Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

01 Apr '08 -'Tegenkracht voor machtsevenwicht'

ROTTERDAM 1/4 - 'Vrijheid in gebondenheid hoeft voor zelfstandige ondernemers geen bedreiging te zijn, maar is eerder een uitdaging waarvan men zelf de vruchten plukt. Immers, daarmee wordt door de ondernemers een tegenkracht opgebouwd tegen de macht van verladers en toeleveranciers. Hiermee kan het verstoorde machtsevenwicht in de binnenvaartsector, na de liberalisering van de jaren negentig, weer hersteld worden.'

Foto VAART!

Hans Megens houdt de binnenvaart de drijvende krachten voor winstgevendheid voor. (Foto © VAART!)

Zie ook:

Dat zei drs Hans Megens, de nieuwe voorzitter van Kantoor Binnenvaart (KB), maandag in de CBOB-jaarvergadering in Rotterdam. Hij hield een indringend betoog over de aantrekkelijkheid van de binnenvaart, het winstpotentieel en de kracht van de binnenvaartsector als bedrijfstak en vooral hoe die zijn te vergroten. 'Geen pleidooi voor eenheidsworst, maar wel voor meer eendracht in de sector.' Megens kondigde aan dat Kantoor Binnenvaart onderzoek laat doen naar de bedrijfstak door de Erasmus Universiteit, zoals dat eerder ook al werd gedaan voor een andere beeldbepalende bedrijfstak in Nederland, de tuinbouwsector.

Drijvende krachten
Megens onderscheidt globaal een vijftal drijvende krachten die het winstpotentieel in de bedrijfstak bepalen, geheel volgens het vijfkrachtenmodel ('Competitive Forces Model') van de econoom Michael Porter. Bepalend voor de winstgevendheid van de binnenvaart zijn volgens hem de macht van de toeleveranciers, de macht van afnemers ofwel verladers, de bedreiging door substituut-mogelijkheden voor het vervoer ofwel andere vervoersmodaliteiten, de dreiging van nieuwe toetreders tot de markt en de interne concurrentie, en de onderlinge concurrentie tussen de vervoerders zelf.
De KB-voorzitter, die ook voorzitter is van de raad van commissarissen bij samenwerkingsverband NPRC, benadrukte 'de noodzaak tot meer samenwerking in een sector die ons na aan het hart ligt en waar u uw brood in verdient of op enigerlei wijze bij betrokken bent'.

Meer in Weekblad Schuttevaer


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel