Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

29 Apr '08 -ABN-Amro: 'Stijging tarieven, hogere winsten'

ROTTERDAM 29/4 - 'In de droge bulkvaart is de capaciteitsuitbreiding in lijn met de groei van de transportvraag', aldus ABN-Amro in 'Visie op Sectoren 2008' over de binnenvaart. Voor de tankvaart ziet de bank tekenen die wijzen op overcapaciteit. De groei in de containervaart zal volgens ABN-Amro aanhouden. Voor de andere marktsegmenten zijn er 'beperkte kansen voor verdere groei in marktaandeel'. De hele branche blijft kampen met een nijpend personeelstekort.

De vervoersvraag in de binnenvaart groeit mee met de economie, constateert ABN-Amro. De gemiddelde vrachtprijzen stegen sterker dan de exploitatiekosten, met hogere marges als gevolg. 'Schippers zijn zich ook steeds meer bewust van hun onderhandelingspositie.' De bank verwacht dat de stijging in tarieven zich zal voortzetten en zal leiden tot hogere winsten.
Voor het kleine schip steeg het vrachttarief snel vanwege afname in vervoerscapaciteit, maar het rendement is volgens ABN-Amro nog te laag om nieuwbouw te financieren. Bij de verjonging van de Nederlandse binnenvaartvloot gaat het vooral om grotere schepen. Tot medio 2009 verwacht de bank nog 125 nieuwe Nederlandse schepen.

Stijgend kolenverbruik
'Het vervoer van ertsen en agribulk neemt af, het stijgende kolenverbruik zal het vervoer door de binnenvaart structureel bevorderen, ook al kunnen zich tijdelijk conjuncturele schommelingen in de transportvraag voordoen', voorspelt de bank in 'Visie op Sectoren'. In de droge bulkvaart ontwikkelt de markt zich positief, de vervoersvraag en vrachtprijzen zijn in evenwicht.

De tankvaart ziet er veel minder rooskleurig uit, vindt ABN-Amro. 'Het vervoer van chemische producten ligt op een hoog peil, terwijl de transportvraag naar aardolieproducten sterk schommelt. Tankvervoer, zeker in enkelwandige tankers, baart zorgen qua rendement.' Er komen steeds meer nieuwe, grote dubbelwandige tankers bij. Tegelijkertijd worden er volgens de bank op korte termijn 'zeer weinig' schepen uit de vaart genomen, 'terwijl wij niet verwachten dat de vraag naar tankvervoer zich met gelijke tred zal ontwikkelen. Deze tekenen wijzen op overcapaciteit.'


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    waar halen ze die onzin vandaan blijkt maar weer geen praktijk ervaring

    pieter (Email) - 30 April '08 - 15:07


    Voorlopig gaan de olieprijzen naar recordhoogte,en is de markt aardig ingezakt in de droge lading.
    Natuurlijk kan dit allemaal tijdelijk zijn,maar voorzichtigheid is toch geboden,daar er zich op de wereldmarkt een hoofdzakelijk door de banken veroorzaakte recessie aandient…..
    Of deze ook in europa doorzet is natuurlijk de vraag.
    En dat van de hogere winsten is ook te bezien,daar de prijsstijgingen zeer fors uitgevallen zijn de laatste tijd.
    Staal,Olie,Motoren,Levensonderhoud en ook de verzekeringen niet te vergeten.

    Gerrit van den Adel (Email) - 01 Mei '08 - 06:26



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel