets nieuws te proberen, je moet geduld hebben en voldoende overtuigingskracht om anderen voor je plannen te winnen. En tenslotte moet het uitgevoerd worden.
En gelooft ur mij, dat soort ondernemers zijn er. En we zien elk jaar kans zo iemand naar voren te halen.

Het aardige is dat het meestal voor de aanwezigen een totale verrassing is waar de prijs terecht komt, al wordt er vaak naar gegist. Onze bedrijfstak kent veel invalshoeken en de trofee is als in het bezit geweest van mensen uit heel verschillende richtingen.
Ook dit jaar moest weer een keuze gemaakt worden uit geschikte kandidaten voor de wisseltrofee.

We hebben bijvoorbeeld gekeken naar het nieuwe concept om de bestaande koppelsystemen te vervangen door hydraulische units. Op dit moment wordt dat in de praktijk op het koppelverband Janny uitgetest. Schipper Martin Mannak, die daarvoor als proefkonijn fungeert, is vandaag aanwezig.
Een mooi systeem en een goeie kandidaat, vond de selectiecommissie. Het werkt allemaal veel lichter, geen gesleep met draden, het is betrouwbaar, maar het grootste voordeel is dat in geval van overbelasting het systeem die flexibel op kan vangen. Het systeem zorgt namelijk zelf voor een constante houdkracht. Het is echter nog niet uitontwikkeld, het overbruggen van het hoogteverschil tussen een geladen schip en een ongeladen bak bijvoorbeeld is nog lastig. Maar het principe werkt goed en we zullen er ongetwijfeld meer over horen.

We hebben toch nog maar even verder gekeken.
Een belangrijke verworvenheid van onze tijd is de toename van de communicatiemogelijkheden. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat we pakweg 15 jaar geleden nog met een zak vol kwartjes de sluismuur op moesten klauteren om voor te melden aan de laad- of losplaats. En was je boven, dan was de telefooncel stuk of de buurman was eerder en de sluisdeur ging alweer open. En nu pak je je mobieltje, je belt de bevrachter, het internaat of de olieboer, zonder uit je stuurstoel op te hoeven staan. En dankzij onze binnenvaartproviders zijn de kosten van die mobiele verbindingen steeds lager.
Die binnenvaartproviders, die zijn pas echt innovatief bezig en eigenlijk de wisseltrofee waard.

In de huidige tijd praten we over markttransparantie en marktinzicht. Internet is een medium dat daarvoor bij uitstek geschikt lijkt en onmiddellijk zijn er ondernemers die de mogelijkheden van digitale vrachtbemiddeling onderzoeken. In de laatste tien jaar zijn al diverse pogingen ondernomen om via het medium internet een soort 'beursplein' voor de vrachtenmarkt te creëren. Eerst kwam Teleroute voor vrachtwagens met het zusje Teleship voor de binnenvaart. Maar dat heeft het niet gehaald. Te vroeg wellicht.
In de pauze zag u in één van de stands de heer Götze Rohen zijn Bargelink presenteren. Dat systeem van affichage en aanbieden van reizen werkt nu een aantal jaren en er maken steeds meer binnenvaartondernemers en ladingaanbieders gebruik van. Hierdoor krijgt de schipper een betere kijk op de vrachtenmarkt en is hij vaker in staat een betere keuze te maken. Bargelink vinden wij een goeie kandidaat.

In Nederland kennen we nog een ander hulpmiddel van recenter datum: de VAART!Vrachtindicator. Een systeem waaraan alle binnenvaartondernemers hun reizen en prijzen kunnen melden. Deze gegevens worden door de beheerder geanonimiseerd aan alle deelnemers geretourneerd. Ondertussen zijn er een kleine 250 deelnemers die zichzelf en elkaar een behoorlijk marktinzicht bezorgen, zowel op het aanbod als op de prijsontwikkeling van de aangeboden ladingstromen.

Zoals ik al zei, de Vrachtindicator is onderdeel van VAART!, de allereerste en eigenlijk enigste internetportal voor de binnenvaart.
Voor de digibeten onder u: een internetportal is een toegangspoort op internet tot een breed scala van informatie op een bepaald gebied.
VAART.nl is het internetportal voor de binnenvaart: nautisch en sociaal-economisch nieuws, een vacaturebank, discussiefora, een wekelijkse enquête over actuele binnenvaartzaken, enzovoort, enzovoort.
Dat is allemaal opgezet dankzij de onvermoeibare en tomeloze inzet van één man. Waar iedereen de mond vol heeft over gegevensuitwisseling en RIS, heeft hij de daad bij het woord gevoegd en de binnenvaart duidelijk gepositioneerd op het wereldwijde web.
Dat was en is innovatief, getuigt van pioniersgeest en dient het algemeen belang van de binnenvaartondernemer. Bovendien is het een uitstekend uitgangspunt voor ieder die iets van de binnenvaart wil weten.

Het bestuur was unaniem van mening dat de geestelijke vader van dit internetmedium voor de binnenvaart en de vrachtindicator, Dirk van der Meulen, dit jaar de trofee verdient.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Terecht gefeliciteerd!

    henriette driesen (URL) - 22 Maart '05 - 11:52


    Dirk, van harte proficiat!

    Ronald Koelink (Email) - 22 Maart '05 - 13:31


    Dirk, nogmaals van harte!

    Peter van Driel (Email) - 22 Maart '05 - 16:28


    Dirk, als een iemand het verdient heeft,in de binnenvaart, dan ben jij dat!
    nogmaals gefeliciteerd, het is je gegund.

    Jos Hubens (Email) - 22 Maart '05 - 18:21


    Gefeliciteerd! Vaart! is inmiddels niet meer weg te denken hier aan boord.

    Ingrid Veldman (Email) (URL) - 23 Maart '05 - 13:03


    Hartelijk gefeliciteerd. Een verdiende onderscheiding. Vaart!info biedt ook aan wal een schat aan informatie t.b.v. de contacten tussen overheid en sector binnenvaart. Ga zo door!

    Niek ten Holt (Email) - 24 Maart '05 - 09:22



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel