Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

09 Nov '07 -Schuttevaer vraagt om bediening Hartelsluizen

ROTTERDAM 9/11 - Naar verwachting zullen de Maeslantkering en de Hartelkering vanavond om ca. 21.00 uur weer geopend gaan worden. Het juiste tijdstip wordt later op de dag bepaald en is o.a. afhankelijk van de waterstand. De kering kan alleen bij gelijk water worden geopend.

Webcam in de Maeslantkering

Webcam in de Maeslantkering

Zie ook:

Koninklijke Schuttevaer heeft gevraagd waarom de Hartelsluizen in deze situatie niet bediend worden. Ook bij eerdere proefsluitingen was dat niet het geval. Hiertegen is toen geprotesteerd. Volgens het Havenbedrijf staat Rijkswaterstaat bediening op dit moment niet toe omdat de waterstand te hoog is. Bij bediening zouden de kelders van de sluis vollopen.

Verloren containers
Rond twintig voor vijf vrijdagmorgen heeft het schip NYK Antares 45 lege zeecontainers verloren op de vaarroute boven Ameland. De containers kunnen volgens het Kustwachtcentrum in Den Helder een gevaar opleveren voor de scheepvaart. Rond negenen kwam een melding binnen van twee drijvende containers in de Texelstroom.

De noordwester storm heeft op zee enkele incidenten veroorzaakt. De loodsboot Menkar meldde rond middernacht dat er in de aanloop van Vlissingen een opvarende overboord was gevallen. De drenkeling kon door de KNRM-boot van Breskens worden gered. 'Het had met deze temperatuur en onder die omstandigheden geen vijf minuten langer moeten duren', zegt manager operaties J. Waasdorp van het Loodswezen in Vlissingen over het ongeluk van een collega donderdagavond in de storm. 'Achteraf kan ik vaststellen dat we gelukkig goed getraind hebben op dit soort situaties. Iedereen wist wat hij moest doen. Daardoor leeft de man nog.' De 49-jarige inwoner van Grijpskerke sloeg door de hoge golfslag overboord. Hij zat samen met een ander bemanningslid van de loodsboot Menkar in een open jol. De sloep wordt volgens Waasdorp standaard gebruikt als pendel naar en van de zeeschepen op tien kilometer uit de kust bij Westkapelle.

<!-- This is a version of the slideshow for search engines and non-javascript browsers -->

Een bemanningslid van de Aurelia liep een snee in zijn hoofd op en brak zijn pols. Na overleg met de Radio Medische Dienst besloot de gezagvoerder de patient in IJmuiden af te zetten. Ter hoogte van IJmuiden sloeg een zeeman overboord van de Hamburg Max. Zijn collega's wisten hem binnen enkele minuten weer aan boord te halen.

Dijkbewaking
Al was de storm niet extreem, toch werden verschillende maatregelen genomen, met name wegens de hoge waterstanden. Langs de hele Nederlandse kust was vanaf donderdagavond dijkbewaking. Vrijdagochtend vroeg werd die bewaking ten zuiden van Petten stopgezet. In het noorden van het land zijn de waterschappen nog extra alert omdat daar het hoogste punt nog moet worden bereikt. In Delfzijl is een waterstand van 4,20 meter boven NAP voorspeld. Daar zijn de dijkdoorgangen rond het havengebied afgesloten. Op enkele plaatsen, zoals op Vlieland, zijn uit voorzorg zandzakken rond huizen aan de kust neergelegd. Ook namen rederijen de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden uit de vaart. In Harlingen sloeg het water over de kade en zette enkele bedrijfshallen blank.

Het stormachtige weer houdt volgens het KNMI aan de kust tot in de middag aan. Tijdens regen- en hagelbuien kunnen windstoten voorkomen. Na de middag neemt de wind geleidelijk af, het eerst in het zuidwesten van het land en het laatst in het noordoosten.

Maeslantkering
Een belangrijk deel van de Rotterdamse haven is daardoor niet te bereiken voor de scheepvaart. Het is voor het eerst dat de Maeslantkering wegens weersomstandigheden werd gesloten. Ook de Oosterscheldekering ging dicht, maar deze werd om 08.00 uur weer geopend. Bij de Zeeuwse kering werd een waterstand van 3,43 meter boven NAP bereikt, de derde hoogste stand sinds de bouw. Bij Rotterdam bereikte het water 2,84 meter.

De Maeslantkering is donderdag rond 23.10 uur afgesloten wegens de hoge waterstanden en de harde noordwesterwind. Het is de eerste keer dat de waterkering door een storm dichtgaat. Ook de Hartelkering en de Hartelsluis werden rond dat tijdstip gesloten. Er werd voor de Nieuwe Waterweg een waterniveau van 3,19 meter +NAP voorspeld. De Havenmeester van Rotterdam heeft de sluiting van de keringen donderdag om 12.40 uur bekendgemaakt. Inlichtingen bij het Haven Coördinatiecentrum, de wachtchef Verkeersplanning & Operaties, telefoonnummer 010 - 252 2400 of marifoonkanaal 19.

De noordwesterstorm op de Noordzee, in combinatie met springtij, is verantwoordelijk voor de hoge waterstanden langs de kust. Springtij treedt op bij nieuwe maan en bij volle maan, wanneer de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan. Daardoor is de totale kracht op de watermassa het grootst. Hierdoor is de waterstand tijdens het hoogtij hoger en tijdens het laagtij lager.

Ook de Oosterscheldekering in Zeeland is donderdagavond om 22.53 uur gesloten. Om 01.40 uur bereikt het waterpeil in de Oosterschelde naar verwachting 3.27 meter boven NAP. Naar verwachting gaat de stormvloedkering vrijdagochtend om 8.00 uur weer open. Het is de 24e keer in 21 jaar dat de stormvloedkering de schuiven sluit. De laatste keer was op 8 februari 2004. In 1990 ging hij zelfs zeven keer dicht.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel