Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

09 Mei '07 -Praktijkonderzoek wacht- en ligplaatsen Rotterdam

ROTTERDAM 9/5 - Koninklijke Schuttevaer is dringend op zoek naar schippers die mee willen werken aan een onderzoek naar het gebruik van wacht- en ligplaatsen in het westelijk havengebied van Rotterdam. Aan de hand daarvan bekijkt het Havenbedrijf Rotterdam waar eventuele nieuwe wacht- en ligplaatsen moeten komen en hoe die moeten worden ingericht. Het havenbedrijf hoopt daarmee de service richting schipper te vergroten én het aantal onnodige vaarkilometers terug te brengen.

‘Nu komt het regelmatig voor dat schepen die in de Europoort of op de Maasvlakte leeg komen en een paar dagen later weer moeten laden, richting stad varen omdat de ligplaatsen daar bezet zijn door schepen die liggen te wachten om te laden of lossen’, zegt Paul van der Maat van Schuttevaer. ‘Die schepen liggen daar omdat de wachtpalen die er zijn bezet zijn, of omdat ze zolang moeten wachten dat ze liever op een steiger met afloop liggen, zodat er een monteur aan boord kan komen of er even iemand boodschappen kan gaan doen. Het havenbedrijf hoopt nu via dit praktijkonderzoek op de juiste plaats het juiste aantal plaatsen te realiseren’, legt hij uit.

‘Dus plaatsen met alleen een paar wachtpalen, wachtsteigers met een afloop, en echte lig- en overnachtingsplaatsen met voorzieningen zoals bijvoorbeeld een autosteiger. En het havenbedrijf vraagt nu dus in feite aan de schipper dat mede te bepalen’, aldus Van der Maat.

Representatief beeld
De eerste oproep aan dit onderzoek mee te werken werd een aantal weken geleden verspreid, maar tot nu toe heeft zich nog maar een twintigtal schippers gemeld. ‘Dat is een fractie van de honderden schepen die regelmatig in Rotterdam komen. Jammer, want er wordt veel gemopperd over het tekort aan wacht- en ligplaatsen en het havenbedrijf biedt nu echt de kans vanuit de praktijk aan een oplossing te werken. Maar dan moet er wel een representatief beeld van alle sectoren zijn’, zegt Van der Maat. ‘Op dit moment hebben we vooral aanmeldingen van kleinere droge ladingschepen. Daar kunnen we er nog meer van gebruiken, maar we zijn met name op zoek naar mensen van grotere containerschepen, tankers, duwstellen en koppelverbanden.’

Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd een tijdje bij te houden waar en hoelang ze in Rotterdam liggen te wachten om te laden of lossen, wat de reden van de wachttijd is en wat de eventuele vaartijd tussen de wacht- en de overslaglocatie is. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft inmiddels een document gemaakt waar die gegevens snel en eenvoudig kunnen worden ingevuld.

Wie mee wil doen aan het onderzoek kan zich melden bij het landelijk secretariaat van Schuttevaer, telefoon 010-4129136 of e-mail: info@ksvschuttevaer.nl


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Gaan we nu weer twee jaar onderzoek doen, en dan vervolgens een jaar plannen maken.
    Mij lijkt het beter palen te slaan en wel zo snel mogelijk.
    De locaties in de europoort zijn al lang bekend, dit is alleen maar de zaak vertragen.

    J.Leijten (Email) - 14 Mei '07 - 19:10



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel