Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

VAART!Beurskrant

03 02 0511e Hiswa Award voor Datema Delfzijl

AMSTERDAM 1/3 persbericht HISWA - Datema Delfzijl heeft voor het tweede jaar op rij de HISWA Award gewonnen. Met het product MT400 Epirb 406 Mhz, een noodzender voor op zee, werd het bedrijf uitgeroepen tot winnaar van de HISWA Award 2005.

De HISWA Award is de prijs voor het meest innovatieve product dat op de watersporttentoonstelling tentoongesteld wordt. Voorafgaand aan de officiële opening van de 50e HISWA door de Prins van Oranje, nam de winnaar de prijs in ontvangst uit handen van Dick William Harinck, hoofdredacteur van de Waterkampioen en juryvoorzitter van de HISWA Award. De HISWA is nog tot en met zondag 6 maart in Amsterdam RAI.

Criteria
Criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt, zijn het vernieuwende karakter van het product, toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product middels een noviteitenformulier zijn aangemeld, al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar zijn en vanzelfsprekend gepresenteerd kunnen worden op de HISWA. “Hoewel de jury over het algemeen de kwantiteit en kwaliteit van de aangemelde producten achter vond blijven bij die van voorgaande jaren, zijn de geselecteerde producten hun nominatie meer dan waardig,” aldus juryvoorzitter Dick William Harinck.

MT400 Epirb 406 Mhz - Datema Delfzijl BV uit Delfzijl
(tel. 0596-635249, stand 03.300)
Ter voorbereiding op de uitfasering van de 121,5 Mhz Epirbs in 2009, introduceert Datema Delfzijl een voordelige 406 Mhz Epirb (Emergency Position Indicating Radio Beacon = noodzender voor op zee) van GME Electrophone uit Australië op de Nederlandse markt. De voordelen ten opzichte van de oudere analoge Epirbs zijn onder andere de wereldwijde dekking, nauwkeurigheid van de positie en een stabieler signaal, resulterend in kortere responstijden. Dankzij het meesturen van een digitaal bericht ontvangt de SAR organisatie essentiële informatie zoals het MMSI nummer en land van registratie, waarmee vals alarm aanzienlijk gereduceerd wordt. De jury prees het product vanwege de compacte afmeting, de toegepaste digitale technologie, de snelle reactietijd en de betaalbare prijs van € 599. "Daarmee wordt de aanschaf van een Epirb voor veel watersporters een stuk aantrekkelijker en dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid op het water," concludeerde de jury.
Datema Delfzijl is deelnemer aan het Veiligheidseiland op de HISWA, waar diverse bedrijven en organisaties onder het motto "Veilig het water op" hun producten en diensten presenteren.

De overige genomineerden voor de HISWA Award 2005 waren:
(in alfabetische volgorde van de bedrijven)


Aquapella hybride systeem - Bellmann uit Schagen
(tel. 02242-17180, stand 07.200)
Aquapella hybride is een compacte elektrische aandrijving van 2,4 of 4,8 kW die met iedere willekeurige verbrandingsmotor kan worden gecombineerd. Bij hybride aandrijvingen is het belangrijk het toerental en het afgegeven koppel van de elektromotor, afhankelijk van het astoerental, exact te kiezen. Bellmann heeft dit probleem opgelost door de elektromotor via een speciale getande snaar met het schroefassysteem te koppelen. De verhouding in diameter van de snaarschijven bepaalt de overbrenging. De hybride kan ook als stuwdruklager gebruikt worden. "Met name het flexibele concept, dat het systeem ook voor grotere vermogens toepasbaar maakt, vond de jury een belangrijke vooruitgang in de technologie van het elektrische varen. Het hybride systeem maakt bestaande gemotoriseerde boten geschikt voor elektrisch varen. "Dit maakt stiltegebieden ook toegankelijk voor watersporters die hun boten voorzien van het hybride systeem," aldus de jury.

Opblaasbare ronde kuiptent - Gaastra Nautics uit Warns
(tel. 0514-524040, stand 01.327)
Opblaasbare kuiptent voor gebruik op zeiljachten. De twee luchtkamers aan de voorzijde geven de kuiptent een unieke boogvorm. De kuiptent is gemaakt van waterproof Ripstop Nylon en heeft diverse zeerailing bevestigingspunten. "De kuiptent zorgt voor een gevoel van ruimte en meer bewegingsvrijheid aan boord," aldus de jury. "Een origineel concept dat nog niet eerder in de watersportbranche is toegepast. Pluspunten zijn ook het mooie design en het feit dat de tent meteen in verschillende maten en twee types leverbaar is, dus toepasbaar op zeilboten van diverse lengtes."

De Stille Scoop - De Stille Boot B.V. uit Reeuwijk
(tel. 0182-301070, stand 07.220)
De Stille Scoop met elektrische POD-aandrijving is een ontwerp van de Fransman Joubert Nivelt. De compacte motorboot biedt met 4,60 meter lengte toch plaats aan zeven personen. Dit dankzij de plaatsing van de motor onder de boot in plaats van erin. Bovendien is de motor draaibaar waardoor De Stille Scoop zeer makkelijk manoeuvreerbaar is. "Aantrekkelijk geprijsd, onderhoudsarm, milieuvriendelijk en een prima boot voor nieuwkomers in de watersport," luidde het oordeel van de jury.

Bijzondere vermelding
Naast de vier genomineerde producten wilde de jury het initiatief van de Enkhuizer School voor Houten Bootbouw uit Enkhuizen (stand 07.424) niet onvermeld laten. De school richtte eind oktober 2004 de Stichting Atlantic Challenge Nederland op. Al bijna 20 jaar bestaat er een internationale beweging die jongeren aanmoedigt en actief  betrekt bij het nemen van initiatieven op het gebied van traditionele bootbouw en bootgebruik. Door het bouwen van een eigen boot, de Bantry Bay Longboat, leveren zij een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van het maritieme culturele erfgoed. Het project draagt bovendien een sociaal karakter, waarbij zelfontplooiing van de jongeren een belangrijke factor vormt. Met haar bijzondere vermelding wil de jury de ideële doelstelling van de Stichting onderschrijven en een impuls geven aan de realisatie van het project..

Deelnemers
Het voornaamste doel van de in 1994 in het leven geroepen Award is exposanten te stimuleren hun nieuwste producten op de HISWA te presenteren en het publiek de laatste productontwikkelingen te laten zien. Deelname aan de HISWA Award is, in tegenstelling tot de Verkiezing voor de HISWA Boot van het Jaar, voorbehouden aan exposanten van de HISWA 2005. Alleen producten die daadwerkelijk voor de Award zijn aangemeld, komen in aanmerking voor een beoordeling.

Jury
De jury van de HISWA Award bestaat uit voorzitter Dick William Harinck (hoofdredacteur Waterkampioen), Jouke van der Baan (jachtontwerper), Pim van Gulpen (namens Holland Marine Equipment), Lex Keuning (professor scheepsbouwkunde en maritieme techniek aan de TU Delft) en professioneel wedstrijdzeiler Hans Bouscholte.

Expositie genomineerde producten
De genomineerde producten zijn op de HISWA nog tot en met zondag 6 maart te bekijken in een speciale expositie in de Europahal of op de stands van de genomineerden. Voor meer informatie: www.hiswa.nl.

(advertentie)


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel