Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

20 Nov '07 -Ruud Lubbers geeft startsein voor Cleanest Ship

ROTTERDAM 20/11 persbericht - Vandaag heeft de heer Ruud Lubbers, Voorzitter van Rotterdam Climate Initiative, het officiële startsein gegeven voor Cleanest Ship – een project dat laat zien hoe binnenvaartschepen hun brandstof-efficiëntie kunnen optimaliseren en de uitstoot van schadelijke stoffen kunnen verminderen. Cleanest Ship is het resultaat van een samenwerking tussen het pan-Europese project CREATING en energiemaatschappij BP, dat één van haar smeerolietankers – de “Victoria” – als demonstratievaartuig ter beschikking stelt.

Lees en beluister ook:

Cleanest Ship maakt gebruik van bestaande technologieën om optimale transportresultaten en vermindering van uitstoot te realiseren. De toepassing van zwavelvrije brandstof, een snelheidscontrole systeem, selectieve katalytische reductie en een roetfilter zal een brandstofbesparing tot 10% realiseren en een aanzienlijke vermindering van stikstofoxiden (NOx) van 90%, fijnstof (PM) van 98%, zwaveloxide (SOx) van 99% en kooldioxide (CO2) tot 10%.

De heer Ruud Lubbers: 'Als zoon van een vrouw, geboren op een Rijnaak is het een dubbel plezier om nu de presentatie van dit project mee te maken. Dit project laat zien hoe ook de binnenvaart mee kan werken aan een schonere en betere leefomgeving.'

Veilig en milieuvriendelijk
Binnenvaart is veilig en milieuvriendelijk, hoewel de uitstootlimieten niet zo strikt zijn als die voor het wegtransport. Daarom slinkt de voorsprong van de binnenvaart op het gebied van milieuvriendelijkheid ten opzichte van het wegtransport. Het Cleanest Ship project laat zien hoe de binnenvaart milieuvriendelijker kan opereren en zo haar concurrentiepositie kan verbeteren.

De voortgang van dit initiatief – dat een jaar zal duren – kan via de website www.cleanestship.eu worden gevolgd. De “Victoria” – eigendom van BP en geëxploiteerd door Verenigde Tankrederij (VT) – opereert in de havengebieden van Rotterdam en Antwerpen. BP heeft tevens de hardware en installatie gefinancierd en technische ondersteuning verleend.

Reductie technieken
De toegepaste reductie technieken zijn:

  • Tempomaat, een software product ontwikkeld en geleverd door Techno Fysica in Nederland. Het systeem adviseert de kapitein over de meest economische combinatie van vaarroute en scheepssnelheid en zorgt ervoor dat het schip exact op de gewenste tijd aankomt met het meest efficiënte brandstofgebruik. Dit leidt tot brandstofbesparingen en vermindering van uitstoot.
  • De "Victoria" vaart op zwavelvrije brandstof (<10ppm), gelijk aan standaard diesel (EN 590) voor wegtransport. Dit is een voorwaarde voor de toepassing van roetfilters en een efficiënte afname van fijnstof en zwavel uitstoot die rechtstreeks gerelateerd zijn aan het zwavelgehalte van de gebruikte brandstof. Castrol levert speciale smeermiddelen en de brandstof wordt geleverd door BP.
  • Het Nauticlean S systeem, ontwikkeld door Hug Engineering in Zwitserland, bestaat uit een gecombineerde reactor met een selectieve katalytische reductie (voor de verwijdering van NOx) en een roetfilter (voor het verwijderen van roetdeeltjes). Hiermee is het de compacte oplossing voor diesel motoren:
  • Bevat honingraat filters met katalytische coating, bestaande uit Silicium Carbide (SiC)
  • Selectieve katalytische vermindering (SCR) van stikstofoxiden; Modulair systeem
  • Actieve filter regeneratie maakt het geschikt voor lage temperaturen van de uitlaatgassen
  • Uitstekende geluiddempende eigenschappen; Compacte omvang vermindert benodigde ruimte voor installatie
  • Zeer degelijke constructie; bestand tegen trillingen en schokken
  • Lange levensduur; eenvoudig onderhoud

CREATING
CREATING is een onderzoeksproject binnen het Zesde Kaderprogramma van de Europese Commissie, waar 23 partners (onderszoeksinstituten, scheepswerven en relevante industriële organisaties) uit 9 Europese landen aan deelnemen. De doelstelling is om binnenvaarttransport op een economische wijze te stimuleren en de concurrentiepositie ten opzichte van wegtransport te bevorderen. Een belangrijk deel van maritieme ladingen wordt via de binnenwateren vervoerd. Continentale ladingen worden echter voor een groot deel via de weg vervoerd. De niet aflatende verkeerstoename, file-druk en luchtverontreiniging maken het noodzakelijk andere transport oplossingen te onderzoeken.

Het team concentreert zich op de Rijn en Donau corridor, de noord-zuid verbinding van Nederland naar Frankrijk en de oost-west kanalen in Noord-Europa.

BP (SHIPPING)
BP Shipping Ltd is een onderdeel van de BP Groep (BP plc) en haar kernactiviteit is overal ter wereld te voorzien in het veilige en milieubewuste transport van BP's olie- en gasproducten. Op 30 september 2007 beschikte BP Shipping over 56 schepen in haar internationale vloot, 21 in de regionale en gespecialiseerde categorie en 115 time chartered schepen - in totaal 192 schepen.

Een tweede activiteit van BP Shipping is haar functie van 'Center of Shipping and Marine Expertise' voor de BP Groep en voorziet hiermee in scheepvaartbehoeften zoals het ontwerp van schepen, inkoop, operationele activiteiten, chartering van schepen en controleren van door de BP Groep gebruikte schepen en laadplaatsen.

De "Victoria" is een dubbelwandige smeerolietanker en bevoorraadt BP's zeevaartklanten in de Rotterdamse en Antwerpse havengebieden. Het schip heeft een laadcapaciteit van 1.500 kubieke meter en is bijna 70 meter lang en 11 meter breed. Het beschikt over 17 aparte tanks en kan derhalve een breed scala aan smeeroliën vervoeren. De "Victoria" is eigendom van BP Shipping en wordt geëxploiteerd door Verenigde Tankrederij (VT) en wordt op langere termijn door BP Marine Lubricants gechartered. Het schip is in oktober 2005 in gebruik genomen.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel