Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

17 Jul '07 -Noodweer slaat kort en hevig toe

ANTWERPEN 17/7 - Een windhoos die over Antwerpen trof gaf het containerschip Rembrandttoren maandagmorgen vroeg het nakijken. De lading containers, die klaar stond op kaai 364 in het Graandok met bestemming Ceres containerterminal in Amsterdam, ging volledig onderuit.

Foto via Ron Teuben

Een lading containers veranderde in een puinhoop. Foto via Ron Teuben.

Zie ook:

Schipper Ron Teuben stuurde een aantal foto's van de aangerichte schade. 'We werden rond 07.15 uur overvallen door een grote windhoos met een grote hoeveelheid regen', vertelt hij een dag daarna. 'Van onze lading ( 150 x 20"ft containers ) ging een groot aantal met de windhoos onderste boven, zodat het laden werd uitgesteld.' Omdat het zeker twee dagen zou duren om de hele partij weer recht te zetten, heeft de Rembrandtoren Antwerpen verlaten om in Rotterdam verder te laden voor Amsterdam.

Schade in Waasland
De korte maar krachtige storm heeft maandagmorgen veel schade aangericht in het Waasland. Op veel plaatsen is er wateroverlast en hebben windstoten voor vernielingen gezorgd. In de Waaslandhaven vielen door een windvlaag enkele containers naar beneden bij Katoen Natie, meldt de Gazet van Antwerpen. Verschillende auto's werden beschadigd. Er zou ook één persoon gekneld zitten.

In Sint-Niklaas is er op verschillende plaatsen wateroverlast, onder meer in het stadhuis. Ook enkele terrassen zijn beschadigd. In Hamme spreekt men zelfs van een kleine windhoos die heel wat daken vernielde.

Het spoorverkeer tussen Sint-Niklaas en Antwerpen ligt maandag rond 09.00 uur stil in de richting van Gent. Door de storm van maandagmorgen kwamen verschillende bomen op de sporen terecht. Eén trein met toeristen die naar Blankenberge trok, reed tegen een boom. De trein liep hierdoor schade op maar er vielen geen gewonden.

Niet alleen het Waasland werd maandagmorgen getroffen door een storm, ook in Stabroek en Putte-Kapellen, ten noorden van Antwerpen, heeft het noodweer lelijk huis gehouden. Een windhoos veroorzaakte er behoorlijk wat schade. Bij de brandweer van Kapellen liepen al vijf meldingen binnen over omgewaaide bomen die op woningen terechtkwamen.

Fakkelen met roetvorming
Noodweer later op de dag is zeer waarschijnlijk oorzaak geweest van het fakkelen met roetvorming maandagavond bij Shell Moerdijk. Alles wijst er op dat het blikseminslag is geweest, zegt Shell in een bericht op de website. Alle installaties van Shell Moerdijk zijn beschermd tegen blikseminslag. Onderzocht wordt hoe de schade dan toch heeft kunnen ontstaan.

Bij verstoring in de fabrieken worden de producten uit voorzorg naar de fakkelinstallatie geleid en daar veilig verbrand. Het fakkelen is onderdeel van de standaard veiligheidssystemen van Shell Moerdijk. De fabriek werd in de loop van dinsdag gecontroleerd weer in bedrijf genomen, waarna het fakkelen zou afnemen.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel