Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

30 Nov '04 -Nieuwe spoorbrug Eefde op tijdelijke steunpunten

EEFDE 29/11 - De nieuwe spoorbrug over de IJssel bij Eefde is maandag op de tijdelijke steunpunten, naast de bestaande spoorbrug in Eefde gelegd. Vorige week donderdag werd de brug onder de IJsselbrug doorgevaren naar de Marshaven in Zutphen. De overige brugdelen (de bogen) arriveren woensdag.

ProRail heeft de brug in Krimpen aan de IJssel laten bouwen en laat de brugdelen over water naar Eefde vervoeren. Daar wordt de brug in elkaar gezet en verder afgebouwd. In mei 2005 is de brug gereed en kan dan op zijn definitieve plaats gelegd worden.

De brug arriveerde iets later dan gepland in Eefde vanwege de snel stijgende waterstand een week eerder in Zutphen, waardoor het transport niet onder de IJsselbrug door kon varen. Dit heeft geen gevolgen voor de planning voor mei 2005 gehad.

Het gedeelte van de spoorbrug waarop de sporen komen te liggen (rijdek) arriveerde maandag in de loop van de ochtend bij de huidige spoorbrug. Daar werd het rijdek nog verder omhoog gebracht zodat het over de dijken kon draaien en op tijdelijke steunpunten op de kade gelegd kon worden, parallel aan de huidige brug. Daarna heeft de aannemer de pontons eronderuit gehaald en de brug verder opgevijzeld zodat de scheepvaart dinsdag weer vrije doorgang had.
Woensdag komt de boog in twee delen op twee verschillende pontons over het Twenthekanaal naar Eefde. Bij aankomst plaatst een grote drijvende kraan beide boogdelen op het rijdek. De boogdelen worden vervolgens aan elkaar en aan het rijdek gelast, waarna de aannemer de tuien aanbrengt (De exacte data staan in de bijlage).

Gevolgen voor de scheepvaart
Het uitzonderlijk grote transport heeft tot gevolg dat Rijkswaterstaat de scheepvaart tussen de IJssel en sluis Eefde moet stremmen van 29 november 07.00 uur tot 30 november 12.00 uur. Dit gedeelte wordt ook gestremd op 2 december van 06.00 tot 19.00 uur en op 3 december van 06.00 tot 15.00 uur. Ook aanmeren en ligplaats nemen is in Eefde niet mogelijk in bovengenoemde periodes. Mobiele verkeersleiders van rijkswaterstaat zijn continu bij het transport aanwezig en zullen zonodig het scheepvaartverkeer begeleiden. Rijkswaterstaat heeft in deze periode de openingstijden voor de sluizen Delden en Hengelo uitgebreid.

Transport strandde eerder in Zutphen
ZUTPHEN 21/11 - Het is zondagmorgen half 10 als de BTS-sleper "Meerval" een dan lege IJssel opdraait. Al het scheepvaartverkeer tussen de IJsselkop en Zutphen is stilgelegd in verband met het transport van een brede brugsectie van de nieuwe spoorbrug Eefde.

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink
De IJssel is te smal voor čn dit transport čn doorgaande vaart, waarop Rijkswaterstaat uitgebreide voorzorgsmaatregelen heeft getroffen met een ongewoon stille IJssel tot gevolg.

Foto © Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink
Het transport is zonder problemen verlopen. Rond kwart over 2 wordt vastgemaakt langs de IJsselkade te Zutphen met de bedoeling de pontons waarop het brugdek ligt te ballasten en zo onder de bruggen van Zutphen door te kunnen. Het transport is namelijk te breed voor de hefbrug.
Helaas kwam er door het wassende water een kink in de kabel. Inmiddels was het water zover gestegen dat er nog slechts een kleine 15 centimeter speling was; een te groot risico. Wanneer de sectie verder vervoerd wordt naar Eefde is nog niet bekend. Daarvoor zal eerst het water in de rivier moeten zakken.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Is het niet het Twentekanaal ipv de Ijsel?

    kock (Email) - 03 Januari '05 - 15:38


    Is er nog een bestemming voor de oude brug gevon-den?

    Wim de Weerd (Email) - 11 Augustus '05 - 10:17



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel