Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

22 Jan '05 -Van Hoof (SZW) wil minder vergunningen Oost-Europeanen

DEN HAAG 22/1 NOS Nieuws - Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil aan Oost-Europeanen minder werkvergunningen afgeven. Dat zegt hij in een vraaggesprek met Trouw. Omdat er vorig jaar relatief veel werkvergunningen zijn verstrekt in de land- en tuinbouw, konden Nederlandse werklozen in die sector nauwelijks aan werk worden geholpen. De overheid gaf 25.000 werkvergunningen aan werkzoekenden uit nieuwe EU-landen, zoals Polen. Het Centraal Planbureau had op niet meer dan 10.000 vergunningen gerekend. Dat laatste aantal vond de Tweede Kamer al te veel.

Zie ook:

Het CWI heeft van 1 mei t/m 31 oktober 2004 761 tewerkstellingsvergunningen (twv's) afgegeven voor binnenvaartpersoneel uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Daarvan werden er 508 verleend zonder arbeidsmarkttoets, zo bleek in december uit antwoorden van staatssecretaris Van Hoof (SZW) op schriftelijke vragen van de VVD-Tweede Kamerleden Visser en Weekers.

De procedure voor het aanvragen van een twv voor een matroos of stuurman uit Tsjechië, Polen, Slowakije of Hongarije is sinds 1 mei aanmerkelijk vereenvoudigd. Zo hoeven werkgevers niet meer hun 'wervingsinspanning' aan te tonen. Er geldt ook een vrijstelling van de verplichte vacaturemelding; het is niet meer noodzakelijk tenminste vijf weken voor het indienen van de aanvraag een vacature te laten registreren. Er geldt een vrijstelling van de zogenoemde individuele arbeidsmarkttoets: het CWI toetst niet meer of een Nederlander of iemand uit de 'oude' Europese Unie het werk kan doen.
Wel toetst het CWI nog de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting. Door de vereenvoudigde procedure kunnen twv-aanvragen binnen twee weken worden afgehandeld.

Volgens de laatste cijfers van de CWI zijn in de periode 1 mei t/m 31 oktober 2004 25.632 tewerkstellingsvergunningen verleend ten behoeve van werknemers uit de acht tot de EU toegetreden Midden- en Oosteuropese landen (Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië). Het overgrote deel (20.700) van deze tewerkstellingsvergunningen heeft betrekking op Poolse werknemers. Voor de binnenvaart zijn de cijfers niet verder uitgesplitst.
Het is volgens de staatssecretaris waarschijnlijk dat de toename van twv-aanvragen voor de MOE-werknemers ten koste is gegaan van aanvragen voor werknemers van buiten de EER. Ter illustratie: over het tweede en derde kwartaal van 2004 werden in totaal 29.199 twv's afgegeven, terwijl in 2003 over de dezelfde periode in totaal 22.955 twv's zijn afgegeven. De toename is dus 6.244. Het aantal twv's die verleend zijn ten behoeve van MOE-werknemers is in dezelfde periode toegenomen met circa 10.000.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel