Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

29 Aug '07 -Spitsuursluiting vaarweg Den Haag (tijdelijk) weer terug

DEN HAAG 29/8 (update) - De proef met de bediening van de bruggen in de vaarweg van Rotterdam naar Den Haag tijdens de spits mag als geslaagd worden beschouwd. Toch zal de Provincie Zuid-Holland per 1 sept. a.s. de spitsuursluiting weer invoeren, omdat eerst een oplossing moet worden gevonden om vertragingen bij het openbaar vervoer te minimaliseren.

'Alle inspanningen zijn erop gericht om binnen afzienbare termijn te komen tot afschaffing van de spitsuursluiting. Koninklijke Schuttevaer en de Provincie Zuid-Holland hebben hierover goede afspraken gemaakt', zegt Schuttevaer-directeur Kees de Vries.

Wegverkeer geen last
Vanaf begin dit jaar heeft de Provincie op de vaarweg Rotterdam-Den Haag geëxperimenteerd met het snel doorlaten van schepen tijdens de ochtend- en avondspits. Schuttevaer is verheugd over het feit dat uit de proefnemingen is gebleken dat het wegverkeer vrijwel geen last heeft van het gedoseerd doorlaten van schepen tijdens de spits.
Maar voor de HTM blijven onoverkomelijke problemen bestaan. Door technische maatregelen wordt getracht een oplossing te vinden waarbij in de toekomst schepen doorgelaten kunnen worden tussen de passeertijden van de trams. Daardoor moet de meest optimale situatie bereikt kunnen worden.

Schuttevaer heeft met de Provincie afgesproken dat met spoed aan deze technische oplossing zal worden gewerkt. Koninklijke Schuttevaer heeft voorts verzocht de belemmeringen voor de scheepvaart buiten de spits, zoals de vaste bedieningstijden per kwartier van de Hoornbrug, gelijktijdig met het opnieuw instellen van de spitsuursluiting, eveneens af te schaffen. De Provincie heeft dit geaccepteerd.

Het gezamenlijke einddoel is het creëren van een groene golf voor de schepen op de vaarweg Rotterdam-Den Haag. Afgesproken is dat ook de andere vaarwegbeheerders betrokken zullen worden bij de realisering hiervan.


Gevolgen van spitsuursluitingen bij verkeersbruggen voor de binnenvaart
Notitie door Kees de Vries, Koninklijke Schuttevaer

Waarom is een spitsuursluiting voor de binnenvaart zo nadelig?
Binnenvaart is van oudsher een vervoerder van massagoederen over lange afstanden.
De afgelopen jaren heeft de binnenvaart zich ook een plaats verworven op het transport over korte afstanden van hoogwaardige goederen. Anno 2006 wordt binnen Nederland 30% van het goederenvervoer beneden de 50 km door binnenvaart verzorgd. In en door Nederland vindt al 40% van het containervervoer over water plaats. Dat zijn meer dan 3,5 miljoen containers per jaar. Jaarlijks groeit de omvang met 10 tot 15%.

Binnenvaart kent geen files en in het algemeen is een verdubbeling van het goederenvervoer over water zonder grote investeringen mogelijk (de infrastructuur ligt er al en heeft ruimte). Nieuwe kansen voor extra lading worden vooral gelokaliseerd langs kleinere vaarwegen in de regio. Het rijksbeleid is er daarom op gericht om het belang van de kleinere schepen en vaarwegen de komende jaren extra aandacht en middelen te geven.

Desondanks is binnenvaart niet per definitie goedkoper dan wegvervoer. Juist op de korte afstand wint vaak het wegvervoer vanwege de flexibiliteit en het vermogen om goederen van deur tot deur te transporteren. Binnenvaart kan winnen als men in staat is een optimaal aantal omlopen per week te realiseren. Op de vaarweg naar Den Haag is het bijvoorbeeld noodzakelijk om, afhankelijk van de laadplek, tenminste drie tot vijf omlopen per week te realiseren. Wanneer per week 1 omloop wordt gemist wordt binnenvaart te duur en neemt het wegvervoer het over.

Het is dus van groot belang dat de binnenvaart niet in z’n bedrijfsuitoefening wordt belemmerd. Op de vaarweg naar Den Haag (tussen Rotterdam en Den Haag) bevinden zich 25 kunstwerken die voor de scheepvaart bediend moeten worden. Een schip dat ’s ochtends het kanaal vanuit Rotterdam opvaart moet eigenlijk zeker weten dat het schip aan het eind van die dag het kanaal weer leeg kan verlaten. Een schip wat ’s middags het kanaal opvaart moet zeker weten dat men uiterlijk aan het begin van de volgende ochtend het kanaal weer kan verlaten. Zo is er sprake van een bepaald ritme wat doorslaggevend is voor een concurrerende bedrijfsuitoefening.

Door de invoering van een spitsuursluiting wordt het gehele schema overhoop gegooid, waardoor men vaak pas twee tot vier uur later of de volgende ochtend het kanalenstelsel weer kan verlaten. Men kan in zo’n geval door een oponthoud van 1 tot 2 uur ook de gehele avond en nacht verliezen, die anders benut zou kunnen worden voor het varen naar de laadplek en opnieuw laden. Een eventuele verschuiving van vaaruren naar de avond of nacht gaat vaak niet op, omdat de schipper zich dient te houden aan de vaar- en rusttijden wetgeving. Een vertraging van een uur wegens de spits kan voor een schipper dus toch gevolg hebben dat hij tien tot vijftien uur verlies per reis extra incasseert.

Een extra probleem hierbij vormt het feit dat de laad- en losplaatsen tussen 05.00/07.00 uur en 20.30 uur (vanwege geluidseisen) niet beschikbaar zijn. Wanneer men dus te laat het kanalenstelsel verlaat komt het regelmatig voor dat men net de aansluiting op opnieuw laden verspeelt en men moet wachten op de volgende ochtend. Zo kan men 1 tot 2 omlopen per week verspelen, uitsluitend door 1,5 uur oponthoud als gevolg van een spitsuursluiting. Op jaarbasis spreken we dan, afhankelijk van hoe vaak de optimale omlooptijden niet gehaald kunnen worden, van een daling van de omzet van het binnenvaartbedrijf met 10 tot 30%. Het is duidelijk dat dit niet zonder gevolgen voor de inzet van schepen op het kanaal kan blijven.

Extra gecompliceerd wordt het wanneer de schipper ook elders op weg naar de laad- of losplek weer wordt geconfronteerd met andere spitsuursluitingen (bijvoorbeeld in Noord-Brabant of Friesland). De binnenvaart die gewend is “vrijwel Just-In-Time” te kunnen varen, wordt zo het varen onmogelijk gemaakt. Schippers zullen in zo’n geval ook omzien naar andere vaarbestemmingen, zodat de kanaalbedrijven een gebrek aan scheepsruimte zullen krijgen en moeten omzien naar alternatieven. Op dit moment dreigt er al een schaarste aan schepen voor de kleine en middelgrote vaarwegen.

De proefneming om per 1-1-2007 de spitsuursluiting af te schaffen heeft aantoonbaar nu al tot gevolg gehad dat per week 2 tot 4 extra lading over water werd vervoerd, omdat een gunstige prijs/kwaliteitverhouding kon worden bereikt.

Zowel bij het Rijksbeleid als bij het Provinciaal beleid is vastgelegd dat spitsuursluitingen moeten worden vermeden en dat bestaande spitsuursluitingen dienen te worden opgeheven. Voor het Rijk ligt dit uitgangspunt vast in de nota “Betrouwbaar op de vaarweg” (BOVW, juli 2005). Het uitgangspunt hierbij is dat het Rijk een vlotte en efficiënte doorstroming bevordert door een goede bediening van bruggen en sluizen, afstemming van bedieningstijden op routeniveau (de zogenaamde groene golf, ook bij Provincies) en minimalisatie van het aantal weg-/ waterkruisingen. Ook in de Richtlijnen Vaarwegen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is opgenomen dat spitsuursluitingen beter niet kunnen worden ingesteld en dat op een vaartraject zoveel mogelijk dezelfde bedieningstijden moeten gelden, ook bij meerdere beheerders. Op grond hiervan zijn diverse spitsuursluitingen uit het verleden opgeheven in Nederland.

Het provinciaal beleid van Zuid-Holland ligt vast in de beleidsnota “Provinciale vaarwegen en scheepvaart 2006”. De Provincie onderkent de kansen en potenties van binnenvaart en voert een beleid gericht op het terugbrengen van het aantal en de duur van spitsuursluitingen, mits de verstoring voor het wegverkeer niet te groot wordt.

De gevolgen van spitsuursluitingen voor files en emissies

Het Provinciale vaarwegennetwerk in Zuid-Holland heeft anno 2007 een vervoercapaciteit van ca. 5 miljoen ton. De capaciteit is toereikend om zonder veel aanvullende investeringen 100% meer te kunnen vervoeren. In dat geval is wel capaciteitsuitbreiding bij de Julianasluis in Gouda noodzakelijk.

Vervoer over water is filevrij, schoon, energie- en klimaatvriendelijk. Per vervoerde ton stoot een schip gemiddeld zes maal minder CO2 als een vrachtwagen, per ton per/km driemaal minder (bron CBS). Een gemiddeld schip vervoert 1000 tot 1500 ton lading met een snelheid van 15 km. p/u. Zo’n schip vervangt 50 tot 80 vrachtwagens of 120 vrachtwagens met containers per keer.
5 Miljoen ton lading via de Provinciale vaarwegen staat voor het equivalent van 100.000 minder vrachtwagenbewegingen per jaar en een besparing van de CO 2 uitstoot met 45.000 ton per jaar (als de goederen voorheen over de weg werden vervoerd). Het invoeren van een harde spitsuursluiting (zonder tussentijdse bediening) op de Provinciale vaarwegen betekent dat een belangrijk deel van het binnenvaartvervoer terug zal vloeien naar het wegvervoer. Ook de kans om op basis van een groeiscenario in de toekomst de reservecapaciteit van vaarwegen betere te benutten en daardoor bij te dragen aan minder files en emissies, is daarmee verkeken.

Koninklijke Schuttevaer/Bureau Voorlichting Binnenvaart
C.J. de Vries, juli 2007




Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel